Chov APPA v ČR

Appaloosa
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2021 10:14
jesie

XXX.XXX.224.171

Dobrý den,
z osobních zkušeností, znáte, víte, kde se chovají kvalitní APPA? Jak po stránce zdravotní tak psychické?

Máme APPA z Lažínek, naprosto úžasný valach, ale rodiče už bohužel nežijí, takže toto spojení není možné zopakovat.

15.4.2021 12:20
ivkab

XXX.XXX.205.187

jesie napsal(a):
Dobrý den,
z osobních zkušeností, znáte, víte, kde se chovají kvalitní APPA? Jak po stránce zdravotní tak psychické?

Máme APPA z Lažínek, naprosto úžasný valach, ale rodiče už bohužel nežijí, takže toto spojení není možné zopakovat.

Zkusila bych tady.Paní nabízí i slušný chovatelský servis.
http://chexysfarm.cz/?fbclid=IwAR1ETJIKTWxCdulUxCByMwlphq1E6kWPvxvZ2fy1Xq8gUM4AbjsEycd0Ras

Na FB zde : https://www.facebook.com/appaloosachexys

Saga1

15.4.2021 13:48
Saga1

XXX.XXX.167.183

Jesie, mohu se zeptat, jak jste byli spokojeni právě v Lažínkách? Uvažuji nad koupí appy právě od nich. Na stránky chexysfarm už jsem taky koukala, ale Jablonecko už je pro mně trochu z ruky, proto bych ráda zkusila ty Lažínky. Zajímala by mně Vaše zkušenost jak, co se týče prodeje a celkové komunikace, tak i zda Vámi vybraný koník splnil Vaše očekávání, ale pochopila jsem, že to asi ano?

15.4.2021 13:58
jesie

XXX.XXX.215.3

Saga1 napsal(a):
Jesie, mohu se zeptat, jak jste byli spokojeni právě v Lažínkách? Uvažuji nad koupí appy právě od nich. Na stránky chexysfarm už jsem taky koukala, ale Jablonecko už je pro mně trochu z ruky, proto bych ráda zkusila ty Lažínky. Zajímala by mně Vaše zkušenost jak, co se týče prodeje a celkové komunikace, tak i zda Vámi vybraný koník splnil Vaše očekávání, ale pochopila jsem, že to asi ano?

Začnu od konce....Kůň splnil víc než očekávání. Je proste skvělý. Takový ten kůň,co se na nej nebojím posadit dceru nejezdce,ale vezmu ho úspěšně i lasovat krávy nebo bezim s větrem o závod v horách....Trpělivý,houzevnaty,teď vychovává i mladého valacha....Takže spojení se jim víc než povedlo.
Bohuzel jsme ho nekupovali přímo od chovatele ale až pak ze Silverstone ranch,takže k tomu se vyjádřit nemůžu...

Saga1

15.4.2021 14:11
Saga1

XXX.XXX.167.183

Děkuji za informaci! Takhle nějak bych si představovala koníka pro sebe a jejich stránky (Lažínky) mě více než zaujaly, osobně však žádné zkušenosti nemám, tak třeba napíše ještě někdo jiný, kdo třeba byl osobně nebo odtud kupoval. Když jste s koníkem takto spokojená, neuvažujete o osobní návštěvě právě přímo u nich? To bych se asi přidala !

15.4.2021 14:48
ivkab

XXX.XXX.205.187

sice staré, mohlo se něco změnit :https://www.ifauna.cz/kone/nemodforum/r/detail/887470/ranc-lazinky

15.4.2021 15:49
jesie

XXX.XXX.215.3

ivkab napsal(a):
sice staré, mohlo se něco změnit :https://www.ifauna.cz/kone/nemodforum/r/detail/887470/ranc-lazinky

No,co se týká zdraví a vůbec jak kůň vypadá - netrpí na úrazy,nemá žádné nemoci,nemá problém být venku i v boxe. Postoj korektní,kopyta zdravá. Jediné co jsme řešili byla měsíční slepota před lety,ale prokazatelně z výkalů hlodavců ze sena...od té doby nic,oko zachráněno.
Já bych si tam koně klidně vybrat jela,pokud by měli v nabídce něco co by mě zaujalo. Aktuálně tam není nic ,co bych chtěla.
Našeho Appa obsedali a prijezdila na Silverstone ranch,Adam Puncochar,takže kůň šlape jako hodinky,ale proto bych nepotřebovala nutně koně obsedleho a prijezdeneho .

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2021 15:53

Jak jsou na tom u nás appa chovy s testováním dědičných nemocí?

Saga1

16.4.2021 06:57
Saga1

XXX.XXX.167.183

Děvčata, díky vám oběma za reakce! Ze staré diskuse od ivkab jsem tedy poněkud v rozpacích, ale přesto děkuji, že ji sem dala, mě ani nenapadlo hledat. Fakt je, že stránky mají moc pěkné a dělá to na mě dobrý dojem, ale realita může být úplně někde jinde. Taky nemám problém zaplatit za kvalitu, ale ta kvalita tam musí být a kůň musí být korektně předveden, to je snad základ za tyhle částky?
Jesie - krásný koník, přesně takhle bych si to představovala, že to bude vypadat!
Efe - předpkládám, že u appa je to stejně jako u všech "ostatních amerik", tže 6 panel test je snad základ? U koně v takové cenové relaci to beru jako samozřejmost! Jen abych nebyla hořce zklamaná

16.4.2021 07:46

Efe - předpkládám, že u appa je to stejně jako u všech "ostatních amerik", tže 6 panel test je snad základ? U koně v takové cenové relaci to beru jako samozřejmost!

No právě, pokud je to jako u ostatních amerik, tak budete klacíčkem hrabat, špendlíčkem kopat, aby vám ukázali aspoň ten povinný test hřebce. Na vyhotovený test u prodávaného koně zapomeňte... Hlavně se proboha ptejte a pátrejte!

Saga1

16.4.2021 09:54
Saga1

XXX.XXX.167.183

Efe, já jsem právě myslela vyhotovený test u prodávaného koně! Přece si nebudu platit testy u koně, který mi ještě ani nepatří, jen ho chci potenciálně koupit? To je přeci blbost a ameriku bez panelu bych nekoupila a za takovýhle peníze už tuplem ne. Nebo jsem tak mimo mísu? Koně jsem kupovala zatím "jenom" 2 a oba to jsou kříženci, tže tam jsem toto nikdy neřešila. V tomhle směru teprve začínám.

16.4.2021 10:17

Jste stejně bláhová, jako jsem byla já Ne, takto to opravdu nefunguje, a i u koní nad 100 tisíc je jejich panel test spíš raritou. A většina chovatelů nemá ani otestované klisny, na kterých chová, mají splněn jen ten povinný test u hřebce.
Jediný chovatel, který neměl problém u mnou vybraného koně test dodělat, a to na své náklady, byl Silverstone ranch. Jinak na mě všichni koukali jak na ufo.
Proto jsem se ptala, jak to je u apačůz, protože ty zmapované nemám.

16.4.2021 10:30
jesie

XXX.XXX.224.171

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jste stejně bláhová, jako jsem byla já Ne, takto to opravdu nefunguje, a i u koní nad 100 tisíc je jejich panel test spíš raritou. A většina chovatelů nemá ani otestované klisny, na kterých chová, mají splněn jen ten povinný test u hřebce.
Jediný chovatel, který neměl problém u mnou vybraného koně test dodělat, a to na své náklady, byl Silverstone ranch. Jinak na mě všichni koukali jak na ufo.
Proto jsem se ptala, jak to je u apačůz, protože ty zmapované nemám.

Silverstone ranch měl všechny chovné koně automaticky testované,to jste si u nich nemusela vyžádat ,jezdila jsem tam roky,tak vím,jak to tam chodilo. Proto mají jeden z nejlepších chovů QH ve střední Evropě.

Appaloosy nemají 5 panel test,ale mají jiné testy na genetické choroby,které se u nich mohou objevit. Například výše uvedený Chexys farm své koně taktéž testují a mají na webu u každého uvedené výsledky

Saga1

16.4.2021 10:46
Saga1

XXX.XXX.167.183

Dámy, děkuji za reakci! S těmi panel testy jste mne tedy dostaly. Brala jsem to jako samozřejmost, asi chyba...I když hledám na Bazoši, kde pochopitelně vůbec nepředpokládám, že najdu to co hledám, ale náhoda je blbec, že? Tak inzeráty, kde není uveden výsledek panel testu ani nečtu dál!
Zatím mi z toho tedy vyplývá, že nejlépe hodnotíte ten Silverstone ranch. Já nejsem z této oblasti a vůbec to tam neznám, naopak mám to přes půl republiky, vyplatí se sem jet? Je to prodejní stáj?

16.4.2021 11:23

jesie: tenkrát to tak ještě nebylo, ale odstávče, o které jsem měla zájem, mi bez problémů na své náklady otestovali

16.4.2021 11:26

Saga1: za návštěvu určitě stojí, spíš bych s nimi ale nejdřív komunikovala telefonicky, jestli mají vůbec něco, co by vám vyhovovalo. Appy myslím totiž vůbec nedělají, pokud se nemýlím?

16.4.2021 11:55
jesie

XXX.XXX.215.3

Saga1 napsal(a):
Dámy, děkuji za reakci! S těmi panel testy jste mne tedy dostaly. Brala jsem to jako samozřejmost, asi chyba...I když hledám na Bazoši, kde pochopitelně vůbec nepředpokládám, že najdu to co hledám, ale náhoda je blbec, že? Tak inzeráty, kde není uveden výsledek panel testu ani nečtu dál!
Zatím mi z toho tedy vyplývá, že nejlépe hodnotíte ten Silverstone ranch. Já nejsem z této oblasti a vůbec to tam neznám, naopak mám to přes půl republiky, vyplatí se sem jet? Je to prodejní stáj?

Nevyplatí,nemají žádné Appy,naše byla výjimka...zaměřují se pouze na QH....slyšela jsem taky chválu na Chexys farm.
Určitě vím,že v Brně jsou taky nějací “chovatele” Appy ,ale tam mám dost obavy o kondici koni,hribata v inzerci vždycky vypadala dost zanedbaně...

Proto jsem vlastně dala dotaz,jestli někdo v ČR vlastně vůbec ten chov děla jako opravdový chovatel...

Saga1

16.4.2021 12:02
Saga1

XXX.XXX.167.183

Efe, s tím počítám, že se ze mne stane telefonní ústředna, v životě by mě nenapadlo jet někam na blint a očekávat, že tam ze mně bude někdo natřesený Na koupi vůbec nespěchám, spíš naopak, plánuji kupovat nejdřív za rok touhle dobou. Ustájení už mám sice za ty roky celkem vytuněné, ale ono se vždycky najde něco co zlepšit, kam zainvestovat a hlavně, nemůžu ke dvoum staříkům picnout jednoho mladíka, to by mohlo dělat zlou krev a to právě potřebuji ještě vyřešit, zorganizovat a hlavně zaplatit. Nemůžu přivést nováčka do rozdělaného. Jsem v situaci, kdy se rozkoukávám, co kde je, za kolik a v jaké kvalitě. Nemám fcb, tže moje možnosti jsou v pátrání omezené. Silverstone má stránky ve výstavbě a na FCB já nic moc nevidím, tže tady se nechytám. Přesto díky za všechny reakce.

16.4.2021 12:08

Saga1: a nepřemýšlela jste o tom podívat se i za hranice? Dovoz z DE, AU apod. není nic složitého a vzhledem k většímu trhu tam bude určitě z čeho vybírat.

Saga1

16.4.2021 12:39
Saga1

XXX.XXX.167.183

Přemýšlela a mám z toho solidní bobky, hlavně kvůli jazykové bariéře. Přestože jsem kdysi vládla AJ i NJ, už celých 16 let jsem je nepoužila a je to sakra znát. Nejsem schopná ze sebe vytlačit solidní větu a protože jsem pracovně poměrně vytížená, nějaké docházení na lekce je pro mě úplně passé, na to už nemám kapacitu. Láká mě hlavně AU, ale jak říkám, nevím vlastně ani jak začít, kontakty nula, známosti nula, jazyková vybavenost hluboko pod nulou. Já jsem prostě děsnej materiál

16.4.2021 12:44

Tak zrovna odtamtud jsem si vloni přivezla malou
Začala bych projíždět inzeráty na ehorses.de, tam se dají potom podle inzerátů vysledovat chovy, které se vám třeba líbí prezentovanými jedinci a tak. No a pak už stačí jen napsat mail (klidně pomocí překladače). Anebo si vygooglit místně příslušnou zastřešující organizaci a tam většinou bývají seznamy chvoatelů.
U "mého" plemene jsou všichni v rámci celé EU strašně vstřícní a všichni se znají a i chovatelé se doporučují navzájem. Ale je jich tu strašně málo, tak asi proto. Ale těch apačůz zas tolik taky nebude si myslím...?

16.4.2021 12:45

A co tak tedy přes zprostředkovatele? Nastavíte si podmínky a člověk, který se na onom trhu orientuje a má kontakty, vám to podle těch podmínek projede a dá vám možnosti, objede s vámi prohlídky, zajistí potřebnou dokumentaci, a na závěr vám toho koně ve finále i doveze a nebo to zorganizuje. Záleží na tom, zda se vám bude chtít tuhle službu platit...

16.4.2021 12:49

Ono to ale vážně není nic složitého. Já jsem dokonce takový dobrodruh, že jsem prostě sbalila auto, kamarádku a během dvou dnů objela Německo a vytipované koníky. No a pak to samé, ale směr
Rakousko. Na Maďarsko už nedošlo, ale v původním plánu bylo taky :D A jazykové bariery bych se taky úplně nebála, ruce nohy to jistí a těch pár odborných výrazů si předem napíšete na papír - klidně i celé věty. No a kdybyste se pak už opravdu rozhodovala na vážno o konkrétním koni, tak potom bych na tu rozhodující návštěvu vzala někoho mluvícího, ideálně i veta nebo aspoň zkušeného koňáka.

16.4.2021 13:01
ivkab

XXX.XXX.205.187

Saga1 napsal(a):

Pokud vím, tak Silvertone ranch appy nechovají.Mají QH a zaměřením cutting .Na rekreaci jsou cutteři většinou dost " heis " (vyrozuměla jsem dobře ,že chcete koně na rekre ? ) Nejsou zlí, to vůbec ne,ale oproti jiným liniím jsou více "samostatní"víc věci řeší po svém.
Co vím, tak appy chovají na Galloway farmě(Roupov u Plzně),ovšem také jsou to cutting linie.Dále chovali appy na ranči U Soudného potoka (https://www.ranchusoudnehopotoka.czl),ale též se zaměřením na cutting a práci s dobytkem.Ranč je kousek od Kladna ve středočeském kraji.
Známá má teď asi dva roky valacha ze zmiňovaného chovu Chexys Farm ,je s ním spokojená.Paní na Chexys je zodpovědná ,hlídá si čistotu a zdraví chovu.Neznám ji osobně, ale reference jsou na ní velmi dobré.Myslím,že se vyplatí ,zajet se podívat ,protože pokud chcete dobrého zdravého parťáka ,bez genetických onemocnění ,vyplatí se zajet i delší cestu.Někdy se poštěstí, sehnat koně takřka "za komínem" ,ale je to fakt náhoda.

