Zoe0630

XXX.XXX.244.27
Dobrý den, chtěla bych se optat.
Ve stáji máme mulího valáška. Moc rádi spolu pracujeme pod sedlem, ale bojím se, že jsem na něj moc těžká. V kohoutku má přibližně 115 cm a je dobře nasvalený. Já mám 45 kilo a na výšku necelých 160 cm. Neprovádíme spolu nějaké skoky nebo něco šíleného, ale i tak se bojím, abych mu jednoho dne mou váhou neublížila.
Jezdím přes 7 let, tak si myslím, že mu ani na zádech nerajtuju. Pod sedlem je moc hodný a baví ho to.
Ale jistota je jistota.
Předem moc děkuji za odpovědi :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ví bůh, z nás ho nikdo neviděl. Pokud máte blbej pocit, najděte si na ježdění větší zvíře :-)
Neublížíte mu "jednoho dne", ale pokud mu ubližujete, tak mu ubližujete už teď, trpí tím klouby, páteř, šlachy, vazy. Pokud se tak děje, snižujete životnost koně. Ano, projeví se to nárazově, ale třeba v jeho dvaceti letech, kdy ho začne něco bolet, a nepřestane to do jeho smrti.
Nezáleží jen na vaší váze a prováděné činnosti, také záleží na tom, jak mu sedí sedlo a jak je nasvalený, zda správně nebo špatně.

Zoe0630
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se optat.
Ve stáji máme mulího valáška. Moc rádi spolu pracujeme pod sedlem, ale bojím se, že jsem na něj moc těžká. V kohoutku má přibližně 115 cm a je dobře nasvalený. Já mám 45 kilo a na výšku necelých 160 cm. Neprovádíme spolu nějaké skoky nebo něco šíleného, ale i tak se bojím, abych mu jednoho dne mou váhou neublížila.
Jezdím přes 7 let, tak si myslím, že mu ani na zádech nerajtuju. Pod sedlem je moc hodný a baví ho to.
Ale jistota je jistota.
Předem moc děkuji za odpovědi :)
S fotkou bychom byli chytřejší.

napsal(a):
S fotkou bychom byli chytřejší.
Nebo nakrknutější...
Zoe0630

XXX.XXX.244.27
Tady je ten problém, že bohužel ostatní jezdci jsou už na něj příliš velcí a děti se na něj bojí a nechceme ho jen nechat stát ve výběhu, když ho ježdění tolik baví. Sedlo má šité na míru.

A nebo zapřahat :-)
otázka

XXX.XXX.66.118
Hmotnost jezdce by neměla přesáhnout 20% hmotnosti koně. tak stačí odhadnout kolik koník váží a je to. Ale lepší je 15%. Ideální kolem 10%/12%. A jak radí ostatní můžeš třeba jezdit jen občas pokud ti to vychází tak na těch 20%. a zbytek doplnit tím co už zmiňovali ostatní. Práce ze země, na dvou lonžích, zapřahání...
PS: nezapoměň ke své hmotnosti přičíst sedlo a tak. Ono těch pár kilo navíc taky může hrát roli.
PPS: Pokud ho ježdění baví, tak zatím asi nějak výrazně netrpí. Na koních se to VĚTŠINOU pozná.

etnies86
napsal(a):
Já si dycky myslela že osel uveze nepoměrně více a ono omyl.asi mě matli ty šílené výjevy ze zaostalych zemi, kde vezou fůru x větší jak oni nebo na nich sedí dospělí i s nákladem:(
Tak on toho osel "uveze" (relativně) skutečně více, než kůň. Nicméně nikoli v jezdeckém, ale v soumarském provozu. Osel má trochu jinou stavbu a jiné chody, a navíc se bere v potaz terén, kterým se ta zvířata pohybují a samozřejmě i rychlost. V porovnání s koněm je osel na kg vlastní hmotnosti soumarsky výkonnější.
Udává se pohodlné a běžné zatížení 20-25 % vlastní hmotnosti pro dlouhodobě udržitelný provoz.
Jenže to se bere v potaz kozlíkové soumarské sedlo, vyvážený náklad, který nepracuje s vlastní rovnováhou (těžiště co nejníž), a pochopitelně v členitém terénu pohyb krokem.