nela200

XXX.XXX.69.3
Dobrý den,
Obracím se zde s prosbou na někoho kdo třeba řešil podobný problém. Mám valacha, jsme spolu už třetím rokem a nikdy nebyl s ničím problém. Jezdíme spolu ven na parelce a vždy krásně reagoval. Až teď najednou začala být obrovskej problém tráva. Jakmile mu nedovolím žrát během vyjížďky na louce, tak se sekne a nechce jít dopředu, dozadu prostě nikam. Nikdy toto nedělal. Rada typu pořádně nakopnout nejsou úplně nejvhodnější, jelikož to nikam nevede.
Nemáte nějaké doporučení nebo rady jak na něj?
Předem děkuji.
nela200

XXX.XXX.69.3
Dotaz
napsal(a):
Jezdí na něm i někdo jiný? Ve výběhu trávu má?
Nejezdí a ani ho nikomu nepůjčuji a bohužel trávu ve výběhu nemá:/ ale snažím se ho pokaždé brát napást.
Kdysi jsem měla takový problém s valachem, celý den jen pískový výběh, ven se dostal jen výjimečně. Zavedli jsme žrací pauzy a povel: "Papej." V našem případě jsem mu nedovolila dát hlavu dolů (musela jsem si udělat můstek) a propobízela ho tím místem, jednoduše nemohl žrát, tak buď stál a nebo šel. Náhodně pak na vhodných místech jsem otěž zahodila, zavelela : "Papej." a nechala ho se ládovat. Pak odchod třeba o kus dál na jinou trávu a zase povel. A takhle opakovaně. Byl to pro nás, řekla bych, takový kompromis - ty mě chvíli poneseš a pak si kousneš, spokojení budeme oba. Pásli jsem se tedy dál na trase, protože problém nastával hned za branou, takže jsme vytvořili rutinu, že "jedeme na pastvu", čili nejdříve se jede, pak se pauzuje.
nela200

XXX.XXX.69.3
Dotaz
napsal(a):
Kdysi jsem měla takový problém s valachem, celý den jen pískový výběh, ven se dostal jen výjimečně. Zavedli jsme žrací pauzy a povel: "Papej." V našem případě jsem mu nedovolila dát hlavu dolů (musela jsem si udělat můstek) a propobízela ho tím místem, jednoduše nemohl žrát, tak buď stál a nebo šel. Náhodně pak na vhodných místech jsem otěž zahodila, zavelela : "Papej." a nechala ho se ládovat. Pak odchod třeba o kus dál na jinou trávu a zase povel. A takhle opakovaně. Byl to pro nás, řekla bych, takový kompromis - ty mě chvíli poneseš a pak si kousneš, spokojení budeme oba. Pásli jsem se tedy dál na trase, protože problém nastával hned za branou, takže jsme vytvořili rutinu, že "jedeme na pastvu", čili nejdříve se jede, pak se pauzuje.
To už jsem zavedla takový povel a ten moc dobře zná, problém nastává v tu chvíli, kdy mu už zatrhnu žraní a máme se rozejít dál. On by tam se mnou stál klidně až do večera.
nela200
napsal(a):
To už jsem zavedla takový povel a ten moc dobře zná, problém nastává v tu chvíli, kdy mu už zatrhnu žraní a máme se rozejít dál. On by tam se mnou stál klidně až do večera.
Takže ho necháte pást jednou a pak tedy jdete? Mně se právě osvědčilo, že jsem chodili od jednoho degustačního místa k druhému, pak jsem se s ním nemusela tahat, protože byl naučený, že jdeme jen do jiného žraniště a že to není naposledy, co má možnost si kousnout.
Jinak nasekat trávu do výběhu lze? Má tam co žrát?
No ono nemůžete se divit,že váš koník chce žrát,když ve výběhu trávu nemá a teď na jaře to venku travičkou jen voní
Ono možná by pomohlo,kdyby jste mu tu trávu dopřála..ne samozřejmě při ježdění(já třeba vůbec během vyjížďky nenechám kobylu jíst..jen když jedeme delší vyjížďku,tak jí třeba nechám chvíli někde popást a povolím sedlo..),ale když má váš kůň volno..pokud nemáte možnost výběhu z trávou,co mu trávu sekat aspoň na noc?Do kolečka nebo třeba jen do nůše pomocí srpu?Váš koník by to určitě ocenil...
nela200

XXX.XXX.69.3
Jak píšu, trávu se mu snažím dopřávat, spíš jsem doufala v nějakou radu jak se zachovat v dané situaci..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.120
nela200
napsal(a):
Jak píšu, trávu se mu snažím dopřávat, spíš jsem doufala v nějakou radu jak se zachovat v dané situaci..
A v tom vybehu bez travy ma aspon dost sena? Nebo je na holym? Co takhle vzot kosu nebo se s nekym domluvit a vzdy mu nasekat cerstvou?
Uživatel s deaktivovaným účtem

nela200
napsal(a):
Neporadím, nikdy jsem neměla koně (ani bych nechtěla) tam, kde by neměl k dispozici výběh s trávou.
Horsea

XXX.XXX.96.113
Dopřát mu ustájení, které splňuje alespoň základní potřeby koně... Chcete tady poradit s důsledkem nedostatku pastvy ve výběhu. Pokud nevyřešíte vhodnější ustájení, chudák kůň se bude snažit si kousnut alespoň mimo jeho hliněný plácek.
Za jízdy své koně rozhodně nenechávám žrát, jelikož pak takové zastavení z klusu či cvalu uprostřed louky není nic moc. Mimo půldenní a celodenní vandry, tam žrací/odpočívací pauzy jsou
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já vám poradím. Ale v první řadě chci vědět, co ten kůň a jakým způsobem dostává k jídlu. Co je to za koně - plemeno? Kůň nesmí mít při krmení pící pauzy delší než tři hodiny (s přivřením všech očí pět hodin). Pokud dostává krmení pouze do boxu, a přes den na výběhu je bez krmení, tak je pro něj pastva životní prioritou, a každá rada bude drahá. Proto se ptám, jak to je.