Zdravím
potřebovala bych poradit s výběrem udidla pro mého 10 letého valacha A1/1. Je dost citlivý na hubu, ale je dopředný, má lehce problém jít na přilnutí a přijmout udidlo. Aktuálně máme 2x lomené stihlo kovové a jablkové, nelíbí se mi na těchto udidlem ze mu prolítavají v hubě.
Jaké udidlo by jste mi doporučili, něco co kone dobře přijímají, je chutné jemné, děkuji!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevím, co si mám představit pod "prolítává v hubě". Já mám také dvoulomené stihlo kovové bez příchuti.
Chyba může být viz výše. U přijímání udidla může být také chyba v ruce, může být ovšem také chyba v koni - jazylka, čelist, zuby, atd.
Arbora
napsal(a):
Nebude to len nevhodne zvolená veľkosť, keď mu prelietavajú v hube? To by vysvetľovalo aj tú neochotu ísť na priľnutie.
No kovové je velikost 14,5 cm a protoze se mi zda větší tak jsem jablkové vzala 13,5 a je mu ještě větší než to kovové. Což mě dost zaráží, koukam asi zvonu po jablečném, ale už ne stihlo.
napsal(a):
Nevím, co si mám představit pod "prolítává v hubě". Já mám také dvoulomené stihlo kovové bez příchuti.
Chyba může být viz výše. U přijímání udidla může být také chyba v ruce, může být ovšem také chyba v koni - jazylka, čelist, zuby, atd.
Zuby má hotové.

A co takhle výška lícnic, ta je v pořádku? Má ten kůň udidlo v hubě, kde má mít? Nejlépe hoďte fotku.
ellak
napsal(a):
No kovové je velikost 14,5 cm a protoze se mi zda větší tak jsem jablkové vzala 13,5 a je mu ještě větší než to kovové. Což mě dost zaráží, koukam asi zvonu po jablečném, ale už ne stihlo.
14,5 mi príde obrovské, na môjho 1.70m valacha mám 12,5. Tak isto môže byť príliš hrubé, kone nemajú zas toľko miesta v hube. Nespoliehala by som sa na údaje od výrobcu, radšej by som si to premerala. rovnako aj hubu koňa.
A súhlas, foto by povedalo oveľa viac.
kallisto
napsal(a):
Pak tedy déčko, roubík, baucher nebo navléct gumové kroužky.
Případně s citem zapnout podepínací řemínek, ale ten já nerada.
Gumové kroužky máme na jablečném ale přijde mi ze to nepomáhá.
Jaký typ ty jste zvolila vy? (Roubik, déčko, oliva..)
Je jemný ale dopředný. Jak píší výš
ellak
napsal(a):
Zdravím
potřebovala bych poradit s výběrem udidla pro mého 10 letého valacha A1/1. Je dost citlivý na hubu, ale je dopředný, má lehce problém jít na přilnutí a přijmout udidlo. Aktuálně máme 2x lomené stihlo kovové a jablkové, nelíbí se mi na těchto udidlem ze mu prolítavají v hubě.
Jaké udidlo by jste mi doporučili, něco co kone dobře přijímají, je chutné jemné, děkuji!
Podle fotek ho máte podepnutého až až .Tam by snad ani nemělo nic "prolítávat" i když to snad rozměrově nepadne
Někde bude chyba,ale takhle se to nedá určit
A chtělo by to hlavu aspoň ze strany ,tam je vidět délka lícnice
14,5 na volbluta je hodně,to nemají velcí teplokrevníci

