Jak získat respekt u koně

Hafling
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.5.2021 19:30
LuluLili

XXX.XXX.168.40

Dobrý večer, jdu pro radu.
Máme tříletého hafloše a začínáme pomaličku jezdit (obsedat), ale nemá ze mě skoro žádný respekt.
Máme ho už od hříběte. Zkouší mě, dělá kravinky. Ale můžu říct, že se to od minulého roku zlepšilo.
Chtěla bych se zeptat, jak si vybudovat respekt u koně?
Děkuji za odpověď. MyAngelHafling

19.5.2021 19:32
Dotaz

XXX.XXX.110.178

A jak se projevuje ten "nerespekt"?

19.5.2021 19:40
LuluLili

XXX.XXX.168.40

Např. jak píšu, zkouší mě- občas mi nechce jít na lonž nebo dělá kraviny. Samozdřejmě chápu, je to mladý kůň. V sedle mi háže hlavou, couvá a nechce jít. ATD.

19.5.2021 19:46
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Tak já ani ostatní nemáme křišťálovou kouli, abychom věděli, jestli váš kůň vás vláčí na vodítku, chodí přes vás, kope po vás, nebo co přesně a kdy dělá. Stejně tak nevíme, jestli umíte lonžovat, abychom posoudili jestli je "chyba" na straně koně a nebo jestli ho matete, nebo špatně reagujete vy.

Nikdo vás nezná, je tedy dobré být co nejvíc konkrétní.

19.5.2021 21:02
Terven

XXX.XXX.110.191

Že v sedle háže hlavou anebo couvá, to s respektem nemá naprosto nic společnýho.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2021 21:04

Dotaz napsal(a):
Tak já ani ostatní nemáme křišťálovou kouli, abychom věděli, jestli váš kůň vás vláčí na vodítku, chodí přes vás, kope po vás, nebo co přesně a kdy dělá. Stejně tak nevíme, jestli umíte lonžovat, abychom posoudili jestli je "chyba" na straně koně a nebo jestli ho matete, nebo špatně reagujete vy.

Nikdo vás nezná, je tedy dobré být co nejvíc konkrétní.

Úplně nejlepší je video. Nebo si najít zkušeného člověka, který na vás dohlídne. Od klávesnice vám nikdo neporadí. Jaké máte zkušenosti? Jak dlouho jezdíte? A na kolika koních?

19.5.2021 21:14
Terven

XXX.XXX.110.191

A ještě by se mi chtělo říct, že tříletej halfling má na pohyb pod sedlem dost času. A když už, měl by to dělat někdo zkušený, což vy, soudě dle dotazu, asi nebudete. Omlouvám se.
Kůň vás rozhodně nezkouší, je to mimino, přirovnala bych vám ho k prvňáčkovi.
Pokud hází hlavou, odmítá pohyb, couvá apod., má evidentně problém se splněním vašich požadavků. Buď je nechápe - to je nejpravděpodobnější, nebo je z nejrůznějších důvodů splnit nemůže - nepohodlí, bolest, strach.
Je to podobné, jako byste se divila, že prvňák má problém s násobilkou.
Lidi mají tendenci jakékoliv chování koně, které není podle jejich představ, nazývat nedostatkem respektu či snahou o dominanci.
Respekt rozhodně nebudujte, budujte vztah.
Doporučuju přečíst
https://katerina-junghansova.cz/teorie-dominance-aneb-o-vlcich-konich-a-lidech/?fbclid=IwAR2C-z6-N8f5F9ed58FbDCQm2V8zJDZX9_wKR3FDUopOhzw0oVP1oIfcSVE

19.5.2021 21:44

No...ja nejsem žádnej zkusenej, ale ted si prijezduji mladou a chce to mít nos na dobře lidi a naučit se velké sebereflexi. Na diskuzi vám bohužel nikdo komplexně moc neporadí. První problém je, že spěcháte. To je alfa omega. Druhá věc je, že potřebujete trenéra, alespoň čas os času. Nebo aspoň někoho, jehož koně znáte a jsou v pohodě. O respektu je napsáno mnoho knih. Komplexní a provarenej je třeba novej Boranek, le jsou i jiné cesty. První věc je se smířit s tím, že to může jít pomalu. A pak také s tím, že si někdy přijdete jako nula. Každý zádrhel důkladně zanalyzovat, na 9o %je na vině člověk. NEPRESKAKOVAT. Tzn. když kůň neumí v klidu stát tak těžko v klidu nasednete atd. Byt čitelný, důsledný a spravedlivý, ale ne zlý a vynucovat si nesmysly. Ja třeba při práci nerespektuji pasení se a nikdy to koně nenechám dělat. A jsou další věci. A hlavne se učit být klidný a vyrovnaný...ono je to dost i o vyzrálosti duše a snaze pochopit druhou bytost...a zároveň netolerovat koníškovi vše, prostě umet poznat, kdy s vámi už oře.
Moje ráda tedy je, byste se začala vzdělávat, le ne od kámoška že stáje. Pak Vám dost věcí dojde samo. A pak trenér nebo aspoň jezdit jako divák na tréninky.

20.5.2021 07:56

Respekt jde ruku v ruce s důvěrou. Pokud ji k vám kůň nemá (nenechá se vámi klidně vodit, nenechá se všude ošetřit, nepostojí..), potom žádný respekt nevyvoláte, můžete vyvolat leda strach, pokud na koně začnete tlačit.

Zamyslete se, jaký musí být člověk, abyste mu věřila.
- Budete mu věřit, když mu nebudete rozumět, bude mluvit cizí řečí? První pravidlo - musíte sdělovat koni požadavky tak, aby jim rozuměl - a tak, aby měl vůbec možnost jim vyhovět.
- Budete člověku věřit, když vám řekne "A" a za pět minut otočí a bude tvrdit "B"? Znamená, že musíte být v požadavcích konzistentní, předem si rozmyslet, co a jak po koni budete chtít, a zůstat u toho (případně slevit na nižší požadavek, ale nechtít najednou uplně něco jiného nebo uplně jiným způsobem).
- Budete věřit učitelce, která vám látku vysvětlí jednou a naposled, vysvětlí ji tak, že tomu nebudete rozumět, a pak už bude jen křičet a dávat špatné známky, že to neumíte? Případně vás dokonce pleskne pravítkem za to, že nerozumíte? A co takhle kdyby vás trestala za látku, kterou jste nebrali? Určitě se vám to ve škole stalo. Jak jste se cítila - a věřila jste té učitelce, že se na ni můžete spolehnout, že vám to příště neprovede znova? Svaté pravidlo je, že koně nikdy netrestáme za něco, u čeho je jen minimální naděje, že to nepochopil. Je mnoho způsobů, jak koni vysvětlit jednoduchý požadavek, a u některého koně musíte vyzkoušet čtyři, než kápnete na ten, kterým to kůň pochopí. Učení mladého koně je celkem makačka na mozek - váš A taky na trpělivost. Opakování matka moudrosti, dokud se pokyn nezautomatizuje.
- No a naposled - budete chtít spolupracovat s člověkem, který vás bude nutit celou dobu ve škole počítat dokola jeden jednoduchý příklad nebo psát stejný diktát? Třeba desetkrát za sebou? Tak i práce s koněm by neměla být tupá, monotonní, a při práci s mladým zvídavým zvířetem, které má snahu se učit, chápat a spolupracovat, to platí dvojnásob. Dělejte věci, které vás (a hlavně koně) baví. Nemyslím si, že by to bylo lonžování. Určitě je dobré, aby kůň uměl na lonži. Ale určitě není potřeba ho lonžovat déle než deset minut k tomu, aby se to naučil. A ještě bych mu to udělala pestré. A chodit po největším kruhu, jaký zvládnete na lonži udělat.

CHVÁLIT, CHVÁLIT, CHVÁLIT
(chvilka klidu a pasení, podrbání na krku a pod hřívou nebo kde má rád, pamlsek, a především naučit koně, co je to pochvala - při pochvale je kůň pozorný, vztyčí uši, dívá se na vás (když jste u něj či za ním, tak se dívá ušima) a "usmívá se" :-) někdy mají vyloženě hrdý výraz, že se jim něco tak dobře povedlo )

Budete mít ráda člověka, který vás pořád chválí nebo takového, který na pochvaly zapomíná, zato se nezapomíná zlobit, když něco nejde?
Budete mít ráda člověka, který se urputně soustředí na to, abyste zvládla úkol, a když ho nesplníte, bude naštvaný?
Nebo budete mít raději člověka, který se bude snažit, abyste úkol splnila co možná snadno, a když se to nepovede, řekne "nevadí, zkusíme to znovu"?
Budete mít raději člověka, který nebude brát ohledy na to, zda jste unavená, špatně jste se vyspala, a požene vás dál a znovu, nebo člověka, který řekne "dnes ti to nejde, tak si zopakujeme něco, co umíš, abych měl za co tě pochválit, a necháme to na příště"?

20.5.2021 08:15

LuluLili napsal(a):
Např. jak píšu, zkouší mě- občas mi nechce jít na lonž nebo dělá kraviny. Samozdřejmě chápu, je to mladý kůň. V sedle mi háže hlavou, couvá a nechce jít. ATD.

Nechce jít na lonži, dělá kraviny, v sedle háže hlavou a couvá = ten kůň vám nerozumí a vůbec nechápe, co po něm chcete. A vy mu to očividně nedokážete říct. SAMA to nezvládnete. Nedávno jsem tady psala - jezdím skoro 40 let a na obsedání bych si bez pomoci zkušeného člověka netroufla. Protože vím, co všechno bych mohla pokakat.

20.5.2021 08:19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Respekt jde ruku v ruce s důvěrou. Pokud ji k vám kůň nemá (nenechá se vámi klidně vodit, nenechá se všude ošetřit, nepostojí..), potom žádný respekt nevyvoláte, můžete vyvolat leda strach, pokud na koně začnete tlačit.

Zamyslete se, jaký musí být člověk, abyste mu věřila.
- Budete mu věřit, když mu nebudete rozumět, bude mluvit cizí řečí? První pravidlo - musíte sdělovat koni požadavky tak, aby jim rozuměl - a tak, aby měl vůbec možnost jim vyhovět.
- Budete člověku věřit, když vám řekne "A" a za pět minut otočí a bude tvrdit "B"? Znamená, že musíte být v požadavcích konzistentní, předem si rozmyslet, co a jak po koni budete chtít, a zůstat u toho (případně slevit na nižší požadavek, ale nechtít najednou uplně něco jiného nebo uplně jiným způsobem).
- Budete věřit učitelce, která vám látku vysvětlí jednou a naposled, vysvětlí ji tak, že tomu nebudete rozumět, a pak už bude jen křičet a dávat špatné známky, že to neumíte? Případně vás dokonce pleskne pravítkem za to, že nerozumíte? A co takhle kdyby vás trestala za látku, kterou jste nebrali? Určitě se vám to ve škole stalo. Jak jste se cítila - a věřila jste té učitelce, že se na ni můžete spolehnout, že vám to příště neprovede znova? Svaté pravidlo je, že koně nikdy netrestáme za něco, u čeho je jen minimální naděje, že to nepochopil. Je mnoho způsobů, jak koni vysvětlit jednoduchý požadavek, a u některého koně musíte vyzkoušet čtyři, než kápnete na ten, kterým to kůň pochopí. Učení mladého koně je celkem makačka na mozek - váš A taky na trpělivost. Opakování matka moudrosti, dokud se pokyn nezautomatizuje.
- No a naposled - budete chtít spolupracovat s člověkem, který vás bude nutit celou dobu ve škole počítat dokola jeden jednoduchý příklad nebo psát stejný diktát? Třeba desetkrát za sebou? Tak i práce s koněm by neměla být tupá, monotonní, a při práci s mladým zvídavým zvířetem, které má snahu se učit, chápat a spolupracovat, to platí dvojnásob. Dělejte věci, které vás (a hlavně koně) baví. Nemyslím si, že by to bylo lonžování. Určitě je dobré, aby kůň uměl na lonži. Ale určitě není potřeba ho lonžovat déle než deset minut k tomu, aby se to naučil. A ještě bych mu to udělala pestré. A chodit po největším kruhu, jaký zvládnete na lonži udělat.

