fjordik

XXX.XXX.210.236
Ahoj, jaké udidlo používáte na skákání? Mám poníka, který u skoků dost tahá a proto zvažuji výměnu udidla POUZE na skoky. Momentálně máme jednou lomené olivové udidlo a zvažovala jsem nad déčkem při nejhorším možná roubík? Děkuju
fjordik

XXX.XXX.210.236
A je nějaké, které by pomohlo? Ptám se proto, že jsem nikdy neměla poníka nebo koně, co by tahal...
Konik02

XXX.XXX.133.253
Co zkusit sněhuláka? Jen musíš mít klidnou ruku a nesmíš zůstat v hubě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

fjordik
napsal(a):
Ahoj, jaké udidlo používáte na skákání? Mám poníka, který u skoků dost tahá a proto zvažuji výměnu udidla POUZE na skoky. Momentálně máme jednou lomené olivové udidlo a zvažovala jsem nad déčkem při nejhorším možná roubík? Děkuju
A co třeba poníka přijezdit? Na sed, na holeň? Co říká trenér?
fjordik

XXX.XXX.210.236
napsal(a):
A co třeba poníka přijezdit? Na sed, na holeň? Co říká trenér?
S trenérkou jsem to probírala a byl to její nápad.

fjordik
napsal(a):
S trenérkou jsem to probírala a byl to její nápad.
A že jste se o ní nezmínila? Souhlas s kallisto.
fjordik

XXX.XXX.210.236
kallisto
napsal(a):
Trenérka která poradí déčko nebo roubík na tento problém není trenérka.
Ona nejspíš žádná ani neexistuje.
Nemyslela jsem si, že bude nutnost zmiňovat trenérku. Poník je složitější povahy a na sed se ho samozřejmě přijezdit snažím, ale ono i tím, že je mohutný a já mám sotva 50 kilo, tak toho pořád nezmůžu tolik. Neříkám, že je výměna udidla nejlepší řešení. Mimo to mi trenérka neporadila déčko (to jsem navrhla já skrz to, že je to udidlo, které máme volně k dispozici a dříve na něm poník jezdil), ale sněhuláka nebo pelham. S poníkem jezdíme i bezudidlově bez sebemenších problémů, jen při skocích si vytahuje otěže a jakmile udělám stehenní sed, tak strčí hlavu dolů a už táhne a potom je pro mě 100x těžší zatočit ať už sedem, nohama nebo rukama... Nemusíte se bát , trenérku opravdu mám
fjordik
napsal(a):
Nemyslela jsem si, že bude nutnost zmiňovat trenérku. Poník je složitější povahy a na sed se ho samozřejmě přijezdit snažím, ale ono i tím, že je mohutný a já mám sotva 50 kilo, tak toho pořád nezmůžu tolik. Neříkám, že je výměna udidla nejlepší řešení. Mimo to mi trenérka neporadila déčko (to jsem navrhla já skrz to, že je to udidlo, které máme volně k dispozici a dříve na něm poník jezdil), ale sněhuláka nebo pelham. S poníkem jezdíme i bezudidlově bez sebemenších problémů, jen při skocích si vytahuje otěže a jakmile udělám stehenní sed, tak strčí hlavu dolů a už táhne a potom je pro mě 100x těžší zatočit ať už sedem, nohama nebo rukama... Nemusíte se bát , trenérku opravdu mám
Tak proč chceš radu od úplně cizích lidí, o kterých vůbec nevíš jestli něco umí, kteří neznají ani tebe ani poníka když máš teda skokovou trenérku, která tě vidí a tebe i poníka zná?

Mám poníkovské 12,5 cm typ bevel-velké kruhy, značka Metalab, stihlo pohyblivé po malé osičce uvnitř kruhu, jednou lomené nebo malý pelham oliva jednou lomený se spojkama...pište do SZ.
https://www.youtube.com/watch?v=xwU-6dwnN38
Obecně se doporučuje to udidlo, co se uzamykává a stává se z něj tyčka...
fjordik

XXX.XXX.210.236
Dotaz
napsal(a):
Protože asi sama vnitřně není o trenérčině navrženém řešení přesvědčena (lepší varianta), nebo se jí nechce do nového udidla investovat (ta smutnější stran motivace).
Obecně se vždycky raději poradím s více lidmi, abych měla víc variant a mohla mezi nimi vybírat. S investicí problém nemám, jde jen o to, že mě zajímalo jaká udidla mají ostatní na skákání. Nic víc, nic míň.
fjordik
napsal(a):
Obecně se vždycky raději poradím s více lidmi, abych měla víc variant a mohla mezi nimi vybírat. S investicí problém nemám, jde jen o to, že mě zajímalo jaká udidla mají ostatní na skákání. Nic víc, nic míň.
Udidlo vážně není ten golemův šém :-) Jsou koně , kteří dovedou obejít i páku - když mají důvod.
Déčko ani roubík nejsou nic hrozného; jen zabraňují protahování udidla hubou koně (podobně jako gumové kroužky), což nemusí být od věci.
Najdi si ale trenéra, který nezačne skákáním, ale naučí tě koně si přijezdit tak najemno, jak je možno,(a tak natvrdo, jak je nezbytno). Prostě ... pokud skáčeš na koni, který není dobře základně přiježděn, nikam to nepovede. Je to jak lézt na žebřík odprostředka.

A jak trenérka pracuje na přiježdění toho poníka? Píšeš, že na tom pracuješ ty, tak jako dobrý, ale od toho tam je ten trenér, aby řekl, co a jak se má dělat. Skutečně je možné zpomalit koně na skoky během jedné lekce, několikrát jsem to zažila, pokud tedy byl kůň v nějaké základní rovnováze.
Jak vypadá vaše skoková hodina od sednutí na koně po slezení s koně? To by mě zajímalo.
Proč po tobě trenérka chce, abys jezdila ve stehenním sedu?
Mimochodem, tvoje váha nebo síla nemají na ovladatelnost koně vliv. To by ti tvá trenérka měla vysvětlit.
Dobrý trenér by měl nejen vysvětlit "co", ale taky "proč". Pokud nevysvětluje sám od sebe, nebuď líná se ptát. Trenér by měl mít ke všemu, co po jezdci a koni chce, adekvátní vysvětlení. Také je vhodné vysvětlit jezdci důvod určitého pokynu předem, aby jezdec tušil, co je cílem cvičení a mohl se vyvarovat nežádoucích omylů.