Výběh pro schvácené

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Hopik01

24.6.2021 15:06
Hopik01

XXX.XXX.87.186

Zdravím všechny,
ráda bych se zeptala , pokud máte doma schváceného koně nebo poníka, jak vypadají výběhy a celý den u vás?
Někdo má koně celodenně v boxu a pak vyběhne s náhubkem na procházku, někdo má vydupané výběhy...
Zajímá mě, jak konkretně s tím bojujete? Má někdo opravdu velký výběh bez trávy? Nebo na jak velké ploše takové koně/poníky máte? A jak takové výběhy vypadají (ideálně foto).
Díky :)

24.6.2021 18:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud bude mít kůň/poník hodně pohybu a nejlépe denně, nemusí být opatření nijak drastická.
Poníci nemusí mít příkrm. Seno, voda, sůl + minvit. A pohyb. Tráva buď s náhubkem nebo časově omezená. Malý jezdec, zápřah, kamarád, který poně rozpohybuje.
Jezdecký pony, tedy střední koník, je na tom stejně. Navic se pro něj lépe shání jezdec. Takže jezdit, jezdit, jezdit.
Velký kůň a chladnokrevníci žrát musí, nejen seno. Ale zase mohou velmi pracovat. Takže stačí vybalancovat poměr práce a krmení.
Doporučuji https://krmeni-koni.cz/

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.6.2021 08:40

Máme čtvrt hektaru, na tom dva poníky. Je tam hodně stromů, hodně nejedlé buřiny a málo trávy. Je to v zimě výběh pro všechny, takže je to dost záchodovitý a zdupaný prostor, moc toho tam neroste, a když už, tak plevele a nedopasky. Práci mají nula, bohužel. Na jaře bohužel pastva s velkými (nemohla jsem ovlivnit), takže slušný náběh na smrt, ale od určité chvíle jsou v tomhle prostoru, a začali hubnout. Přesvědčuji okolí, že bude vhodné jim něco přidat až budou vidět žebra (nebudou). Schvácení tak, aby nemohli chodit, zatím nebyli (bohužel tak, že chodit mohli, byli schvácení určitě - podle kopyt).

Foto pochopitelně nemám. Z netu nějaká fotka pro představu, jak to tam asi vypadá, celkem vypovídající je stav trávy v popředí fotografie, resp. její pokryvnost, takhle vysoká tráva tam teď není :-)

28.6.2021 09:09
kallisto

XXX.XXX.217.242

Apropo přidám se trochu mimo téma. Do čeho zamíchat minvit, aby to tlustému koni neubližovalo? Senné granule nejsou žádný velký hit... Nějaký konkrétní tip na musli nebo granule? Může být samotná vojtěška?

28.6.2021 09:53
Slon Indický

XXX.XXX.21.20

kallisto napsal(a):
Apropo přidám se trochu mimo téma. Do čeho zamíchat minvit, aby to tlustému koni neubližovalo? Senné granule nejsou žádný velký hit... Nějaký konkrétní tip na musli nebo granule? Může být samotná vojtěška?

Vojtěška má ještě menší obsah škrobů a cukrů než senné granule, tj. pro tlusté koně na zamíchání minvit ideál.

28.6.2021 10:52
kallisto

XXX.XXX.217.242

Slon Indický napsal(a):
Vojtěška má ještě menší obsah škrobů a cukrů než senné granule, tj. pro tlusté koně na zamíchání minvit ideál.

Výborně, děkuji, já krmivu zatím bohužel vůbec nerozumím, bílkoviny, cukry, vláknina, mám v tom hokej, musím dostudovat. Kobyla je koule a má právě jen půl litru krmiva na zamíchání vitamínů, msm a kerabolu. Tak půjdem do vojtěšky.

28.6.2021 10:54

Do čehokoliv. Když toho dáte kelímek od jogurtu, je to jedno (pokud to není kelímek melasy nebo cukru :-) ). Pokud máte k dispo vojtěšku, tak klidně tu. Müsli nebo granule kupovat je zbytečné.

A pak existují minvit ve formě samotných granulek nebo jiných kousatelných tvarů (třeba MustangTrace), ke kterým se nemusí přidávat nic, pokud je kůň baští samotné.

28.6.2021 14:50
Terven

XXX.XXX.110.191

Slon Indický napsal(a):

To mě zaujalo, já žiju v domnění, že vojtěškové seno je energetičtější než travní
https://www.equichannel.cz/vojteska-pravdy-a-predsudky

28.6.2021 16:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

kallisto napsal(a):
Výborně, děkuji, já krmivu zatím bohužel vůbec nerozumím, bílkoviny, cukry, vláknina, mám v tom hokej, musím dostudovat. Kobyla je koule a má právě jen půl litru krmiva na zamíchání vitamínů, msm a kerabolu. Tak půjdem do vojtěšky.

Co schváceným koním opravdu pomáhá, je práce. Hodně práce. Na to můžu přísahat. No a náhubek.

28.6.2021 16:56
Slon Indický

XXX.XXX.180.2

Terven napsal(a):
To mě zaujalo, já žiju v domnění, že vojtěškové seno je energetičtější než travní
https://www.equichannel.cz/vojteska-pravdy-a-predsudky

Energetičtější - o něco ano. Obsah škrobů a cukrů je ale nižší. A upřímně, v množství na zamíchání minvitu je to stejně tak nějak jedno.

28.6.2021 19:42
Terven

XXX.XXX.110.191

sisi58 napsal(a):
Co schváceným koním opravdu pomáhá, je práce. Hodně práce. Na to můžu přísahat. No a náhubek.

Kallisto nemá schvácenýho koně, pouze tlustýho

28.6.2021 19:47
kallisto

XXX.XXX.132.65

Terven napsal(a):

To sice ne, ale práci potřebuje jako prase drbání

28.6.2021 21:00

kallisto napsal(a):

Havens cool mix, hrstka, stačí trochu, nebo jakékoli nizkoenergeticke muesli, a zamíchat s olejem.

Předpokládám, že mu to musí vonět:))

28.6.2021 21:17
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Havens cool mix, hrstka, stačí trochu, nebo jakékoli nizkoenergeticke muesli, a zamíchat s olejem.

Přesně...dala bych nějaké nízkoenergetické nebo bezobilné müsli - já jsem fanda Hippolytu.
Tlusťoch bude žrát dávky jako pro morče, takže pytel vydrží dlouho a do peněz to moc nepoleze.
Já proti vojtěšce nic nemám, považuju ji za hodnotnou ingredienci, ale mám podezření, že vojtěškový granule se zamíchanýma vitamínama nebudou zrovna chuťová hitparáda.
Müsli pěkně voní a koně ho žerou rádi.

28.6.2021 21:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):

Většina schvácených koní byla nejprve tlustá. Tedy pokud se neschvátili z jednorázového přežrání ve futrovně.
Tlustý kůň má nakročeno k všemožným nemocem. Schvácení, cukrovka, špatné klouby. Myslím, že velký pupek bude mít vliv i na záda koně. Navíc má problém s dýcháním při, i jen trochu rychlejším, pohybu. Na tlustém koni je hezké jen to, jak se leskne.

28.6.2021 21:47

Terven napsal(a):
Přesně...dala bych nějaké nízkoenergetické nebo bezobilné müsli - já jsem fanda Hippolytu.
Tlusťoch bude žrát dávky jako pro morče, takže pytel vydrží dlouho a do peněz to moc nepoleze.
Já proti vojtěšce nic nemám, považuju ji za hodnotnou ingredienci, ale mám podezření, že vojtěškový granule se zamíchanýma vitamínama nebudou zrovna chuťová hitparáda.

Hlavně ten olej je důležitý, jelikož ne každý kůň sežere navlhcene krmení a ne každý kůň ten minvin zvládne nezapracovaný do žrádla.

Já mám chladase s pastvin. Chodí, le je to těžký hobby kůň. Chodí tak 4x týdně a fakt se nepredre. Takže sklony ke schvaceni má. Naštěstí ji mám v ustájení plném poniku, takže ustajovatel fakt ví, co dělá. Kobyla vyrostla na pastvinach a nebyl zvykla žrát jádro...a kdejakou slichtu fakt nepozre. Tudíž...musi to vonět a nesmí to být sypke...pak se řadí do lajny pro oběd. Zkuste to:)

28.6.2021 21:48
kallisto

XXX.XXX.132.65

sisi58 napsal(a):
Většina schvácených koní byla nejprve tlustá. Tedy pokud se neschvátili z jednorázového přežrání ve futrovně.
Tlustý kůň má nakročeno k všemožným nemocem. Schvácení, cukrovka, špatné klouby. Myslím, že velký pupek bude mít vliv i na záda koně. Navíc má problém s dýcháním při, i jen trochu rychlejším, pohybu. Na tlustém koni je hezké jen to, jak se leskne.

Právě právě, snažíme se pracovat, seno má v síti, ale ty mňamky jí musím do něčeho zamíchat a chci něco bezpečného, aby dostala co nejmíň energie navíc zbytečně.

29.6.2021 05:23
Slon Indický

XXX.XXX.21.20

Pokud se má míchat do trochy müsli, je úplně jedno, jestli je na obalu napsáno "nízkoenergetické". Konkrétně Havens Cool Mix obsahuje kukuřici, ječmen a pšenici, to opravdu nic nízkoenergetického není.
A navlhčit, to ano, ale olej pro obézní /schvácené koně opravdu ne - olej je koncentrovaná energie (40 MJ stravitelné energie na 1 kg, pro srovnání oves má 11 MJ stravitelné energie na 1 kg).

29.6.2021 07:16
Varaxi

XXX.XXX.1.226

My míchali do strouhané řepy nebo mrkve; vlhčí to samo o sobě a tím, že to není sušina, ta dávka cukru nestojí za řeč. Pro více koní to nelze z časových důvodů, ale nastrouhat jednu mrkev jednomu koni je pohoda.

29.6.2021 08:16

Terven napsal(a):

Vojtěškové granule Dadla skutečně odmítala, ale když jsem jí koupila vojtěškovou řezanku právě od Hippolytu, tak to žere plnou hubou Vojtěška má velmi nízký obsah sacharidů, zato vysoký obsah bílkovin,

29.6.2021 13:08
Terven

XXX.XXX.110.191

Vojtěškové granule Dadla skutečně odmítala, ale když jsem jí koupila vojtěškovou řezanku právě od Hippolytu, tak to žere plnou hubou Vojtěška má velmi nízký obsah sacharidů, zato vysoký obsah bílkovin,

Tomu věřím, ale jdou do řezanky zamíchat vitamíny v prášku? Já se ptám - řezanku jsem ještě nekrmila.

29.6.2021 13:56

Terven napsal(a):
Tomu věřím, ale jdou do řezanky zamíchat vitamíny v prášku? Já se ptám - řezanku jsem ještě nekrmila.

Jdou, je to takové müsli s nasekaným senem/slámou :-) Pro lepší smísitelnost (aby vitmin nepropadával) je samozřejmě opět dobré to navlhčit.

29.6.2021 14:27

Terven napsal(a):

Jdou, navíc to vlhčím.

29.6.2021 14:38
Terven

XXX.XXX.110.191

Jdou, je to takové müsli s nasekaným senem/slámou :-) Pro lepší smísitelnost (aby vitmin nepropadával) je samozřejmě opět dobré to navlhčit.

Hippolyt má různý druhy produktů s řezankou...mě na první dobrou napadlo tohle
https://www.hippolyt.cz/objemova-krmiva?tabpage=15&taboffset=0&ts=1&epc=OK2

29.6.2021 14:40

Terven napsal(a):
Hippolyt má různý druhy produktů s řezankou...mě na první dobrou napadlo tohle
https://www.hippolyt.cz/objemova-krmiva?tabpage=15&taboffset=0&ts=1&epc=OK2

To je přesně to, co dostává Madam.

Přidejte reakci

Přidat smajlík