Příliš energie

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.5.2021 19:49
Ameline

XXX.XXX.214.61

Dobrý den, už si nevím rady, mám valacha A1/1 je mu 9 let, dostihy nikdy neběhal.
Snažím se s ním pracovat či nejčastěji.
Občas práce na jízdárně, lonž a převážně vyjížďky momentálně.
Koník mě jednou sundal, asi už přišel jak na to, a když už jsem si myslela, že to bude dobrý, tak zase..
Mám za sebou tři pády, vždy hodí kozla a já ani nestihnu mrknout, je strašně nevylítaný, na začátku vyjížďky vše super, ale pak se zahřeje a přepne mu, nechci s ním ale každou louku tryskat, aby se tohle naučil.
Přemýšlela jsem tedy nad tím, brát ho vždy před vyjíždkou na lonž, na delší dobu.
Dnes jsem to tak udělala (cca 35 minut) a stejně dal ke konci vyjížďky hlavu nahoru a nabral to, měla jsem co dělat, abych ho stáhla do klusu.
Nechci to s ním hned vzdávat, myslím, že vztah máme hezký.
Akorát i stájník si začal sledovat, že když ho vede do výběhu, tak se úplně vytrhne a je prostě nepříčetný, to mi nikdy nedělal.
Dostává jen müsli na přibírání, nic energetického.
Máte tedy prosím nějaké rady?

16.5.2021 20:07
lyllith

XXX.XXX.203.222

asi bych mu zaměstnala hlavu.. i na vyjdách jde pracovat a zaměstat ho tak aby neměl čas přemýšlet nad tím kdy nacválat... kroužky, zastavení.. změny směru.. couvání...
Lonž před je fakt ale z mého pohledu pokud kůn běhá jen dokolečka tak prostě vypne a běhá. Osobně ráda a často koni měním směr když s ním pracuji na kruhovce( já teda začala radši pracovat bez lonže). Měním směr nečekaně, půl kolečka.. celé, více koleček nebo i třeba po čtvftinách.. prostě aby konímmusel být v pozoru a nevěděl kdy po něm budu něco chtít.. U kobči když má víc energie mi to funguje že vyčerpá hodně energie na přemýšlení a dávání si pozor a pod sedlem je pak zvladatelná a nevymýšlí.. Ale sto lidí, sto názorů, sto rad... Držím palce :)

16.5.2021 20:15
kallisto

XXX.XXX.132.158

Kolik času stráví ve výběhu? Dělá to i cestou od stáje, nebo jen cestou domů? Nažere se během dne dost?

Lonž asi nepomůže, na to abystho na ní unavila bys musela lonžovat dlouho. Akorát ho zahřeješ na provozní teplotu.

16.5.2021 20:21
Ameline

XXX.XXX.214.61

lyllith napsal(a):
asi bych mu zaměstnala hlavu.. i na vyjdách jde pracovat a zaměstat ho tak aby neměl čas přemýšlet nad tím kdy nacválat... kroužky, zastavení.. změny směru.. couvání...
Lonž před je fakt ale z mého pohledu pokud kůn běhá jen dokolečka tak prostě vypne a běhá. Osobně ráda a často koni měním směr když s ním pracuji na kruhovce( já teda začala radši pracovat bez lonže). Měním směr nečekaně, půl kolečka.. celé, více koleček nebo i třeba po čtvftinách.. prostě aby konímmusel být v pozoru a nevěděl kdy po něm budu něco chtít.. U kobči když má víc energie mi to funguje že vyčerpá hodně energie na přemýšlení a dávání si pozor a pod sedlem je pak zvladatelná a nevymýšlí.. Ale sto lidí, sto názorů, sto rad... Držím palce :)

Děkuju moc, zkusím ho nějak zaměstnávat jak radíte, třeba to pomůže! ❤️

16.5.2021 20:24
koně

XXX.XXX.174.63

Honění na lonži ,a navíc takhle dlouho ,by rozčílilo asi každého.Natož volbluta
U krevnatých koní je hloupost jakési honění předem,akorát si ho zahřejete a vy nasednete už na rozjetého ,což nevydýcháváte.
Jak dlouho ho máte? Doteď byl na vás hodný ?
Obecně poradím,když se bojíte a nezvládáte,prostě ho nenechte zahřát .
Jděte jen tak ,maximálně klusovku.
Zapojila bych terén,kde ho nic cválat nenutí, tzn. bez otevřených prostor .Nějaké kopečky,slalom v lese,aby vás vnímal a spolupracoval.Ne jen bezhlavě letěl.
Cválat, třeba po vyjížďce, můžete na jízdárně.V ohrazeném prostoru,pokud se tam nebojíte a on se nerozběhne.
Jinak se dá předpokládat ,že s příchodem léta ,much a veder ,se uklidní.Teď je většina koní jak střelená

