Uživatel s deaktivovaným účtem
                                            Ahoj, mám dotaz. 
Mám chladnokrevnou kobylu v ustájení půl roku, doposud nebyl žádný problém. Kobyle se věnuji úměrně obsedání a přiježďování, chodíme na ruce na procházky, někdy jde na lonž atd. atd., snažím se jí zaměstnávat hlavu. 
Je hlavně na seně, přikrmuju jen po práci bezovesné light musli, hlavně abych měla do čeho zamíchat vitamíny. 
Kůň vypadá spokojeně, chodí do výběhu nebo ho najdu po zahnání domů s ostatními u balíku (mají malý padock místo boxů). Mimo stojí vždy tak kůň max dva. Je nás tam asi sedm majitelů. Teď se mi od dvou z nich postupně za sebou doneslo, že moje kobyla rasí ty ostatní a že jsou z ní vystresovaní, že je odhání od balíku a kouše po nich... Já si ničeho takového nevšimla, ale nejsem tam pořád.
Je to jedinej chlaďas mezi teplokrevníky, ale všichni jsou pěkně kulatí, není to, že by se nenažrali. Co byste dělali? 
Já samozřejmě nechci, aby ostatní koně nějak trpěli, ale zase jsem v současné stáji spokojená a nechci se stěhovat anebo nedejbože někomu platit účet za veta. Kobylu vychovalo stádo, je to velice vyrovnaný kůň, žádná dominantní bestie, nebo alespoň doposud nebyla. Je jí pět let. 
Proč myslíte, že to dělá? Co byste poradili, aby se její chování změnilo?  

Mají ti inkriminovaní koně nějaké šrámy? 
Jestli je stádo stabilní- není tam nějaký průběžné střídání nových koní, všichni se znají, jen si pouze ladí, kdo koho bude "poslouchat" . Asi bych to nijak obvzlášť neřešila, je to koňská záležitost- a pokud nejde opravdu o zdraví druhého koně- i normální. V těch pěti letech mají klasičtí teplokrevníci takovou jako by "pubertu" a je třeba občas být opravdu spravedlivý a důsledný.  

napsal(a):

Mají ti inkriminovaní koně nějaké šrámy? 
Jestli je stádo stabilní- není tam nějaký průběžné střídání nových koní, všichni se znají, jen si pouze ladí, kdo koho bude "poslouchat" . Asi bych to nijak obvzlášť neřešila, je to koňská záležitost- a pokud nejde opravdu o zdraví druhého koně- i normální. V těch pěti letech mají klasičtí teplokrevníci takovou jako by "pubertu" a je třeba občas být opravdu spravedlivý a důsledný.

Děkuji. Já mám tedy chlaďase, ale bude to podobné.
Nic zásadního se neděje - zatím. Koně mají sem tam škrábnutí, ale to jsem našla i u toho svého na hlavě.
Je možné, že na to měla vliv říje mojí kobyly, která teď končí - všichni na ní skákali a teď už asi enchce, tak je prostě odhání. Plus nechodili teď do velkého výběhu, jelikož je mokro, takže se asi nudí. 
Jednalos e hlavěn o to, jetsli má kobyla dost práce. Jenže tohle neovlivním. Koybal netahá a remontě přepálit nemůžu, hlavu jí zaměstnávám, ale jestli má přemíru energie, s tím asi nic moc neudělám. Nekrmím jí skoro vůbec, jak už jsem řekla.  

Píšete, že kone majú jeden balík, teda iba jedno miesto na kŕmenie pre 7 koní? Tam by som videla problém aj keby boli všetci siedmi submisívni. Vystresované kone by ste všimli určite, môj je napríklad totálny poserón, takže stačí, ak sa na neho šéf stáda škaredo pozrie a beží. Občas hlava-nehlava. A celkovo, vo väčšine stád je jasne vidideť kto je komu nadradený, práve vďaka tej reči tela. Ak vaša kobyla je jediná, alebo jedna z tých dvoch pri balíku neustále, tak pravdepodobne bude tomu šéfovať. Otázka je, či to obí dobre, alebo či zbytočne ostatné kone nešikanuje, to už musíte vidieť vy. Jedno z riešení by bolo práve vytvoriť viac miest na kŕmenie.
                                            Máme noričku v boxe, nepracuje, teda, pracuje, ale nie ako iné kone, slúži pre študentov na výuku praktických zručností,  jadro dva krát denne, ale iba pol litra granúl, seno, malý výbeh bez trávy, je tam nový piesok, takže norička sa tam do neho buchne a spí, o práci sa jej určite nesníva.
Pravda, včera zase odišla aj s ohradou, pretože tohoročná jar je proste sýta, šťavnatá a plná super trávy, takže norik to vyhodnotil ako zbytočné mrhanie zeleňou.
O mesiac pôjde do hôr na prázdniny a bude taká, ako vždy, kľudná, vyrovnaná, akurát že asi šťastnejšia.
Pokiaľ kobylu pripúšťali valachy natvrdo, je vhodné sa ubezpečiť, či jej nespôsobili nejaké poranenie pošvy/vagíny, prípadne metritídu.
Dominancia nie je vlastnosť, popisuje vzťah medzi dvoma a viacerými bytosťami, prácou sa teda dá meniť asi ťažko.  

Na tohle nebude mít míra práce vliv, to byste toho koně musela strhat, aby si nenašel energii na obhájení místa ve stádě - je to jeho životní priorita.
Asi bych být vámi čekala, zda se něco vážnějšího stane. Neumím si představit, jak jinak by to šlo ovlivnit, než složením stáda (oddělením konfliktních jedinců). Pokud jde o seno, tak pochopitelně dodáním druhého balíku významně snížíte rizika.
Další zřejmě neovlivnitelná záležitost je velikost toho padoku pro dané množství koní.
(Trochu mě zaskočila představa "padoku MÍSTO boxů" - to jako i místo přístřešku?, vzhledem k tomu, že si ustájení pochvalujete, - ale to není předmětem dotazu...)
V dnešní době chytrých telefonů, které umějí uvařit kafe - nechte si tu její "agresivitu" natočit. Třeba je to obyčejné hašteření o místo u balíku. A nebo něco víc... Hlavně je dobré vidět, co té situaci předcházelo, kde vznikl konflikt. Ono to nakonec může být i úplně jinak, že    

Děkuji všem, asi bude nejlepší to probrat s majitelem ustájení, než se situace případně vyhrotí nebo něco stane.
Díky za názory, vážím si jich a z každého si něco beru..  

Jestli je jeden balík na 7 koní, tak to je spíš problém ustajovatele než váš. Potyčky u žrádla jsou normální i v jinak vyrovnaném stádě, často to nemá ani co dělat se skutečnou hierarchií - největší zdrojař ani nemusí být vůdcem stáda, prostě je to největší žravec.¨
Jeden čas jsem jsme měli stádečko pěti koní na jeden balík a i to bylo moc, takže bylo nutno dávat seno ještě jinam. A jednalo se o klidné stádo, nebyl tam žádný vyloženě šikanátor.
Navíc si nedovedu představit, jak by člověk mohl umravňovat koně co se týče jeho chování ve stádě, to asi nejde.  

Pravdou je, že všichni jsou kulatí a ti, co jsou hůře krmitelní, jsou vždycky nechání na několik hodin u balíku a tihleti ostatní tlustí ze vzduchu mají utrum...což je zase fajn a na obranu ustajovatele. Ale proberu to s ním, je rozumný, třeba vymyslíme řešení na všechny záležitosti.

napsal(a):

Pravdou je, že všichni jsou kulatí a ti, co jsou hůře krmitelní, jsou vždycky nechání na několik hodin u balíku a tihleti ostatní tlustí ze vzduchu mají utrum...což je zase fajn a na obranu ustajovatele. Ale proberu to s ním, je rozumný, třeba vymyslíme řešení na všechny záležitosti.

Stačí dvě sitě se senem mimo balík.