Nechci hanit neziskovky,dělají určitě prospěšnou práci, jsou potřebné a hodně lidí je ocení a využíjí. jen se zamýšlím nad tím jak moc jsou neziskové a nebo spíš právě docela fajn byznys. vůbec neříkám, že by měli dělat zadarmo, jen jsem myslela, že služby by měli být opravdu za náklady či zdarma, pokud byli dotace, podpory, dary...
V milionáři mezi námi mě třeba zarazilo, jak maj sotva na uživení a pak takový pálky za hipoterapie, kroužky a že tam měla dětí. Ok staří koně, co už nikdo nechtěl, náklady zvýšené, ale stejně.
Nějak se mi nezdá, že ten kdo to dělá by z toho měl málo.
I u dalších mi přijdou ceny moc napalené, měsíční náklady 75000 za 5 koní?
Ale třeba je to jen můj dojem a opravdu to dělají ve výsledku za hubičku.
Moc jsem to nepochopila. Oni nabízí i jezdecké hodiny, nebo jsou to nějaké terapeutické, myslím ten kroužek za 7700,-?
Paušál osoby podle vzdálenosti taky moc nepobírám, s koněm bude dělat stejnou práci jen o 40 kilometrů dál a protože tam o chvíli déle pojede autem, tak je to o tisícovku dražší?
Jinak náklady na jednoho koně 13 000 (asi jsou někde v ustájení?), při ceně 4000 za hodinu si na sebe v klidu za 4 hodiny práce vydělá. Pak už dělá jen na ty lidi, ne? K tomu spozoring, kdy 40% nákladů zaplatí sponzor.
Cenu odborné hiporehabilitace neznám, chápu, že zadarmo to nikdo nedělá, ale já bych si prostě rodičům nemocných dětí nedokázala říct o bezmála osm tisíc za deset lekcí.
Účetnictví neziskovek vůbec nechápu. Kdysi jsem ale nahlídla do výroční zprávy jedné neziskovky, kde jsem ke svému úžasu našla jako dodavalele marketinku firmu slečny, kterou znám a o které jsem věděla, že milenkou majitele. Jednalo se o vícenulové velice slušné částky. Od té doby na miliardářské neziskovky nepřispívám, i když určitě pár lidem pomůžou, mám pocit že moje příspěvky kromě dobrých skutků pro potřebné sponzoruji třeba právě ty "dodavetelské" firmy.
No ono je to do pranice...
Já jsem se takhle v zimě strašně nazlobila, když na Hithitu vybírali na provoz koní 75000,- s tím, že covid jim neumožňuje obvyklý provoz atd. Přitom tu ženskou znám, že je sice u koní šikovná co se týká ježdění a učení blbinek... Ale je neuvěřitelně líná (v životě nebyla zaměstnaná, neb prostě do měsíce vyhozena pro lenost) a i u koní dělá jen to zábavné - vlastně si hraje. A na to si dovolí vypsat sbírku! A uspěla, vybrala.
Já jsem u těchto akcí hrozně opatrná. Sama jsem po mateřské rok pracovala v obecně prospěšné společnosti. Je to krajské zařízení. A na svůj provoz si vydělali z cca 14%. Mezi stejnými zařízeními byli za hvězdu. Zbytek byl z darů a dotací atd. Jenže, měli potenciál snadno se sami živit z 50% - ale to nechtěli, neb jejich myšlení je nastaveno jinak (jsou věci a služby které se dělají zdarma pro určité lidi...)
A je s podivem jak se Hipoterapie drží uzavřená jen pro někoho. Byla jsem chvíli nezaměstnaná a na UP se dostala do dotovaného programu pro rodiče (jako možnost zaplatit nějaké rekvalifikace). Při rozhlížení jsem našla kurz z hiporehabilitace. ALE když jsem se začala zajímat, tak byl jen na podzim a vlastně pro ten rok už obsazený...
Ceny jsou z tři různých organizací. Nechtěla jsem zrovna tyhle tři nazvat,protože jsem na ně narazila náhodně. Tak aby to nevypadalo že tyhle jsou zrovna ty jediné špatně to ne. Vladykuv dvůr, caballinus hippoterapie, emil pomaha. Takových organizací je. Ty lekce byl kroužek cyklus ma 11-12hodin? Za tu lekci hippo dávala slečna 700-800? Ať nekecám. Bylo to v TV. Vadí mi, když je to taková pálka, z mého hlediska pak cenové nedostupná. A může si to dovolit málokdo. Opět o penězích jak jinak. A právě si pak říkám kolik je tam nadhodnocenych nákladů, známých.....
Mají povinnost neziskovky zveřejňovat ucetnictvi?
Bylo by to fajn, když už někdo bere dary,sponzory mít možnost trosku mrknout jak to je s těmi náklady
Problematika "neziskovek" je hodně široká. Záměrně dávám do uvozovek, protože neziskovky mohou mít různou právní formu, od obecně prospěšných společností (které už dnes vznikat nemohou), přes zapsané spolky (dříve občanská sdružení), až po nadace.
Sama v jedné "neziskovce" pracuji na částečný úvazek a pak spoluprovozuji útulek pro kočky, což je také neziskovka, samozřejmě. A jako ve všech oborech, i tady existují opravdu neziskové provozy a provozy, které se rozličně obohacují, ať už formou dotací z veřejných zdrojů, nebo na rozpočtech citlivých fyzických osob.
Obecně si myslím, že "neziskovky" mají svůj smysl, to bez diskuse. ALE - pokud se rozhodnete darovat komukoliv SVÉ peníze, je vždycky naprosto zásadní seznámit se s "neziskovkou" osobně a nedat na výzvy na facebooku, Hithitu atp. Toto je takové "must have". Samozřejmě, že ze svých zdrojů financuji hlavně vlastní "neziskovky", ale když se rozhodnu přispět jinam, tak jen v oblasti, která je mi blízká (což jsou zvířata a staří lidé) a jen po předchozí podrobné recenzi konkrétní organizace...
Pokud se mi něco nelíbí, pak "máte smůlu", i když je mi jasné, že řada dárců se nechá citově vydírat. Ale osvěta nikdy neuškoí
etnies86
napsal(a):
Ceny jsou z tři různých organizací. Nechtěla jsem zrovna tyhle tři nazvat,protože jsem na ně narazila náhodně. Tak aby to nevypadalo že tyhle jsou zrovna ty jediné špatně to ne. Vladykuv dvůr, caballinus hippoterapie, emil pomaha. Takových organizací je. Ty lekce byl kroužek cyklus ma 11-12hodin? Za tu lekci hippo dávala slečna 700-800? Ať nekecám. Bylo to v TV. Vadí mi, když je to taková pálka, z mého hlediska pak cenové nedostupná. A může si to dovolit málokdo. Opět o penězích jak jinak. A právě si pak říkám kolik je tam nadhodnocenych nákladů, známých.....
Mají povinnost neziskovky zveřejňovat ucetnictvi?
Bylo by to fajn, když už někdo bere dary,sponzory mít možnost trosku mrknout jak to je s těmi náklady
Neziskovky nejsou nijak právně definovány, takže záleží na právní formě konkrétní neziskovky - některé musí zveřejňovat rozvahu a výsledovku (a výroční zprávu), některé ne...
Jediné řešení - pokud neziskovce nevěřím, nic jí nedaruji...