Brebeřice

XXX.XXX.115.244
Zdravím,
doporučíte mi stáj, kde nabízí víkendové putování pro pokročilé?
Důležité pro mě je, aby byli k dispozici koníci k zapůjčení, výlet nebyl jen krokovka a v neposlední řadě pouze Čechy (nejlépe Plzeňský nebo Středočeský kraj 😇).
Uživatel s deaktivovaným účtem

A už jste to někdy zkusila? ono to prý není jen tak! Zadek je dost namáhaná část těla v tomto podniku. ....
Brebeřice
napsal(a):
Zdravím,
doporučíte mi stáj, kde nabízí víkendové putování pro pokročilé?
Důležité pro mě je, aby byli k dispozici koníci k zapůjčení, výlet nebyl jen krokovka a v neposlední řadě pouze Čechy (nejlépe Plzeňský nebo Středočeský kraj 😇).
Koukněte na Viking horse Milevo ,majitelka má islandy ,a provozuje výlety apod.
Brebeřice

XXX.XXX.115.244
koně
napsal(a):
Koukněte na Viking horse Milevo ,majitelka má islandy ,a provozuje výlety apod.
Děkuji, vypadá to zajímavě, jen mám trochu obavu, že mých skoro 180 cm by na Islandy úplně nebylo 🙁😀
http://www.farmaturov.eu/farma_turov_domu_cz.html
Vyzkoušeno s 10-ti letou dcerou. Celkem cca 60 km za víkend. Různé terény, různé chody .

Jízdárna Dřevona Hrabětice v Jizerských horách
huculští koně Janova hora Krkonoše (s tou výškou na domluvě, ale jezdí normálně dospělí)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
Bydlím mezi Rakovníkem a Louny a moc ráda bych jezdila na delší vandry s někým. Koně mám a jeden je i na 180 cm člověka. Tedy jestliže umíte jezdit. Ale já bych si asi hned na několikadenní výlet netroufla i když někdy bych hrozně ráda. Ale chce se to trochu "rozcvičit".
Brebeřice

XXX.XXX.115.244
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bydlím mezi Rakovníkem a Louny a moc ráda bych jezdila na delší vandry s někým. Koně mám a jeden je i na 180 cm člověka. Tedy jestliže umíte jezdit. Ale já bych si asi hned na několikadenní výlet netroufla i když někdy bych hrozně ráda. Ale chce se to trochu "rozcvičit".
My máme právě koní několik, cestou i necestou jsme jeli. Ctěli jsme zkusit něco nového, v jiném prostředí a s novými zážitky 😊

Také si chci udělat radost, tak se připojím.
Máte prosím tip na dobře vedené vyjížďky do přírody pro dospělého začátečníka? Vysočina - okres JI, HB, PE, případně přilehlé okolí, ideálně dobře dostupné veřejnou dopravou. Nevím jestli dám celý víkend, záleží asi i na programu, možná pro začátek spíš jednodenní, ale koneckonců co se nezkusí, to se nezjistí, že. Naklepaného zadku se nebojím, to se zahojí :).
Vyhovuje mi spíš klidnější program a koně, to sebevědomí v sedle teprve po kouskách hledám. Léto už snad konečně přijde a taky ráda občas zkusím něco nového!
Děkuji
Jana
Zadek už po letech nebolí, záleží jen na počtu ujetých kilometrů. Už jsem asi někdy do podobné diskuse odkaz na náš starý článek dával, ale třeba jste ho ještě nečetli:
https://www.equichannel.cz/turistika-na-koni-s-kreditkou-v-kapse-aneb-jde-to-i-bez-spani-pod-sirakem-201707142226

Jbb: díky za odkaz na pěkné články! Putování na koních krajinou je jedna z věcí co mě moc lákají. Jen jsem si teď uvědomila že nejde jen o můj zadek ale taky o bolavá záda toho zvířete, takže si na podobné delší akce asi ještě radši chvíli počkám. Zatím jsem asi dost nepohodlný batůžek :(.

napsal(a):
Jbb: díky za odkaz na pěkné články! Putování na koních krajinou je jedna z věcí co mě moc lákají. Jen jsem si teď uvědomila že nejde jen o můj zadek ale taky o bolavá záda toho zvířete, takže si na podobné delší akce asi ještě radši chvíli počkám. Zatím jsem asi dost nepohodlný batůžek :(.
Nemyslím si Putování zpravidla spočívá v jízdě krokem, a těch 20 km není nic, co by kůň v kondici měl nějak protrpět. S vámi už vůbec ne :-)
A nikdo neříká, že musí člověk celou dobu sedět na koni Když se vám bude chtít, můžete libě slézt a koně pár kilometrů nechat odpočinout. Já jsem na delších trasách slézala na kamení a v prudkých kopcích
Když je kůň i jezdec zvyklý, není to trpění ani pro jednoho ani pro druhého. Samozřejmě je zcela legitimní i slézat, z tohoto důvodu už třetím rokem místo perek používám kotníkové vojenské boty.
Nicméně, jak píšeme v tom článku - turistika na koni se rozhodně nerovná jen práci v kroku. My ty naše 30 km vyjížďky jezdíme odhadem tak za tři a půl hodiny. V tom je docela dost klusu a ne málo cvalu. Jet to celé krokem, tak je to přes pět hodin a rozhodně by mě zadek bolel a koně záda taky.

jbb: to pak ale máte celkem velkou část dne při takovém vandru volno - co děláte? Přestávkujete, dlabete nějaké dobroty a nebo koně prsknete v cíli do ohrady a jdete ještě čumákovat po nějakých zajímavostech okolo?
Jinak jsem mluvila hlavně o těch komerčních možnostech - kde vám půjčí koně i jako nejezdci, tam se většinou jede skutečně krokem.
Ve smyslu toho článku. My nejezdíme na klasické vandry, ale buď hvězdice z nějakého ustájení, nebo poslední rok - při té aktuální situaci s čínským virem - vyrážíme normálně z domova. Tedy dojedeme si někam se soupravou, vyložíme, zajezdíme si a jedeme zase vlekem domů. Pokud se přitom stavíme u nějakých kamarádů na kafe či v restauraci, tak ten čas samozřejmě narůstá.
Nicméně náš postup nám umožňuje odjet plnotučnou vyjížďku a ještě se ráno doma vyspat, nebo třeba odpoledne udělat něco kolem domu.

Jo tak to jo, to je pak něco jiného :-)

Buggyra:
ano, v tomhle mám štěstí, se svou postavou nemusím řešit jestli mě koník unese :) Kdybych shodila deset kilo můžu se hlásit i na žokeje :)
Jbb:
Rozumím, to Vaše pojetí je taky pěkné, vlastně jde o delší výjižďky, ale v nových místech. Mě teď asi víc láká klasický "vandr" s koněm s výbavou s sebou na sedle. Díky tomu staršímu článku už si i dokážu představit jak všechny propriety na koně dostat a že to jde (trochu jsem si nad tím lámala hlavu při nahazování batohu na pěších vandrech).
Při tom delším putování předpokládám že hlavní objem žrádla pro koně (když necháme stranou nějaký ten přikoupený pytlík vloček) je pastva. Stihnou se koně během pauz a v noci nadlábnout dost?
A co voda pro koně - nehrozí při napájení z potůčků a řek problémy?
Taky hrozí že po takovém výletě člověk zleniví a nebude se mu chtít pěšky, že, protože pěšky si v bahně umaže boty a tuhle dlouhou louku by přeci tak kráásně přecválal za pár minut, kdyby měl koně :)
"Vandr" nebo vícedenní hvězdicové putování je výborný tip na dovolenou. Tohle ale asi komerčně nikdo dělat nebude, a vlastně bych to asi ani komerčně nechtěla, tady si asi budu muset najít cestu k těm správným lidem. Nevím zda bez vlastního koně to bude reálné, uvidíme časem. Ty víkendové nebo jednodenní výjížďky by mohly být v "komerčním" provedení pro člověka bez vlastního koně dostupnější.

napsal(a):
Buggyra:
ano, v tomhle mám štěstí, se svou postavou nemusím řešit jestli mě koník unese :) Kdybych shodila deset kilo můžu se hlásit i na žokeje :)
Jbb:
Rozumím, to Vaše pojetí je taky pěkné, vlastně jde o delší výjižďky, ale v nových místech. Mě teď asi víc láká klasický "vandr" s koněm s výbavou s sebou na sedle. Díky tomu staršímu článku už si i dokážu představit jak všechny propriety na koně dostat a že to jde (trochu jsem si nad tím lámala hlavu při nahazování batohu na pěších vandrech).
Při tom delším putování předpokládám že hlavní objem žrádla pro koně (když necháme stranou nějaký ten přikoupený pytlík vloček) je pastva. Stihnou se koně během pauz a v noci nadlábnout dost?
A co voda pro koně - nehrozí při napájení z potůčků a řek problémy?
Taky hrozí že po takovém výletě člověk zleniví a nebude se mu chtít pěšky, že, protože pěšky si v bahně umaže boty a tuhle dlouhou louku by přeci tak kráásně přecválal za pár minut, kdyby měl koně :)
"Vandr" nebo vícedenní hvězdicové putování je výborný tip na dovolenou. Tohle ale asi komerčně nikdo dělat nebude, a vlastně bych to asi ani komerčně nechtěla, tady si asi budu muset najít cestu k těm správným lidem. Nevím zda bez vlastního koně to bude reálné, uvidíme časem. Ty víkendové nebo jednodenní výjížďky by mohly být v "komerčním" provedení pro člověka bez vlastního koně dostupnější.
Já před léty zažila týdenní hvězdicové putování na Kokořínsku s huculy ze Zmrzlíku. Ano, bylo to komerční, ale moc ráda na to vzpomínám. Jestli ještě provozují, nevím.

napsal(a):
Já před léty zažila týdenní hvězdicové putování na Kokořínsku s huculy ze Zmrzlíku. Ano, bylo to komerční, ale moc ráda na to vzpomínám. Jestli ještě provozují, nevím.
Díky za tip, podívám se na ty Zmrzlíky :). Je to koukám kousek za Prahou, tam se nějak dostanu, třeba by se u nich dal domluvit víkend. Na týdenní putování už letos dovča stejně nezbývá.

Plánuju dovolenou a obnovuju téma. Neznáte někdo farmu Zababeč Třebušín? Nabízejí vyjížďky, putování i výlety :)
http://www.farmazababec.cz/cz/jizda-na-konich
Děkuji!

jbb
napsal(a):
Známe... Krásné terény, velké možnosti kam vyrazit.
Ing. Voštová i Jirka jsou velmi vstřícní. Ubytování pro lidi spíše jednodušší, ale dostačující.
Akorát my si tam nikdy nepůjčovali koně, protože si vozíme svoje vlastní. A o ně bylo taky vždy dobře postaráno.
Děkuju za zkušenost :)