Zdravím, potřebovala bych radu. Jak přejít z jádra na granule s musli?
Objednala jsem tento mix od Hoveleru a chtěla jsem se zeptat jak je to s přechodem na toto krmivo a s dávkováním. Kobylce jsou 4 v květnu 5. Je to spíš rekreační kobylka s předpoklady do nižší drezury.
Děkuji moc za všechny rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přecházet postupně. Začít přidávat nového krmiva třeba hrnek (200 g - u velkého koně) na dávku, a postupně zvyšovat poměr ve prospěch nového krmiva (u zdravého koně, který není citlivý na změny v KD, bych co tři dny zdvojnásobila dávku nového na úkor starého).
Jak je to s dávkováním záleží na doporučení výrobce a vašich podmínkách. Pokud je to kompletní krmivo a budete chtít dodat všechny zamýšlené komponenty, potom musíte podávat výrobcem doporučenou minimální dávku, aby měl kůň dostatek živin. Pokud to ovšem bude na záživného koně moc, a budete chtít dodržet živinový přísun, budete muset krmit menší poměr směsi a přidat odpovídající vit-min na doplnění toho, co bude v nižší než doporučené dávce krmiva chybět.
Samozřejmě je dobré vědět, proč jsem měnila krmivo - kůň mi na starém neprospíval? Nebo měním, abych nemusela míchat statková a měla kompletní směs? Chci zajistit koni kompletní spektrum živin a nebo chci, aby měl jen "něco do žlabu"? A tak dále. Podle toho potom můžete zvážit další varianty v dávkování.