Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lisbet

23.5.2021 17:08
Lisbet

XXX.XXX.247.139

Zdravím, chtěla bych se poradit o kobylce, ke které teď zhruba dva měsíce docházím.
Dlouho nic nedělala a veškerou mou snahu s ní cokoli dělat dost sabotuje.
Lonž je vždy jen na pár minut a jen krok, nebo klus když má lepší náladu, potom se zastavuje se a nejde, na bič nereaguje, spis ji to našve a kope kolem sebe. Pod sedlem na jízdárně dost obdobně. Na vyjížďku nebo kamkoli pryč od stáje ji nedostanu vůbec. Nějakých pokroků jsme dosáhly, především na ruce už chodí lépe, což byl taky problém a práce ze země ve smyslu ustupování, couvání apod. je taky rozhodně lepší, ale stále by mě zajímaly nějaké rady jak pokračovat. Celý život se pohybuju kolem dopředných citlivých sportovních poníků a tohle stvoření je pro mě dost záhada.
Kromě toho se nenechá normálně nauzdit ani nasadit ohlávku přes uši, všechno celé rozepínám :D
Děkuji předem za rady.

23.5.2021 19:01
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Nepřijde mi, že by koně ten čas s vámi nějak bavil. Čím víc tlačíte, tím se brání, nejdřív pasivním odporem, pak ji donutíte do aktivního, kdy kope.
Co s ní nejdřív navázat vztah, aby vás aspoň ráda viděla? Přijít, podrbat, pohrát si atd.
Jinak ty uši může mít citlivé třeba ze zdravotních důvodů.

23.5.2021 20:19
Terven

XXX.XXX.110.191

Na úvod bych se zeptala, z čeho soudíte, že kobylka je problémová...mně spíš připadá, že její chování je adekvátní tomu, že dlouho nic nedělala a pokouší se ji zprovoznit někdo, kdo má málo zkušeností a empatie a automaticky předpokládá, že pro ni jsou některé činnosti samozřejmost.
Jenže ony nejsou.
Skutečnost, že tolik lidí nazve zvíře problémovým, pokud se nechová podle jejich představ, mi připadá smutná. Co tak pozoruju dění ve stájích, řekla bych, že problémoví jsou hlavně lidi.
Vzít na lonž kobylu, kterou znáte krátce, budujete vztah, problémy má (nebo měla) i s voděním a manipulací ze země...to je nejlepší recept na to, jak to totálně pohnojit.
Kobyla lonž nepotřebuje, potřebuje k vám získat důvěru, potřebuje vysvětlit elementární věci, které vám přijdou samozřejmé.
Berte ji jako dítě v mateřské školce, učte jí pomalu a postupně úplné základy- třeba to nasazování ohlávky. Vezměte si hodně pamlsků, odměňujte snižování hlavy...není ostuda, pokud ten den nezvládnete nic jiného.
Problémoví koně se vyrábějí tak, že člověk se snaží všechny ty věci udělat přes moc, tlakem...kůň má pocit, že nemá nad situací kontrolu.
Nevím, jestli máte kam spěchat? Honí vás čas? Potřebujete stihnout něco do termínu?
Pokud ne, nevidím důvod, proč si s koněm nepohrát k oboustranné spokojenosti. A možná to potom bude těšit i vás.

Lisbet

23.5.2021 21:00
Lisbet

XXX.XXX.247.139

S tím problémová jsem se špatně vyjádřila, jen jsem nevěděla jak dotaz nazvat. Samozřejmě si uvědomuju, že to bude chtít víc času a že jsem asi špatně začala a přehnala to s tlakem, proto se tu ptám na rady
Takže prozatím budu pokračovat pomalu ze země a snad si získám její důvěru

23.5.2021 22:33
koně

XXX.XXX.174.63

Lisbet napsal(a):
Zdravím, chtěla bych se poradit o kobylce, ke které teď zhruba dva měsíce docházím.
Dlouho nic nedělala a veškerou mou snahu s ní cokoli dělat dost sabotuje.
Lonž je vždy jen na pár minut a jen krok, nebo klus když má lepší náladu, potom se zastavuje se a nejde, na bič nereaguje, spis ji to našve a kope kolem sebe. Pod sedlem na jízdárně dost obdobně. Na vyjížďku nebo kamkoli pryč od stáje ji nedostanu vůbec. Nějakých pokroků jsme dosáhly, především na ruce už chodí lépe, což byl taky problém a práce ze země ve smyslu ustupování, couvání apod. je taky rozhodně lepší, ale stále by mě zajímaly nějaké rady jak pokračovat. Celý život se pohybuju kolem dopředných citlivých sportovních poníků a tohle stvoření je pro mě dost záhada.
Kromě toho se nenechá normálně nauzdit ani nasadit ohlávku přes uši, všechno celé rozepínám :D
Děkuji předem za rady.

Když nad kobylkou přemýšlíš,jsi na dobré cestě
Zatím jsi jen jezdila ,a to poníky hotové ,od někoho připravené ,pod dozorem?
Jestli znáš minulost téhle kobyly ,máš se od čeho odpíchnout.
Podle popisu neumí nic .Nebo spíš na ní někdo něco zkusil narychlo a natvrdo,čímž jí celou zakysnul.
Když vám jde vodění na vycházky,voď na vycházky .
Předtím čisti,mazli,pamlskuj ,zvedej nohy .
Někdy nauzdi,někdy nasedlej .Někdy na vycházce ,bude li kobyla v klidu ,na ní třeba nasedni ,a za chvíli zase slez.časem se tyhle momenty prodlouží.
Venku jsou různé vlivy a vjemy,tam je pro koně všecko pestřejší ,tak vyber terény,zabav kobylku.Někdy nech popást .Pro radost.
Zrovna tak na jízdárně ,nemusí se jen odchodit hodina ,lze všecko zpestřovat. Mrkni na working equitation ,tam jsou různé blbinky.
Dělej společný čas příjemným ,tzn. nejvíc je žrádlo , klid a důslednost od člověka.Ideál je zavést stereotyp,kůň je v něm jistější
Lonžování bych vynechala.Není pro koně nijak zajímavé ani přínosné,když to neumíš .Pokud bude chtít,klidně může kolem tebe chodit v kruhu navolno .
Nechvátej netlač na kobylku,pomalu,každý úspěch patřičně ohodnoť žrádlem a zjevným nadšením.Ono se to poddá

Lisbet

23.5.2021 23:00
Lisbet

XXX.XXX.247.139

koně napsal(a):
Když nad kobylkou přemýšlíš,jsi na dobré cestě
Zatím jsi jen jezdila ,a to poníky hotové ,od někoho připravené ,pod dozorem?
Jestli znáš minulost téhle kobyly ,máš se od čeho odpíchnout.
Podle popisu neumí nic .Nebo spíš na ní někdo něco zkusil narychlo a natvrdo,čímž jí celou zakysnul.
Když vám jde vodění na vycházky,voď na vycházky .
Předtím čisti,mazli,pamlskuj ,zvedej nohy .
Někdy nauzdi,někdy nasedlej .Někdy na vycházce ,bude li kobyla v klidu ,na ní třeba nasedni ,a za chvíli zase slez.časem se tyhle momenty prodlouží.
Venku jsou různé vlivy a vjemy,tam je pro koně všecko pestřejší ,tak vyber terény,zabav kobylku.Někdy nech popást .Pro radost.
Zrovna tak na jízdárně ,nemusí se jen odchodit hodina ,lze všecko zpestřovat. Mrkni na working equitation ,tam jsou různé blbinky.
Dělej společný čas příjemným ,tzn. nejvíc je žrádlo , klid a důslednost od člověka.Ideál je zavést stereotyp,kůň je v něm jistější
Lonžování bych vynechala.Není pro koně nijak zajímavé ani přínosné,když to neumíš .Pokud bude chtít,klidně může kolem tebe chodit v kruhu navolno .
Nechvátej netlač na kobylku,pomalu,každý úspěch patřičně ohodnoť žrádlem a zjevným nadšením.Ono se to poddá

Ohledně její minulosti mi bylo majitelkou řečeno, že chodila na jízdárně a vyjížďky za jiným koněm, ale žádná velká, nebo pravidelná práce, a také je to už poměrně dávno, vystřídalo se kolem ní pár lidí a teď dlouho nic nedělala. Na procházku nebo vyjížďku mi bohužel úplně odmítá jít, dostanu ji maximálně k bráně z areálu a dál ani krok.
K mé minulosti, jezdila jsem oddílové poníky, kteří už něco uměli, ale měli i dost zlozvyků a většinou byli dost dopřední. Potom jsem se sama pár let starala o kobylku haflinga, se kterou se taktéž dlouho nic nedělalo, ale nebyl problém se všechno naučit a připomenout. U této zatím nějak nevím, jak pokračovat, když se vyloženě naštve, nebo vidím že něco nechce dělat.

24.5.2021 07:12
deauville

XXX.XXX.30.49

Lisbet napsal(a):
Ohledně její minulosti mi bylo majitelkou řečeno, že chodila na jízdárně a vyjížďky za jiným koněm, ale žádná velká, nebo pravidelná práce, a také je to už poměrně dávno, vystřídalo se kolem ní pár lidí a teď dlouho nic nedělala. Na procházku nebo vyjížďku mi bohužel úplně odmítá jít, dostanu ji maximálně k bráně z areálu a dál ani krok.
K mé minulosti, jezdila jsem oddílové poníky, kteří už něco uměli, ale měli i dost zlozvyků a většinou byli dost dopřední. Potom jsem se sama pár let starala o kobylku haflinga, se kterou se taktéž dlouho nic nedělalo, ale nebyl problém se všechno naučit a připomenout. U této zatím nějak nevím, jak pokračovat, když se vyloženě naštve, nebo vidím že něco nechce dělat.

Nic ve zlém, ale někdy mohou být předchozí zkušenosti i dost limitující:-) V tom smyslu, že jste se dostala k určitému typu koní a teď očekáváte minimálně podobné chování od této kobylky. Jenže koně nejsou stejní, záleží na výcviku, věku, temperamentu, využití...

Jak už bylo řečeno výše, když nad tím přemýšlíte, jste na dobré cestě. Dosavadní zkušenosti použijte, ale nenechte se jimi limitovat. Pokud budete empatická a dáte kobyle dost času, myslím, že sama najdete cestu, jak vztah vylepšit, a snadno problémy překonáte. Tipů, jak na to, tu bylo dáno dost, teď jde spíš o Vás a o změnu úhlu pohledu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2021 08:35

Nedávejte si za cíl jít na vycházku. Dejte si za cíl třeba popást za bránou :-) A ten cíl nehroťte. Když ho splníte za měsíc, dobré. Když za dva, taky dobré. Pak si můžete dát další cíl :-)

Každou práci s koněm skončete nějakým úspěchem s pochvalou. A to klidně může znamenat, že na konec těžce neúspěšné lekce zvednete koni všechny nohy, a za to ho pochválíte jako by vyhrál olympiádu :-)

Dbejte na to, abyste nepřekročila tenkou hranici od "otravuje mě to" do "zlobím se" nebo "bojím se" (z pohledu koně). Vzteklý nebo vystrašený kůň se nic nenaučí, takový kůň má vypnutý mozek. Kůň může být v mírném stresu, ale pořád musí být pozorný a reagovat. Když to ten den vypadá blbě, pozvedejte nohy (ustupte, nechte koně udělat kolem sebe kroužek, nebo cokoli, co kůň umí na jedničku), pochvalte, a zkuste zase příště.

Pokud by to vypadalo, že se nedostanete k dalšímu cíli bez vzteku nebo strachu, budete si muset pozvat trenéra nebo jinou fundovanou osobu, která vám poradí na místě. Tam pak není radno na koně tlačit, může to skončit fatálně.

24.5.2021 08:40
koně

XXX.XXX.174.63

Lisbet napsal(a):

Ještě,jak je stará? ¨
Jestli vyšší střední věk,tak půjde všecko pomaleji a bude méně ochotná.
Bůhví,proč jí odstavili původně.
Kůň co funguje,se většinou používá
Zatím bych skutečně pracovala na tom zpříjemnění společného času.A držela se toho co je ochotná.A pomalu, pozvolně, po krocích, zyvšovala nároky.
U koně dva měsíce není žádný čas

24.5.2021 10:42

a ještě: musíte s ní nutně pracovat sama? Nemůžete jít ven s někým druhým? Začněte chodit na procházky s cizími koňmi, a na procházkách trénujte malinké osamostatňování (například popaseme trochu déle, a pak půjdeme za kámošem s větším rozestupem, on na nás na konci louky počká. Nebo obejdeme tuhle řadu stromů z druhé strany než kámoš. Apod.). Samozřejmě můžete chodit na prochajdy ven i s vyjížďkovými koňmi.

Zajímavé by bylo zjistit, zda by s vámi kobyla šla samostatně třeba k domovu :-) Tzn. ven byste šli vyprovodit vyjížďkáče, a abyste je nezdržovali, mohli byste se u první louky odpojit, a jít nějakou oklikou domů. To by mohlo být pěkné :-) Ale pozor, na prvních pár pokusů o tohle si vemte člověka, kterému nebude dělat problémy se s vámi vrátit, pokud kobyla od koně nepůjde :-) Nebo buďte domluvení, že by kdyžtak šel kratší vyjížďku krokem, kdybyste se neodpojili.

Co se týče těch uší, nemusí tam být akutní zdravotní problém, může to být klidně špatná zkušenost z minulosti. Tam nezabere nic jiného než trpělivost. Nacvičujte sahání na uši pomaličku, bez stresu, přes drbání, přes papání, přes pasení... A fakt stačí milimetr postup, a dobrý. Neudělejte chybu, že byste spěchala. Vrátí vás to zbytečně klidně na začátek :-) Ohlávku můžete pořídit zapínací na nátylníku. A u uzdečky můžete postupně přejít na fígl, kdy necháte odepnuté na jedné straně udidlo, uzdečku nasadíte na uši svrchu, a potom strčíte udidlo do tlamy a zapnete do lícnice. Ale to jako mezistupeň s osahanýma ušima, na které zatím nechcete navlékat postroje.

Pokud by ty uši vypadaly na akutní zdravotní problém (tvar, pach, hmyz, výtok, otok....), tak konzultovat s veterinářem, dalo by se ošetřit v sedaci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík