otázka

XXX.XXX.66.118
Zdravím všechny! Koukala jsem tady na pár diskusí a upřímně, už se skoro bojím zeptat. Tolik kritiky...
Ale stejně se zeptám . Nechci koně teď koupit jen prostě, kdo se nezeptá nic se nedozví . A teď už k věci. Chtěla bych se zeptat, jestli neznáte nějaké chovy českých teplokrevníků nebo anglických plnokrevníků. Napajedla a tak samozřejmně znám. Zajímají mě spíš chovy na rekreaci, ne úplně na sport.
Díky moc za všechny tipy!
Nevím o žádném chovu ČT nebo A1/1 zaměřeném na chov rekreačních koní. To by byla ekonomická sebevražda.
A1/1 se chovají na dostihy, občas se nějaký jedinec na dráhu nepodívá, hlavně pokud se jedná o malého neznámého chovatele, který nemá prostředky na provoz dostihového koně, a nikdo cizí nemá zájem.
ČT cíleně na rekreaci taky žádný opravdový chovatel neprodukuje, chovají se koně na sport, za které se platí větší peníze, a občas se nějaký kůň "nepovede" a je jen do menšího sportu, případně kvůli zdravotnímu stavu jen na rekre.
Malí chovatelé, majitelé jedné klisny, často argumentují tím, že chtějí "koníčka pro sebe a jen na rekre", takového seženete v inzerci snáz. Ale tam se o nějaké cílené produkci pořád mluvit nedá - tam je výběr náhodný "ten hřebec se mi líbí/ stojí blízko", než nějaký cílený výběr vlastností koní vhodných na rekreaci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

otázka
napsal(a):
Zdravím všechny! Koukala jsem tady na pár diskusí a upřímně, už se skoro bojím zeptat. Tolik kritiky...
Ale stejně se zeptám . Nechci koně teď koupit jen prostě, kdo se nezeptá nic se nedozví . A teď už k věci. Chtěla bych se zeptat, jestli neznáte nějaké chovy českých teplokrevníků nebo anglických plnokrevníků. Napajedla a tak samozřejmně znám. Zajímají mě spíš chovy na rekreaci, ne úplně na sport.
Jak píše Slon, chovy na rekreaci neexistují. Samozřejmě, jsou plemena vhodnější a méně vhodná - na rekre si nebudu primárně vybírat plňase, araby, achalteky..., ale stejně vždy záleží na jedinci. A hlavně - nejen mnou omílaná mantra, u začátečníka je ke koni nutný i trenér. Aspoň občas.
otázka

XXX.XXX.66.118
Ach jo, omlouvám se, to mě mohlo napadnout . Díky moc. Tak asi zůstanu u toho, že až si jednou budu chtít koupit koně tak budu hledat na bazoši.
otázka
napsal(a):
Ach jo, omlouvám se, to mě mohlo napadnout . Díky moc. Tak asi zůstanu u toho, že až si jednou budu chtít koupit koně tak budu hledat na bazoši.
Každý chovateľ bude rád, keď sa jeho kôň predá do dobrých rúk. Aj keď športovať nebude.
Len skrátka, kone s potenciálom do športu sa cenovo pohybujú niekde inde, než kone na špacír. A občas aj tá jazditeľnosť pre rekreačného jazdca nie je úplne optimálna. Výhľadovo môžete obehnúť žrebčíny, kde sa chovajú kone, vždy majú aj kone, ktoré až taký potenciál nemajú a ceny bývajú priaznivé. S tými a1/1 by som skúsila skôr dostihové stajne, každú jeseň sa obmieňajú kone, možno budete mať šťastie.
Arbora
napsal(a):
Každý chovateľ bude rád, keď sa jeho kôň predá do dobrých rúk. Aj keď športovať nebude.
Len skrátka, kone s potenciálom do športu sa cenovo pohybujú niekde inde, než kone na špacír. A občas aj tá jazditeľnosť pre rekreačného jazdca nie je úplne optimálna. Výhľadovo môžete obehnúť žrebčíny, kde sa chovajú kone, vždy majú aj kone, ktoré až taký potenciál nemajú a ceny bývajú priaznivé. S tými a1/1 by som skúsila skôr dostihové stajne, každú jeseň sa obmieňajú kone, možno budete mať šťastie.
Já bych tu jezditelnost viděla jako největší problém sportovně zaměřených chovů. Souhlas s tím, že naprostá většina chovatelů chová koně do sportu, v případě ČT a A1/1 je to prakticky 100 %.
Jenže ti ČT či A1/1, kteří nemají dostatečné výkony, aby mohli působit ve sportu, jsou zhusta nevhodní na rekreační ježdění a dá hodně práce je k rekre ježdění "předělat".
Osobně bych tedy bezproblémového koně na rekre mezi ČT či A1/1 nehledala, vybrala bych jiné plemeno. Čímž nechci říct, že neexistují, jen dá větší práci je najít a jezdec, který navíc není dostatečně zkušený, to stejně nepozná...
otázka
napsal(a):
V hřebčíně si koupíte tříletka ,nebo prostě co je na prodej.Taky na co máte jezdecky a finančně.
A pak už je na vás,co s tím koněm budete dělat .
Každý hřebčín má stránky a na těch průběžně zveřejňuje ,co odprodává .
Většinou vytřídí mladé koně ,se kterými pro ně nemá smysl pracovat,tak je prodají syrové. Nebo kobyly ze stáda .Pokud jim po třídění mladí zůstanou,tak s nimi pracovat začnou ,čímž se můžete dostat k obsedlému ,nebo zatahanému ,po zkouškách prodávanému.
Sledujte nabídky ,případně volejte ,zootechnici většinou komunikují bez problémů

Nebo si kupte provozáka někde z JK, ten bude i vděčnej.
Známá (v té době nejezdkyně, nyní jezdkyně samouk) koupila před pár lety šestiletou českou teplokrevnou po ZV základně přiježděnou za hubičku, uplně mi spadla čelist. Sehnat se evidentně dá, chce to trochu štěstí.
napsal(a):
Nebo si kupte provozáka někde z JK, ten bude i vděčnej.
Známá (v té době nejezdkyně, nyní jezdkyně samouk) koupila před pár lety šestiletou českou teplokrevnou po ZV základně přiježděnou za hubičku, uplně mi spadla čelist. Sehnat se evidentně dá, chce to trochu štěstí.
No, nevím... já jednoho takového provozáka koupila (v jeho pěti letech) a takhle zpruzeného koně jsem ještě nikdy neměla, to i to moje vysloužilé sportovní ČT pracuje raději... Fakt mi dalo hodně práce (a slz:-) dát se s ním trochu do kupy - u zpruzeného provozáka totiž hrozí, že takový kůň v lepších podmínkách dost ožije a zjistí, že když nechce, tak nemusí:-) Navíc bylo zpočátku velmi těžké ho motivovat a dodnes (mám ho už osm let) s ním některé věci prostě dělat nejdou, neb to cítí jako násilí na své osobě...
Takže jo, jde to, ale chce to právě to štěstí.
arte.P

XXX.XXX.167.163
Viděla bych to na tenhle inzerát:
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/136526978/prodam-a11.php
otázka

XXX.XXX.110.104
Díky moc za všechny rady !
artee.P

XXX.XXX.234.21
arte.P
napsal(a):
Viděla bych to na tenhle inzerát:
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/136526978/prodam-a11.php
Pardon, toto patřilo do jiné diskuze. Admini, prosím, smázněte to.