ValerieK

XXX.XXX.122.118
Dobrý den,
přicházím s dotazem zda když večer přijdu s mokrým koněm z vyjížďky, jestli mu můžu deku nechat až do rána? Navíc koníkovi v noci do boxu může táhnout rozbitým oknem, tak mu ji na noc ještě jako vlhčímu nechci sundávat, když odjíždím domů.
Od jednoho pána jsem se totiž dozvěděla, že to může koni poškodit záda. Co je na tom pravdy popř. jaký na to máte názor?
Děkuji za odpověď a pěkný den :))
Uživatel s deaktivovaným účtem

ValerieK
napsal(a):
Dobrý den,
přicházím s dotazem zda když večer přijdu s mokrým koněm z vyjížďky, jestli mu můžu deku nechat až do rána? Navíc koníkovi v noci do boxu může táhnout rozbitým oknem, tak mu ji na noc ještě jako vlhčímu nechci sundávat, když odjíždím domů.
Od jednoho pána jsem se totiž dozvěděla, že to může koni poškodit záda. Co je na tom pravdy popř. jaký na to máte názor?
Děkuji za odpověď a pěkný den :))
Nenechávala bych. Může ji propotit skrz, nebude tam nikdo, kdo by ji vyměnil a do rána máte zatuhlého koně s bolavými zády. Kór když stojí v průvanu (což by neměl ani v létě). Možná, kdybyste pod deku dala vrstvu slámy, by to bylo lepší.
ValerieK

XXX.XXX.122.118
Dobře, děkuji za odpověď. Ono jsem mu ji nechávala hlavně kvůli tomu průvanu, s ním nic nenadělám (bohužel majiteli stáje do toho vzhledem k okolnostem moc mluvit nemůžu).
ValerieK
napsal(a):
Dobře, děkuji za odpověď. Ono jsem mu ji nechávala hlavně kvůli tomu průvanu, s ním nic nenadělám (bohužel majiteli stáje do toho vzhledem k okolnostem moc mluvit nemůžu).
Ale vzít pytel, nebo jiný hadr a rozbité okno zacpat může každý. A zasklít si ho jistě taky bude možné (levnější než léčba koně) - je to starost ustajovatele, ale jestli nestíhá, proč na to jen koukat...
ValerieK
napsal(a):
Když jsem se kdysi učila jezdit, jedním z pravidel jízdy na koni bylo postarat se po ježdění o koně. Nikdy jsme nesměli od koně odejít domů, pokud nebyl suchý!
Buď jezděte tak, aby nebyl kůň mokrý nebo sušte výměnou odpocek nebo koně vyvíchujte.
Na noc do boxu, kde je průvan, by měl mít kůň deku stájovou. Průvan je pro všechna zvířata, nejen koně, mnohem horší, než prostá zima.
Dotaz
napsal(a):
A nebo před odchodem dát novou a suchou (třeba i se slámou) jen na záda, nezapínat a koník ji může pak zahodit. Ale jen v případě, že kůň není matla, co je schopen se do ní zamotat.
Nebude zamotaný, neboť mu deka sklouzne a on ji tím,že po ní bude celou noc šmatlat, roztrhá, v lepším případě "pouze" posere.
Na noc do boxu má být deka stájová. Nikoli odpocka, navíc nějaká bez popruhů. Stájovky jsou dělané tak, aby vydržely, i když si kůň lehne, či se vyválí. To žádná odpocka nevydrží.
Slečna/paní může zakoupit pro koně stájovku značky Bucas, která má podšívku ze speciálního antibakteriálního materiálu StayDry, který plní stejnou funkci jako deka odpocovací a umožňuje tedy použití deky i za předpokladu, že je kůň lehce vlhký. Ne mokrý!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sprej s montážní pěnou stojí taky nula nula nic, a je to stoprocentní dotěsnění.