Lusti

XXX.XXX.148.101
Ahoj,
můj valach je v létě permanentně zpocený, ať je ve výběhu ve stínu nebo ve stáji. Nechci na něj dávat cajky, když je zpocený, ale nemám čas jezdit až třeba v devět večer 😅
Máte nějaký tip jak ho vysušit? Pomohlo by mu třeba zchladit nohy a chvíli počkat až uschne celý?
Tak v létě ve stáji se připotí hodně koní, ve vedrech je taky pocení normální, ale hřbet měli naši koně vždycky ve výběhu suchý. Zvlášť na sluníčku vždy uschnuli velmi rychle.
Koník je obézní, moc chlupatý ...? Pokud se potí výrazně víc než ostatní koně, zvážila bych zdravotní problém.
Lusti

XXX.XXX.148.101
Dotaz
napsal(a):
Tak v létě ve stáji se připotí hodně koní, ve vedrech je taky pocení normální, ale hřbet měli naši koně vždycky ve výběhu suchý. Zvlášť na sluníčku vždy uschnuli velmi rychle.
Koník je obézní, moc chlupatý ...? Pokud se potí výrazně víc než ostatní koně, zvážila bych zdravotní problém.
Ano má údajně špatnou termoregulaci.
Má hřbet a břicho, hlavně část kde má podbřišník úplně mokré. Jde o ty části kde má mít sedlo.
Další části těla na kterých nic nemusí mít mě nijak neomezují.
Vím že se zapotí v tom vedru i tak, ale je něco jiného když je spocený před tím než ho nasedlám a nebo potom..
Takže příště třeba popást na ruce na sluníčku? V té stáji je chladněji, takže jsem myslela že tam se potit nebude, ale zpotil se ještě víc
To je ale úplne bežné, že kôň, ktorý príde vyhriaty zvonku do chladnej stajne, zapotí sa viac.
Skôr by som riešila tú jeho "nedobrú termoreguláciu", napadá mi akurát cushing.
Neviem, či je rozdiel sedlať sedlať mokrého, alebo spoteného koňa, predpokladám, že nie, ale vytrvalci bežne sedlajú mokré kone. Cez tú krátku pauzu medzi jednotliými kolami, zvlášť v chladnejšom počasí, kôň nemá šancu uschnúť.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Arbora
napsal(a):
To je ale úplne bežné, že kôň, ktorý príde vyhriaty zvonku do chladnej stajne, zapotí sa viac.
Skôr by som riešila tú jeho "nedobrú termoreguláciu", napadá mi akurát cushing.
Neviem, či je rozdiel sedlať sedlať mokrého, alebo spoteného koňa, predpokladám, že nie, ale vytrvalci bežne sedlajú mokré kone. Cez tú krátku pauzu medzi jednotliými kolami, zvlášť v chladnejšom počasí, kôň nemá šancu uschnúť.
Sedlat se dá i zpocený kůň, jenom si člověk musí dát pozor, aby měl uhlazené chlupy ve správném směru. A Cushing mě napadl taky.

Dneska jsem dovedla koně do stáje(ve stáji je příjemně) na pasování sedla a co se nestalo...kobyla se zpotila během chvilky jako při ježdění...krk, ramena, záda v okrskách, slabiny...vyndala jsem jí na vánek, protože sedlářka ještě nebyla na místě aby oschla, pak se opět ve stájí samozřejmě zpotila...myslím, že to je zcela normální jev.
Minulý rok jsme chtěli koním ulevit přes vedro a dát je na poledne do stáje, koně se okamžitě zpotili a ve stáji jim bylo víc nekomfortně než venku...
Břicho plné zažitiny koně dost ohřívá a on se musí chladit- potí se. Kravám se instalují větráky a mži se vodou neboť ztrácí v horku produkci.

No, ono to ve skutečnosti není tak, že by se kůň spotil až ve stáji. Je to tak, že kůň během pobytu v teple prostě potí. Ale v teple na sluníčku, větérku se ten pot stačí vypařit. Takže když koně šoupnete do prostředí chladnějšího nebo s vyšší vlhkostí, pochopitelně se bez odvodu par začne voda srážet na koni. Protože organismus koně potřebuje na přechod delší čas, než tu chvíli, za kterou se převede z místa na místo. Stejné u lidí, pobývejte delší dobu venku na sluníčku a pak si zalezte do sklepa, spotíte se jako čuník, a je to skvělý recept na letní angínu - a stejně jako vám nevyhovuje ten studený pot na těle, který vás v chladnějším prostředí ještě dále ochlazuje (protože chca nechca se vypařuje, i když méně), tak to nevyhovuje koni.