Saga1

16.4.2021 13:22
Saga1

XXX.XXX.167.183

Ano, sháním koně na aktivní rekreaci a vandry. Nechci soutěžit, vystavovat ani nic podobného, nebaví mě to. Momentálně mám valacha křížence shagya x welsh 24 let a kobylu křížence ČMB x hucul 25 let +, neznám přesně její věk, kupovala jsem jí bez papírů, bude spíš starší. Oba již nepojízdní pro svůj věk a hafo problémů s věkem spojených. Sháním parťáka pro sebe a také pro ně, vyhovují mi koně, co se vážou na člověka a rádi spolupracují (jako shagya), ale zároveň jsou tvrdí a pálí jim to (jako hucul), tuhle kombinaci spatřuji právě v amerikách a právě appy mi svou povahou sedí nejvíc. Logicky je pro mě vážně nesmyls investovat do koně s dokonalým cow sense, když nikdy nevyužiji jeho potenciál, takový by se u mě ukousal nudou. Koukala jsem na Chexys a tam mají v nabídce pouze hříbata a to já nechci, už jen kvůli staříkům a hlavně by u mě hříbě nemělo dostatečný sociální kontakt se sobě rovnými, což také nechci, nevíte, nabízí i koně starší?
Efe, jste fakt dobrá, nevím, jestli na tohle budu mít někdy "koule" a na ty stránky určitě kouknu, děkuji!

16.4.2021 13:34

Když je milujete a chcete si splnit sen, není žádná překážka dost velká...

16.4.2021 13:40
ivkab

XXX.XXX.205.187

Občas se podaří i starší, zrovna tady(pokud je to ještě aktuální ):https://zvirata.bazos.cz/inzerat/134610206/appaloosa-valasek.php.
Kamarádka teď prodává krásnou 4letou kobylku z vlastního chovu, ale spíše na show, od toho se bude odvíjet i cena.Nicméně vhodná i na rekreaci, vím že byla na obsedání a výcvik u Terezky T. (S koňmi v harmonii),chodí normálně do terénu a testy má samozřejmě hotové.Kobylku jsem viděla ,je moc hezká, kontaktní.

16.4.2021 13:44
ivkab

XXX.XXX.205.187

a zde :https://zvirata.bazos.cz/inzerat/134610488/appaloosa-valasek-2015.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/134620473/appaloosa-valach-2018-pro-narocne.php
(sice letos 3letý,ale to už není zas takové mimino)

19.4.2021 11:12
bassrock

XXX.XXX.251.2

ivkab napsal(a):
a zde :https://zvirata.bazos.cz/inzerat/134610488/appaloosa-valasek-2015.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/134620473/appaloosa-valach-2018-pro-narocne.php
(sice letos 3letý,ale to už není zas takové mimino)

Ty čumbrky jsou vážně atraktivní

Saga1

19.4.2021 11:28
Saga1

XXX.XXX.167.183

Bazoš mám projetý vrchem spodem, taky jsem na tyto inzeráty koukala Zatím z toho Chexys farm vychází jako jednička, no mám to sice přes půl země, ale asi si v létě uděláme výlet nebo spíš několik výletů. Lažínky mám za bukem, tže ty zkusím určitě taky, abych se přesvědčila "co je na tom pravdy" a ještě moje vetka mi shání nějaký kontakt v jižních čechách (zatím ještě nevím, o co jde, ale Lažínky to nejsou). Mrknu ještě na další odkazy od ivkab, ještě jsem neměla čas.

19.4.2021 13:19
ivkab

XXX.XXX.205.187

bassrock napsal(a):

Tak těch jsem si vážně nevšimla😂😂,nemajíc na nose, odpovídající optiku😄🤦🏻‍♀️

19.4.2021 13:20
Varaxi

XXX.XXX.1.226

bassrock napsal(a):

Přešlápla jsem si, poposedla, a furt nevím. Co jsou to čumbrky?

Saga1

19.4.2021 13:38
Saga1

XXX.XXX.167.183

Taky my to chvíli trvalo, než jsem to pochopila, ale hádám že bodláky

19.4.2021 13:52

To jsou květy/plody pcháče nebo lopuchu :-)

19.4.2021 14:48
bassrock

XXX.XXX.251.2

Pardon, u nás čumbrky, jinde kudlibabky apod.
Prostě bodláky.
Mě to hned padlo do oka, nijak to samozřejmě nesnižuje kvalitu nabízeného koně, jen mě to přišlo ftipné, zvláště ve spojení s tím "atraktivní valach".
Jako se prodejní fotku opravdu vyfešákoval

Přidejte reakci

Přidat smajlík