CHVÁLIT, CHVÁLIT, CHVÁLIT
(chvilka klidu a pasení, podrbání na krku a pod hřívou nebo kde má rád, pamlsek, a především naučit koně, co je to pochvala - při pochvale je kůň pozorný, vztyčí uši, dívá se na vás (když jste u něj či za ním, tak se dívá ušima) a "usmívá se" :-) někdy mají vyloženě hrdý výraz, že se jim něco tak dobře povedlo )

Budete mít ráda člověka, který vás pořád chválí nebo takového, který na pochvaly zapomíná, zato se nezapomíná zlobit, když něco nejde?
Budete mít ráda člověka, který se urputně soustředí na to, abyste zvládla úkol, a když ho nesplníte, bude naštvaný?
Nebo budete mít raději člověka, který se bude snažit, abyste úkol splnila co možná snadno, a když se to nepovede, řekne "nevadí, zkusíme to znovu"?
Budete mít raději člověka, který nebude brát ohledy na to, zda jste unavená, špatně jste se vyspala, a požene vás dál a znovu, nebo člověka, který řekne "dnes ti to nejde, tak si zopakujeme něco, co umíš, abych měl za co tě pochválit, a necháme to na příště"?

Moc pěkné!

20.5.2021 08:20

Děkuji! Občas se to polidštění zvířete i hodí

20.5.2021 08:34

To, co se Vám tady všichni snaží vysvětlit, tak opravdu dobře shrnuje Bořánek ve své poslední knize. Je vím, že ho ne každý má rád a každý se nemůže líbit všem. Ale být vámi, nechám to nebohé zvíře na pastvine (za předpokladu, že tam není sám, to by situaci značně komplikovalo) bez jakýchkoli intervencí z Vaší strany do té doby, než si minimálně přečtu alespoň tuto knihu a zamyslím se samanad sebou. Bude vás to stát pouhých 600 Kč a pokud nejste úplný ignorant, věřte, že Vás to zase někam posune.

Není hřích jít do výchovy mladého koně bez předchozích zkušeností s tímto. Je hřích do toho jít bez pokory (prostě si myslet, ze vím všechno), bez pochopení (ne, ten kůň se prijezdeny nenarodil) a bez smíření, že to prostě bude dlouho trvat (a je to velká práce i s obyčejným lesokonem- a propo, učili vás snad násobit bez toho, aniž byste znala scitani a odmítání?)

Tímto příspěvkem Vás nechci nijak shazovat, ale spíš Vás přátelsky upozornit (a vysvětlit, proč si to myslim) že opravdu netusite, která bije a sama to prostě nezvládnete, nehledě na to, že to pro vás může být i nebezpečné.

Proto vemte rozum do hrsti a přeji mnoho štěstí

20.5.2021 09:08

Buggyra: Váš příspěvek se mi strašně moc líbí!

Coudas

20.5.2021 09:57
Coudas

XXX.XXX.87.254

Protoze jsem nezadany prispivatel se spatnou praxi, nebudu se jako Buggyra rozepisovat. K tomu mam jen jedno, ze teorie je samozrejme potreba, ale kdyz v praxi neuvidim toho spokojeneho kone, to, jak by to idealne melo vypadat a neozkousim si to za cenu delani chyb, ktere mi nekdo musi opravit, vypisovani a cteni na internetu mi k nicemu nepomuze.Stejne tak jako jakysi zdejsi dany protokol, ze jen tak a ne jinak. Kdyz budu chodit k jednomu cloveku, ktery bude mit nastaveny pravidla, ktera jemu budou fungovat, protoze to tak dela dlouhe roky, nezarucuje to to, ze mi to stejnym zpusobem bude fungovat u mne.Protoze nemam jeho oci, jeho cit, jeho pohyb. A hlavni vec, kazdy kun, zvire, je individualni, a co mi funguje na 10 koni, jedenacty ma uplne prevraceny a ja musim hledat zpusob, jak by to slo lepe, jinak, pro nej srozumitelneji. Takze pokud ma slecna naucen jeden protokol, ze se to dela takto, je ted rozcarovana z toho, ze tento konik rekl takto ale ne. Za mne jit okoukat jinam, zjistit vice informaci, hluboce se zamyslet sam nad sebou a uplne nejlepe sehnat cloveka v realu, ktery rekne takto ano, takto ne, takto mozna ale zkus to jinak. Neni to jen o teorii, ale o tom, co je clovek v praxi vubec z te teorie chopen predvezt.

