Jezdili jste s remontou sami do terénu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.5.2021 09:48

Fungoval někdo z Vás takto? Bohuže nemám moc možnost společníka na vyjížďky. Zatím to vždy dělám tak, že jedu od domova známou cestou, ideálně otevřená plocha (kůň v otevřeném prostoru nezdrhá), vyhýbám se těsné blízkosti keřů a remízků. Směrem k domovu jdu zatím většinou pěšky. Na jízdárně mi kobyla funguje lépe. Jak jste postupovali se svými remontami?

18.5.2021 10:12
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Já ano, se všemi svými koňmi, co jsem obsedala. Terén jsem nejdřív s koněm prošla pěšky, aby ho znal, potom v kroku a když si byl jistý, tak i klus a cval. Vždy jsem začínala v lese, na louky jsem šla poprvé, až když měl kůň zkušenosti s klusem a cvalem v lese a byl relativně v klidu - a i na loukách opět krok, postupně klus i cval, nejdřív po kraji u lesa, postupně v prostoru.

První klusové a cvalové vložky v terénu ze zásady vždy po lesní cestě, ze které nemohl uskočit do boku a která vedla do kopce, aby spíš řešil sám sebe než ptákoviny.

Základ, než se pustíte sama do terénu, je umět rychle zastavit, ten zbytek už se dořeší postupně za "běhu".

Na sobě vždy páteřák, u sebe nabitý telefon a na koni zapnutý gps lokátor pro případ, že by mě vysypal a ztratil se (používám kippy, přesnost na 50m i v zalesněném terénu) a minimálně jeden člověk ve stáji věděl, kam jsem s koněm šla.

Podle mě je lepší to dělat takhle, dát koni čas aby všechno sám vstřebal, než jezdit s nějakým cizím koněm, na kterém je pak remonta tak závislá a nalepená, že neregistruje nic kolem a lekne se z překvapení mnohem spíš než když jde do terénu sama.

18.5.2021 10:35
kallisto

XXX.XXX.217.242

Ano. Postup jako se vším ostatním. Pomalu, v klidu, nechat vykoukat, očuchat. Postupně přidávat zátěž i nároky. Střídat vycházky o samotě s jízdou v lotu, první i poslední atd. Vše dle temperamentu a aktuální nálady daného koně.

18.5.2021 11:13

Moc děkuji za reakci a sílení zkušenosti. U nás to je tedy tak, že nemám zdrhací zvíře (zatím, takže otevřené prostranství nevadí. Když jí něco vyletí pod nohama, tak se lekne, v lese stačí běžec ze zálohy, kterýho nevidí, ale vždy jsou to tak tři cvalové a je v klidu. I tak ale nepotřebuji skončit na stromě :D Zastavení nám zatím funguje a na jízdárně je těžce zpruzená....ale věřím, že i to jí časem začne bavit. Bez helmy a mobilu ani ránu. Jen jak říkám, směrem k domovu pro jistotu pak sesedám, zaprvé se aspoň projdu, a za druhé to zatím není nutné podporovat ji v blbých nápadech...a samozřejmě zatím vše v kroku, ověřuje s emi právě onen klid a nenechat a neučit lítat na místech, kd epotřebuji, aby byla klidná.

18.5.2021 11:56
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Moc děkuji za reakci a sílení zkušenosti. U nás to je tedy tak, že nemám zdrhací zvíře (zatím, takže otevřené prostranství nevadí. Když jí něco vyletí pod nohama, tak se lekne, v lese stačí běžec ze zálohy, kterýho nevidí, ale vždy jsou to tak tři cvalové a je v klidu. I tak ale nepotřebuji skončit na stromě :D Zastavení nám zatím funguje a na jízdárně je těžce zpruzená....ale věřím, že i to jí časem začne bavit. Bez helmy a mobilu ani ránu. Jen jak říkám, směrem k domovu pro jistotu pak sesedám, zaprvé se aspoň projdu, a za druhé to zatím není nutné podporovat ji v blbých nápadech...a samozřejmě zatím vše v kroku, ověřuje s emi právě onen klid a nenechat a neučit lítat na místech, kd epotřebuji, aby byla klidná.

Já jsem zase počítala s tím, že pokud by začal echt dělat bordel a nedal se zpacifikovat, tak ho do stromu prostě nějak natvrdo narvu a stopne ho to. Za celých dlouhých 30 let, co jezdím, jsem to musela naštěstí udělat jen jednou a pomohlo to, kupodivu ne s remontou.
Z mého hlediska, když by vzal kramle na louce, nebyl zvyklý na pomůcky reagovat a nebyl tak úplně zvyklý na jezdce, tak coby původně prérijní zvíře bude zdrhat hlava nehlava a nakonec považovat za predátora i vás na hřbetě a děsit se i vás. V lese mají koně tendenci víc uvažovat nad tím, co dělají.
Je potřeba mít minimálně na začátku oči všude a koně při zaregistrování divného podnětu zastavit a otočit mu hlavu směrem, kde ten podnět je, ať ho vidí. V tomhle ohledu je dobré mít psa, na kterého je kůň zvyklý, který může šmejdit v lese navolno kolem vás. Remonta se spíš naučí nepřikládat všem šustnutím takový význam. A lidi už kvůli koni hlasitě zdravit nebo s nimi prohodit i pár slov, aby se zjistilo, že lidi koně nežerou.

Je mi někdy celkem smutno, když vídám koně ať už z komerčního ustájení nebo provozáky, kteří se točí celý život jen po jízdárně a jezdci, byť celkem dobří, s nimi mají strach jet ven, protože by se koně určitě všeho lekali a plašili se. A potom jednou jdou ven a on se ten koník opravdu leká a uskakuje, protože ho nikdy nikdo neučil, že terén není životu nebezpečný - skoro zbytečné dodávat, že jezdci pak většinou padají jak hrušky a jen si tím potvrdí přesvědčení, že do terénu neeee. Přitom by stačilo tak málo

amet9

19.5.2021 12:17
amet9

XXX.XXX.224.49

Ja jsem jezdila se svym konem sama do lesa od zacatku nejdriv krok, klus a po par vyjizdkach i cval. kdyz jsem sama, tak mi prijde, ze se vic muzeme soustredit na sebe a nezoptyluje nas jiny kun a jezdec. Muzeme se vracet a zkouset znovu problemova mista, zpomalovani, zrychlovani, drzeni tempa a nemusime se na nikoho ohlizet. Pokud si nejsem jista, tak sesednu a projdeme misto pesky a potom znovu ze sedla. Konik byl ale nauceny na tzv. "zachranou brzdu", protoze je citlivejsi povaha. Byl predtim take jezdeny dva mesice pouze na jizdarne a venku pak reagoval naprosto spolehlive a nikdy se mnou nestihnul ani zrhnout.

Spis mam problem s jezdenim ve skupine, kdy se za par vyjizdek je schopen rozlitat a pak to zase napravuji.

19.5.2021 15:18
koně

XXX.XXX.174.63

Taky myslím,že je nejlepší s remontou chodit ven.
Se samotnou.Párkrát zkusit doma ,aby chápal vedení shora ,co znamená se rozejít a hlavně,aby spolehlivě zastavil
Tohle jde na slovní povely,když je kůň pochopí,vyrazím
Je to rozhodně pro koně zajímavější, a všecko jde o dost rychleji,než nudným chozením po uzavřeném prostoru.

22.5.2021 21:34

Nejezdila, do terénu ano, ale se zkušeným koněm a kobyla mi nikdy domu netáhne-můžem i cválat , druhý koník jí dodáva klid- vidí, že se nic neděje, capká si klidně někde vzadu, když nás jede víc, nikam se nedere, když jedem dvě, můžem jet vedle sebe ve všech chodech. A jinak sama ven nejezdím, aby mě nemusel hledat vrtulník.
Jasně že se kobyla občas lekne, obvzlášť pokud jdeme kolem silnice a tam sviští peloton cyklistů v modrých dresech a chytá lehčí stres na hrázích rybníků...obecně pokud mi kobyla někam nechce jít(znám z minulé vyjížďky) berem to klusem, aby neměla čas se rozmýšlet...
Edit: závislost na koních jsme měli již vyřešenou, na jízdárně ve společnosti s druhým koněm byla samostatná.

23.5.2021 01:24
evcusik

XXX.XXX.44.77

Ano, ihned od začátku. Jízdárnu jsme tehdá neměli, obsedala jsem a základně příjezdovala (učila na pobídky vpřed a zastavit) na nepoužívané pastvině. Pouze na obsednuti jsem měla fyzicky člověka k ruce, zbytek sama. Po té co se kobca naučila zastavit bezpečně, jsme vyrazili ven :)

Trasy měla našlapane z procházek, vcházela tak do známého a bezpečného terénu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík