Opadlý koňský důchodce - bezkostrovka, jezdecký pad?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2021 16:52
deauville

XXX.XXX.46.69

Nazdar vespolek.
Tentokrát se obracím zejména na majitele (a jezdce) koňských důchodců. Můj důchodce (hannoverák, 25 let, po sportovní kariéře, cca od 16 let artroza ve spěnkových kloubech, od té doby ježděn jen rekreačně ve smyslu lesojízd) nám přes zimu hodně opadl ze svalů = vysoký kohoutek. Celoživotně je špatně krmitelný, takže kolem páteře nemá ani svaly, ani tuk:-) Podle MVDr. Thurnvaldové ale záda naprosto v pořádku (před měsícem) a využitelný pro přiměřenou "práci".

Spíš z charity než z nějaké nutnosti bych ráda, aby občas pod sedlo šel, aby viděl, že když jdou ostatní koně ven, že se s ním ještě počítá. Na pravidelnou práci nemáme čas, máme koní víc, když se ale jde ven na klidnou vyjížďku, byla bych ráda, aby chodil. Jenže - sedlo. Máme sedel asi šest, MVDr. Thurnvaldová schválila jedno (moje), jenže to má pro většinu jezdců malé posedlí. Další sedlo nechci, ty procesy kolem pasování (ať už použitého či nového) mě prostě nebaví, zažila jsem i ne úplně úspěšné pokusy. Takže přemýšlím nad jezdeckým padem (se třmeny) nebo bezkostrovkou, ale nemám absolutně žádné zkušenosti.

Otázka tedy je, zda na neosvaleného koně s výrazným kohoutkem může něco takového být? Není pro jezdce ten výrazný kohoutek bez kostrového sedla nepříjemný? Neublíží to nějak (starému) koni?
Díky za zkušenosti.

24.5.2021 17:03
Pipilota

XXX.XXX.46.93

A nemůže chodit ven jen tak na vodítku - vedení z druhého koně?

Mě u seniora dlouhodobě vyhovovalo brát sebou "na jízdárnu" - žral trávu vedle ohrady, viděl na pracující koně, byl tam a ještě si oštipoval travičku...

24.5.2021 17:16
deauville

XXX.XXX.46.69

Pipilota napsal(a):
A nemůže chodit ven jen tak na vodítku - vedení z druhého koně?

Mě u seniora dlouhodobě vyhovovalo brát sebou "na jízdárnu" - žral trávu vedle ohrady, viděl na pracující koně, byl tam a ještě si oštipoval travičku...

Rozumím, ale my máme všechny koně ve volném (pastevním) ustájení, takže tráva bohužel není úplným lákadlem, protože kolem je jí mraky.

Brát ho na vodítku s dalším koněm vyžaduje dalšího člověka, protože já se vést dalšího koně na vodítku bojím, ať už ze země, nebo ze sedla. To je prostě nad moje (možná jen psychické:-) síly.

24.5.2021 20:03
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mám dve 25 ročné a jednu 20 ročnú kobylu a tým keby som ukázala z 20 metrov sedlo, tak by si poklepali kopytom po čele, či už akože za celý život nestačilo.

Na opadlého 25 ročného artrotického koňa sedlo nepatrí, sorry.

24.5.2021 20:15
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Rozumím - máme hliněnou ohradu a paseme pod dozorem, omezeně.
Vedení ze sedla je jednoduché u koní co chodí v tahu - okamžitě reagují na slovní povely... Pokud pustím vodítko a mají nějaké rozběhy, spolehlivě dojdou na pamlsek....
Sporťák může být jiný level. Ale taky nemusí... Třeba by šlapal pěkně, kdyby nefoukalo atd.

24.5.2021 20:17
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jinak v inzerci jsem zahlédla Baloun gelový pad, ale bez třmenů...
Ten kdyby neseděl, asi by byl prodejný dál.

24.5.2021 20:36
Terven

XXX.XXX.110.191

Celogelový pad Baloun by měl být vhodný i pro špatně osvalené koně...cenově je teda už skoro jako sedlo, ale my ho máme už asi 7 let, teď už používáme jen sporadicky a nedám na něj dopustit.
Asi bych neviděla problém v tom, kdyby neosvalený senior občas někoho lehkého - třeba dítě - svezl. Ale píšete, že na pravidelnou práci nemáte čas a nepravidelně, tj. třeba jen jednou týdně mi to přijde horší než lepší.

Mám dve 25 ročné a jednu 20 ročnú kobylu a tým keby som ukázala z 20 metrov sedlo, tak by si poklepali kopytom po čele, či už akože za celý život nestačilo.

...jako jo, jasně. Ale znám případy koňských seniorů, kteří po odchodu do jezdeckého důchodu začali chátrat závratnou rychlostí...možná víc na duchu než po těle.

25.5.2021 07:15
deauville

XXX.XXX.46.69

...jako jo, jasně. Ale znám případy koňských seniorů, kteří po odchodu do jezdeckého důchodu začali chátrat závratnou rychlostí...možná víc na duchu než po těle.

No právě. Obecně bych měla stejný názor jako Horsana, jenže... ne všichni se pohybujeme v rovině "obecně" a někdy ta blbá vyjížďka může pro koně znamenat hodně...

