Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

SB

12.5.2021 09:28
SB

XXX.XXX.17.184

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na Vaše postřehy a názory na tuto uzdečku. Mě přišla na valachovi fajn hezky reagoval, uvolnil se úplně krásně jemně na vše reagoval otěže jeem používala velmi jemně a hned chápal. ale spousta lidí mi tvrdí že to je velmi ostré. Chci se zeptat i na Vaše názory. Děkuji :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2021 10:02

Teoreticky čím "ostřejší" uždění, tím jemněji na něj kůň může reagovat. Ostré je takový nepěkný výraz, asi by vhodnější bylo říkat "efektivní" nebo tak nějak.

Ostrost je u uždění a udidel velmi relativní pojem. Pro některého koně je ostrý už roubík oproti jednoduchému stihlu, některý kůň nebude přesně reagovat na sněhuláku, přestože ten se obecně považuje za "ostřejší", než stihlo. Vždycky záleží, v jakém směru má být dosaženo toho lepšího efektu, a podle toho se dá sestavit několik variant vzrůstající ostrosti pomůcek.

Co se nánosníků (sidepullů) týče, bere se všeobecně, že čím tenčí nebo z hrubějšího materiálu, tím ostřejší nánosník.

To, co je na obrázku, bych osobně považovala za velmi efektivní uždění, byla-li by otěž zapnutá do postranních kroužků uzdečky. Pokud bude otěž zapnutá do kroužků podbradníku, a ten bude pod čelistí koně volný, potom považuji toto uždění za nepříliš šikovné - dochází k prodlevě v přenosu informací.

SB

12.5.2021 13:14
SB

XXX.XXX.17.184

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Teoreticky čím "ostřejší" uždění, tím jemněji na něj kůň může reagovat. Ostré je takový nepěkný výraz, asi by vhodnější bylo říkat "efektivní" nebo tak nějak.

Ostrost je u uždění a udidel velmi relativní pojem. Pro některého koně je ostrý už roubík oproti jednoduchému stihlu, některý kůň nebude přesně reagovat na sněhuláku, přestože ten se obecně považuje za "ostřejší", než stihlo. Vždycky záleží, v jakém směru má být dosaženo toho lepšího efektu, a podle toho se dá sestavit několik variant vzrůstající ostrosti pomůcek.

Co se nánosníků (sidepullů) týče, bere se všeobecně, že čím tenčí nebo z hrubějšího materiálu, tím ostřejší nánosník.

To, co je na obrázku, bych osobně považovala za velmi efektivní uždění, byla-li by otěž zapnutá do postranních kroužků uzdečky. Pokud bude otěž zapnutá do kroužků podbradníku, a ten bude pod čelistí koně volný, potom považuji toto uždění za nepříliš šikovné - dochází k prodlevě v přenosu informací.

K porovnání ; Předtím jsme jezdili na klasik hackamore co se používá případně na závody a tam reakce a pochopení ikdyz jsem si myslela že byli dobré tak v porovnání s tímto je to úplně jak kdyby na myšlenku, kor při stranovych prácich, kruhu, zadrzich a uvolnění. Předtím mi to přišlo dobré ale v porovnání s tímto mi to přijde úplně skvělé ty konikovi reakce a to otěž mám jen na lehkém kontaktu.

SB

12.5.2021 13:30
SB

XXX.XXX.17.184

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Tady je detailní vypodlozeni toho podbradniku je to jako kdyby měl nanosnik dvě zapínání a moc se tam nehybe jen trochu

12.5.2021 13:54

Hackamore je totiž "páka". Stranové působení je u něj pro koně velmi nečitelné. Na samotné páce se ve většině jezdeckého světa jezdí pouze v situaci, kdy ohnutí a stranové ovládání koně řešíte jinými pomůckami, než přímou otěží.

Hm, na tom detailu toho podbradníku se mi teda nelíbí ten dělený kroužek. To se ten podbradník přeci musí zachytávat za to poutko na konec řemínku, to je nešikovné zpracování. Koni to nejspíš nevadí, je to jen uživatelský/vizuální nedostatek. Pak tam samozřejmě ten podbradník být nemusí, pokud díky nedostatečnému prokluzu nepůsobí na spodní čelist a protilehlý kroužek - pak je to jen obyčejný sidepull (s drahým řemínkem navíc :-) ). Záleží pak na tom, co preferuje jezdec.

12.5.2021 14:35
ciraali

XXX.XXX.234.118

Osobne si myslim, ze je dulezitejsi jak uzdecka vyhovuje koni, nez co si o ni mysli kdekdo z internetu. Pokud Vam a koni vyhovuje, kun na ni dobre reaguje, je uvolneny a vy mate lepsi pocit z jizdy, tak to by melo byt smerodatne.
Ja taky nebudu jezdit s udidlem, kdyz memu koni nevyhovuje, ale ani na side-pullu, na kterem me odveze, kdyz bude chtit. Jezdime proste na tom, na co kun dobre reaguje, vyhovuje mu, neomezuje ho, ale zaroven mi dava moznost v pripade prusvihu odvratit katastrofu. Za ctyri nebo pet let, co jezdime bez udidla, jsem za ty oteze musela opravdu vzit mozna tak dvakrat trikrat. V cemz pripade je asi uplne jedno, jestli je uzdecka ostra nebo neni, kdyz v 99% kun chodi na volnych otezich. Jestli to Pepa z Horni Dolni vidi jinak, muze byt me a memu koni uplne fuk.

Coudas

12.5.2021 14:51
Coudas

XXX.XXX.87.254

Mam podobnou. Druhy reminek, podbradni, mam sundany a oteze primo v tom pridelanem k nanosniku. Nanosnik je dost polstrovany, o ostrosti bych se bavila u provazove jezdecke ohlavky. A za mne je kazde uzdeni tak ostre, jak je ostra jezdcova ruka.

13.5.2021 18:09
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

Tato bezudidlovka není nijak ostrá. Naopak je z velice příjemné měkké kůže. To působení řemínku pod bradou není moc příjemné když je potřeba vzít za otěže a třeba mého koně vyloženě štve. Raději jsme přešli zpět na parelku. Ale na pohled a na fotkách na koni vypadala dobře

13.5.2021 20:27

Majdalenka66 napsal(a):
Tato bezudidlovka není nijak ostrá. Naopak je z velice příjemné měkké kůže. To působení řemínku pod bradou není moc příjemné když je potřeba vzít za otěže a třeba mého koně vyloženě štve. Raději jsme přešli zpět na parelku. Ale na pohled a na fotkách na koni vypadala dobře

Vidíte, mně parelka přijde ostřejší než tahle uzdečka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík