arte.P

XXX.XXX.225.72
marky_
napsal(a):
Krásný den všem,
hrozně moc bych chtěla koníka a proto se chci zeptat co potřebuje. Jenže na koně nemáme tak úplně místo, proto jsem se rozhodla zkusit ponyho. Ale co všechno potřebuje? Poradíte mi někdo?
Děkuji předem
M
Koňského kamaráda a zkušeného majitele, to jsou dvě věci, kterými bych začala.
Uživatel s deaktivovaným účtem

marky_
napsal(a):
Krásný den všem,
hrozně moc bych chtěla koníka a proto se chci zeptat co potřebuje. Jenže na koně nemáme tak úplně místo, proto jsem se rozhodla zkusit ponyho. Ale co všechno potřebuje? Poradíte mi někdo?
Děkuji předem
M
Jak píše arte.P, v první řadě kamaráda. Samotný poník je cesta do pekel. + krmení, zajištěný a bezpečný výběh (poníci jsou malí Coperfildové), hnojiště (a mít kam hnůj vyvážet), přístřešek, když už ne boxy, základní vybavení - nevím, co s ním hodláte dělat, peníze na běžnou (očkování, odčervování, úprava kopyt) a mimořádnou péči (úraz, schvácení, kolika)...
Předtím než bych si začala promýšlet pořízení poníka bych se určitě naučila jezdit v nějaké dobré stáji - tam by vám měli také mimo svezení ukázat jak o koně pečovat, čistit ho, sedlat, případě i krmit atd. Neunáhlovala bych se, nejprve si pořádně vše nastudovala z knih i praxe a zjišťovala informace. Nebude to hned, ale myslím že je lepší mít zdravého a šťastného koně za tři roky, než vynervovaného páníčka a zmatené zvíře kterému není poskytnuta správná péče hned. Jinak, jak už jsem řekla, poník potřebuje hlavně krmení, jehož největší část zabírá seno nebo tráva - resp. Seno v zimě a v boxe, tráva ve výběhu. Podle toho zda ho budete mít někde ustájeného a kde, se jeho péče trochu mění - v cizí stáji si jen zaplatíte za vidění do výběhu, kydání, krmení, ve vlastním musíte tohle vše obstarat sama. A kromě jídla pak přichází na řadu vybavení, což ovšem neznamená pouze sedlo a uzdečku. Do základu pro jakéhokoliv koně bych započítala: ohlávka a vodítko (alespoň jedno, doporučuji k tomu také jedno náhradní v případě zničení), deky (tady záleží na koni samotném, jestli bude mít silnou podsadu, nebo bude oholený, pak deky do výběhu, jestli se s ním bude hodně pracovat a bude po práci spocený, odpocovací deky, nebo termodeky, síťové deky proti hmyzu... Zde je to jen o tom si nastudovat všechny druhy a koupit to, co bude pony potřebovat), kamaše/zvony (opět, pro nějakou práci, hlavně na parkur pokud se tak budete zaměřovat, nebo pro koně který je náchylný k uslapavani spěnek zvony... Prostě si vše načíst a pak zvolit to co budete potřebovat), bandáže (v případě se by se ponymu něco stalo, považuji za nezbytné vybavení), čištění a doplňky k tomu (šampony, krémy, mazání na kopyta, na vybavení...), a samotné věci na ježdění - sedlo (tady bych spíše nešetřila a vsadila na kvalitu a přesnou velikost tak aby koni padla, jinak to může přinést spoustu zdravotních problémů), podbřišník, třmeny, uzdečku a udidlo, otěže (načtěte si informace o typech uzdeček a udidel a volte to, co koni bude nejvíce vyhovovat - ne to co mu bude slušet!), podsedlovou dečku, pak třeba čabraku (ta je tedy spíše na okrasu), nebo bederní deku (zase podle toho zda ji kůň potřebuje - je oholený nebo má slabé chupy - nebo ne - má silnou podsadu a bude mu teplo i v chladných dnech). Pak se musí samozřejmě také platit za věci okolo koně - kovář (pravidelně jednou za 6-8 týdnů), fyzioterapeut (hlavně pro sportovní koně, prohlédne ho, aby zjistila zda nemá někde něco zablokované) a také veterinář, jehož ceny se mohou vyšplhat opravdu vysoko. Také si budete muset zvolit jakým krmením budete krmit - zde je opravdu hodně možností, takže opět, číst, číst, zjišťovat, učit se - a kam koně ustajíte, podle vašich představ (jestli vám bude stačit pastevní ustájení s malou kruhovou halou, nebo paddock paradise a vnitřnímy boxy s aquagymem + 3 jízdárny...). A když si pak spočítáte ceny všech věcí které jsem zde vypsala, zjistíte, je to hlavní co potřebujete ke koupi koně, budou peníze. Opravdu hodně peněz, pak také hodně zkušeností, a zájem o to, aby se vaše zvíře mělo co nejlépe.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak to je skvělá zpráva!
arte.P

XXX.XXX.248.60
marky_
napsal(a):
Děkuji moc všem. Jak vidím, tak sama bych koně moc nezvládala. Proto jsem se rozhodla pomoct se staráním o koně u sousedů!
Tohle si přizná málokdo, dobré rozhodnutí
Starys

XXX.XXX.148.101
Zdá se to jen mně, nebo tady ty dotazy na poníka, různé plemena koní atd. píše pořád to jedno a samé dítě? 😀
Aslik

XXX.XXX.251.160
Ahoj, já miluji pony sport a dost často si čtu různé články na internetu. Možná by ti mohly pomoct tyhle stránky https://www.equichannel.cz/pony-sport kde píší nejen o pony sportu, ale právě i o tom na co se ptáš. Určitě tam najdeš spoustu zajímavých tipů které se ti budou do začátku hodit.
Aslik
napsal(a):
Ahoj, já miluji pony sport a dost často si čtu různé články na internetu. Možná by ti mohly pomoct tyhle stránky https://www.equichannel.cz/pony-sport kde píší nejen o pony sportu, ale právě i o tom na co se ptáš. Určitě tam najdeš spoustu zajímavých tipů které se ti budou do začátku hodit.
Děkuji Vám moc :)