16.5.2021 22:11
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Musli na přibírání leze koním hodně na mozek, zvlášť jestli jde o krevnatá plemena typu folblut, arab a spol a pochybuju, že mu dáváte malé množství tzv. "aby se neřeklo". Když k tomu přidáte bohatou pastvu, která teď obsahuje hodně cukru, tak máte zaděláno na celkem solidní neřízenou střelu, kór jestli už vychcoš pochopil jak vás má sundat.

Jestli dělá bordel, stáhla bych ho okamžitě na jádru a přidala opravdu hodně sena + mu přidala hořčíku a k tomu podstatně přidala práce. Pokud se situace uklidní během týdne - 10 dní, tak je s velkou pravděpodobností citlivý na žaludek a můžou tam být i vředy. Pokud tomu tak je, tak pokračováním krmení vámi zvoleného jádra budete jen přilívat olej do ohně.

Mám dva hřebce araby, sporťáky stejného věku jako ten váš. Taky jim teď j*be a to mají léty prověřené pro žaludek bezpečné krmení (NE plus + minerálka + mrkev) a opravdu obrovské množství sena. Přidala jsem teď práce a mnohem častěji musí ve výběhu vypustit páru v řízeném leč opravdu velmi rychlém pohybu, ve kterém se vyzuří - a po kterém už nejdu jezdit, většinou večer než je schovávám do stáje. Pak teprv jsou v klidu.

17.5.2021 01:12
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Kůň je v nějakém špatném stavu, že jste vybrala müsli na přibrání?

17.5.2021 04:26
Ameline

XXX.XXX.214.61

alfi pav napsal(a):
Musli na přibírání leze koním hodně na mozek, zvlášť jestli jde o krevnatá plemena typu folblut, arab a spol a pochybuju, že mu dáváte malé množství tzv. "aby se neřeklo". Když k tomu přidáte bohatou pastvu, která teď obsahuje hodně cukru, tak máte zaděláno na celkem solidní neřízenou střelu, kór jestli už vychcoš pochopil jak vás má sundat.

Jestli dělá bordel, stáhla bych ho okamžitě na jádru a přidala opravdu hodně sena + mu přidala hořčíku a k tomu podstatně přidala práce. Pokud se situace uklidní během týdne - 10 dní, tak je s velkou pravděpodobností citlivý na žaludek a můžou tam být i vředy. Pokud tomu tak je, tak pokračováním krmení vámi zvoleného jádra budete jen přilívat olej do ohně.

Mám dva hřebce araby, sporťáky stejného věku jako ten váš. Taky jim teď j*be a to mají léty prověřené pro žaludek bezpečné krmení (NE plus + minerálka + mrkev) a opravdu obrovské množství sena. Přidala jsem teď práce a mnohem častěji musí ve výběhu vypustit páru v řízeném leč opravdu velmi rychlém pohybu, ve kterém se vyzuří - a po kterém už nejdu jezdit, většinou večer než je schovávám do stáje. Pak teprv jsou v klidu.

Dávám mu spillers conditiong mix + plus jsem předtím míchala s competition mix..
Dělala jsem mu nedávno krve a tam nám vyšlo, že mu chybí Na Cl.
Jsem z toho opravdu nešťastná, jak teď probíhají naše vyjížďky..

