Otlaky od sedla - moc prosím o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.6.2021 15:21
turistka

XXX.XXX.245.108

Dobrý den,
prosím o radu, kobyle se pod sedlem objevily odřeniny/otlaky. Sedlo už má dlouhou dobu, upravované na míru, zkontrolované a schválené fyzioterapeutem MVDr. Eimem. Je to turistický Kentaur Odysseus, pod ním podsedlovka Manmat s trochu polstrovaným posedlím (bez polstrování dečka klouzala dozadu.
Poslední dobou (konečně) trochu zhubla (na normální váhu, má sklon k tloustnutí) a chodí častěji pod sedlo - pouze vyjíždky. Může být problémem i vyšší váha jezdce?
Za každou radu a názor předem moc děkuji.

10.6.2021 15:24
turistka

XXX.XXX.245.108

Kobyla dříve a aktuální foto:

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.6.2021 15:31

A o čem konkrétně to mluvíme? O té sedřené kůži? Nejsem si jistá, co mám na obrázcích jiného vidět? Je tam otok? Neumím posoudit. Pokud se jedná o ta dvě místa, kde jsou "díry" v srsti, tak bych určitě osobně nehádala, že to bude přímo od sedla. Není to ani souměrně umístěné (kdyby bylo sedlo celkově nevyvážené). Spíš bych hádala, že se kobyla válela, a odřela, nebo drbala a odřela. Obtížný hmyz a drbání...

Nicméně pokud sedlo upravené na míru někam klouže, pak holt nesedí, jak má (a byla by potřeba jiná úprava nebo jiné sedlo). Na druhou stranu, pokud pod ním dlouhodobě funguje z fyzio hlediska, tak to snad nemusí být problém.

Pokud pod tím sedlem není otok, a dotyčné odřeniny se budou hojit, tak bych to dál neřešila. Pokud nic, je nejlepší přizvat si člověka na posouzení sedla domů.

Ještě k tomu poslednímu - nemyslím si, že by na otlaky pod sedlem měla mít váha jezdce vliv. Buď sedlo sedí, a těžkým jezdcem bude zatížený celý hřbet (a pak se problémy mohou projevit jinde - kostra, únava, šlachy) a nebo sedlo nesedí, a pak by se to dříve nebo později projevilo i pod lehkým jezdcem.

10.6.2021 15:40
turistka

XXX.XXX.245.108

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A o čem konkrétně to mluvíme? O té sedřené kůži? Nejsem si jistá, co mám na obrázcích jiného vidět? Je tam otok? Neumím posoudit. Pokud se jedná o ta dvě místa, kde jsou "díry" v srsti, tak bych určitě osobně nehádala, že to bude přímo od sedla. Není to ani souměrně umístěné (kdyby bylo sedlo celkově nevyvážené). Spíš bych hádala, že se kobyla válela, a odřela, nebo drbala a odřela. Obtížný hmyz a drbání...

Nicméně pokud sedlo upravené na míru někam klouže, pak holt nesedí, jak má (a byla by potřeba jiná úprava nebo jiné sedlo). Na druhou stranu, pokud pod ním dlouhodobě funguje z fyzio hlediska, tak to snad nemusí být problém.

Pokud pod tím sedlem není otok, a dotyčné odřeniny se budou hojit, tak bych to dál neřešila. Pokud nic, je nejlepší přizvat si člověka na posouzení sedla domů.

Ještě k tomu poslednímu - nemyslím si, že by na otlaky pod sedlem měla mít váha jezdce vliv. Buď sedlo sedí, a těžkým jezdcem bude zatížený celý hřbet (a pak se problémy mohou projevit jinde - kostra, únava, šlachy) a nebo sedlo nesedí, a pak by se to dříve nebo později projevilo i pod lehkým jezdcem.

Mnohokrát děkuji, ano, mám na mysli ta dvě vydřená místa, otok tam není. Teď bude mít 3 dny pauzu a uvidíme, jak se to bude hojit a co pak... Jinak neklouzalo sedlo, to drží na místě jak přibité, jen ta podsedlovka pod ním podkluzovala dozadu - dáno materiálem.

10.6.2021 20:29

ty dvě odřená místa po stranách kohoutku...
Myslím, že je to od krátkých ramen komory, která se zarývají( jsou krátká a nemají stejný úhel jako kohoutek a plec), protože sedlo nesedí...pokud z nej vyjíždí podsedlovka, nesedí, taky mi to kentaur dělal a šel prodat , i když já to "oplakala" .
PS: kobyla se mi líbila víc dříve, stačilo jí jen zatáhnout pupek nahoru, nyní je na mě až hubená, nato, že je jen rekre.
Edit: koukala jsem na to znova, ramena beru zpět-i když, že se zarývají, je to dost nahoře, když na to koukám z boku, je tam i asymetrie, co ty "špunty v polštářích, jak odstupují v přední rozsoše? Nicméně to nemění fakt, že sedlo nesedí. Zkoušela jste jinou dečku, třeba bavlnu, když myslíte, že to je materiálem.

10.6.2021 20:38
kallisto

XXX.XXX.132.15

ty dvě odřená místa po stranách kohoutku...
Myslím, že je to od krátkých ramen komory, která se zarývají( jsou krátká a nemají stejný úhel jako kohoutek a plec), protože sedlo nesedí...pokud z nej vyjíždí podsedlovka, nesedí, taky mi to kentaur dělal a šel prodat , i když já to "oplakala" .
PS: kobyla se mi líbila víc dříve, stačilo jí jen zatáhnout pupek nahoru, nyní je na mě až hubená, nato, že je jen rekre.
Edit: koukala jsem na to znova, ramena beru zpět-i když, že se zarývají, je to dost nahoře, když na to koukám z boku, je tam i asymetrie, co ty "špunty v polštářích, jak odstupují v přední rozsoše? Nicméně to nemění fakt, že sedlo nesedí. Zkoušela jste jinou dečku, třeba bavlnu, když myslíte, že to je materiálem.

ty škrábance jsou moc nahoře u páteře na to, aby byly od ramen komory, ne? vždyť jsou skoro na obratlech.

Není zespoda na sedle něco? netrčí tam švy? I když přes tu podsedlovku by to snad nemělo nic dělat.

10.6.2021 20:41

kallisto napsal(a):
ty škrábance jsou moc nahoře u páteře na to, aby byly od ramen komory, ne? vždyť jsou skoro na obratlech.

Není zespoda na sedle něco? netrčí tam švy? I když přes tu podsedlovku by to snad nemělo nic dělat.

už jsem se opravila, ale nikdo neví- nevidí, jak sedlo sedí, turistka by měla přiložit sedlo a kouknout co v tom místě je, můj typ je, že sedlo se hýbe a mne to kůži...když odsedlá, nemá kobyla zcuchané chlupy?

10.6.2021 23:11
koně

XXX.XXX.174.63

turistka napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu, kobyle se pod sedlem objevily odřeniny/otlaky. Sedlo už má dlouhou dobu, upravované na míru, zkontrolované a schválené fyzioterapeutem MVDr. Eimem. Je to turistický Kentaur Odysseus, pod ním podsedlovka Manmat s trochu polstrovaným posedlím (bez polstrování dečka klouzala dozadu.
Poslední dobou (konečně) trochu zhubla (na normální váhu, má sklon k tloustnutí) a chodí častěji pod sedlo - pouze vyjíždky. Může být problémem i vyšší váha jezdce?
Za každou radu a názor předem moc děkuji.

A nebyla třeba od větví trnek ,šípků ,nebo tak něco, z výběhu ,píchnutá?
A vy jste se třeba nevšimla pidistroupků ,a jak se pod sedlem opotila,tak jí stroupky slezly?
Jsou to dírky malé ,jak by někde byl vylezlý hřebíček ,jak je kůže přichycená ke kostře.Ale pochybuji ,že by zrovna dva ty hřebíčky koukaly takhle divně a vy byste se to při sedlání nezaznamenala.A taky by to měla tlumit silná deka,případně. Nebo by byla taky dorvaná.
Od sedla by by odřeniny vypadaly jinak,spíš jako mince,dokulata ,zježené chlupy apod.
Kobyla byla o moc pěknější,na té první fotce .Taková akorát,měla i krk.

11.6.2021 02:16
helas

XXX.XXX.116.228

Stalo se mi - jezdím nejvíc na westernovém sedle - že z nové 2,5 dečky čouhala nit. Vzadu, ve šlisu. No... a než jsem na to přišla (úplně první vyjížďka- byla kobylka odřená do krve. Dodneška (2,5 roku) tam má hrčku.
Tož - pořádně bych prohlédla podsedlovku zespoda. Může tam být třeba nějaká nit, ale třeba po línání chlupy, nečistota, cokoliv... a neštěstí je hotovo ;-)

11.6.2021 07:10

Jenže si myslím, že problém je v tom, že tam! , kde to kobyla má nemá na koni ,co by tlačilo, ležet nic! . Krom volně ložené podsedlovky, trochu vytažené do komory...

11.6.2021 07:35

Přesně, tam na tom místě by nemělo ležet nic, navíc ta asymetrie, proto jsem na první dobrou hádala spíš, že se někde odrbala. Zadavatelka udělala správně, že to chvíli nechá, a podívá se, jak a zda se to hojí.

Zásadní je, že to není oteklé, to by bylo u otlaku od nesedícího sedla pravděpodobné, ještě před vznikem poranění kůže. Pokud to není oteklé ani po ježdění, tak je podle mého téměř jisté, že od sedla to není.

11.6.2021 09:02
bassrock

XXX.XXX.251.2

Z vlastní zkušenosti s Manmat podsedlovkami (2 druhy na 2 koních) - chvíli dobrý, po cca.pátém použití se dečka začala krčit, slehla se a začala klouzat. Při bližším ohledání je zřejmé, že materiál se rozpadá. Zjistila jsem to při odsedlávání - najednou zcuchané chlupy a tak jsem pátrala.
Obě dečky letěly z domu obloukem, za ty peníze bych čekala větší kvalitu.

Takže bych zkoukla dečku, jestli se náhodou nějak nekroutí, zde v páteřním kanálu sedla mohla hodit nějakou vlnovku a z toho vzniknout spařeniny a ranky.

11.6.2021 09:04
Arbora

XXX.XXX.233.1

Skúsila by som na nejaký čas vymeniť deku, možno to fakt spôsobuje ona.

Pridávam sa ale k Verun, "predtým" mala kobyla nejaký zadok, teraz nemá ani zadok, ani chrbtové svalstvo, čo by pri pravidelnom jazdení malo byť opačne.

11.6.2021 10:21

turistka napsal(a):
Kobyla dříve a aktuální foto:

Souhlas s děvčaty - na té levé fotce vypadá kobyla líp. Je trochu při těle, ale jinak dobrá. Vpravo vidím koně s opadlými svaly na hřbetě a krku.

11.6.2021 12:50

OT: Fotka koně Tysona na přebalu knihy B. Branderupa (i jiné uvnitř ) mě ujistily, že moje kobyla není tlustá. jinými slovy je pěkná. a nikdo mě nemůže přesvědčit, že by měla zhubnout, pak to takto dopadá viz. výše, ve stájích se hubne především tím, že se omezí žrádlo, aniž by se vědělo kolik koník opravdu váží a kolik by vážit měl.
Kdo má knihu, není na straně 36 chyba?

11.6.2021 13:25
turistka

XXX.XXX.245.108

Všem moc děkuji za reakce, vše, co jste radili, zkontroluju, uvidíme, jak to bude vypadat v neděli.
Jen se musím ohradit proti tomu, že je hubená. Ony ty fotky dost zkreslují, na starší není vidět, že má fakt velké břicho a je celkově oplácaná. Aktuální fotka je focená z blbého úhlu, je fakt, že vypadá dost hubeně. Jinak je to kobyla fakt silná a mohutná, velmi lehce krmitelná. Nafotím a vložím sem lepší fotky. Snížit váhu doporučoval vet, fyzioterapeut i kovář. Je ustájena pastevně, teď mají pastvu bohatou, takže musí mít část dne pastevní náhubek, jinak hrozí schvácení.
Nasvalit hřbet by potřebovala, nicméně já jsem rekreační nejezdec jezdící na volné otěži, spolujezdkyně je jezdec dobrý, ale též se jezdí spíše kochat s volnými otěžemi.

11.6.2021 14:58

Moje kobyla má na zádech žlábek a myslím, že když prší, má tam jezírko , je tak o dva stupně výš, než ve vaší "tlusté" kondici, potřebuje jen zatáhnout břicho a zvednout kohoutek, na čemž usilovně prací pracujem , když mě má nosit, jsme také jen rekre, vesněs má jen objem...do žlabu tak na zacpání děr v zubech. Já mám takového koně raději, pevný , masitý, kulaté tvary (zadek, kyčle, ramena, plece, horní linie)
Tím vám nevyčítám kondici vašeho koně, každý máme své ideály a radiče, jen je potřeba se zamyslet, jak toho koně zhubnout(i opticky lze zhubnout) bez ztráty aktivní hmoty.
Edit: píšete: Jinak je to kobyla fakt silná a mohutná....
zkuste podle vzorce spočitat její váhu, podle mě by mohla mít o 100kg víc.
Já to taky zítra zkusím tuším něco okolo 650kg

11.6.2021 15:24
Dotaz

XXX.XXX.68.18

Neporovnávejte břicho, ale viditelnost žeber a okolí páteře. I mně přijde, že ztratila hmotu na horní linii. Možná mate to oplocení od sedla.

Jak píšou nade mnou, změřte ji a vypočítejte, kolik váží.

Tady video s MVDr. Švehlovou.

https://www.equitv.cz/video/Veterinarni-poradna-Dr-Svehlove-Vyzivny-stav-kone.html

11.6.2021 15:30

No chudá turistka, to asi slyšet nechtěla, ale je to diskuse a ta se vždy někam zvrhne...a třeba jí to i oči otevře.

11.6.2021 15:47
Arbora

XXX.XXX.233.1

turistka napsal(a):
Všem moc děkuji za reakce, vše, co jste radili, zkontroluju, uvidíme, jak to bude vypadat v neděli.
Jen se musím ohradit proti tomu, že je hubená. Ony ty fotky dost zkreslují, na starší není vidět, že má fakt velké břicho a je celkově oplácaná. Aktuální fotka je focená z blbého úhlu, je fakt, že vypadá dost hubeně. Jinak je to kobyla fakt silná a mohutná, velmi lehce krmitelná. Nafotím a vložím sem lepší fotky. Snížit váhu doporučoval vet, fyzioterapeut i kovář. Je ustájena pastevně, teď mají pastvu bohatou, takže musí mít část dne pastevní náhubek, jinak hrozí schvácení.
Nasvalit hřbet by potřebovala, nicméně já jsem rekreační nejezdec jezdící na volné otěži, spolujezdkyně je jezdec dobrý, ale též se jezdí spíše kochat s volnými otěžemi.

O senné brucho nejde, to je najmenej. Skôr je markantná tá horná línia, od krku až po koreň chvosta. Toto nie je zdravé schudnutie, kôň nemá žiadne svaly. Pokojne to môže sposôbovať aj dečka, ktorá niekde tlačí - kôň sa snaží chodiť v pozícii, ktorá mu je síce príjemnejšia kvôli deke, ale na chrbtvé svalstvo to vôbec nepôsobí správne. Posilovať horná línia sa dá aj aj "bez oťaží", prácou zo zeme, prácou do kopca, aj správym kŕmením.

11.6.2021 16:56
turistka

XXX.XXX.245.108

No chudá turistka, to asi slyšet nechtěla, ale je to diskuse a ta se vždy někam zvrhne...a třeba jí to i oči otevře.

Proč ne, sto lidí, sto názorů, a jsem za ně ráda, určitě stojí za to si je přečíst a zamyslet se nad nimi, diskuze už mi v mnohém pomohly otevřít oči.
Nicméně za tím, že zhubla do zdravější kondice, si stojím (a mám oporu i v odbornících, kteří ji viděli naživo). Fotka vážně hodně zkresluje, dodám jinou. Vet mi vždycky říká, ze žebra mají být lehce hmatná, a to dlouhou dobu nebyla, ani když jsem fakt zatlačila. A nebylo to senné břicho. Já to vnímám podle psů - zatímco u koní je trend koní tlustých, u psů je za každé deko navíc majitel lynčován. A to o tom vím hodně, donedávna jsem měla starou psici velkého plemene, zadní nohy ve velmi špatném stavu, takže tam skutečně hrálo roli každé deko navíc. Moje dvouletá něm. ovčačka má dyzplazii nejvyššího stupně a u ní mi veterinář říká, že nejdůležitější je držet ji ve velmi štíhlé kondici. A já to tak beru i u koní - na celý život mají jen jedny nohy a pokud musí vláčet kila tuku navíc, moc jim to neprospěje (tím netvrdím, že je správné, když koni hrajou žebra). Proto prostě nechci mít oplácaného koně. Nebyla hubnuta radikálně, ze 710 kg na nynějších asi 650 to trvalo to rok. Má neustálý přístup k píci (jen si nemůže nacpat hubu k prasknutí) + dostává vitamíny a má přístup k minerálnímu lizu.
Nicméně souhlasím, že ta horní linie je slabá, ale to byla vždycky (viz starší foto). Když jsem to zde kdysi řešila a chtěla rady na zlepšení, bylo mi řečeno, že je to v pořádku a nemám se stresovat.
Na padnutí sedla to může mít vliv, ještě to všechno pořádně prohlédnu a odkontroluju na ní. Na dečce ani sedle jsem v těch místech nenašla nic, co by mohlo vadit.
Diskuzi tím rozhodně nechci ukončit, klidně 'se do mě pusťte

11.6.2021 18:09

kobyly celou zimu balík pod síti, v boxe na noc cca 5 kg sena (někdy víc )
mrkev, řepné řízky, lněné výlisky , okolo,spíš méně, 1,5kg müsli a ovsa (dohromady) ráno a večer, minerálka
foto z haly je leden -únor, ty venkovní jsou z dubna a myslím, že se ten žlábek trochu prohloubil
udělám novou dokumentaci
Když vaše zhubnutá kobyla váží 650kg, tak to mi teda hlodá, kolik může vážit moje...163cm hůlka, možná trochu poporostla 165cm

11.6.2021 20:47

kobyly celou zimu balík pod síti, v boxe na noc cca 5 kg sena (někdy víc )
mrkev, řepné řízky, lněné výlisky , okolo,spíš méně, 1,5kg müsli a ovsa (dohromady) ráno a večer, minerálka
foto z haly je leden -únor, ty venkovní jsou z dubna a myslím, že se ten žlábek trochu prohloubil
udělám novou dokumentaci
Když vaše zhubnutá kobyla váží 650kg, tak to mi teda hlodá, kolik může vážit moje...163cm hůlka, možná trochu poporostla 165cm

Pro mě je vypovídající první a poslední foto, tam vidím pěkného koně. Včera 15 24 ne. Můj subjektivní názor.

12.6.2021 10:10
etnies86

XXX.XXX.245.26

Je fakt že je trend tlustší kone, i ty psy jsou většinou spíš tlustší než v kondici. O lidech nemluvě. Když vidím dneska ty holky :/

12.6.2021 10:23
deauville

XXX.XXX.219.4

turistka napsal(a):
Proč ne, sto lidí, sto názorů, a jsem za ně ráda, určitě stojí za to si je přečíst a zamyslet se nad nimi, diskuze už mi v mnohém pomohly otevřít oči.
Nicméně za tím, že zhubla do zdravější kondice, si stojím (a mám oporu i v odbornících, kteří ji viděli naživo). Fotka vážně hodně zkresluje, dodám jinou. Vet mi vždycky říká, ze žebra mají být lehce hmatná, a to dlouhou dobu nebyla, ani když jsem fakt zatlačila. A nebylo to senné břicho. Já to vnímám podle psů - zatímco u koní je trend koní tlustých, u psů je za každé deko navíc majitel lynčován. A to o tom vím hodně, donedávna jsem měla starou psici velkého plemene, zadní nohy ve velmi špatném stavu, takže tam skutečně hrálo roli každé deko navíc. Moje dvouletá něm. ovčačka má dyzplazii nejvyššího stupně a u ní mi veterinář říká, že nejdůležitější je držet ji ve velmi štíhlé kondici. A já to tak beru i u koní - na celý život mají jen jedny nohy a pokud musí vláčet kila tuku navíc, moc jim to neprospěje (tím netvrdím, že je správné, když koni hrajou žebra). Proto prostě nechci mít oplácaného koně. Nebyla hubnuta radikálně, ze 710 kg na nynějších asi 650 to trvalo to rok. Má neustálý přístup k píci (jen si nemůže nacpat hubu k prasknutí) + dostává vitamíny a má přístup k minerálnímu lizu.
Nicméně souhlasím, že ta horní linie je slabá, ale to byla vždycky (viz starší foto). Když jsem to zde kdysi řešila a chtěla rady na zlepšení, bylo mi řečeno, že je to v pořádku a nemám se stresovat.
Na padnutí sedla to může mít vliv, ještě to všechno pořádně prohlédnu a odkontroluju na ní. Na dečce ani sedle jsem v těch místech nenašla nic, co by mohlo vadit.
Diskuzi tím rozhodně nechci ukončit, klidně 'se do mě pusťte

Ono je to s těmi vety těžké, protože i veti na to zda je kůň v kondici, či ne, dost často pohlížejí dost subjektivně. Můj starý neježděný hannoverák vypadá zhruba tak jako na obrázku, od té doby, co ho mám, bojuji o každé jeho kilo navíc, a přesto mi jeden starší veterinář několikrát v průběhu těch let, co koně mám, řekl, že je "hrozně tlustej a bude mít problémy s artrózou" (doslova a do písmene tak).

Takže jak to má pak vyhodnotit laik, že...

Za mě kobyla na prvním obrázků vypadá super (já mám ráda udělanější koně), druhý obrázek je - stejně jako podle mínění ostatních - horší, ale naprosto v normě.

12.6.2021 20:14

deauville napsal(a):
Ono je to s těmi vety těžké, protože i veti na to zda je kůň v kondici, či ne, dost často pohlížejí dost subjektivně. Můj starý neježděný hannoverák vypadá zhruba tak jako na obrázku, od té doby, co ho mám, bojuji o každé jeho kilo navíc, a přesto mi jeden starší veterinář několikrát v průběhu těch let, co koně mám, řekl, že je "hrozně tlustej a bude mít problémy s artrózou" (doslova a do písmene tak).

Takže jak to má pak vyhodnotit laik, že...

Za mě kobyla na prvním obrázků vypadá super (já mám ráda udělanější koně), druhý obrázek je - stejně jako podle mínění ostatních - horší, ale naprosto v normě.

Toho chtěl vet ještě hubnout? Tak to mám teda jiné oko.

12.6.2021 21:49
evcusik

XXX.XXX.145.236

mě chtěl vet zatrhnout seno, aby se mi arab neschvátil.

- lobovala jsem v ustájení za ad libitum seno mimo pastevní sezónu, místo přídělového sena. Prej je to dle veta blbost a schvátí se :D zatím tuto perličku ještě nic nepřekonalo :D

13.6.2021 07:25

evcusik napsal(a):

- lobovala jsem v ustájení za ad libitum seno mimo pastevní sezónu, místo přídělového sena. Prej je to dle veta blbost a schvátí se :D zatím tuto perličku ještě nic nepřekonalo :D

Ajaj! A že se při schvácení nasazuje dieta = seno, panu doktorovi nějak ušlo. Asi nenavštěvoval přednášky z výživy (i když já občas taky ne, byly nudné ). Ale, že ze sena se kůň neschvátí, vím!

13.6.2021 07:56
deauville

XXX.XXX.46.69

No právě:-) Stejně jako příspěvek od evcusik - někdy se i od veta dozvíte věci, které jsou tak nějak proti zdravému rozumu...

13.6.2021 11:57

deauville napsal(a):
No právě:-) Stejně jako příspěvek od evcusik - někdy se i od veta dozvíte věci, které jsou tak nějak proti zdravému rozumu...

I vet je jenom člověk. A jsou mezi nimi lepší a horší odborníci.

13.6.2021 13:58
turistka

XXX.XXX.245.108

Vkládám slíbené fotky z dneška, rozdíl oproti minulé fotce je 14 dní:

13.6.2021 15:09

evcusik napsal(a):

I ze sena se může kůň s IR schvátit.

Stejně jako v trávě může být i v seně nadbytek cukrů - záleží na druhu trávy, denní době sečení, zda bylo sečeno před kvetením, po odkvetu, na procesu sušení atd. Proto se doporučuje schváceným koním seno dlouhodobě namáčet, pro vyplavení jednoduchých cukrů.

Další věc je, že IR je často spojená s obezitou. A i seno s nižším obsahem cukru, ale k dispozici neomezeně, může vést k dalšímu tloustnutí. A tím zvyšovat rezistenci organismu k inzulinu a zvyšovat pravděpodobnost dalšího schvácení.

Je to boj. Najít správný poměr, aby sena nebylo mnoho, ale ani málo.

13.6.2021 16:28
evcusik

XXX.XXX.145.236

I ze sena se může kůň s IR schvátit.

Stejně jako v trávě může být i v seně nadbytek cukrů - záleží na druhu trávy, denní době sečení, zda bylo sečeno před kvetením, po odkvetu, na procesu sušení atd. Proto se doporučuje schváceným koním seno dlouhodobě namáčet, pro vyplavení jednoduchých cukrů.

Další věc je, že IR je často spojená s obezitou. A i seno s nižším obsahem cukru, ale k dispozici neomezeně, může vést k dalšímu tloustnutí. A tím zvyšovat rezistenci organismu k inzulinu a zvyšovat pravděpodobnost dalšího schvácení.

Je to boj. Najít správný poměr, aby sena nebylo mnoho, ale ani málo.

To asi jo, ale pohublý arab nebude kandidát na IR (resp ve stádě nejsou koně s těmito sklony - toho času). A nelze říct na první dotaz, že adlibitni seno je zlo. Následně říct, že pro vybrané skupiny koní riziko je nebo je riziko u jistých "typů" sena. To pak jo, to souhlasím.

Pravda je, že mě nevadí zalézat víc do detailů. Často to lékaři (v dobrém) zjednodušují, ale když je člověk v tématu trošku víc orientuje, tak takové zjednodušení umí dobře zmást. A možná toto byl případ zjednodušení.

Od lékárky mě to mrzelo, mela jsem ji za velkou odborníci. Nyní vím, že výživu s ní řešit nechci, ale vím, že v chirurgii je velmi šikovná a tam nemám problém si ji pozvat.

13.6.2021 21:04

turistka napsal(a):
Vkládám slíbené fotky z dneška, rozdíl oproti minulé fotce je 14 dní:

Tak tady vypadá dobře.

13.6.2021 21:32

Ano vypadá na světle lépe, jen bych já, upřednostnila větší zadek, já vím, jsem moc náročná , ale od sedacího hrbolu k vrcholu pánevní kosti a na bércích bych to víc vyplnila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík