Obsednout a nechat dozrát?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.5.2021 11:42
Čiči

XXX.XXX.233.148

Zdravím,
na obsedání je tu opravdu hodně diskuzí. Ale i tak zakládám novou, tak se předem omlouvám těm, kterým by to vadilo.

Zajímá mě jestli má někdo zkušenost s tím že by mladého koně mezi 3 a 4 rokem obsednul a lehce přijezdil. A pak ho pustil zpět na pastviny na 2 roky, kde by s ním nic nedělal až na nějakou nárazovou nutnost (kovář atd.). A po těch 2 letech opět začal pomalu jezdit.
Máte někdo zkušenost nebo názor?
Předem dík.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.5.2021 12:08

Zkušeností s takovým postupem je po internetu mnoho, a vesměs jsou nadšené :-) Komu nevadí si počkat, ten si takto může vyrobit hotového koně, kterého kvůli růstu nebude muset nějak extra šetřit. Ale pozor na to, jak bude ten kůň trávit čas svého dospívání - je vhodné zajistit pobyt ve vyrovnaném stádě s dobrou socializací, nejlépe na rozlehlých členitých pastvinách (kvůli rozvoji pohybových schopností a správnému vývoji pohyb. aparátu).

Nevím, zda si dobře vzpomínám, že Horsana tady má huculíka, který takovýmhle odchovem prochází.

Já mám zkušenosti s tím, že jsme obsedali nikdy neježděného pětiletého hřebce (kříženec PRE) pro známého, a byl to moc milý a spolupracující koník. Zřejmě měl dobrou průpravu (u nás proběhl jen rychlokurz :-)

18.5.2021 13:56

Čiči napsal(a):
Zdravím,
na obsedání je tu opravdu hodně diskuzí. Ale i tak zakládám novou, tak se předem omlouvám těm, kterým by to vadilo.

Zajímá mě jestli má někdo zkušenost s tím že by mladého koně mezi 3 a 4 rokem obsednul a lehce přijezdil. A pak ho pustil zpět na pastviny na 2 roky, kde by s ním nic nedělal až na nějakou nárazovou nutnost (kovář atd.). A po těch 2 letech opět začal pomalu jezdit.
Máte někdo zkušenost nebo názor?
Předem dík.

S tak dlouhou pauzou ne, ale něco podobného dělá spousta majitelů, kteří chtějí nebo potřebují se svým koněm absolvovat výkonnostní zkoušky. Od jara do podzimu ho připraví, udělají zkoušky a pak koně mrsknou do výběhu, kde je minimálně půl roku do dalšího jara.

18.5.2021 19:37
Čiči

XXX.XXX.233.148

Děkuji za reakce, třeba ještě někdo přidá svou zkušenost/názor.
Toto téma se pro mě stává každým dnem aktuálnější. Koníkovi budou začátkem června 3 roky. Já jsem teď ve třeťáku, takže příští rok maturita a teď co dál.
Chtěla bych vyjet na rok nebo 2 do zahraničí. Ale řeším co s koněm. Nabízejí se mi 3 možnosti.
1. Do příštího léta obsednout a trochu něco začít ze sedla...a pak nechat ,,ladem'' 1-2 roky tam kde je(velké pastviny stádo 3-4 koní) a po návratu se uvidí.
2. Dát ho někam do ustájení, kde by se s ním během mé nepřítomnosti pracovalo.
3. Koně prodat (třetí a pro mě nejméně chtěná varianta...přece jenom...koníka znám od jeho prvních chvil života...už jsme si něco prošli a připravit se o ty společné zážitky ze sedla...no ideálně aby ta varianta neexistovala)
4. ?
No nevím....co byste mi poradili?

18.5.2021 20:55

Letos koncem léta obsednout .tříměsíční intenzivní kurz. nechat do jara příštího roku a začít na jaře pracovat s i s nějakým ježděním. By byl pro mě ideál. On koník totiž pak už nemusí chtít pracovat, zvykne si , že se po něm nic nechce a může si to i dost prosazovat, ale taky nemusí...ono záleží, jestli se s ním bude alespoň trochu manipulovat....
Být ve vaší kůži vybrala bych variantu 1, pokud si třeba koně nechcete vzít do zahraničí
PS: aby mi na koni někdo jezdil.....tsss, to raději ať pukne na pastvině.....a né bó pokud máte dobrého slušného jezdce v okolí, zkusit pronájem na inkriminovanou dobu, přijezdí, zaskáčou a pak , jako když to najdete.

19.5.2021 08:16
jesie

XXX.XXX.224.171

Moje zkušenost. Našeho mladého jsme koupili ve 2,5 letech.Rok jsme s ním dělali jen ze země,v podstatě jen poslušnost na vodítku,manipulaci. Po 3 roce začala puberta a už to nebyla taková legrace a sranda. Protože je to KWPN,tak oproti našim ostatním koním je mnohem vzrušivější,temperamentnější,ale také chytřejší a vynalézavější. Ve skoro 4 letech jsme se museli rozhodnout,že mu přidáme práci,možnost velkých pastvin nemáme,takže jsme obsedli,učíme ho jen chodit v klidu a uvolněně....kombinujeme 1x týdně lonž,3 x týdně sedlo (cca 20-30 minut) a jinak necháváme být. Díky práci se výrazně zklidnil,na práci se těší a my máme klid. Ale nemáme v plánu před 5 rokem ani skákat,ani pracovat na prvcích drezury,na to má určitě čas.

19.5.2021 08:16
Arbora

XXX.XXX.149.42

Ja by som obsadla, kým by som odišla do zahraničia. Ktovie, čo sa stane, možno sa už nevrátite a koňa budete predávať, tak obsadnutý sa predá lepšie, než neobsadnutý.

19.5.2021 08:23
kallisto

XXX.XXX.217.242

Přesně já bych obsedla a základně přijezdila a pak nechala být klidně na pastvinách. Po návratu byste se měli od čeho odrazit, kůň si bude dost pamatovat a s novým přijezděním vám pak může pomoct profík kdyby bylo nejhůž. Případně pokud byste jej prodávala tak obsedlý kůň je prodejnější. Varianta sehnat si někoho kdo ho bude ten rok dva jezdit, ale někdo komu budete důvěřovat, že vám mladého koně nezkazí.

19.5.2021 11:12

Čiči napsal(a):
Děkuji za reakce, třeba ještě někdo přidá svou zkušenost/názor.
Toto téma se pro mě stává každým dnem aktuálnější. Koníkovi budou začátkem června 3 roky. Já jsem teď ve třeťáku, takže příští rok maturita a teď co dál.
Chtěla bych vyjet na rok nebo 2 do zahraničí. Ale řeším co s koněm. Nabízejí se mi 3 možnosti.
1. Do příštího léta obsednout a trochu něco začít ze sedla...a pak nechat ,,ladem'' 1-2 roky tam kde je(velké pastviny stádo 3-4 koní) a po návratu se uvidí.
2. Dát ho někam do ustájení, kde by se s ním během mé nepřítomnosti pracovalo.
3. Koně prodat (třetí a pro mě nejméně chtěná varianta...přece jenom...koníka znám od jeho prvních chvil života...už jsme si něco prošli a připravit se o ty společné zážitky ze sedla...no ideálně aby ta varianta neexistovala)
4. ?
No nevím....co byste mi poradili?

Varianta č.1 nebo 2 - ale ta jenom za předpokladu, že s koněm bude pracovat někdo, koho znáte, věříte mu a víte, že má na výcvik a výchovu koně stejný pohled jako vy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík