Zdravím,
měla bych dotaz, vlastního koně jsem si pořídila před dvěmi roky. Je velmi koukavý a občas vyhodí tak, že i zkušený jezdec mi řekl, že by to nikdo neuseděl. Ale nějak jsme to spolu zvládli, nejprve půl roku práce jen ze země a pak postupně ze sedla, až jsme začli skákat (od 4-6 let skákal závodně), ovšem před nějakou dobou jsem měla opravdu ošklivý pád, kdy jsem cválala na skok, on se najednou rozletěl a za skokem vyhodil tak, že jsem skončila v nemocnici.
Od té doby se bojim cválat rychleji a delší úsek, ale jen na jízdárně. V terénu letí, jak blázen a já jsem úplně klidná. Je to silnější než já, když mám třeba skočit jeden skok a pak obcválat celou jízdárnu a skočit další, tak se mi rozbuší srdce, celá se klepu a proste nenacválam. Jsem zoufalá, potřebovala bych 100% koně, ale máme spolu tak silný vztah, že ho proste nikdy nikomu nedám a nevyměním.
Máte někdo radu, jak toto zmírnit? Chápu, že respekt ze skoků už mi zůstane, ale teď to moje psychika opravdu nezvládá. Jinak je hodný, nikdy nevyhne nic, nemám strach přímo z něj. Nejhorší je, že těchto pádů bylo víc, vždy zrychlil a začal vyhazovat, proto se bojím rychlejšího cvalu na jízdárně.
Prosím jen “slušné” komentáře, necítím se na to číst, jak ho mám prodat, vůbec neskákat, jak nám bude oboum líp. Baví nás skákat, vždycky mě to bavilo, jen teď se nemůžu na skok ani podívat. Ovšem věřím, že Vždycky existuje cesta.
Tak prostě na jízdárně necválejte/neskákejte... On Vás někdo nutí?:) Jde o Vaši psychiku, z mé zkušenosti nemá smysl ten strach lámat přes koleno. Když všechno ostatní bude OK, časem zase tu důvěru získáte a jednoho dne se Vám bude zase chtít to zkusit... Rozhodně bych se v tomto směru neznásilňovala.
deauville
napsal(a):
Tak prostě na jízdárně necválejte/neskákejte... On Vás někdo nutí?:) Jde o Vaši psychiku, z mé zkušenosti nemá smysl ten strach lámat přes koleno. Když všechno ostatní bude OK, časem zase tu důvěru získáte a jednoho dne se Vám bude zase chtít to zkusit... Rozhodně bych se v tomto směru neznásilňovala.
Přesně tak. Já si dokonce (nejen) proto koupila vlastního koně, protože jsem měla strach ze cvalu a rychlejšího pohybu. Když jsem si koně pronajímala, tak mi do toho pořád někdo mluvil, majitelky vyžadovaly, že kůň musí cválat, že se nesmí flákat apod. Můj strach nemizel. S vlastním koněm jsem si mohla dělat, co jsem chtěla, tak jsme ze začátku chodili na pohodové procházky krokem, občas klus, a když jsem si zvykla, tak jsem si někdy vyzkoušela i cval. Teď už cválám beze strachu, ale jenom když chci a jsem si jistá, že je to v pohodě. To je podle mě výhoda vlastního koně, že mě nikdo nemůže nutit dělat něco, co nechci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud ten kůň stále vyhazuje, i uprostřed práce (chápu na prvním skoku..), rozhodně bych být vámi zvážila i jeho pohled na věc. Tj. nebolí ho nic? Kissing spines? Lumbosakrální spojení? Co říkal fyzioterapeut? Sedlo mu sedí? Vy mu nevadíte - nedosedáte za skokem tvrdě, pružíte v nohou, nevyhazujete ho z rovnováhy?
Pokud je tohle z pohledu koně ok: Začněte cválat a skákat na lonži. S rozpaženýma rukama. Posléze si začněte vodit koně sama, ale pořád s jištěním lonže. To je pomůcka pro vás. S dobrým trenérem, který koně nebude honit na pětníku pochopitelně.
Skákejte skokové řady. To je pro koně skvělá gymnastika, za skokem nebude mít čas vyhazovat, protože se pokračuje dalším skokem (i když někteří filutové... ). Za koncem skokové řady hned na kruh, případně půlkruh a skočit další bidlo - i kdyby jen symbolické. I skákání na kruhu (jako by na lonži) bude koně velice zaměstnávat. Vše pod dohledem trenéra s mozkem.
Další výcviková možnost - naučte koně za skokem zastavit a dejte mu pamlsek. Kůň bude očekávat za skokem brzdu a na skok nepoletí, za skokem bude brzdit, takže nebude mít čas vyhazovat. Až se naučí, že za skokem může přijít další požadavek, můžete kombinovat zastavení s pokračováním dál. To můžete i sama.
Pochopitelně pokud bude zdravotně v pořádku a vám fundovaný trenér řekne, že mu ve skoku ani za skokem nevadíte, tak vysvětlete koni, že vyhazování je nežádoucí (ne, že ho na první dobrou zmlátíte - slovo "vysvětlete" je tam záměrně - protože zatím nevyplývá z vašeho popisu, že byste to výchovně nějak řešila).
Tak si pro začátek vyrobte ,, jízdárnu'' na louce. Obvod obdélníku vytvořte z kavalet a zkoušejte to tam. Já osobně také nemám dobrý pocit z cvalu na jízdárně, respektive na uzavřené hale. Konkrétně se bojím, že mi kůň vezme nohy o stěny nebo že mě na stěnu shodí.
Už víc než rok jezdím pouze na louce. Na louce jezdím na kruhu, na obdélníku, skáču, prostě všechno. A jsem spokojená. Jízdárna mi nechybí.

Daniela Lipová
napsal(a):
Tak si pro začátek vyrobte ,, jízdárnu'' na louce. Obvod obdélníku vytvořte z kavalet a zkoušejte to tam. Já osobně také nemám dobrý pocit z cvalu na jízdárně, respektive na uzavřené hale. Konkrétně se bojím, že mi kůň vezme nohy o stěny nebo že mě na stěnu shodí.
Už víc než rok jezdím pouze na louce. Na louce jezdím na kruhu, na obdélníku, skáču, prostě všechno. A jsem spokojená. Jízdárna mi nechybí.
To já zase ohraničený prostor potřebuju, psychická berlička. Každý to máme jinak.

Někdy jezdecký restart potřebuje kůň...a někdy prostě jezdec. Už to tady napsalo x lidí....tak s tím koněm vůbec neskákejte. Nebo se závodním ježděním živíte? A zatím ani necválejte. Pokud toho koně nechcete dávat pryč a hledat pro sebe vhodnějšího, tak to prostě na nějaký čas položte k ledu. Jezděte jenom ven, pracujte na ruce atp. Zaměřte se na něco jiného. Třeba na rrail. Nebo na akademické ježdění, na drezurní prvky, ty se přece dají dělat ve všech chodech, koně tak můžete posilovat, zabavit, unavit a sebe jezdecky vzdělávat....a prostě se společně posouvat jinak. Možností je hodně. Jen si prostě nesmíte v životě dávat klapky na oči. A ono to třeba časem přijde a mezi tím zkuste sednout na jiné koně, přiježděné a trénovat svůj strach na nich.
Ale do ničeho se nenuťte, to enmá smysl. Potřebujete se hlavně uvolnit.
Cituji Baví nás skákat
Jste si jistá ,že to baví i koně,když jste použila množné číslo ? Pokud šíleně letí na skok ,a a za ním vyhazuje a bůhví co ,neznamená,že ho to baví
Už ženy výše psaly,záda,sedlo,nevím jestli přiježděnost,rovnováha ,může být jeho problém
U vás je to jasné bojíte se .Jezdit se má pro radost,Tedy předpokládám,že se tím neživíte
Tak prostě jezdit jen tak ,jak se nebojíte.I kdybyste necválala na jízdárně a nepřelezla ani kavaletu pár let,komu to vadí?
Abyste zbytečně nebyla na nervy,pak je z vás na nervy i kůň a jste v nekonečnu
Děkuji všem za rady. Asi to teď proste nechám, budu si užívat ježdění a nebudu se do ničeho nutit. Trenér mě samozřejmě nenutil, to spíš já jsem se hecovala, až jsem to přehnala. Jen pro upřesnění nedělá to za každým skokem a nevyhazuje nijak často. Jde pouze o to, že když už vyhodí, tak opravdu pořádně a nikdy to nebyly pouze malé zranění. Chtěla jsem radu pouze se strachem, což mi většina z vás poradilo. Opravdu ho skákání baví, když se postaví volnost, tak tam jde sám, ani ho nikdo nemusí navádět. Co se týče toho, že by ho něco bolelo, tak vše má zkontrolované. Občas, když se to v něm nahromadí, tak prostě vyhodí🤷🏻♀️ Pořad je to jen zvíře, tak to proste beru a sedlo máme napasované. Takže děkuju všem za rady!