koňomilovník

XXX.XXX.72.201
Co se stane když kůň sežere pryskyřník?
Jak se projevují příznaky?
Jak se projevuje přiotrávení pryskyřníkem?
Co s tím dělat kromě zavolání vet.?
Uživatel s deaktivovaným účtem

proč by měl kůň žrát pryskyřník?
není to dobrá rostlina. kdyby teda moc chtěl, tak se z toho pokadí. ale veškerý vtip pryskyřníku spočívá v tom, že je nedobrý.

V louce se mu umí vyhnout, obžere ho, v seně ho sežere, ale je "jedovatý" i sušený, muselo by ho být velké množství? I když, znám mokrou louku, která je od pryskyřníku celá žlutá, suší se to pro ovce a ty stále žijí...třeba to nebude ten jedovatý- prudký, nechce se mi hledat, zda jsou jedovaté všechny druhy.

napsal(a):
V louce se mu umí vyhnout, obžere ho, v seně ho sežere, ale je "jedovatý" i sušený, muselo by ho být velké množství? I když, znám mokrou louku, která je od pryskyřníku celá žlutá, suší se to pro ovce a ty stále žijí...třeba to nebude ten jedovatý- prudký, nechce se mi hledat, zda jsou jedovaté všechny druhy.
jsou jedovaté všechny, ale sušením se účinné látky rozkládají. takže v seně nevadí.
a ono to není oměj nebo tis, ten "jed" působí lokálně, dráždí sliznice, takže zvířata ho nežerou, pokud je k tomu nedonutíte hlady.
napsal(a):
proč by měl kůň žrát pryskyřník?
není to dobrá rostlina. kdyby teda moc chtěl, tak se z toho pokadí. ale veškerý vtip pryskyřníku spočívá v tom, že je nedobrý.
Ano, nedobrý. Pokud mají koně moře trávy kolem, nemají důvod ho žrát. Problém může nastat v případě, že jsou v hladomorném výběhu, ať už záměrně (IR koně, schvácení koně) anebo prostě lepší pastva není. Pak sežerou cokoliv, co trčí ze země, byť je to hnusné. A v přemrzlém stavu pryskyřník prý hořký není nebo jen málo.
Kamarádce se, pokud vím, pryskyřníkem přiotrávil valach a slyšela jsem ještě o jedné další otravě. Příznaky kolikovité nebo apatie.

Pryskyřník prudký (Ranunculus acris)
Velmi hojné a známé žlutě kvetoucí rostlinky rostou kromě hor na mnoha vlhčích loukách, pastvinách a okrajích cest.
Je mírně jedovatý (+) a naštěstí má velmi ostrou chuť, takže ho koně spásají jen vzácně. Po zranění (rozžvýkání...) vylučuje rostlina tekutinu, která dráždí sliznice a při vylučování poškozuje ledviny. V seně je neškodný. Otrava se u koní projevuje sliněním, potížemi s polykáním, zarudnutými a oteklými sliznicemi a pysky, kašlem, výtokem z nosu. Po pozření mohou mít koně koliky a průjmy a při větším množství poškozené ledviny až podrážděný nervový systém projevující se křečemi.
https://www.equichannel.cz/rostliny-ktere-otravuji-trochu-mene

Vím o tom, že od něj měli koně až popálenou hubu, slezlou kůži na pyscích...

Otrávil se nám valach.
Na pastvině byli čtyři koně, on byl omega. Byly to IRky, fjordi, takže trvale redukční režim, přepasená plocha.On měl největší hlad. Podzim, po prvních mrazících.Pak jsem to dost zkoumala, takže jsme rozžvýkala čerstvý pryskyřník hnusně páli, vyplivla jsem hned, to by byly jistě ty puchýře a afty/ a pak jsem ho dala na chvíli do mrazáku-palčivost ztratil.
Klinicky se kůň jevil "zpomalený" na maximum, pooomaaaaluuuu se pohnul k nám, poomaaaluuu si vzal mrkev, vypadla mu z huby- neurotoxické příznaky. Žádné afty v hubě ani jinde puchýře neměl.Neslinil.Ledviny poškozené neměl, akutně ani později.Neměl koliku ani průjem.
Odstájici jsme ho uzavřením přístřešku na čisté seno a vodu a pozorovali, veta jsme volali, postup schválil, kůň se už druhý den zlepšil, za 3-4 dny byl úplně v pořádku.
Od té doby jsme si dávali dobrý pozor na management stáda ,aby nikdo neměl takový hlad, samozřejmě se i snažili rostliny na pastvině eliminovat, vytrhávali, ohrazovali zvlášť zasažené plochy a nepásli tam.
Podobné příznaky otravy jsme našli popsané v nějaké staré Živě, snad z padesátých-šedesátých let.
https://cit.vfu.cz/toxikologie/web/czech/toxcz33%20pryskyrniky.htm
Jedovatý je glykosid ranunkulin a z něj vznikajícíjedovatý protoanemonin. V suchém stavu je rostlina neškodná.