Těhotenství a koně doma

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.5.2021 17:10
12345a

XXX.XXX.57.68

Dobrý den,
jdu se spíš zeptat na vaše zkušenosti hlavně teda žen co mají své miláčky doma.
Mám koně a ponika ve své menší stáji cca 60m od baráku. Velký kůň už ma 16 let a bohužel je lehce dusny, teda posledních pár let to bylo v pohodě jen letos se trošku zhoršil... Naštěstí teď když už je jen na trávě (sekame na večer) je zase naprosto v pohodě, ale když není tráva, tak musím macet seno, no co si budem povidat je to piplacka a trošku si u toho člověk makne.
No a teď k otázce čekám své první mimčo a už začínám mít obavy, jak to všechno budu zvládat. Naštěstí termín mám v září, tak si říkám, že v tu dobu budou koně hlavně na pastve, ale i tak musím je tam vodit, sekat trávu, nebo macat seno, sbírat bobky atd. Však to znáte. Sice chlap mi se vším pomůže, ale znáte to, člověk co si neudělá sám Teď jsem nemohla týden ke konim a už jsem byla nervni jestli je hnůj pořádně vyklizeny, seno pořádně namocene, ať se zase nerozkasle. Dokonce v noci jsem se budila s tím, že ho slyším zase kašlat a byla jsem nervózní jak sanky v létě. Mam ho od hříbátka a prostě mám strach, ať je v pořádku a hlavně,ať se nerozkasle, neboť to se pak trapim i já, no a o penězích co to zakaslani vždycky stoji snad ani nemluvím
A konečně k tomu dotazu sice vím, že každá to máme jinak, ale dokázali jste se o své koně normálně starat až do porodu a potom, když se dostanu z porodnice domů, za jak dlouho jste byly schopny se zase starat (jak po normálním porodu, nebo císaři)? Možná vám to přijde jako úplně blbý dotaz, ale já z toho fakt začínám mít strach, jak to všechno zvládnu a jak dlouho tak může trvat, než se dostanu zase do kondice
Už i přemýšlím nad tím jestli sebou budu pokaždé tahat mimčo v kočárku, nebo to bude rychlá akce, když usne. Naštěstí na hnojiste už mi dosáhne chuvicka, takže můžu každou chvilku kontrolovat jestli spí. Nejhorší to bude asi v zimě, ale to doufám, že už to budu mít všechno nejak vychytane
No budu ráda za vaše rady a zkušenosti

31.5.2021 17:47
grex

XXX.XXX.36.214

Ahoj, rodila jsem min. rok (30.9. plánovaný císař). Na koni jsem seděla 17.10. krokovka. Jezdila jsem do porodu (včetně toho dne - původně to mělo být vše 1.10., ale poslíčky nebyly poslíčky, ale porod - ale stihla jsem toho císaře :-)). Takže pokud budeš v pohodě mít těhotenství, tak do porodu budeš moci dělat cokoli (já kácela stromy a sklízela dřevo.) Po porodu cídařem (u "přirozeného" porodu nevím jak to je) se tak týden nehneš "dobrovolně" vůbec - ani to tak nebolí, jako máš pocit, že s každým pohybem ti ta jizva "praskne" (nepraskne, ale máš ten pocit - a dělej s tím něco ;-)). Já mám koně naštěstí v ustájení, takže jsem tam nemusela - ale jela a po cca 9 dnech po porodu šla na ruce na procházku....a po těch 17 dnech už mi to nedalo a jela jsem (bylo bahno a představa, jak koně vláčím pěšky bahnem na ruce mě odradila - s tím, sednu si a aspoň přes to nejhorší přejdu na něm - a už jsem v sedle zůstala...). Asi je to tudíž individuální, ale po porodu (císařem), počítej, že tak min. 10-15 dnů neuděláš vůbec "dobrovolně" nic sama.....
Jinak ano, dítě pak cca 4-5 měsíců skutečně víc času prospalo (nekojila jsem - pak to asi závisí i na intervaly mezi kojeními, ale můj byl na umělém mléku spokojený a spal), než bylo vzhůru, takže to pak v mezidobí stihneš cokoli (včetně vyjížďky), pak už spíš s ním kolem sebe v kočárku (už spí jen kratší úseky). Takže moje zkušenost - koně jsou s dítětem v celku kompatibilní, hlavně když máš pomocnou ruku - třeba v podobě manžela, který se postará - o koně a/nebo o dítě ;-).

Hodně štěstí a ať Ti to vyjde, tak jako mně (nebo jak Ty chceš) - ale zvládneš to.

E.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.5.2021 18:54

Neporadím, co s porodem a jak s koňmi dál...
Ale máte dar- partnera, co pomůže a nepyskuje a stejně přemýšlíte o tom, že byste si to udělala nejlíp sama...

Zamyslete se nad tím a trénujte. Sama sebe. Herky bez Vás ve výběhu nepojedou.

31.5.2021 20:50
12345a

XXX.XXX.230.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Neporadím, co s porodem a jak s koňmi dál...
Ale máte dar- partnera, co pomůže a nepyskuje a stejně přemýšlíte o tom, že byste si to udělala nejlíp sama...

Zamyslete se nad tím a trénujte. Sama sebe. Herky bez Vás ve výběhu nepojedou.

Nebojte já si opravdu vážím toho, že mám manžela co mi koně obstará, když já nemůžu.... No nemůžu říct, že se to pokaždé obejde bez řečí, ale umřít hlady by mi je nenechal. Ještě víc si toho vážím, protože on s koňmi nikdy neměl nic společného a já mám k tomu koně rozmazleneho a protivneho Ale zvykli si na sebe.
Prostě tady jen zjišťuji za jak dlouho asi budu tak fit a zase se dokážu o koně co nejvíc postarat sama. Prostě jsem za těch 15 let zvyklá se starat a nerada svou práci a koníček hažu na jiné lidi.
Věřím tomu, že to brzy zmaknu i s mimčem

31.5.2021 21:56
koně

XXX.XXX.174.63

Pokud nebudete mít vy nebo miminko nějaké nečekané zdravotní problémy,které by vyžadovaly hospitalizaci,nebo tak něco ,můžete se starat do porodu.A pak hned ,co vás pustí z porodnice
S prvním jsem kydala v nájemní maštali 14 koní.To jsem nevěděla do čeho jdu,tak za mě měsíc před a měsíc po porodu,dělala to dopolední hlavní kydání a sena,známá.Já hlídala odpolko a večer ,když byl doma,pomohl muž. Porod kleštěmi,takže chuťovka D
S druhým už jsme měli vlastní koně doma i na ustájko,tak jenom 6 ,ale komplet.Muž o víkendech pomohl s nejtěžším ,ale jinak byl v práci.Zbytek byl na mě ,včetně prvního dítěte
Zorganizujte si všechna možná ulehčení,kýble nenoste plné ,kolečka taky nešlapejte a nevláčejte do vrchu.S břichem jste zpomalená ,s miminem pak limitovaná ,dokud spí ,dokud vydrží v kočáru apod.
Pokud máte normální fyzičku a tělo je zvyklé,neviděla bych důvod dělat vědu z těhotenství ,ani porodu.
Dítě prostě začleníte do chodu a rytmu prací kolem koní, a máte vyhráno ,není to nic nepřekonatelného pro normální ženu

1.6.2021 05:54
Nezzie

XXX.XXX.70.19

Já dělala do poslední chvíle co šlo..no co mě spíš chlap nechal dělat a co mi dovolilo břicho. Měla jsem hodně otoky a bolesti zad, tak to mě omezovalo.
Po porodu ( akutní císař ) jsem byla ráda že jsem obstarala fakt jen prcka a sebe. Koně zvládla plně chlap. I když mám taky povahu "co si neudělaš, je špatně " tak na to nebyly vůbec myšlenky, byla jsem ráda že jsou koně nakrmeni a v pohodě.
Po týdnu doma jsem k nim teprve jela, když mrne spalo. Pak ještě párkrát. Plně kojim a malej pak začal ( přesně v hodinu kdy poklizim koně) večeřet, takže pak jezdil zas jen chlap. Koně mám ve vlastním, ale 4km daleko od domu. A jak začali malymu koliky, tak v podstatě přes den nespi takže se tam opět nedostanu. Občas ho vezmem do kočárku a chlap vozí a já si dělám koně, protože jak se kočár nehejbe tam malej nespí 😅
Řekla bych, že je to hrozně individuální. Proste každé miminko má jiné nároky, no a člověk i koně se pak musí nějak přizpůsobit a najít fungující cestu.
Děláme si z toho s chlapem srandu vždycky když prcka nakojim a uspim, tak tatínek, že bude hlídat než se vrátím od koni. Pokazdy když ovšem sednu do auta tak se "přeruší wi-fi signal" a malej je okamžitě vzhůru a brečí tu, dokud se opět nevratim 😅 takže jsem ráda, že dám konim nažrat a zase jedu.

1.6.2021 07:49
deauville

XXX.XXX.46.69

No, s porodem neporadím, neb vlastní děti nemám, nicméně jsem oblíbená hlídací babička a teta, které příbuzní svěřovali děti v podstatě už od novorozence i na celý den... Takže jsem tři děti u koní "vychovala", protože co s dětma doma, že...

A zkušenost? Nesmírně individuální. Každé dítě je jiné, což řekne každá matka, některé dítě je kliďas, který celý den prospí a pak mu v sedě v kočárku nebo na písku stačí pozorovat okolí, některé dítě potřebuje neustálou interakci s jinou osobou... Některé dítě koně chytnou a bude s Vámi u koní trávit čas dobrovolně, jiné dítě se tam bude hrozivě nudit... tohle prostě předem neodhadnete.

Číst si zkušenosti jiných je super, víte, co Vás může, ale také nemusí čekat... jak to bude fungovat po porodu, je ale jedno velké překvapení, které teď můžete ovlivnit jen tím, že chlapa (i sebe) teď dostatečně připravíte na to, že možná bude péče o koně na pár týdnů či měsíců jen na něm

1.6.2021 08:49

Koně vlastní nemám, ale obstarávala jsem sousedovy dvě hemelky. U prvního dítěte - akutní císař - jsem nebyla schopna fungovat více jak 14dní. To jsem fakt byla ráda, že se postarám o sebe a dítě. Pak už jsem ke koním nechodila, ale máme doma vlastní hospodářství se spoustou zvířat. Strašně moc mi pomohl šátek na nošení dětí. Dcerka byla nedonošená, takže vyžadovala neustálou přítomnost. V kočárku sice usnula, ale často se budila. V šátku usnula hned a byla schopna spát i dvě hodiny. Postupně si zvykla spát i poté, co jsem ji s šátkem ze sebe sundala do kočárku. Za sebe - chápu, že vám to nedá, ale šetřete se. Přivřete oči nad neuklizeným kobylákem. Já byla hrrr do práce co nejdřív a pak jsem to často odstonala. A to je ještě horší. A dítě přirozeně zapojte. Najdete společný režim a bude to fungovat, nebojte :)

1.6.2021 09:08
etnies86

XXX.XXX.245.26

tak miminko ještě hodně prospí, tam si čas najdete. nebo vezmete do nosítka či kočárku. já teda koně doma nemám a jsem za to ráda, protože dítě jsem měla fakt náročné a se dvěma už tuplem. jsou dost temperamentní. ale je to i o prioritách. určitě i tak bych koně zvládla, ale byl by to záhul. člověk se s dětmi fakt nezastaví. to jsem si říkala i s prvním, ale zlatě jedno. známá to dávala v pohodě s děckama, ale hlídací babička, manžel co pomáhal. takže jestli máte lidi co pomůžou, pohlídaj případně, tak bych se nebála. pro mě teda byl nejnáročnější rok až rok a půl. po 2 letech už to začíná být lepší, po 3 už docela fungovala. ale každé dítě je jiné. a u je dost znát energie ve 25 nebo 35, apson u mě :))))

1.6.2021 17:36
deauville

XXX.XXX.46.69

etnies86: tak miminko ještě hodně prospí

Tyjo, dvě miminka ze tří, která jsem se snažila "vychovávat" s koňmi, spala asi tak hodinu denně:) Co se dělo v noci, nevím, to už je zpravidla přebírali rodiče.

Ano, třetí miminko bylo za odměnu, to opravdu většinu dne prospalo a i pak bylo celkově flegmatické (i tak je to naprosto zdravé dítě:)

Co se týče pozdějšího věku, moje neteř (dnes 6 let), ta, co jako miminko celý den prořvala, pokud jsem ji nenosila v dostatečné výšce, aby na všechno viděla, dneska koně miluje a tráví se mnou u nich čas naprosto dobrovolně. Oba (nevlastní) vnuci, mají ke koním vysloveně negativní vztah a dotáhnout je do stáje vyžaduje velkou motivaci.

Co bude z nejmladšího synovce, to zatím nevím, zatím je to kliďas, ale očekávám všechno:)

Věk matky (pečovatele) je také důležitý, jak zdůrazňuje etnies86, přesto si myslím, že (bohužel) realita po porodu může být i úplně jiná, než se tu dočtete...

3.6.2021 21:59
anekapace

XXX.XXX.49.20

Ničeho se nebojte, dělala jsem koně doma do porodu, v den porodu mi nejstarší kobyla položila hlavu na hrudník a já věděla, že dneska se pojede..... Porod ok, zastavovali jsme u koní při cestě z porodnice, a pak jsem už normálně fungovala. Ale i v netěhotném stavu se snažíme mít koně co nejvíce bezúdržbové - balík sena v síti, voda v nádrži, jen dopustit, zkontrolovat koně a hnoje počkají, tím bych se první dny po porodu vůbec nebývala. Koně mají k dispozici pastvinu a kolem sena klasicky hážeme dvakrát denně. Jen pro pořádek.
S druhým jakbysmet. Ježdění vázlo, ale koně jsem měla v pořádku a pokojené, těhotenství, porody, i šestinedělí.
Ale měla jsem zásadu - od zjištění těhotenství jsem na ně nelezla. Striktně. Proč něčemu chodit naproti...

VeselaKopa

7.6.2021 09:16
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196

Moc se mi líbí, jak jsme my ženy od koní odolné a zivotaschopné! 👍
Na řadě těhotenských fór se řeší (samozřejmě s trochou nadsázky), jestli si žena od 7 měsíce může sama pilovat nehty, jestli to není pro miminko nebezpečné, zatímco běžná žena - koňačka si odskočí od koní porodit jen tak mimochodem 🤩
Každopádně přeju zadavatele, ať je všechno v pořádku, s koňmi i s miminkem.
Budete mít hoňku, ale určitě to zvládnete. Nic netlačte na sílu, nechte si pomoct s koňmi i s miminkem. Nějaké omezení určitě mít budete, tělo se po porodu potřebuje trochu vzpamatovat. Ale i kdyby to mělo trvat pár týdnů i měsíců, časem si to sedne. Je to o prioritách a jak si to srovnáte v hlavě....

Přidejte reakci

Přidat smajlík