25.5.2021 07:22
deauville

XXX.XXX.46.69

Pipilota napsal(a):
Rozumím - máme hliněnou ohradu a paseme pod dozorem, omezeně.
Vedení ze sedla je jednoduché u koní co chodí v tahu - okamžitě reagují na slovní povely... Pokud pustím vodítko a mají nějaké rozběhy, spolehlivě dojdou na pamlsek....
Sporťák může být jiný level. Ale taky nemusí... Třeba by šlapal pěkně, kdyby nefoukalo atd.

Mě by se to vodění z ruky líbilo, jenže a) jsem posera, b) valach je prostě bývalý sporťák a pořád to dokáže řádně rozpálit a pamlsek ho pak vůbec nezajímá... takže obava, aby - v případě zkratu - se mnou nevzal roha i mlaďochem pod sedlem:-)

Ale budu se tou myšlenkou zabývat...

25.5.2021 07:24
deauville

XXX.XXX.46.69

Pipilota napsal(a):

Já u těch bezkostrovek a padů doufám právě v to, že se to dá případně využít i na jiné koně, což se o sedle prostě říct nedá... podívám se na to.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.5.2021 08:55

Nejsem zastáncem bezkoster na kohoutkové koně (ještě jsem neviděla pořádně takovou, která by vyhovovala bez dodatečných úprav - viz teďka ta anabáze Tery Samaelkovo a Lucinky Lůci s Ghost Buttera). A nadto bezkoster na neosvalené nebo aspoň nenažrané koně - to už je za mě skutečně mimo komfort (pro všechny zúčastněné). Za mě bezkostru ne.

Pokud máte sedlo, které sedí, a přiměřeně lehkého jezdce (hmotnost by měla doporučit ta vetka), potom ať jezdí v tom dotyčném sedle, a holt se jezdec bude muset přizpůsobit. Snad je to váš kůň a vaše sedlo.

Pokud nebude mít artrotický kůň pravidelný pohyb, bude nárazový pohyb spíš dělat problémy, aspoň tedy tak si to já laicky představuji. Samozřejmě, pokud je 24/7, nebude to takový problém, jako kdyby si na něj někdo sednul z maštale. Ale artroza se může nakrásně rovnat i artrotické změny na páteři, a tam to taková radost už není, když nejsou svaly, které by tu páteř stabilizovaly...

Já hlasuji jednoznačně pro vodění na procházky buď z koně nebo ze země. Dobrou službu by mohl udělat zvlněný terén na rovných liniích nebo překonávání překážek alá mountain trail - kmeny, kavalety v kroku, houpací mosty, hluboký písek... Velké oblouky, žádné obraty a tak. A vůbec nejlepší by bylo asi vodit plavit nebo do hlubší řeky, kde by se zvedlo břicho a kůň mohl ulevit všem kosterním potížím a pouze trénovat svaly, ale to je většinou v kategorii "utopie".

25.5.2021 09:37

Já bych ten pohyb pod sedlem až tak razantně nezavrhovala - deauville považuji (dle projevu zde) za člověka s mozkem v hlavě, tak asi ví, proč o tom uvažuje.
Co se týká těch padů, či padových sedel, já bych oslovila paní z ORX, pady má pěkné, kvalitní a je schopna ho ušít na míru např. na ten vysoký kohoutek - např. její pad Miron mi přijde jako vhodný. Já pod pad dávám ještě 3 cm tlustou westernovou sympatexovou deku s vykrojením na kohoutek.

25.5.2021 09:54
deauville

XXX.XXX.46.69

Díky za názory. Já nechci polemizovat o tom, jestli pod sedlo ano, či ne. Všichni moji koně mají nadstandardní péči, navíc to není můj první důchodce s artrózou a myslím, že dokážu posoudit, jestli to ještě pod sedlo je, či není - a i tohle rozhodnutí (pod sedlo už ne) jsem v životě udělala.

Jde mi o psychiku, valach toho za poslední rok bohužel zažil hodně (částečně i jeho vlastní vinou:-), dost ho to psychicky vzalo, a cítím, že pořád ještě není OK - jako většina koní je to kůň, který miluje rutinu, a vzít ho ven na vyjížďku je prostě připomínka starých časů, včetně těch věcí kolem, jakože stojí s ostatními koňmi uvázaný předtím, než se vyčistí, nasedlají atd. A teď už ty vyjížďky počasí dovolí.

Ano, mohla bych s ním chodit ven na ruce, ale když půjdu sama, je to pro něj spíš za trest, trávy má ve výběhu dost, a když jdeme sami, kvílí po koních:-). Řešení je tedy vzít ho ze sedla na vodítko - to ještě vyhodnotím, jeslti si troufnu:-)

A na všechny ty pady se podívám, uvidíme...

25.5.2021 10:54

Ještě je řešení vzít ho pěšo s ostatními na vyjížďku :-) Ale chápu, že to je pěšky (pro mě už to pomyšlení je infarktové) a ostatní budou chtít jet i jinými chody a tak. No nakonec náš třicetiletý artrotik taky chodí jednou za měsíc pod sedlo (když je dobrý měsíc). Ale pod kostrové a pod dítě.

Rozhodně zkuste nacvičit to vodění ze sedla. Mně se na to naučili všichni koně (moc jsem se jich neptala), a rychlejší kůň v ruce je výhoda, daleko hůř se kooperuje s koněm, který se zdržuje, než s koněm, kterého je potřeba umravňovat v rychlosti. Dejte na něj reflexní prvky, kdyby došlo k nepředloženosti a oddělil se.

25.5.2021 11:05
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ještě je řešení vzít ho pěšo s ostatními na vyjížďku :-) Ale chápu, že to je pěšky (pro mě už to pomyšlení je infarktové) a ostatní budou chtít jet i jinými chody a tak. No nakonec náš třicetiletý artrotik taky chodí jednou za měsíc pod sedlo (když je dobrý měsíc). Ale pod kostrové a pod dítě.

Rozhodně zkuste nacvičit to vodění ze sedla. Mně se na to naučili všichni koně (moc jsem se jich neptala), a rychlejší kůň v ruce je výhoda, daleko hůř se kooperuje s koněm, který se zdržuje, než s koněm, kterého je potřeba umravňovat v rychlosti. Dejte na něj reflexní prvky, kdyby došlo k nepředloženosti a oddělil se.

Ještě mám v živé paměti, jak tady nedávno byl hromadně odsouzen volný pohyb koní venku, snad s výjimkou naprostých mimin
Co se týče toho celogelového Balouna, ten je právěže vhodný i na horší osvalení a výrazný kohoutek. Dokud jsem to neměla v ruce, nedovedla jsem si ten materiál moc představit, ale řekla bych, že pro koně je to daleko větší komfort než špatně padnoucí sedlo, ať už kostrové nebo bezkostra.
A dá se použít na jakéhokoliv koně, během cca 5 minut by se teplem měl vytvarovat podle těla.

25.5.2021 11:06
Terven

XXX.XXX.110.191

Pipilota napsal(a):

Pady Baloun jsou všechny bez třmenů.

25.5.2021 11:08
Terven

XXX.XXX.110.191

Ono už nejde editovat - buggyra, teď mi došlo, že pěšo s ostatními na vyjížďku jste asi myslela, že by ostatní jezdci byli v sedlech a on by byl veden...tak to by byl pro mě osobně celkem masochismus

25.5.2021 12:58

Přidávám se k hromadnému odsuzování volného pohybu koní :-) A také jsem nic takového nenavrhovala. Můj podotek směřoval k nenadálé nešťastné události, které se lze pochopitelně ve většině případů vyhnout dobrou přípravou a nácvikem, nicméně zcela vyloučit ji možné není.

U toho gelového Balouna mi vadí představa, že budu mít koně (ehm, mám koně) s výrazně profilovaným hřbetem, kde ten Baloun mi na tom koni bude mít tendenci dělat "most", a tedy být obtažený na sílu kolem kohoutku. Prohlížela jsem si ten pad na mnoha fotografiích, a prostě takové prohnutí podél hřbetu nemá :-( Ale uznávám, že náš kůň je extrém. A uznávám, že v ruce jsem to neměla, můžu někdy juknout v Lysé, vo co go, ale moc tomu nevěřím.

Pěšky s jezdci: ano, masochismus - proto jsem hned přidala svůj smrtelný odpor k takovému podniku Ale jsou na světě i tací, kteří to dobrovolně dělají Pojala jsem to jako zadostiučinění všem alternativám.

25.5.2021 13:11
Terven

XXX.XXX.110.191

Přidávám se k hromadnému odsuzování volného pohybu koní :-) A také jsem nic takového nenavrhovala. Můj podotek směřoval k nenadálé nešťastné události, které se lze pochopitelně ve většině případů vyhnout dobrou přípravou a nácvikem, nicméně zcela vyloučit ji možné není.

U toho gelového Balouna mi vadí představa, že budu mít koně (ehm, mám koně) s výrazně profilovaným hřbetem, kde ten Baloun mi na tom koni bude mít tendenci dělat "most", a tedy být obtažený na sílu kolem kohoutku. Prohlížela jsem si ten pad na mnoha fotografiích, a prostě takové prohnutí podél hřbetu nemá :-( Ale uznávám, že náš kůň je extrém. A uznávám, že v ruce jsem to neměla, můžu někdy juknout v Lysé, vo co go, ale moc tomu nevěřím.

Pěšky s jezdci: ano, masochismus - proto jsem hned přidala svůj smrtelný odpor k takovému podniku Ale jsou na světě i tací, kteří to dobrovolně dělají Pojala jsem to jako zadostiučinění všem alternativám.

Asi to fakt bude tím, že jste to neměla v ruce. Myslím si, že most to ani dělat nemůže, ono to sice vypadá pevné, ale teplem se to tvaruje podle hřbetu...proto to taky lze střídat na různé koně.
Možná někde vyštrachám fotku na hodně profilovaným hřbetu s vysokým kohoutkem

25.5.2021 13:40
Terven

XXX.XXX.110.191

Je to trochu vidět tady - on by právěže tvar hřbetu měl být jedno, o tom to je
https://www.baloun-flexisaddles.eu/p/jezdecky-pad-celogelovy

25.5.2021 15:30
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Já bych bezkostrové sedlo na neosvaleného seniora nedala. Když už chce pod sedlo, tak kostra, vlna a měkká tlustá podsedlovka, která udělá "jako svaly". A držet si klobouk, protože když do pekla, tak na starém koni:)
Do malého sedla patří člověk, kterému je sedlo dost, jinak bude rejt zadem polštářů koni do zad. Klidně nějaké široké, co mu sedí profilem a vycpat.
A ať ho mlaďoši nehecují, aby se nezapomněl a další měsíc nebyl bolavý.

25.5.2021 15:43

vojnu :-) ta nám seděla na opadlou ČT v krvi - no ale zase by neseděla na toho našeho plnokrevníka...

25.5.2021 15:50

Terven: asi jsme si nerozuměly v pojmu "profilovaný hřbet". Mluvím o něčem takovém - na tom by ten pad byl v půli zlomený :-)

Bála bych se, že by ho prostě uprostřed ten podbřišníček utáhnul, a přední a zadní "rozsocha" by v lepším trčely do vzduchu, v horším by ta přední koni drhla kohoutek.

Ale jo, v ruce jsem to neměla, připouštím pochybnost. Třeba by to bylo fajn :-) Já to mám prozatím ze svého okruhu možností na zdravého momentálně rekre aktivně ježděného plnokrevníka vyškrtnuté. Natož opadlého artrotika.

25.5.2021 16:11
bongani

XXX.XXX.45.91

Tak teď jsem se trochu vyděsila. Můj valach oslavil před týdnem 20, ale normálně jezdíme dál. Vím, že je to na jinou diskuzi, ale v kolika doporučujete, že by měl kůň odejít do koňského důchodu? Řídím se jeho názorem, někdy jdeme jenom krokem, když má chuť tak klušeme nebo cváláme a nepřijde mi, že by nějak trpěl. Je nakrmený, na svůj věk zdravý, nic ho nebolí, tak proč na něm ještě chvíli nejezdit?

25.5.2021 16:41
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Terven napsal(a):
Ono už nejde editovat - buggyra, teď mi došlo, že pěšo s ostatními na vyjížďku jste asi myslela, že by ostatní jezdci byli v sedlech a on by byl veden...tak to by byl pro mě osobně celkem masochismus

Já tohle jezdím na kole. Mám sedlo dané níž, abych hned stála na zemi... A zvládám i pomalý cval. To se ale řadíme za koně, abych případě brzdila o něj.

25.5.2021 16:51
Pipilota

XXX.XXX.46.93

bongani napsal(a):

Tak teď jsem se trochu vyděsila. Můj valach oslavil před týdnem 20, ale normálně jezdíme dál. Vím, že je to na jinou diskuzi, ale v kolika doporučujete, že by měl kůň odejít do koňského důchodu? Řídím se jeho názorem, někdy jdeme jenom krokem, když má chuť tak klušeme nebo cváláme a nepřijde mi, že by nějak trpěl. Je nakrmený, na svůj věk zdravý, nic ho nebolí, tak proč na něm ještě chvíli nejezdit?

Je potřeba dát na názor koně.
Nejstarší kůň či jsem měla v rukou jel vyjížďku ve 28 letech - necvalal, ale 2x klus. Dožil 32 let. Byla to šéfová stáda a právě se ráda pásla někde blízko, než aktivní odpracovali....
Brát jí ze sedla už se pak nedalo, protože šla pomalu (to se křiví záda jezdci i koní, jak se pořád ten pomalý kůň potahuje dopředu))))))>)

25.5.2021 17:04
Terven

XXX.XXX.110.191

Terven: asi jsme si nerozuměly v pojmu "profilovaný hřbet". Mluvím o něčem takovém - na tom by ten pad byl v půli zlomený :-)

Bála bych se, že by ho prostě uprostřed ten podbřišníček utáhnul, a přední a zadní "rozsocha" by v lepším trčely do vzduchu, v horším by ta přední koni drhla kohoutek.

Ale jo, v ruce jsem to neměla, připouštím pochybnost. Třeba by to bylo fajn :-) Já to mám prozatím ze svého okruhu možností na zdravého momentálně rekre aktivně ježděného plnokrevníka vyškrtnuté. Natož opadlého artrotika.

Ještě naposled a už máte ode mě pokoj. Soudě z toho, že píšete o zlomení v půli a trčení do vzduchu, si ještě pořád nerozumíme
Ono to sice na pohled vypadá jako pevná nepoddajná věc, ale po chvíli sezení to změkne a okopíruje tvar hřbetu. Trčet do vzduchu nic nebude, ani nemůže.
Ten profilovaný hřbet má být na té fotce? Myslím, že jsem ho pořizovala na ještě profilovanější, kratší, měkčí.
Resp. teda, on ten zadní okraj dečky (asi bych tomu neříkala rozsocha) stále vypadá, že trochu trčí nad koněm z důvodu, že je mírně přizvednutý a na koni leží pouze ta měkká gelová vrstva.

25.5.2021 17:32
Horsana

XXX.XXX.40.140

bongani napsal(a):

20 ročná je v invalidnom dôchodku.

Tie kone dreli pod sedlom až to dobré nebolo, po jazdení netúžia a nikto to po nich ani nechce, namakali sa v jazdeckej škole na dva životy dopredu, druhú starinu (25) som si adoptovala iba nedávno, no mali sme ju na škole roky, po tom čo v stave kostra pred smrťou prišla z jazdeckej školy, u nás poslúžila mnohým študentom na praktickú výuku, no nie jazdenia, takže teraz sa už bude iba flákať po výbehu.

Tá keď po 2 rokoch bez jazdenia uvidela uzdečku, skoro preskočila 2 metrový plot. Žiaľ ja som nikdy (a to mi rukami prešli kadejaké hajtry) nezažila, že by kôň schátral, pretože prestal byť jazdecky využívaný, hoci to počúvam často, nezažila som to nikdy a vždy som videla len reakcie a la "radšej skapem, ako znovu sedlo", takže si trúfnem tvrdiť, že to schátranie je z iných príčin, je to zrejme v dôsledku odloženia koňa a celkovo asi menšej starostlivosti a záujmu o neho.

Kedy do dôchodku, nuž to je otázka, ja to neviem, asi záleží od vnútorného nastavenia človeka, od toho, v akom je kôň stave, ako je a bolo o neho postarané, čo si majiteľ môže dovoliť a tak ďalej.

Ja si myslím, že na ochabnutý chrbát proste sedlo nepatrí, pokiaľ sa ten chrbát nenasvalí, tak smola, nie som fanda korekčných dečiek, staré kone sme pohybovali vždy buď na ruke, alebo za koňom, nuž, ja za voľný pohyb koňa za koňom som a praktizujem ho 20 rokov, kone to milujú a ja tiež, samozrejme aj na vodítku.

25.5.2021 18:38
etnies86

XXX.XXX.245.26

Já si taky myslím pokud je chuť kolika,proč ne. A věřím, že když přestanou začnou třeba chátrá.meli jsme velmi starou huculku,nebyl na ni čas a jen se flakala na pastvine.pokud náhodou chvilka zbyla a člověk se jí věnoval úplně pookrala. Vzali jsme ji i párkrát pod sedlo a úplně porehtavala a hrnula se do uzdecky.vylozene se těšila.samozrejme hlavně to že se jí někdo věnoval. Pořád ocumovala když se dělalo s druhýma. Nastavovala se že chce taky vyčistit. Další stará noricka byla taky vděčná když sme se jí věnovali

25.5.2021 19:21
Horsana

XXX.XXX.40.140

No že sa nastavujú na čistenie chápem, aj moje kone to robia, prečo by sa nenechali poškrabkať, to je im iste príjemné, aj to nejako vyjadruje náš vzájomný vzťah, to už by bolo fakt divné, keby kôň nechcel pozornosť svojho človeka.

25.5.2021 20:35

Nevěřím tomu, že když se dá pod sedlo jakákoliv dečka a koník má na zádech"žebra" že ho to netlačí...to přimáčknutí kůže o kost....a ještě třeba popojíždení sedla, padu na kostnatém hřbetu, to vážně chcete?
Nestačilo by ho každý den , když jste u koní vzít do zázemí a vyčistit, dát trošek do žlabu, vypohybovat na hale, jízdárně na volno , pokud máte, provést po areálu, trochu zacvičit "pořadovku" na ruce(stát, krok, stát, naklusat, krok, obrat, ustupování...)

25.5.2021 20:35

bongani napsal(a):

Kamarádka na kobyle 21 let odjela drezúrní úlohu na trenérské zkoušky, dokonce ji tam neplánovaně půjčila i jedné známé, která by to ani na jednom ze svých koní neudělala. Je to jako u lidí - někdo je v 50 tlustý a protivný, jiný v 90 "běhá" po horách.

26.5.2021 07:30
deauville

XXX.XXX.30.49

Tak nechtěla jsem, ale abych předešla spekulacím, o jakém koni se to vlastně bavíme... valach zase není žádný vyhublý ubožák. Podle vetky výživová kondice 4, vzhledem k věku a artróze naprosto vyhovující (ne že bych ho teda nechtěla vykrmit na vyšší úroveň, ale čím je starší, tím méně se to daří).

Vložené foto není jeho, našla jsem ho na internetu, ale kdybych tu fotku viděla, přísahala bych, že je to on, včetně toho lehkého náznaku žeber...

Bývalo to prostě lepší, kohoutek měl vždycky, ale teď je samozřejmě výraznější.

26.5.2021 07:39
deauville

XXX.XXX.30.49

Nevěřím tomu, že když se dá pod sedlo jakákoliv dečka a koník má na zádech"žebra" že ho to netlačí...to přimáčknutí kůže o kost....a ještě třeba popojíždení sedla, padu na kostnatém hřbetu, to vážně chcete?
Nestačilo by ho každý den , když jste u koní vzít do zázemí a vyčistit, dát trošek do žlabu, vypohybovat na hale, jízdárně na volno , pokud máte, provést po areálu, trochu zacvičit "pořadovku" na ruce(stát, krok, stát, naklusat, krok, obrat, ustupování...)

Ale to všechno dělám, normálně ho každý den (OK, ne každý, ale tak 4 x týdně) vezmu z mlaďochem z ohrady, oba dostanou kyblík a pak mají cca hodinu na to, aby se "vyvenčili" mimo ohradu - v tom smyslu, že máme za ohradou lesík (pro ty, kteří jsou proti volnému pohybu koní - lesík je ze tří stran ohraničen, ze čtvrté ho hlídám já:-), kam jsou zvyklí to chodit prozkoumávat, navíc je to do kopce, jsou tam kmeny přes cestu, mírný terén, ideální track.

Pravda, na čištění moc nejsme, ježto ve volném ustájení je to trochu jiná liga, navíc je dekovaný, ale nemůžu říct, že bych mu nevěnovala pozornost, je na stejné úrovni jako mlaďoch, kromě toho ježdění.

Práci ze země on nerad, nebyl na to zvyklý, takže to spíš otrava...

26.5.2021 07:42
deauville

XXX.XXX.30.49

Kamarádka na kobyle 21 let odjela drezúrní úlohu na trenérské zkoušky, dokonce ji tam neplánovaně půjčila i jedné známé, která by to ani na jednom ze svých koní neudělala. Je to jako u lidí - někdo je v 50 tlustý a protivný, jiný v 90 "běhá" po horách.

Náš nebožtík hřebec, který zemřel ve 30 letech na infarkt, do poslední chvíle chodil na jízdárnu... Ve sportu nepůsobil, působil jako plemeník, takže byl pošetřený a zároveň v kondici. Ano, byl ježděn pravidelně obden a byl dobře krmitelný, takže neměl šanci opadnout, ale chci říct, že věk fakt nemusí být překážkou... zdravotní stav určitě.

26.5.2021 07:45

Pad a bezkostu bych nedala ani na tohoto koně z fotky...i kdyby mu bylo 10let. ne že by to stařík či mladší kůň nemohli zvládnout fyzicky, ale já mám pocit, že by to bylo nekomfortní... + ta artroza
Edit: když do toho sednete, sedíte na trnových výběžcích páteře. vemte si palec a zatlačte si na své....

26.5.2021 07:56

Máme 30letého "huculoida", který chňape po udidle :-) Už je v důchodu a vozí jen děti.

Ale ještě loni jsem si na něj na hobíkách neodpustila vydrápat svůj vyžraný zadek, a odjet nějakou jízdu zručnosti - čtvrtý z patnácti (?) koní :-) No, seděla jsem na něm asi deset minut dohromady. Příště už mám v úmyslu to natrénovat ze země na volno, ať zamachrujem (no a nebo se diváci zasmějou)

26.5.2021 09:41
etnies86

XXX.XXX.245.26

asi záleží taky co koník zažil, jak moc byl jezdecký využíváný a jakým způsobem.v jaké je kondici... naší kobylce je 24 a vetka nám nevěřila. kun vypada na 15, ale je pošetřený, dobře krmitelný. věřím, že pokud koník chodil nadměrně v jezdecké škole, tak fakt už o žádné ježdění nestojí, chce hlavně klid.

co vojenský bok? ten sedí snad všem

26.5.2021 10:10

Vojna bude bohužel na toho koně z fotky (či podobného) dlouhá a bude dělat most. Našemu na délku ok, ale kvůli tvaru hřbetu nám taky mostuje Což je neštěstí, protože na delší trasy ven by to bylo perfektní.

26.5.2021 10:32
liva

XXX.XXX.227.29

Podle přidané fotky bych ten hřbet typla na sedlo s otevřenou 2 komorou a takové s dá určitě za rozumný peníz koupit.
Vykašlala bych se na pady a bezkosty a hledala klasické sedlo.
Pokud MVDr Thurnvaldová řekla, že může přiměřeně pracovat, tak může.
Má v péči moje koně a co řekne, je pro mě téměř svaté.
PS: vykrmit by to zvíře určitě šlo. V 25 letech bych se nebála doplnit seno kašovitou stravou.
A pokud padá ze svalů v horní linii, strašil by mě v hlavě cushing.

26.5.2021 16:42
deauville

XXX.XXX.46.69

liva napsal(a):
Podle přidané fotky bych ten hřbet typla na sedlo s otevřenou 2 komorou a takové s dá určitě za rozumný peníz koupit.
Vykašlala bych se na pady a bezkosty a hledala klasické sedlo.
Pokud MVDr Thurnvaldová řekla, že může přiměřeně pracovat, tak může.
Má v péči moje koně a co řekne, je pro mě téměř svaté.
PS: vykrmit by to zvíře určitě šlo. V 25 letech bych se nebála doplnit seno kašovitou stravou.
A pokud padá ze svalů v horní linii, strašil by mě v hlavě cushing.

S tím vykrmením nevím. Bojuju s tím mnoho let, vždycky byl hůř krmitelný a navíc hrozně vybíravý. Senáž nebo seno (případně pastvu) má ad libitum, jednou až dvakrát denně (podle potřeby) dostává příkrm - 3 litry Hoveler Oldie Mix.

Měli jsme sestavenou krmnou dávku od pí Mechové, ze statkových krmiv, na tom fungoval poměrně dobře (nepřibral, ale ani nehubnul), nicméně asi před rokem se rozhodl, že tu kombinaci už rozhodně žrát nebude... takže jsme postupně dospěli k Hoveler Oldie Mix a bojím se zkoušet cokoliv jiného...

26.5.2021 17:46
Horsana

XXX.XXX.51.17

deauville- podľa mňa vyzerá dobre, taký chrbát by ale už zniesol nejakú normálnu kostru a otvorenú komoru, nie?

Fotky skresľujú, ale na 25 rokov super, si myslím, toho roku je všade kvantum trávy, tak mal by sa trošku ešte vyžrať

26.5.2021 18:04
deauville

XXX.XXX.46.69

Horsana napsal(a):
deauville- podľa mňa vyzerá dobre, taký chrbát by ale už zniesol nejakú normálnu kostru a otvorenú komoru, nie?

Fotky skresľujú, ale na 25 rokov super, si myslím, toho roku je všade kvantum trávy, tak mal by sa trošku ešte vyžrať

Ale tak tu kostrovku, co schválila MVDr. Thurnvaldová, v nejhorším mám, akorát je prostě malá - konkrétně teda pro mého přítele, co si jediný na něj troufne sednout... OK, uvidíme, co z toho vznikne, ve stáji mají děvčata nějaké bezkostrovky i pady, můžeme minimálně vyzkoušet... Pad bez třmenů nepřipadá v úvahu, nechci, aby se mi přítel zmrzačil:)

Jo, on se vyžere, jenže jemu stačí pár dní nějaké nepohody a je to hned na něm vidět - změny ve stádě, změny ve stravě, (ne)zadekování, teď stačí, že jeho oblíbená kobyla začala po zimě chodit častěji na jízdárnu/vyjižďky, to vydrží klidně hodinu dvě čekat poklusáváním kolem ohrady.... Já bych moc chtěla, aby přibral, ale v průměru a dlouhodobě se mi to nedaří. Je to prostě psycho kůň, když se mě někdo zeptá, jak se jmenuje, řikám, že "koule u nohy". Ale tak o všechna svoje zvířata jsem se vždycky postarala s nadstandardem, takže i u tohoto "debila" to tak bude...

NIcméně slibuju, že příště už to neudělám

26.5.2021 18:23
etnies86

XXX.XXX.245.26

Pokud požadujete třmeny tak radši bezkostrovku nebo hodně moc kvalitní pad (obecně na pad třmeny nepatří). Mrkněte na orx, paní šíje i na míru. A zkuste face skupinu jezdím v bezkostre a na padu (nak tak).

26.5.2021 18:30
deauville

XXX.XXX.46.69

etnies86 napsal(a):
Pokud požadujete třmeny tak radši bezkostrovku nebo hodně moc kvalitní pad (obecně na pad třmeny nepatří). Mrkněte na orx, paní šíje i na míru. A zkuste face skupinu jezdím v bezkostre a na padu (nak tak).

Na face nejsem, ale orx už jsem koukala a zvažuju taky, chci vyzkoušet, uvidíme, co tomu řekne kůň (no, a taky jezdec, jeslti se v tom bude cítit bezpečně:)

26.5.2021 19:35
liva

XXX.XXX.83.127

Mám něco podobného. Stařík žere, žere a najednou fuuuuj, to nechcu a hledá se co by mistrovi chutnalo.
U nás funguje kaše řepné řízky + vojtěška a ochutit mashem. Mashe po pytlu střídám, aby byla změna a nenastalo fuuuj.
Na atrofované svaly nám pomohla minerálka Perfect Equi. Míchám do kaše, jinak ji nežere.

26.5.2021 21:30
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Zkusila bych na něj KT Jupiter. Zalovte na bazoši, až kůň odejde definitivně do důchodu, zas sedlo prodáte. Nebo Kieffer Garmisch, u starších kusů nechat vyměnit vlnu. Jestli je chlap nohatý nebo prostě chlap a ne žížala, bude potřebovat delší posedlí. U těch otevřených komor zvlášť, bývá tam i vysoká komora a prostě si tam není kam poskládat ...:) Manžela mám štíhlého dlouhonohého a do 17,5 s otevřenou komorou se neposkládal, pořád mu ujížděl zadek dozádu. Na starou hanoverku míval KT Senecu, ale ta měla trochu rovnější záda. Proto tipuji Jupitera, je na prohlejší záda.
Hanoverák asi bude mít výraznější chody, vše bez třmenů bych vyloučila předem.

27.5.2021 07:12
deauville

XXX.XXX.46.69

liva napsal(a):
Mám něco podobného. Stařík žere, žere a najednou fuuuuj, to nechcu a hledá se co by mistrovi chutnalo.
U nás funguje kaše řepné řízky + vojtěška a ochutit mashem. Mashe po pytlu střídám, aby byla změna a nenastalo fuuuj.
Na atrofované svaly nám pomohla minerálka Perfect Equi. Míchám do kaše, jinak ji nežere.

Tak Perfect Equi mám, taky na doporučení MVDr. Thurnvaldové, ale musím říct, že nám to na svaly nepomohlo (jasně, k tomu musí být pohyb a valach se v zimě moc nevzdaloval od sena a zpevněného povrchu:) a navíc, přesně jak říkáte, musím to stokrát zamíchat do muesli, jinak fuj fuj fuj...

27.5.2021 07:15
deauville

XXX.XXX.46.69

Rif Du Madon napsal(a):
Zkusila bych na něj KT Jupiter. Zalovte na bazoši, až kůň odejde definitivně do důchodu, zas sedlo prodáte. Nebo Kieffer Garmisch, u starších kusů nechat vyměnit vlnu. Jestli je chlap nohatý nebo prostě chlap a ne žížala, bude potřebovat delší posedlí. U těch otevřených komor zvlášť, bývá tam i vysoká komora a prostě si tam není kam poskládat ...:) Manžela mám štíhlého dlouhonohého a do 17,5 s otevřenou komorou se neposkládal, pořád mu ujížděl zadek dozádu. Na starou hanoverku míval KT Senecu, ale ta měla trochu rovnější záda. Proto tipuji Jupitera, je na prohlejší záda.
Hanoverák asi bude mít výraznější chody, vše bez třmenů bych vyloučila předem.

Bez třmenů fakt vyloučeno, jak říkám, nechci, aby se mi přítel zabil... No, přesně jste narazila na ten problém, přítel má menší zadnici než já:), ale pořád v mém sedle utíká dozadu, navíc já mám posedlí jen 17... Zkusím.

A vyměnit koně si bohužel nemůžeme, páč na mlaďochovi by tahal nohy po zemi...

27.5.2021 07:48

Pad bez třmenů je vyloučený. Pokud něco - natož pro chlapa, natož pro opadlá záda - se třmeny, tak fakt něco s promakanou ochranou zad, takže ten orx, možná některé verze barefootů, možná nějaký ghost, ale ono to všechno prostě postrádá předpoklad na vysoký kohoutek. Bez ochrany zad (něco jako ten baloun pad) je mimo diskusi.

Osobně mi ve výběru pro našeho koně na vysoký kohoutek zůstal jen greenback (taky potřebuji třmeny, protože ten klus prostě neusedím). Mají webovky, podívejte se, jak ta sedla vypadají, mně se to moc líbí, třmenů bych se na tom nebála. Paní šije na míru koni i jezdci a má už velké zkušenosti. Ale dodací doby jsou příšerné, a vlastně nevím o nikom, kdo by si letos pořídil nové sedlo (na fejsbůku se nikdo nepochlubil). Nicméně tím, že to je už celkem tuhý kus cajku, nebude to logicky sedět na všechny koně, bude to prostě od startu na kohoutkové prohnuté hřbety a na suda to nedáte, s tím je třeba počítat u každého sedla, které vašemu koni sedne, a poskytne dostatečnou ochranu zad.

27.5.2021 09:58
etnies86

XXX.XXX.245.26

greenbacky si moc chválili taky, jen tam nák vázne teď prý komunikace, dodání

27.5.2021 10:17
deauville

XXX.XXX.30.49

etnies86 napsal(a):
greenbacky si moc chválili taky, jen tam nák vázne teď prý komunikace, dodání

Já na to koukám, no, ta doba dodání, ta je delší, ale u toho Orxu (Miron), který se mi jinak moc líbí, to podle webu taky může trvat dva měsíce - tak aby se toho valach vůbec dožil:)

Jinak my neklušeme, ze zkušenosti vím, že pro ty artrotiky je klus nejméně pohodlný, takže krokovky, a když vidíme, že je nálada, tak cval... jenže on to i v tom cvalu umí ještě pořád pořádně rozpálit, takže třmeny jsou prostě must have... což vylučuje toho Balouna.

27.5.2021 11:32

Jinak samozřejmě Baloun sedlo by se dalo taky napasovat, ale víme, jak to s Balouny je. Zaprvé prachy prachy prachy (až na prvním místě), za druhé pokud se nenapasuje na první dobrou, tak prý komunikace s prodejcem vázne a záruční i pozáruční servis (jakýkoli) je zoufalý - spíš není. Co vím, někdo se setkal už i s nepříjemnou reakcí prodejce.

27.5.2021 11:50
etnies86

XXX.XXX.245.26

Jinak samozřejmě Baloun sedlo by se dalo taky napasovat, ale víme, jak to s Balouny je. Zaprvé prachy prachy prachy (až na prvním místě), za druhé pokud se nenapasuje na první dobrou, tak prý komunikace s prodejcem vázne a záruční i pozáruční servis (jakýkoli) je zoufalý - spíš není. Co vím, někdo se setkal už i s nepříjemnou reakcí prodejce.

taky jsem slyšela, teda spíše četla ne moc pozitivní komenty. jako sedlo pěkné, ale jinak jak píšete

27.5.2021 13:13

deauville napsal(a):
Já na to koukám, no, ta doba dodání, ta je delší, ale u toho Orxu (Miron), který se mi jinak moc líbí, to podle webu taky může trvat dva měsíce - tak aby se toho valach vůbec dožil:)

Jinak my neklušeme, ze zkušenosti vím, že pro ty artrotiky je klus nejméně pohodlný, takže krokovky, a když vidíme, že je nálada, tak cval... jenže on to i v tom cvalu umí ještě pořád pořádně rozpálit, takže třmeny jsou prostě must have... což vylučuje toho Balouna.

Ano, dodací lhůty Orxů jsou teď dlouhé - my teď čekali tři měsíce.

27.5.2021 14:59
deauville

XXX.XXX.30.49

Balouna sedlo nechci z principu - ve stáji jedno máme, za mě (co se pohodlí pro jezdce týče) průměr, ale znám ty recenze zákazníků... takže ne. Kdyby ten jeho pad měl třmeny, uvažovala bych o něm, ale o sedle teda bohužel...

27.5.2021 16:56
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No tak pokud by nevyšlo sedlo... madla s opravdu tlustou (filcovou) dekou by taky mohla posloužit. Připnout třmeny se taky dá, ale není to na běžné ježdění - jako pojistka ve cvalu (zas tam chybí bezpečnostní zámek).

31.5.2021 10:37

Za mě madla plus deka určitě ne.

31.5.2021 13:06
etnies86

XXX.XXX.245.26

nevím co dělám špatně, ale mě madla strašně tlačily

31.5.2021 13:48

etnies86 napsal(a):