Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli v ceně kastrace uzavřenou metodou je i pooperační péče ( 3x atb + léky na utlumení bolesti několik dní po operaci ).
Pan vet. mi řekl že to bude stát kolem 8 tis. ,tak by mě to jen zajímalo, předem děkuji za nerýpavé odpovědi, samozřejmě každý vet je jiný, jen by mě zajímali vaše zkušenosti!
Adka1
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli v ceně kastrace uzavřenou metodou je i pooperační péče ( 3x atb + léky na utlumení bolesti několik dní po operaci ).
Pan vet. mi řekl že to bude stát kolem 8 tis. ,tak by mě to jen zajímalo, předem děkuji za nerýpavé odpovědi, samozřejmě každý vet je jiný, jen by mě zajímali vaše zkušenosti!
My jsme před rokem dávali taktéž skoro 8 tis 👍
arte.P

XXX.XXX.6.46
Myslím, že je to cena čistě za zákrok. Tu pooperační péči takto udal vet, nebo je to Vaše představa? Ten postup mi nepřijde úplně běžný.
arte.P

XXX.XXX.6.46
Adka1
napsal(a):
Tento postup je běžný. A už probíhá
U kastrace hřebce jsem spoustu let nebyla, tak se jen ptám jestli je běžné, že by po kastraci (bez komplikací) tři dny dojížděl vet a píchal ATB a analgetika. Já pamatuju, že se píchla tetanovka, ATB max. preventivně v den kastrace a nazdar hotovo.
arte.P
napsal(a):
U kastrace hřebce jsem spoustu let nebyla, tak se jen ptám jestli je běžné, že by po kastraci (bez komplikací) tři dny dojížděl vet a píchal ATB a analgetika. Já pamatuju, že se píchla tetanovka, ATB max. preventivně v den kastrace a nazdar hotovo.
Píchá se to z důvodu , že je větší zásah do dutiny břišní než u druhé metody , tak aby kůň nedostal infekci ( prevence )
arte.P

XXX.XXX.146.210
Adka1
napsal(a):
Píchá se to z důvodu , že je větší zásah do dutiny břišní než u druhé metody , tak aby kůň nedostal infekci ( prevence )
Máte to kryptorchida? Jinak nevidim pro zásah do břišní dutiny žádný důvod. Uzavřená metoda je uzavřená, protože se na konci rána sešije, oproti otevřené je naopak bezpečnější - hrozí menší riziko pooperačních komplikací.
Adka1
napsal(a):
Zda cena bude i s pooperační péči, nebo to někdo platil zvlášť... je to v otázce
Ale psala jste, že už máte vykastrováno, tak snad víte, co vam vet řekl a kolik si bere za cesťák.
Cenovou politiku si dělá každý vet podle sebe (a cenové rozpětí je opravdu velké). Tady nikdo netuší, koho jste si zavolali a na čem jste se dohodli.
arte.P
napsal(a):
Máte to kryptorchida? Jinak nevidim pro zásah do břišní dutiny žádný důvod. Uzavřená metoda je uzavřená, protože se na konci rána sešije, oproti otevřené je naopak bezpečnější - hrozí menší riziko pooperačních komplikací.
Uzavřená metoda je právě mimo kastrace kryptorchida nebo koně s kýlou mnohem problematictější a hůř se to hojí.
arte.P

XXX.XXX.146.210
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Uzavřená metoda je právě mimo kastrace kryptorchida nebo koně s kýlou mnohem problematictější a hůř se to hojí.
OK, já tohle naštěstí řešit nemusela, chovatelé co možnost srovnání měli, tuhle metodu chválili a to i z pohledu hojení, ale to je všechno o individuální zkušenosti, co platí v několika případech, nemusí platit v globálu, takže díky za info.
Adka1
napsal(a):
Zda cena bude i s pooperační péči, nebo to někdo platil zvlášť... je to v otázce
Uzavřená metoda je hodně šetrná ,doktor to opíchne ATB ,co působí asi 3dny .Pokud nevzniknou komplikace ,není třeba dalších návštěv .
Takže byste měla platit najednou ,zákrok ,v něm narkózu ,následnou medikaci ,a tím být s doktorem vyrovnaná
Ale skutečně je lepší si to vyjasnit s tím konkrétním ,který bude kastrovat,jak to má nastavené on.
Kastrovala jsem v lednu. Obe varlata sestoupla. Uzavrenou metodou, takze vleze. Od pulnici nedostal zadne zradlo, jen vodu, a byl zavreny v boxe. Prijel k nam, OP se konala v cistem, slamou vystlanem boxe. Zakrok na ca 20-30 min, s narkozou ca 1 hod. Vyuzila jsem to i na zapilovani zubu. Cena 7 tis. (bez zubu). Velice dbal na utazeni stehu.
Pooperacni pece: 2 hodiny po probrani nesmel zrat ani pit. Je potreba dohled, aby neupadl a nezranil se. Byl leden, prehodila jsem pres nej normalni deku a jeho odpocku. 3 dny potom jsem davala antibiotika 1x denne, a to oralne (dostala jsem 3 sacky s praskem, ktery jsem rozpustila ve vode a 20 ml strikackou vstrikla do huby). 3. den trosku otekl sourek, pak se otok presunul k preputiu, pak zmizel. Hojeni probehlo skvele.
V den zakroku zustal zavreny v boxe. V den zakroku i dny nasledujici chodil normalne, nerusene, nedelal dojem, jako by mel jakoukoliv bolest. Od 1. pooperacniho dne jsem ho provadela krokem, pry to pomaha vstrebavani otoku.Kontrolovala jsem otok, nastrikala desinfekci 1x denne (vic by si ani nenechal libit). Klus az po plnem zhojeni, nikdy bych neriskovala rupturu rany nebo vyhrez. Byla jsem velmi spokojena s prubehen OP i pooperacnim prubehem. Vybrala bych opet nekoho zkusenyho. Karlovy Vary KV Vet. Posilam par fotek, bohuzel vzhuru nohama se foti blbe :)