20.5.2021 10:11

Coudas napsal(a):
Protoze jsem nezadany prispivatel se spatnou praxi, nebudu se jako Buggyra rozepisovat. K tomu mam jen jedno, ze teorie je samozrejme potreba, ale kdyz v praxi neuvidim toho spokojeneho kone, to, jak by to idealne melo vypadat a neozkousim si to za cenu delani chyb, ktere mi nekdo musi opravit, vypisovani a cteni na internetu mi k nicemu nepomuze.Stejne tak jako jakysi zdejsi dany protokol, ze jen tak a ne jinak. Kdyz budu chodit k jednomu cloveku, ktery bude mit nastaveny pravidla, ktera jemu budou fungovat, protoze to tak dela dlouhe roky, nezarucuje to to, ze mi to stejnym zpusobem bude fungovat u mne.Protoze nemam jeho oci, jeho cit, jeho pohyb. A hlavni vec, kazdy kun, zvire, je individualni, a co mi funguje na 10 koni, jedenacty ma uplne prevraceny a ja musim hledat zpusob, jak by to slo lepe, jinak, pro nej srozumitelneji. Takze pokud ma slecna naucen jeden protokol, ze se to dela takto, je ted rozcarovana z toho, ze tento konik rekl takto ale ne. Za mne jit okoukat jinam, zjistit vice informaci, hluboce se zamyslet sam nad sebou a uplne nejlepe sehnat cloveka v realu, ktery rekne takto ano, takto ne, takto mozna ale zkus to jinak. Neni to jen o teorii, ale o tom, co je clovek v praxi vubec z te teorie chopen predvezt.

No tak třeba ten Bořánek ve své poslední knize píše to, co říkáte Vy. Že je potřeba vzdělávat se, ale zároveň že se chybami člověk učí a že ej dobré být se s vým koněm i sám a nebát se jít svojí cestou.
Jenže on je pak rozdíl, když se někdo ptá na konkrétní problém - třeba: jde proti ruce atd., a pak - sedím na něm a couvá - pomoc - což je tento konkrétní případ. Tady chybí žalostně nejen praxe, ale i teorie, a právě alespoň čtení knih a koukání na videa může člověku přinést změnu v myšlení a v přístupu...a na základě toho se k té praxi má šanci dostat sám...musí prostě jen chtít a mít otevřenou hlavu.

Coudas

20.5.2021 10:17
Coudas

XXX.XXX.87.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No tak třeba ten Bořánek ve své poslední knize píše to, co říkáte Vy. Že je potřeba vzdělávat se, ale zároveň že se chybami člověk učí a že ej dobré být se s vým koněm i sám a nebát se jít svojí cestou.
Jenže on je pak rozdíl, když se někdo ptá na konkrétní problém - třeba: jde proti ruce atd., a pak - sedím na něm a couvá - pomoc - což je tento konkrétní případ. Tady chybí žalostně nejen praxe, ale i teorie, a právě alespoň čtení knih a koukání na videa může člověku přinést změnu v myšlení a v přístupu...a na základě toho se k té praxi má šanci dostat sám...musí prostě jen chtít a mít otevřenou hlavu.

Knihu pana Boranka ctu. Teorie se v prubehu let meni,samozrejme ne zakladni principy. Ano, pokud nebudu vedet, jak vzit do ruky otez, tezko to v praxi udelam. Ale ja nenapsala, ze mam mit clovek jen praxi. Jen ze teorie a praxe jsou 2 rozdilne veci.

24.7.2021 08:20
Equestrian_Tery

XXX.XXX.168.255

Ahoj, co teď tady většinu příspěvků čtu, tak se zdá vám nerozumí. Mám to podobně, taky Hafling 5let, začal se obsedávat taky ve 3 ale potom celý rok nic nedělal než jsme si ho koupili.

Poprvé co jsem si ho vyzkoušela v kruhovce tak u mě taky neměl žádný respekt, ale co já dělám než jdu na něj jezdit, tak ho nechám at si udělá pár koleček v kruhovce, nejdřív se ho snažím udržet v kroku, a potom postupně další chody. Takhle jsem s ním pracovala ze země celý měsíc, potom poslouchal skvěle, ale i tak to není úplně nejdokonalejší, vše přijde postupem času :).

Chci zmínit že nejsem nějaký přeborník v jezdectví, ale je to skvělá zkušenost co jsem se naučila, mám to vyzkoušené na předešlé kobyle :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík