Zdravím,
mám mladou 4-letou kobylku, je to kříženka, připravuji si ji do parkuru - je bojácnější celkově. Naše první skokové treninky byly super, trener z ni byl nadšený, bavilo ji to strasne moc..Skákala s tím, že neshodila kavaletu,pak jednou nastalo to, že ji nevyšel odskok a spadli ji kavalety i se stojanama, od té doby to je problem, vyhýbá i jednu kavaletu položenou na zemi. Nejhorsi jsou najezdy poprvé,pak to jde,pokud to neshodí,chodí dobře řadičky,ktere jsou postavene tak,aby nemohla nikudy “utéct” (kolem jsou vsude kavalety,stojany...)
Ze země projde vše. Je velmi kontaktní.
Upozornuji ze kobylku jsem do niceho nenutila,chodili jsme skakat 1-2x týdně s povolením trenéra,vím,že to chce asi čas,ale kdyby tady někdo zažil podobnou situaci,ráda si počtu:)
Díky!
Uživatel s deaktivovaným účtem

S kavaletama pod jezdcem má také problém?
To co se vám děje je naprosto běžná situace, naprostá většina mladých koní končí se skákáním ne protože by byli neuměli skákat, ale protože se při výcviku stane nasčítají chyby a kůň se někde uhodí, dostane udidlem do huby, nebo mu jezdec bouchne do zad, a kůň si to postupně vyhodnotí že skákání je nebezpečná nepříjemná záležitost. Proto je podle mě lepší dát remontu na první zaskákání k někomu kdo už to umí, než když se snaží skákat člověk který se učí na koni který se také učí. Je dobře že máte trenéra, který vás učí ze země, ale u mladých koní je lepší když jsou o krok napřed před jezdcem - tj. zkuste se domluvit s trenérem, aby vám na kobylku občas sedl, a připravil vám jí - třeba až budete chtít skákat kavalety 50cm, aby je nejdřív s kobylou párkrát přešel sám, aby ve chvíli kdy si na ní sednete věděla aspoň ta kobyla co se po ní chce a jak.

To se stane, že koníka vystraší zvuk padajícího skokového materiálu, prostě si musí zvyknout nebo nebořit... pro skokana to musí být rutina. Já aktivně neskáču, kobyla si skáče beze mě ve volnosti a taky když jí to spadne je auf, ale skvěle se opraví a dá si pozor. Na skákání vždy ochrana nohou, já jeden čas uvažovala i o zvonech, kobyla měla namalovaná kopyta od břeven, jak občas štrejchla.
A kvůli té hysterii, když něco spadne a udělá hluk, to občas pustím na zem nebo zahlomozím aby viděla, že se nic neděje. Taky jezdím v blízkosti (hale-jízdárna) skákajících koní a ten hlomoz tam taky je a musí se s tím vyrovnat. Stavím si kavalety, sundavám břevna ze stojanů a koně mám za uzdečku na ruce, prostě se stále motáme okolo skokového materiálu ....
dsj
napsal(a):
To co se vám děje je naprosto běžná situace, naprostá většina mladých koní končí se skákáním ne protože by byli neuměli skákat, ale protože se při výcviku stane nasčítají chyby a kůň se někde uhodí, dostane udidlem do huby, nebo mu jezdec bouchne do zad, a kůň si to postupně vyhodnotí že skákání je nebezpečná nepříjemná záležitost. Proto je podle mě lepší dát remontu na první zaskákání k někomu kdo už to umí, než když se snaží skákat člověk který se učí na koni který se také učí. Je dobře že máte trenéra, který vás učí ze země, ale u mladých koní je lepší když jsou o krok napřed před jezdcem - tj. zkuste se domluvit s trenérem, aby vám na kobylku občas sedl, a připravil vám jí - třeba až budete chtít skákat kavalety 50cm, aby je nejdřív s kobylou párkrát přešel sám, aby ve chvíli kdy si na ní sednete věděla aspoň ta kobyla co se po ní chce a jak.
Děkuji,to jsem ze začátku chtěla,ale kobylka je jemnějšího rámce,má v kohoutku cca 155 cm,náš pan trenér je na ni těžký a hlavně je to chlap - kdyz nema svuj den,nenecha se od nej ani pohladit,jinak je v pohode kdyz kolem ni chlapy prochazi,ale jakmile na ni saha cizi chlap,tak dostane strach,nevím,co se ji kdy stalo,neznam jeji minulost. Zaskakano docela mám,ale je pravda,ze s takhle mladymi konmi zkusenost nemam..Ze zacatku,kdyz ji jeste nespadla kavaleta nic,tak nam skakala vsechno a krasne..Pote jednou shodila a meli jsme pak problem prejit pres obyc. Kavaletu...
napsal(a):
S kavaletama pod jezdcem má také problém?
Většinou ne,kdyz ji uplne poprve spadla kavaleta,tak to problem byl. Ale ted chodime skoro jen kavalety popr. Vyvysene kavalety a to zvlada vcelku krasne..Problem je taky u barviček,ale za clovekem ze zeme by skocila cokoliv..