Prosím o radu ohledně jednoduché kruhové jízdárny.
Protože všechny naše pozemky i pastviny jsou ve svahu, rozhodla jsem se jít cestou bagru a vybagrovat kruhovou plochu průměr 20m (půjde se přes 3m do hloubky svahu). Jde mi o povrch, kdybych měla rovinu, nechám tam proste trávu (mám jen dva koně), ale vzhledem k tomu, ze tam bude hlína, musím vyřešit povrch.
Poradili byste mi prosím, co je nefektivnejsi z hlediska koni, údržby a financí??? Nebude to nic profi, proste jen pro mě a dva koniky. Už i tak manžel šílí 😁.
Moc dekuji za rady!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Povrch takový, který když bude potřeba, hráběma opravíte. V hliněné-travnaté kruhovce se vám časem udělá po obvodu žlábek- vyběhaná cestička, kde se bude třeba držet voda a není to vhodný pro pohyb-došlap koně.... tak třeba vysypat vrstvou pilin a ty obnovovat-dosypávat, jak budou tlít, to lehce třeba jednou za měsíc nějakým nářadím zkulturníte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

písek + piliny (před revolucí profi povrch všech sportovních jízdáren)
a ty železné hrabičky
možná brány a jednoho koně zatahat :-)
V zimě to bude umrzat, pokud se tam bude držet vlhko. Doporučuji tu kruhovku nechat s malinkým sklonem, aby se tomu předešlo. Na obvod umrzlé lze nasypat vrstvu čerstvého hnoje, když vám to nebude trhat žíly - čerstvý hnůj bude pracovat a udrží obvod rozmrzlý. Na jaře hnůj vyvozit nebo vybagrovat.
Při zásahu do terénu hlubším (nebo vyšším) než 1 metr se to považuje za zásah, který podléhá oznámení nebo už stavebnímu povolení (přesně nevím, ale už to není běžná terénní úprava), jukněte na to.