Kůň nereaguje

Velšský pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anička238

11.5.2021 09:16
Anička238

XXX.XXX.240.26

Dobry den,
už nevim co s tím, jezdim 3 leteho valacha welsh ponyho, predtim byl na vyjizdkach zlaticko, poslouchal, reagoval na pobídky, zastavil když jsem chtěla atd. Ale posledni dobou mu nějak “jebe”. Vždy kdyz jdem na vyjížďku, tak je ze začátku v pohodě, pak nacvalame, zastavime, ale pak by najednou cvalal porad a občas to jde až do extrému ze se mnou bezi po louce klidne i z kopce, ať delam co delam tak na udidlo nebo na můj sed vůbec nereaguje, ani když mu říkám kroook, nebo zapiskam, na to skoro vzdy reagoval.
Zrovna včera se mi stalo ze jsem chtěla vycvalat jen jeden kopeček, ale běžel dal na louku, jenže prudce zatocil a bezel z kopce a neudržela jsem se, spadla a teď mám narazeny zada, odreny loket a rozbité brýle.
A už na to moc nemam nervy, ponik není můj, ale souseda, jsme na vesnici kde je cca 300 lidi a nemam nikoho kdo by mi mohl pomoct.
Predtim jsem na kone jezdila 6 let, takže trosku zkusenosti mam, ale s timhle chováním ne.

11.5.2021 09:27
kallisto

XXX.XXX.217.242

No tak s ním necválej, když ho nemáš pod kontrolou. Se zabiješ takhle brzo někde o strom.
Dokud nebudete normálně v klidu a kontrolovaně klusat a reagovat přesně tak jak chceš ty, tak necválej. A už vůbec ne na otevřeném prostoru, a ne pokaždé na stejných místech, on si to pamatuje.

Horsea

11.5.2021 09:28
Horsea

XXX.XXX.96.113

Zdravím, prosím přidejte nám ještě info, jak s koníkem jinak pracujete?
Dělá to i při přiježďovací práci nebo děje se to směrem domů i od stájí, dělá to když jdete na vyjížďku s více koňmi nebo s parťákem z výběhu nebo jinak Vás respektuje při běžném ošetřování? Bude se pak lépe radit
Ve stáji nikdo jiný na ostatních koních nejezdí/nemá více zkušeností, že by na něj sedl?

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.5.2021 09:37

Tak s ním necválej, přesně tak. Cválej pouze tam, kde jsi si jistá, že nebude dál pokračovat.

Pokud je prostor, dá se kůň v krizové situaci stočit na louce na kruh, čímž se zpomalí - pokud by se ti to ještě někdy stalo. Ale třeba na mokré trávě nebo ve svahu je to nebezpečné.

A moje obligátní a oblíbená: pořiď si trenéra.
Trenér ti pomůže najít, kde je problém, a předcházet krizovým situacím.

A ještě jedna: samozřejmě vždy nos helmu a bezpečnostní vestu. Snad to tak děláš.

11.5.2021 10:05
Arbora

XXX.XXX.149.42

3-ročný kôň už cvála v teréne, ako dlho je to od obsadania? ako obsadanie prebiehalo, kto ho prijazďoval, keď nemáte skúsenosti? Čo znamená, že bol predtým zlatíčko, kedy je to "pred tým"?

11.5.2021 10:07

Anička238 napsal(a):
Dobry den,
už nevim co s tím, jezdim 3 leteho valacha welsh ponyho, predtim byl na vyjizdkach zlaticko, poslouchal, reagoval na pobídky, zastavil když jsem chtěla atd. Ale posledni dobou mu nějak “jebe”. Vždy kdyz jdem na vyjížďku, tak je ze začátku v pohodě, pak nacvalame, zastavime, ale pak by najednou cvalal porad a občas to jde až do extrému ze se mnou bezi po louce klidne i z kopce, ať delam co delam tak na udidlo nebo na můj sed vůbec nereaguje, ani když mu říkám kroook, nebo zapiskam, na to skoro vzdy reagoval.
Zrovna včera se mi stalo ze jsem chtěla vycvalat jen jeden kopeček, ale běžel dal na louku, jenže prudce zatocil a bezel z kopce a neudržela jsem se, spadla a teď mám narazeny zada, odreny loket a rozbité brýle.
A už na to moc nemam nervy, ponik není můj, ale souseda, jsme na vesnici kde je cca 300 lidi a nemam nikoho kdo by mi mohl pomoct.
Predtim jsem na kone jezdila 6 let, takže trosku zkusenosti mam, ale s timhle chováním ne.

3 letý - jak dlouho obsedlý? Asi se naučil nést jezdce + jaro + ne moc zkušený jezdec (bez urážky), který nejspíš jezdí bez trenéra a o výcviku remonty moc neví. Kolik vám je let? Jak je velký poník? Musíte nutně jezdit na koni, který je (zatím) nad vaše síly?

12.5.2021 06:19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
3 letý - jak dlouho obsedlý? Asi se naučil nést jezdce + jaro + ne moc zkušený jezdec (bez urážky), který nejspíš jezdí bez trenéra a o výcviku remonty moc neví. Kolik vám je let? Jak je velký poník? Musíte nutně jezdit na koni, který je (zatím) nad vaše síly?

A ještě...chodí kůň do výběhu? Má tam kámoše? A mimochodem - jezdím skoro 40 let, ale na remontu bez rad a dozoru zkušeného člověka bych si netroufla.

12.5.2021 12:33
koně

XXX.XXX.174.63

Anička238 napsal(a):
Dobry den,

Je to čistý welš? Kategorie A ,nebo of cob type?
Nebo spíš sprsklina part bred? ¨
Obecně jdeš na něj příliš rychle.
Kdo tě žene? Soused? Nebo ty chceš pádit s větrem ve vlasech?
Ve třech letech se má kůň obsedat,tzn. učit na sedlo a vůbec na člověčí požadavky.Obzvlášťe rekreační kůň ,kde není kam chvátat.
Krátké vyjížďky ,třeba proložené že sesedneš.Tím si buduješ s koněm nějaký vztah a zároveň jeho tak nenásilně připravuješ
Welšové jsou hodně citliví,i když třeba od pohledu nevypadají.
Tys hopla na miminko,které bylo rádo že stojí.Naložila jsi mu ,jak dospělému koni.Miminko tě zpočátku neslo a dělalo tak nějak cos chtěla,protože se neumělo bránit.
Teď už je na nohou ,poradí si s váhou ,a taky už může být bolavé a otrávené z prudkého nástupu novinek.
Takže ti to teď všecko vrací
Zkus si něco přečíst o práci s mladým koněm,o pomalém a klidném navykání ,od budování vzájemného pochopení ,co ten druhý chce,může a vydrží.
A začni znova ,jako od hříběte.Pomalu,v klidu ,možná ještě dokážeš chyby napravit

Stáhnout zdarma

13.5.2021 11:51

A ještě...chodí kůň do výběhu? Má tam kámoše? A mimochodem - jezdím skoro 40 let, ale na remontu bez rad a dozoru zkušeného člověka bych si netroufla.

V tom případě nejezdíte ale vozíte se. Nic ve zlém, já aktivně (jako pořád někde a nějak 25 let? + -) Obsednou koně jsem si troufla dva, z toho jednoho svého. Neříkejte, že za 40 let nemáte ježdění "v krvi" .

13.5.2021 11:57

V tom případě nejezdíte ale vozíte se. Nic ve zlém, já aktivně (jako pořád někde a nějak 25 let? + -) Obsednou koně jsem si troufla dva, z toho jednoho svého. Neříkejte, že za 40 let nemáte ježdění "v krvi" .

Obsedala jste bez rad a dozoru zkušeného?

13.5.2021 12:25

Jsem po operaci plotýnky, takže tělo už taky všechno nedovolí. Ale hlavně na to nemám psychicky, bojím se, takže bych toho koně akorát (z)kazila. Vždycky jsem byla pokročilý začátečník - ujezdím dobře přiježděného koně, ale na nápravu zkaženého nebo remontu to nikdy nebylo.

13.5.2021 14:40

Jsem po operaci plotýnky, takže tělo už taky všechno nedovolí. Ale hlavně na to nemám psychicky, bojím se, takže bych toho koně akorát (z)kazila. Vždycky jsem byla pokročilý začátečník - ujezdím dobře přiježděného koně, ale na nápravu zkaženého nebo remontu to nikdy nebylo.

To já taky stále pokročilý začátečník, kazím si svou kobylu, ale momentálně už toho mám dost a domluvila jsem si dohled. Když už jezdím tak dlouho a mám koně, tak ať to je k něčemu i když bez sportovní ambice. Velmi mi pomohl a kobyle taky. Tělo mi nedovolí už taky spoustu věcí, co si myslím, že by neměl být problém a teď bych ani neměla provozovat sporty, při nichž hrozí úraz nebo jezdit s mužem na motorce, jenže to si prostě neporučím. Jezdit chci.

Buggyra: ano dá se říct , že jo, bez dozoru, nikdo mi do toho nekrafal

13.5.2021 15:31

Verun: Tak to jste odvaha. Já jsem nikdy neobsedala koně bez zkušeného člověka v dosahu, se kterým jsem byla domluvená, a který nás čas od času skouknul - ve skutečnosti jsem první koně obsedala jako dítě, a to ani jinak nešlo, než pod stálým dohledem - a z toho taky celý další jezdecký život čerpám. Vzhledem k tomu, jaké úžasnosti jsem již viděla, jsem tomu ráda, protože někdy se to povede, někdy se to povede tak nějak napůl, a viděla jsem už i případ, kde se to kvůli jedné dvěma "blbostem" nepovedlo vůbec - a kůň traumatizovaný, dokonce se musel obsedat znovu.
Takže bych to viděla osobně uplně naopak - ten, kdo se snaží pracovat s koněm co možná nejlépe, si rád nechá poradit od zkušenějšího (na jakékoli úrovni, a dokonce bych to považovala za jeden z rysů dobrého koňáka). Ten, kdo si obsedne koně doma na dvorku, jako fajn, pokud se povede, je to super, určitě spolu mají bezva vztah a tak. Ale sama jste si teď uvědomila, že ten dozor je k něčemu dobrý, a dost možná jste přišla na to, že máte s koněm některé zlozvyky, kterým by se bývalo s dřívějším dozorem dalo vyhnout...

A já mám co mluvit. Já se už hezkých pár let plácám doma na poli naprosto bez dozoru... Nějak se mi do toho nechce. I jsem si sem předloni začala tahat instruktorku, jenže během léta lidi, kteří zpočátku říkali, že budou jízdárnovat také, a rádi, postupně odpadli. A já jsem nějak ztratila motivaci (loni jsem měla krásnou výmluvičku na covid, že) Teď říkala známá, že chce začít jezdit pod trenérem, tak jsem říkala, že super, a že se hned přidám (aspoň se podělíme o cestovné, že), a klasika - ticho po pěšině. Tak zase nic. A mně se samotné do ničeho nechce...

13.5.2021 15:48

Buggyra: ono je to o tom, kdo je v dosahu a kdo mi vyhovuje, od koho si nechám do toho krafat, nedej bože na mě křičet. On by mi ne každý trenér vyhovoval. Postávat uprostřed kruhu a občas něco utrousit, za to vypláznout 500káčé.. Jsem raději, když je to aktivní jezdec s licencí a aktivně závodí, teorii znám, potřebuju tu praxi a mě jí přetlumočit a ihned mě utnout, když to mrvím. (předkláním se, vytáčím špičky, mám ruce do široka, neotáčím se do směru obratu celým trupem, já si myslím, že to vše dělám, jak se má , ale ono prej ne )

13.5.2021 20:36

Buggyra: ono je to o tom, kdo je v dosahu a kdo mi vyhovuje, od koho si nechám do toho krafat, nedej bože na mě křičet. On by mi ne každý trenér vyhovoval. Postávat uprostřed kruhu a občas něco utrousit, za to vypláznout 500káčé.. Jsem raději, když je to aktivní jezdec s licencí a aktivně závodí, teorii znám, potřebuju tu praxi a mě jí přetlumočit a ihned mě utnout, když to mrvím. (předkláním se, vytáčím špičky, mám ruce do široka, neotáčím se do směru obratu celým trupem, já si myslím, že to vše dělám, jak se má , ale ono prej ne )

Jo jo, vždyť přece - se v obratu nevykláním! mám ty ruce stejně vysoko! nemám nohy moc vepředu!...a pak se vidím na fotkách a ... je to tam všechno! Trenérka má pravdu. A já mám štěstí, že je dobrá. Jak píšete, aktivně jezdící a závodící. A stále se vzdělávající.

14.5.2021 07:04

Většinou jsem jezdila pod lidmi, kteří už dávno aktivně nejezdili ani nezávodili :-) Ale ti lepší se skutečně stále vzdělávali. Samozřejmě je lepší, když si je schopný cvičitel na koně sednout a ukázat, o tom žádná :-) A ano, velký souhlas s tím, že dobrých lidí je málo :-( Mně by momentálně stačil asi kdokoliv, komu bych vysvětlila, co má vidět, aby mi říkal, kdy to dělám blbě

Myslím, že na mého koně si kromě Jirky Pika nikdá nikdo nesedl. A celkem to chápu, on jak na něj sedne někdo jiný, tak dělá "nevím, neznám, ty jsi cizí, takže s tebou nepeču" - tak by to bohužel nemělo efekt.

Přidejte reakci

Přidat smajlík