Fotku celé hlavy ze strany, tyhle fotky k ničemu nejsou - a Dotaz nemá špatný nápad, vyfotit, kolik se toho z huby vytáhne.
ellak
napsal(a):
Tady je kovové, jablečné dneska vyfotím.
Jedině snad,že by se mu jakoby plácaly ,ty veliké kruhy?
Kdysi známý měl tyhle megakruhy na udidle.Uzdečku bez nánosníku.Plácalo se to do stran.Navzdory lícnici dobře zapnuté. Skorem jak sněhulák.Když měl kůň volné otěže,což měl většinou.
Tak mu ty kruhy spojoval ,řemínkem pod bradou.
Ovšem v tomhle případě ,kdy kůň má nánosník a je dosti podepnutý mu ještě přidat řemínek pod bradu ,no těžko říct
Koupila bych kruhy menší,nebo jiný typ
koně
napsal(a):
Jedině snad,že by se mu jakoby plácaly ,ty veliké kruhy?
Kdysi známý měl tyhle megakruhy na udidle.Uzdečku bez nánosníku.Plácalo se to do stran.Navzdory lícnici dobře zapnuté. Skorem jak sněhulák.Když měl kůň volné otěže,což měl většinou.
Tak mu ty kruhy spojoval ,řemínkem pod bradou.
Ovšem v tomhle případě ,kdy kůň má nánosník a je dosti podepnutý mu ještě přidat řemínek pod bradu ,no těžko říct
Koupila bych kruhy menší,nebo jiný typ
Jaký typ by jste mi doporučila?
kallisto
napsal(a):
Pořád nevíme co to je "prolítávají v hubě"?
Jako že ho protáhneš skrz celou hubu, na jedné straně vleze kroužek do huby a z druhé strany kouká půlka udidla?
Ne tak ne, kokové neprolítává vůbec, jablečné ano. Kupovala jsem ho o velikost menší(13,5cm) a přijde mi ještě větší než kovové 14,5 cm,
Na pravé straně mu udidlo z huby trčí mnohem více než na straně levé, licnice upravuji jak upravuji a nemůžu to nastavit aby se neposouvalo na jednu stranu vic z huby ven.
Budu muset poradně přeměřit valachovi hubu, a přeměřit i udidla v obchodě, jablečné mu je příjemné tak půjdu znovu do něj, ale nevím jaký typ jestli roubik, olivu,...

lícnice se nastavují tak, že když zatáhnete za otěž-uděláte kontakt-ne že budete rvát 20kg, neměla by lícnice odstávat, nastavení na každé straně jinak je špatně.
Je jedno co mu dáte do huby, pokud budete mít takto dotažený řemínek pod udidlem,
Dotáhnout jen tak, aby mohl koník hubou hýbat-uvolnit čelistní kloub, stačí na malý pamlsek-kostičku chleba, kolečko mrkve.
ellak
napsal(a):
Ne tak ne, kokové neprolítává vůbec, jablečné ano. Kupovala jsem ho o velikost menší(13,5cm) a přijde mi ještě větší než kovové 14,5 cm,
Na pravé straně mu udidlo z huby trčí mnohem více než na straně levé, licnice upravuji jak upravuji a nemůžu to nastavit aby se neposouvalo na jednu stranu vic z huby ven.
Budu muset poradně přeměřit valachovi hubu, a přeměřit i udidla v obchodě, jablečné mu je příjemné tak půjdu znovu do něj, ale nevím jaký typ jestli roubik, olivu,...
Tak to je jasné.
I při vašem intenzivním podepnutí ,stejně vyčuhuje z huby na jedné straně větší kus.A tím pádem zaboha neseštelujete lícnice .
Protože je to udidlo velké,udítko dlouhé.
Proto se v hubě neschová jak má ,a i kdybyste za otěž nebrala vůbec,prostě bude přečuhovat
Kupte 13,5 olivu ,tam není nic proti ničemu a nemívají ohromné kruhy .
Já měla volblutku na 12,5
Takže kdyby vám zas stejným stylem vyčuhovalo 13,5 ,zkuste menší
A neutahujte tolika ten nánosník.Jen tak aby se vám vešly naplocho 3prsty ,pod něj.
koně
napsal(a):
Tak to je jasné.
I při vašem intenzivním podepnutí ,stejně vyčuhuje z huby na jedné straně větší kus.A tím pádem zaboha neseštelujete lícnice .
Protože je to udidlo velké,udítko dlouhé.
Proto se v hubě neschová jak má ,a i kdybyste za otěž nebrala vůbec,prostě bude přečuhovat
Kupte 13,5 olivu ,tam není nic proti ničemu a nemívají ohromné kruhy .
Já měla volblutku na 12,5
Takže kdyby vám zas stejným stylem vyčuhovalo 13,5 ,zkuste menší
A neutahujte tolika ten nánosník.Jen tak aby se vám vešly naplocho 3prsty ,pod něj.
Dobře, děkuji moc.

Jak vám "připadá", že je jedno udítko delší a druhé kratší - měřila jste to? Ať máte jasno, zda je to fakt tím. A metr si s sebou vezměte i na nákup toho udidla nebo si ho k udidlu před nákupem nechte přiložit.
Když jsme kupovali udidla na remonty, prostě jsme strčili metr koni do huby a bylo hned jasno. Samozřejmě jde tam strčit i provázek a pak odměřit (my se s tím moc neto... nepáráme, že ).
Ale tak ty udidla mají nějaký rozměr. Ten udává délku udítka, čili jen toho co je mezi dírkami na kroužky.... Každopádně 14,5 bude mít fakt kůň obr. Velký teplokrevník má většinou 13,5, plňas a drobnější koně 12,5... orientačně tedy. Důležitá je i tloušťka.
Ono by i stačilo, kdyby ho v té hubě jemně potáhla do strany a změřila, kolik čučí ven z huby ke kroužku, pak si to udidlo změřila mimo koně a dopočetla tak šírku huby. Nebo si prostě v ustájení půjčila 12,5 a další a vyzkoušela. Stačí pak sedící udidlo změřit pravítkem mezi kroužky a je hotovo.
Viz dole.
https://www.equichannel.cz/aby-udidlo-zbytecne-nebolelo

Na každé straně koňské huby má koukat půl centimetru udidla.
Ja jsem zacinala na dvojlomenem stihle 12.5,
prislo mi male, takze jsem poridila 13.5, a to olivu (na fotce chybi).
Nicmene i s olivou naklada stylem, ze otevre hubu a necha ji projet celou hubou. Neni to zridkave u mladsich, jaksi rebelujicich nebo nechapajicich koni. Ja ho na takove chovani nenecham zvykat a hledam reseni. Trenerka radila mj. vice utahnout nanosnik. Mne to pripada pro nej mnohem mene komfortni (ma stazenou tlamu porad), nez udidlo s tyckama po strane, ktere ho omezi jen v okamziku, kdy je treba, a jinak jako by tam nebyly. Idealni by byl prijezdeny kun rizeny sedem a na myslenku. Jenze tak se nerodi :))
Ja jsem poridila 13.5 D-ecka ve verzi jednou a dvojlomeny, z cehoz jednolomena verze je z plastu.
A 13.5 dvojlomeny full cheek, vyrobeny z gumy. Kupovano v zahranici.
Samozrejme je mi jasne, ze v minulosti se jezdilo na rezavym stihle, pojmy jako louskackovy efekt neexistovaly, a se zviraty se nakladalo jinac... Ale co bych pro nej neudelala.
A po patrani na zahranicnich webech (mimo US, Mexiko apod., kde z nekterych vynalezu mi lezl mraz po zadech), jednoznacne panuje fulmer (kruhy se protaci) nebo spis full cheek (kruhy se neprotaci, resp. jsou to pulkruhy spojene pevne s postrannimi tyckami). Kupuji se k tomu i kozene uchyty, ktere drzi full cheek ve spravne pozici vuci nanosniku.
Udidla jako snehulak ci pelham, ktera se v pripadech projizdeni udidla doporucuji tez, nevyuziji, nebot nehledam pakovy efekt. Hledala jsem nejjemnejsi moznou verzi udidla, ktere zabrani protazeni hubou. Pokud nema problem s prijimanim udidla (nepotrebuje spec. matros), dvojlomeny full cheek v nerezu sezenete snadno v CR za skvelou cenu. Za zkousku nic nedate.
Jinak u decek mi bylo razeno dat pozor na jejich vysku (aby ta "tycka" byla delsi nez normalni prumer kruhu stihla). Na fotce tez vidite rozdil mezi jednostivymi vyrobci.
A materialy tez volit individuelne. Ty gumove jsou vhodne pouze pro kone, kteri dobre slini, jinak mohou odrit koutky. Krome toho jakakoliv nekovova udidla musi byt utazena tak, aby je nemohl nakousnout, jinak ho muze rychle zlikvidovat. Hodne stesti!