Kůň s kravami

Welsh part bred
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.5.2021 13:29
Monik.a

XXX.XXX.12.243

Dobrý den.
Prosím o jakékoli zkušenosti.
Mám 9leteho koně, ktery je celý život ve společnosti dalších alespoň 2koní na pastevku. Je to takovej koník na dvorek, společenský, přizpůsobivý. Jak problémové by jste viděli vzít si koně domů za podmínek, že by byl nyní na pastevku s cca 10kravami, zpočátku samozřejmě oddělené ohradnikem, časem by se vidělo...
A pořídit druhého koně?
Bohužel si nejsem jistá časem, který bych věnovala druhému koni. Nechci, aby kůň nějak psychicky stradal.
Dával jste někdo koně mezi krávy aniž by mezi nimi byl od hřiběte? Jak to prosim probihalo?
Dekuju.

arte.P

18.5.2021 13:36
arte.P

XXX.XXX.179.115

Svůj k svému. Jak by bylo Vám zavřené v pavilonu opic?

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.5.2021 13:41

Tak si vezměte nějakého na ustájení. 99 % koní bez dalších koní doopravdy psychicky strádá, i když s etak třeba netváří. Známá měla sva koně, kteří se úplně na první pohled nesnesli, ale měla dostatek prostoru, aby se neřezali. Jeden z nich pošel a ten druhý se stal do měsíce neřízenou dělovou střelou, nemluvím o sousedech, kteří si neustále stěžovali na řvoucího koně.

18.5.2021 13:52

Monik.a napsal(a):
Dobrý den.
Prosím o jakékoli zkušenosti.
Mám 9leteho koně, ktery je celý život ve společnosti dalších alespoň 2koní na pastevku. Je to takovej koník na dvorek, společenský, přizpůsobivý. Jak problémové by jste viděli vzít si koně domů za podmínek, že by byl nyní na pastevku s cca 10kravami, zpočátku samozřejmě oddělené ohradnikem, časem by se vidělo...
A pořídit druhého koně?
Bohužel si nejsem jistá časem, který bych věnovala druhému koni. Nechci, aby kůň nějak psychicky stradal.
Dával jste někdo koně mezi krávy aniž by mezi nimi byl od hřiběte? Jak to prosim probihalo?
Dekuju.

Kůň potřebuje zase koně, krávy nestačí. Navíc - podle některých teorií se u koní, kteří jsou v kontaktu s krávami (či býky), vyskytují častěji sarkoidy.

18.5.2021 13:57
bassrock

XXX.XXX.251.2

Jen poznatek - ve stádě je kůň, který byl s matkou a ještě jedním koněm od narození ve stádě krav. Nestačilo to. Valach se neumí chovat "po koňsku", nechápe ostatní koně a ti ho dost šikanují. Kůň je to milý, ale mentálně není kůň, je to kráva.
Kůň patří do stáda koní.

18.5.2021 13:58
evcusik

XXX.XXX.145.236

Je to idiotskej nápad. Koně si vemte domu, až na něj budete mít podmínky, aby v nich byl kůň spokojený. A to není jeden kůň sám s kravami, mnohde ani 2kone sami o sobě. Mnohým koním to také nevyhovuje. Mrkněte jak fungují ve stádě...

18.5.2021 14:13
Monik.a

XXX.XXX.82.9

Děkuji za reakce. Pokud bych pořídila druhého koně, pak to vidíte ok?

18.5.2021 15:06
evcusik

XXX.XXX.145.236

Už je to schůdnější varianta. Avšak záleží na konkretním koni. Může se stát, že se oba koně stanou závislými apod. Najdete si rizika (a benefity) a rozhodujte se, + s ohledem na vlastnosti konkretních koní.

Pokud máte fungující stádo v ustájení, neměnila bych. To co ušetříte ve vlastním ustajení na financích, tak dost zaplatíte na sdíleném čase s koněm (resp na její absenci)...

18.5.2021 19:04

Monik.a napsal(a):
Děkuji za reakce. Pokud bych pořídila druhého koně, pak to vidíte ok?

Jak píše evcusik. Nemusí si sednout nebo se naopak na sobě stanou závislí. Já bych koně domů nechtěla, vidím u kamarádky, kde mám ustájeného svého, co je to práce, času a starostí.

18.5.2021 19:27
Monik.a

XXX.XXX.82.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak píše evcusik. Nemusí si sednout nebo se naopak na sobě stanou závislí. Já bych koně domů nechtěla, vidím u kamarádky, kde mám ustájeného svého, co je to práce, času a starostí.

No vzhledem k tomu, že se staráme o kravy a další hospodářská zvířata, dva koně navíc nás už nějak netíží 🙂

18.5.2021 19:57

Monik.a napsal(a):
No vzhledem k tomu, že se staráme o kravy a další hospodářská zvířata, dva koně navíc nás už nějak netíží 🙂

To jo, to nějaký čas ušetříte, ale stejně bych zvířata nemíchala.

18.5.2021 20:33

Dva - tři roky jsem vídávala za Třeboní ve Dvorcích se stádem masných "šarole" krav jednoho koně, byl tam na důchod? Myslím, že byl jedné přispěvovatelky, třeba se ozve.

18.5.2021 20:34
bongani

XXX.XXX.45.91

Myslím, že ani dva koně nestačí. Mám valacha v ustájení, přes zimu byl se dvěma dalšíma ve výběhu. Jenže ti dva často odcházeli na práci nebo na vyjížďky a on byl většinu dne sám. Bylo na něm vidět, jak je smutnej, často jenom stál u východu, koukal, moc nežral... Teď je ve stádě osmi koní, a i když někteří odejdou, vždycky tam někdo zůstane a ten můj je v klidu a v pohodě.

19.5.2021 10:03
Arbora

XXX.XXX.149.42

No, poznám kone, ktoré sú z kráv absolútne zdesené, takže predstava, že ich vypustím niekam do stáda kráv a oni budú v pohode, tá ma dosť pobavila. Vôbec by som sa nespoliehala na to, že ich kôň príjme za vlastné stádo a bude s nimi koexistovať v absolútnej pohode. Ten druhý kôň je úplne minimum, dvaja by boli lepší. Ale aj tam sa môže stať, že niekto bude deb*l a bude šikanovať ostatných.

Přidejte reakci

Přidat smajlík