17.5.2021 04:27
Ameline

XXX.XXX.214.61

koně napsal(a):
Honění na lonži ,a navíc takhle dlouho ,by rozčílilo asi každého.Natož volbluta
U krevnatých koní je hloupost jakési honění předem,akorát si ho zahřejete a vy nasednete už na rozjetého ,což nevydýcháváte.
Jak dlouho ho máte? Doteď byl na vás hodný ?
Obecně poradím,když se bojíte a nezvládáte,prostě ho nenechte zahřát .
Jděte jen tak ,maximálně klusovku.
Zapojila bych terén,kde ho nic cválat nenutí, tzn. bez otevřených prostor .Nějaké kopečky,slalom v lese,aby vás vnímal a spolupracoval.Ne jen bezhlavě letěl.
Cválat, třeba po vyjížďce, můžete na jízdárně.V ohrazeném prostoru,pokud se tam nebojíte a on se nerozběhne.
Jinak se dá předpokládat ,že s příchodem léta ,much a veder ,se uklidní.Teď je většina koní jak střelená

Moc děkuju za rady! 🙏🏻

17.5.2021 04:28
Ameline

XXX.XXX.214.61

kallisto napsal(a):
Kolik času stráví ve výběhu? Dělá to i cestou od stáje, nebo jen cestou domů? Nažere se během dne dost?

Lonž asi nepomůže, na to abystho na ní unavila bys musela lonžovat dlouho. Akorát ho zahřeješ na provozní teplotu.

Jen když jde do výběhu prý..
Většinou chodí podle počasí, ale momentálně třeba od 10:00 do 18:30

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.5.2021 08:06

Nešlo by zařídit, aby byl ve výběhu od 6 do 20? To by mu pomohlo. Vám možná ne :-)
Ve výběhu se pase? Nebo je to hliněný výběh, kde nemají nic?
U nafrišovaných koní se nám osvědčilo rovnou z maštale vyklusat a klusat a klusat a klusat. Je to kůň v nejlepších letech, jestli je v pořádku kondičně, má dobrá kopyta, můžete také aplikovat. Vlnovky a kruhy a osmičky na vyjížďce koně spolehlivě zpomalí a unaví (nejen hlavu, ale i svaly, protože laterální ohýbání a podsazování a tak dále). Pokud takové věci uděláte ve svahu (nějakém rozumném, aby to neklouzalo a nebylo o hubu), budete mít koně unaveného za chvilku.
V terénu necválejte, dokud se zase s příchodem veder a hmyzu neuklidní. Pak uvidíte, jak to půjde.
Pokud koni chybí NaCl, tak mu do krmení přidejte kuchyňskou sůl - pokud vám to vyšlo z krve, tak konzultujte s veterinářem, který vám krevní vzorky odebíral, kolik soli máte přidat. Po nějaké době, kdy bude deficit krátkodobě doplněný, můžete koni do boxu dát solný liz (bez příměsí), aby si doplňoval průběžně. Nedávejte mu kostku teď, mohl by se přiotrávit, pokud by ji sežral za dva dny.

Jak teď probíhají naše vyjížďky? Včera mi náš plnokrevník udělal radost, půl kilometrové louky cválal pod pobídkou Takže úspěch převeliký. Byl pod sedlem po dvou dnech, předtím ovšem týden stál, daří se mi teď dokopat do sedla tak jednou týdně Ještě že mám hodného exdostiháka.

17.5.2021 09:23

Ameline napsal(a):
Dávám mu spillers conditiong mix + plus jsem předtím míchala s competition mix..

Chybí NaCl? Má přece přístup k lizu, ne?

17.5.2021 10:24
Arbora

XXX.XXX.149.42

Sú v zásade dva typy koní. Tie, ktoré potrebujú dlhú monotónnu prácu, ktorá ich upokojí a môžu pokojne "vypnúť", druhý typ naopak čím viac beží, tým viac sa pretočí. Tomu prvému pomôže ísť v teréne ako popisuje Buggyra, naklusať a klusať do zblbnutia. Nebrať extra späť, ale samozrejme, nenechať letieť tryskom. Tento typ koňa to ocení a uťapká sa do pohody. Ten druhý typ pri podobnom prístupe bude chcieť stále viac a rýchlejšie. Dá sa to rozoznať už na lonži, ten prvý typ si trochu poskáče, ale zachvíľu sa uvoľní a pokojne dýcha. Ten druhý typ bude stále napnutý a na najmenšie povzbudenie "vybuchne" - častokrát je toto spojené s nejakými metabolickými poruchami ako PSSM1 a 2. S tým druhým, výbušným typom sa dá pracovať tak, ako popisuje lyllith.

Samozrejme, medzitým je milión iných kombinácií, zdravotných problémov, jazdeckým prístupom, krmivom, nebadnúcim výstrojom... Začala by som tým, že by som dala odfotiť chrbticu RTG.

17.5.2021 10:49
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Ameline napsal(a):

Jo tak přesně po tomhle krmení (spillers cond.mix) ti moji spolehlivě lezli po zdi do 3 dnů a to nedostávali plnou dávku ani zdaleka...
Pokud má ten váš citlivější žaludek, tak není dobré ho startovat přes jádro, to z toho budete mít nekonečný příběh. I to vyhazování pod sedlem může znamenat, že ho žaludek bolí, je totiž zhruba v místě, kde sedí sedlo a dotahováním podbřišníku ho stlačujete.

Změňte krmení a podle mě se situace hodně uklidní. A až pak řešte to, co zbyde.

Zkuste to NE Plus, to mám opravdu léty prověřené krmení, které je bezpečné i pro koně náchylné k žal. neurózám. Ověřeno to mám nejen u mých koní, ale i u koní mých známých, co na mě dali a jsou spokojení. A je to česká značka a cenově hodně příznivá, i oproti spillersu. Já k tomu přidávám pro lepší trávení ještě i vlákninu od NE Granulest, té stačí 200g na den a koně. S touhle kombinací a neustálým přístupem k senu mám koně sice turbo, ale už ne vypatlané bezmozky, co jen hledají, kde a jak vás sejmout a co zajímavého vymamlasit.

Pokud chcete hledat něco jiného, tak se jednoznačně vyhnout všem obilovinám (oves, ječmen, kukuřice, pšenice, ..) i endospermům a navíc k tomu řezance + koni nedávat vůbec jablka byť jako pamlsky - tam je hodně ovocných kyselin a to je taky ne úplně vhodná kombinace.

otázka

17.5.2021 11:49
otázka

XXX.XXX.110.104

Jak často na něm jezdíš/lonž/prostě trénink/pohyb ?

17.5.2021 12:45

Alfi Pav: dík za inspiraci, kobyla mi asi brzo pukne ve švu. Koukala jsem na NE plus a ten Granulest.....stáj bere NE clasik na paletě asi by nebyl problém si to přiobjednat... Já krmím teď NE clasik půl litru a půl litru mačkaného ovsa + lněné výlisky+minerálka....cca dávka okolo do kila(možná ani to ne)něco přes půl kila...
Hodilo by se mi právě něco na zabavení, aby to žrala třeba ráno déle , ne to vdechla nozdrou, a nevyváděla, že už chce ven, když kolegové nemají dožráno...
Otázka: Ten Granulest nějak ještě máčíte?
V těch NE Plus jsou jablečné výlisky...píšete ale, že jablíčka nee

17.5.2021 14:10
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Alfi Pav: dík za inspiraci, kobyla mi asi brzo pukne ve švu. Koukala jsem na NE plus a ten Granulest.....stáj bere NE clasik na paletě asi by nebyl problém si to přiobjednat... Já krmím teď NE clasik půl litru a půl litru mačkaného ovsa + lněné výlisky+minerálka....cca dávka okolo do kila(možná ani to ne)něco přes půl kila...
Hodilo by se mi právě něco na zabavení, aby to žrala třeba ráno déle , ne to vdechla nozdrou, a nevyváděla, že už chce ven, když kolegové nemají dožráno...
Otázka: Ten Granulest nějak ještě máčíte?
V těch NE Plus jsou jablečné výlisky...píšete ale, že jablíčka nee

Granulest nemáčím, mají 100g ráno a 100g večer do krmení (1 pidi odměrka). Měl by se máčet až od množství 200g podávaného v jedné dávce. NE Plus mají cca 375ml hrníček ráno i večer (a eventuálně po práci když fakt hodně a dobře dřou) + 1 litr na malé kousky nakrájené mrkve + minerálka fitmin action a macro Ca + teď nějakou dobu i kurkuma. K tomu opravdu hodně sena (cca 20-25kg/den).

Nemůžu ale říct, že by se v jádru nějak vrtali a vychutnávali, spíš to vyluxují že žlabu během necelých 10min.

Ty jablečné výlisky jsou miniaturní a echt vysušené, není to ta klasická velká cukernatá dužnina, která je plná ovocných kyselin. Problém jim to nedělá. Spíš to krmení jen krásně ovoní než cokoli jiného.

Už jsem zkoušela hodně, ale nenašla jsem jiné krmení než to Plusko, které by jim dlouhodobě pasovalo. Všude se cpou obiloviny nebo endospermy nebo řezanka, takže to je pro nás těžké no go...
Já bych jim tak ráda narvala plný žlab muslíčka nebo nějaké jiné mimořádně chutné kombinace, a ještě si to i vyfotila jak fotí někteří lidi u barfu psí misky, aby u toho stáli třeba půl hodiny a žvýkali, ale bohužel to nelze. U arabů fakt platí, že by se měla v rámci krmení jádrem pouze doplňovat vydaná energie a nikoli vytvářet zbytkovou energii podáváním nadměrného množství jádra.

17.5.2021 15:31
Ameline

XXX.XXX.214.61

Nešlo by zařídit, aby byl ve výběhu od 6 do 20? To by mu pomohlo. Vám možná ne :-)
Ve výběhu se pase? Nebo je to hliněný výběh, kde nemají nic?
U nafrišovaných koní se nám osvědčilo rovnou z maštale vyklusat a klusat a klusat a klusat. Je to kůň v nejlepších letech, jestli je v pořádku kondičně, má dobrá kopyta, můžete také aplikovat. Vlnovky a kruhy a osmičky na vyjížďce koně spolehlivě zpomalí a unaví (nejen hlavu, ale i svaly, protože laterální ohýbání a podsazování a tak dále). Pokud takové věci uděláte ve svahu (nějakém rozumném, aby to neklouzalo a nebylo o hubu), budete mít koně unaveného za chvilku.
V terénu necválejte, dokud se zase s příchodem veder a hmyzu neuklidní. Pak uvidíte, jak to půjde.
Pokud koni chybí NaCl, tak mu do krmení přidejte kuchyňskou sůl - pokud vám to vyšlo z krve, tak konzultujte s veterinářem, který vám krevní vzorky odebíral, kolik soli máte přidat. Po nějaké době, kdy bude deficit krátkodobě doplněný, můžete koni do boxu dát solný liz (bez příměsí), aby si doplňoval průběžně. Nedávejte mu kostku teď, mohl by se přiotrávit, pokud by ji sežral za dva dny.

Jak teď probíhají naše vyjížďky? Včera mi náš plnokrevník udělal radost, půl kilometrové louky cválal pod pobídkou Takže úspěch převeliký. Byl pod sedlem po dvou dnech, předtím ovšem týden stál, daří se mi teď dokopat do sedla tak jednou týdně Ještě že mám hodného exdostiháka.

Jste zlatá, úplně jste mě zase trochu povzbudila, určitě dám na vaše rady!
Někteří tady v okolí hned, že je to dostihák, že temperamentní jsou až moc a hned že ho mám prodat, to je takový demotivující, mockrát děkuju a super, že vám váš exdostiháček dělá takovou radost 🥰

17.5.2021 15:35
Ameline

XXX.XXX.214.61

alfi pav napsal(a):
Jo tak přesně po tomhle krmení (spillers cond.mix) ti moji spolehlivě lezli po zdi do 3 dnů a to nedostávali plnou dávku ani zdaleka...
Pokud má ten váš citlivější žaludek, tak není dobré ho startovat přes jádro, to z toho budete mít nekonečný příběh. I to vyhazování pod sedlem může znamenat, že ho žaludek bolí, je totiž zhruba v místě, kde sedí sedlo a dotahováním podbřišníku ho stlačujete.

Zkuste to NE Plus, to mám opravdu léty prověřené krmení, které je bezpečné i pro koně náchylné k žal. neurózám. Ověřeno to mám nejen u mých koní, ale i u koní mých známých, co na mě dali a jsou spokojení. A je to česká značka a cenově hodně příznivá, i oproti spillersu. Já k tomu přidávám pro lepší trávení ještě i vlákninu od NE Granulest, té stačí 200g na den a koně. S touhle kombinací a neustálým přístupem k senu mám koně sice turbo, ale už ne vypatlané bezmozky, co jen hledají, kde a jak vás sejmout a co zajímavého vymamlasit.

Pokud chcete hledat něco jiného, tak se jednoznačně vyhnout všem obilovinám (oves, ječmen, kukuřice, pšenice, ..) i endospermům a navíc k tomu řezance + koni nedávat vůbec jablka byť jako pamlsky - tam je hodně ovocných kyselin a to je taky ne úplně vhodná kombinace.

Super, tak třeba by to mohlo být opravdu tím, jste moc hodná, vůbec jsem netušila, že by to mohlo být zrovna tím cond. mixem 🤦🏼‍♀️
Je pravda, že jak se mu k tomu přidala čerstvá tráva, tak to začalo nabírat takovýhle obrátky..

17.5.2021 16:21
Ameline

XXX.XXX.26.225

Chybí NaCl? Má přece přístup k lizu, ne?

Ano, má stálý.

17.5.2021 17:40

Ameline napsal(a):
Ano, má stálý.

Tak jak mu může chybět? Tomu úplně nerozumím.

17.5.2021 17:51
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A tedy v jakém je stavu, že chcete přibírat? Nemůže být problémem i nějaký diskomfort v rámci opadnutí? Jak s tím senem, kolik ho má a kolik těch granulí krmíte?

17.5.2021 18:17
Ameline

XXX.XXX.214.61

Tak jak mu může chybět? Tomu úplně nerozumím.

No taky jsem to moc nepochopila, ani se nějak extra nepotí

17.5.2021 18:22
Ameline

XXX.XXX.214.61

Dotaz napsal(a):
A tedy v jakém je stavu, že chcete přibírat? Nemůže být problémem i nějaký diskomfort v rámci opadnutí? Jak s tím senem, kolik ho má a kolik těch granulí krmíte?

Není úplně kulatý tak, jak by měl být, proto jsem chtěla, aby přibral po zimě, přivezla jsem si ho v prosinci.
Seno má ráno a večer, když je hnusné počasí a nejdou ven, tak dostávají i během dne.
A krmení dostává večer, dostával tedy to müsli spillers + jsme ještě dávali řepné řízky, ale ne velké množství, ještě mu dávám biotin, lněné semínko extrudované, slunečnicová semínka a nějaké období, když je potřeba, tak selen.

17.5.2021 21:07

Ameline napsal(a):
No taky jsem to moc nepochopila, ani se nějak extra nepotí

Asi blbost, ale nadledvinky? Aldosteron?

17.5.2021 21:55

Tu sůl, co bývá v držáku je potřeba občas očisti, u nás je u žlabu, takže je tam napadané staré "zrní" a když jí kobyla nepoužívá je zaprášená, takže celkově nevábná. Vyndám z držáku, vyženu co tam nepatří a občas pootočím.

17.5.2021 21:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Nebo třeba zkusit dát na výběr jinou.

18.5.2021 04:33
Ameline

XXX.XXX.214.61

Dotaz napsal(a):
Nebo třeba zkusit dát na výběr jinou.

Jojoo, to jsem udělala hned po výsledcích, doporučili mi přímo minerální liz, takže ten teď má

18.5.2021 04:34
Ameline

XXX.XXX.214.61

Tu sůl, co bývá v držáku je potřeba občas očisti, u nás je u žlabu, takže je tam napadané staré "zrní" a když jí kobyla nepoužívá je zaprášená, takže celkově nevábná. Vyndám z držáku, vyženu co tam nepatří a občas pootočím.

Ano, já čistím všechno a pořád, takže ji má stále jako novou 😊

18.5.2021 08:03

Pořád nevíme, zda se v tom výběhu nažere. Seno ráno a večer na mě dělá dojem (když ho dostane před výběhem), že výběh bude holožír - minimálně přes zimu (nebo mají v zimě seno ve výběhu? Mají ho tam i teď?). Takže vředy, a ta vystreslá nízká travička, kterou na holožíru třeba tahá, tomu taky nepřidá. Management je důležitý, a i když ten kůň za měsíc bude vypadat, že už ve stresu není, nemusí to být pravda.

Mimochodem, výkyv mimo optimum zrovna u sodíku v krvi by měl teoreticky znamenat pokles výkonnosti a vůbec jaksi funkčnosti metabolismu zvířete. Je zvláštní, že je tam deficit, když má sůl k dispozici. Teď jsem jukla na wiki a píšou, že u lidí se projevuje v případě nadměrného pití - co ten váš kůň, jak pije - můžete to vůbec zjistit? Jestli máte napáječky, tak těžko. Hádám, že špatná funkce ledvin by mohla určitě mít vliv, jak píše kometa. Asi by mě to dál zajímalo, třeba za měsíc bych udělala krve znovu, nakonec mohli udělat i chybu, že.

18.5.2021 08:05
Arbora

XXX.XXX.149.42

Ameline napsal(a):
Jojoo, to jsem udělala hned po výsledcích, doporučili mi přímo minerální liz, takže ten teď má

Ten by som zrovna nedávala, jednak nie všetkým koňom chutí, druhak pridávať minerály týmto spôsobom nie je úplne najvhodnejšie. Myslím, že ten spillers condition mix je kompletné krmivo, takže netreba dodávať ešte extra minerály. Kúpte obyčajnú kamennú soľ.

Výživový stav najčastejšie súvisí so zdravím, či psychikou. Z toho, čo popisujete vychádza, že kôň úplne v poriadku nie je. Najviac by pomohlo zistiť, v čom spočíva ten problém.

18.5.2021 10:21

Pořád nevíme, zda se v tom výběhu nažere. Seno ráno a večer na mě dělá dojem (když ho dostane před výběhem), že výběh bude holožír - minimálně přes zimu (nebo mají v zimě seno ve výběhu? Mají ho tam i teď?). Takže vředy, a ta vystreslá nízká travička, kterou na holožíru třeba tahá, tomu taky nepřidá. Management je důležitý, a i když ten kůň za měsíc bude vypadat, že už ve stresu není, nemusí to být pravda.

Mimochodem, výkyv mimo optimum zrovna u sodíku v krvi by měl teoreticky znamenat pokles výkonnosti a vůbec jaksi funkčnosti metabolismu zvířete. Je zvláštní, že je tam deficit, když má sůl k dispozici. Teď jsem jukla na wiki a píšou, že u lidí se projevuje v případě nadměrného pití - co ten váš kůň, jak pije - můžete to vůbec zjistit? Jestli máte napáječky, tak těžko. Hádám, že špatná funkce ledvin by mohla určitě mít vliv, jak píše kometa. Asi by mě to dál zajímalo, třeba za měsíc bych udělala krve znovu, nakonec mohli udělat i chybu, že.

Jenom upřesnění - já psala o nadledvinkách, ty odpovídají za hospodaření s NaCl. Ale ty ledviny by to vlastně taky mohly být, nějaká nedostatečnost, kdy propouštějí i to, co nemají.

18.5.2021 10:29

Jenom upřesnění - já psala o nadledvinkách, ty odpovídají za hospodaření s NaCl. Ale ty ledviny by to vlastně taky mohly být, nějaká nedostatečnost, kdy propouštějí i to, co nemají.

No a nebo prosté hospodaření s vodou - když jsem si přečetla na wiki, že to u lidí může souviset s tím přepitím, tak to ty ledviny určo mohou ovlivnit. Otázka je, zda ledvinové ukazatele dělali v těch krvích, zánět by ten krevní rozbor snad odhalil...

18.5.2021 14:00

No a nebo prosté hospodaření s vodou - když jsem si přečetla na wiki, že to u lidí může souviset s tím přepitím, tak to ty ledviny určo mohou ovlivnit. Otázka je, zda ledvinové ukazatele dělali v těch krvích, zánět by ten krevní rozbor snad odhalil...

Právě. S tím přepitím, nevím, jestli se zvířata přepíjejí tak jako lidi, cíleně. Aby si poškodila ledviny.

18.5.2021 14:19

Právě. S tím přepitím, nevím, jestli se zvířata přepíjejí tak jako lidi, cíleně. Aby si poškodila ledviny.

No cíleně určitě ne, ale může mít právě nějaké potíže, i hormonální (to by bylo třeba s těmi nadledvinkami), takže bych to nenechala jen tak.

18.5.2021 19:06

No cíleně určitě ne, ale může mít právě nějaké potíže, i hormonální (to by bylo třeba s těmi nadledvinkami), takže bych to nenechala jen tak.

Tak to jo. Když někdo pije víc, než je norma, tak mě jako první napadnou ledviny nebo cukrovka, případně Cushing.

21.5.2021 20:21
Ameline

XXX.XXX.214.61

alfi pav napsal(a):

Dobrý den, objevila jsem ještě jedno bezobilné krmení, myslíte, že by bylo taky vhodné?

21.5.2021 21:18
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Ameline napsal(a):
Dobrý den, objevila jsem ještě jedno bezobilné krmení, myslíte, že by bylo taky vhodné?

Jestli vidím dobře tu fotku vzorku krmení, je tam řezanka, takže za mě ne.

24.5.2021 13:19
Ameline

XXX.XXX.214.61

alfi pav napsal(a):
Jestli vidím dobře tu fotku vzorku krmení, je tam řezanka, takže za mě ne.

Dobrý den, tak už mi konečně přišel pytel NE Plus a tedy jen se chci zeptat, jestli mi poradíte s dávkováním?
Je tam napsáno, že je to doplňkové krmivo, takže přidávat do krmení, ale vy jste mi poradila hlavně tohle, takže se chci zeptat, kolik tak toho může dostat, s NE Plus nemám vůbec zkušenost
Děkuji :)

24.5.2021 17:14
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Ameline napsal(a):
Dobrý den, tak už mi konečně přišel pytel NE Plus a tedy jen se chci zeptat, jestli mi poradíte s dávkováním?
Je tam napsáno, že je to doplňkové krmivo, takže přidávat do krmení, ale vy jste mi poradila hlavně tohle, takže se chci zeptat, kolik tak toho může dostat, s NE Plus nemám vůbec zkušenost
Děkuji :)

Začněte pomalu, jako u každého krmení a postupně navyšujte podle toho jak se bude kůň chovat

Dávka má být podle výrobce 0,5-2kg na den

Nezapomeňte na dostatek sena

24.5.2021 17:31
Ameline

XXX.XXX.26.225

alfi pav napsal(a):
Začněte pomalu, jako u každého krmení a postupně navyšujte podle toho jak se bude kůň chovat

Dávka má být podle výrobce 0,5-2kg na den

Nezapomeňte na dostatek sena

Ano, chápu:)
A tedy doporučila by jste ještě něco přidávat? Třeba pro zvláčtění cukrovarské řízky?

24.5.2021 17:31
Ameline

XXX.XXX.26.225

Ameline napsal(a):
A tedy doporučila by jste ještě něco přidávat? Třeba pro zvláčtění cukrovarské řízky?

Ono je to celkem “prašné”

24.5.2021 18:18
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ameline napsal(a):
Ono je to celkem “prašné”

A co to trochu navlhčit?

24.5.2021 21:12
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Ameline napsal(a):

Pokud vám ten kůň dělá, co píšete, tak je jednoznačně vaším prvním cílem ho uklidnit v těle. Krmivo, které jsem vám poradila je bezpečné pro žaludek.

Nedávejte mu pro začátek nic jiné a i to NE Plus dávejte v malých dávkách a navyšujte postupně. Nepřehánějte to přidáváním dalšího. Chápu, že koni chcete dopřát to nejlepší a nějak mu ještě přilepšit (taky jsem kdysi přemýšlela stejně), ale jestli má chycený žaludek, tak je méně více. Zbytečným překombinováním by se situace mohla ještě víc zhoršit.

Pokud chcete, lze ho doplnit hořčíkem (já dávala magnezium pony, lze to krmit i dlouhodobě).

Když byli rozjetí na žaludek moji koně, tak většinou trvalo cca 10 dní - 2 týdny po úpravě krmného režimu než byly vidět nějaké hmatatelnější výsledky ve formě uklidnění "prijebaného" zvířete na stav schopný běžné existence.

Počkejte ty dva týdny, abyste viděla, co to s koněm udělá - samozřejmě normální pracovní režim a to ostatní beze změny, a až potom řešte přidání něčeho dalšího.

Co se cukrovarských řízků týká, tak z těch melasovaných umí taky pěkně koním hrabat.

25.5.2021 08:37

Můžete "ovlhčit" olejem, ten je na žaludek nekonfliktní, a je to energetická bomba (pokud chcete koně dokrmit). Ale vydržte po těch dvou týdnech, uvidíte, co to udělá, třeba nebude potřeba.

Ještě jednou bych zdůraznila opravdu kvalitní objem v adlibitním množství, sama jsem nevěřila, co to s plnokrevníkem udělalo. Pokud nemáte vyhovující pastvu (je to nějaká jetelina s dvěma druhy deset let intenzivně pasené a dupané trávy), je dobré se skutečně zaměřit na výživné seno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík