Na jak dlouho chodí Váš kůň do výběhu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

fuzzguihbihkh

29.6.2021 10:46
fuzzguihbihkh

XXX.XXX.207.173

Ahoj, mám velké dilema a potřebovala bych se poradit.

Mám koně ve stáji, kterou vede člověk, který opravdu tuší, co dělá, je to dobrý trenér, ví, jak krmit, o koně se stará dobře...stará se o areál, sbírá bobky, opravuje výběhy, vláčí, zasívá....je tam i základní zázemí pro jezdce, sice skromné, ale je, osvětlená jízdárna a hlavně pocit, že když odjedu na měsíc pryč, vím, že to kůň přežije, že ten "můj člověk" je duchapřítomný a nepřehlíží problémy...jedná se o takové ne úplně typické venkovní ustájení. Koně jsem nakrmení, žádní žebřiňáci.
No a teď k věci. Mám kobylu z pastvin, hodně jsme zvažovala, jestli ji dát na klasický box. Nicméně jsem toužila sehnat jí opět opravdu pěkné pastevní ustájení, ale v dosahu jsem našla pouze tento kompromis. Je to tedy tak, že od rána cca do tří čtyř jsou koně na pastvině a pak jsou zavřeni na zpevněném padocku s velkým přístřeškem cca 600 m2 v počtu cca sedmi koní (což není moc). Tam tedy tráví většinu času plus v sezoně někdy i celý víkend když je ustajovatel pryč a bojí se, že by mohli zdrhnout plus ještě třeba i pár měsíců v zimě, kdy jsou výběhy pod vodou.
Vím, že ustajovatelé pracují opravdu poctivě, ale mně pořád visí v hlavě ten znuděný kůň x dnů až týdnů na tak malém prostoru...nějak se s tím nedovedu smířit. Nebo nevím, jestli nezkusit přesvědčit majitele, aby jednu z x dílů pastvin nezkusil přeměnit na zimní výběh...u svých koní to tak má.
Nebo stále řeším, přeci jen nejít o dům dál...
Jak to mají vaše koně?

29.6.2021 11:16
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Buďte ráda, že máte co máte.

Mí koně chodí do výběhu na cca 4h denně + 1-3h práce obden + ten, který nepracuje chodí do výběhu ráno cca na hodinu (pouštím si je sama). Je to málo, ale ve stáji je hodně koní a venku se musí prostřídat všichni. Teď v těch horkách a s mouchama/hovadama ani venku víc nechtějí být, mají toho plný brejle.

Uvědomte si, že každá stáj má něco. Dokonalá stáj prostě neexistuje resp ano, ale jen pokud je čistě ve vaší režii a máte na to dostatečné prostředky.

Pokud koně v paddocku mají co žrát, mají tam vodu a nerasují se mezi sebou, tak bych to vůbec neřešila a byla bych ráda, že nejsou zavření v boxech

29.6.2021 11:34
Arbora

XXX.XXX.149.42

Pokiaľ je ten výbeh pravidelne čistený, majú nejakú strechu a niečo na jedenie, nestoja tam kone po karpy v bahne, je to stále veľmi dobrý kompromis. Mám pocit, že už len to, že o kone sa stará niekto, kto tomu rozumie a nezanedbá veci je benefit, aký väčšina ustajnení nemá, takže by som to asi nebrala tak tragicky. O zábavu sa koňovi môžete postarať aj vy. Prípadne by som sa skúsila dohodnút na zaradení koňa do stáda majiteľa.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.6.2021 11:44

Asi bych neodcházela, ale pokoušela se s tím něco podniknout na místě. I kdyby třeba majitel neměl vůli, třeba by byl v okolí k nájmu pozemek, na který byste mohla svého koně (příp. s nějakým koněm z ustájení) pouštět na celý den. Nebo má třeba majitel u stáje zarostlý pozemek, který nevyužívá, a vy byste si ho mohla zprovoznit pro tyto účely, majiteli přibude další plocha, kterou někdo zadarmo upravil. Jen bych takovou věc asi hodila na papír, abyste využívání toho nového výběhu pro sebe měla podložené. Pokud to takto funguje s dosavadními majiteli ustájených koní, nebude se chtít majiteli obětovat nějakou v současnosti fungující plochu na zimní výběh, tam úspěch nepředpokládám. Nicméně pokud byste chtěla zainvestovat a třeba zpevnit další plochu, aby se ta stávající mohla zvětšit, i to by zřejmě majitel mohl ocenit :-)

29.6.2021 11:46

Jo a na jak dlouho chodí náš kůň do výběhu? No, jsou v něm celodenně :-) Z výběhu chodí jen na vyjížďky. Ale máme koně "doma". Stojí to spoustu peněz a ještě větší spoustu času. Na ježdění kolikrát není ani čas ani nálada. Až budu "velká", budu mít koně určitě v ustájení!!! (teda pokud takové nějaké smysluplné v okolí bude)

29.6.2021 12:15

fuzzguihbihkh napsal(a):

Mám koně ve stáji, kterou vede člověk, který opravdu tuší, co dělá, je to dobrý trenér, ví, jak krmit, o koně se stará dobře...stará se o areál, sbírá bobky, opravuje výběhy, vláčí, zasívá....je tam i základní zázemí pro jezdce, sice skromné, ale je, osvětlená jízdárna a hlavně pocit, že když odjedu na měsíc pryč, vím, že to kůň přežije, že ten "můj člověk" je duchapřítomný a nepřehlíží problémy...jedná se o takové ne úplně typické venkovní ustájení. Koně jsem nakrmení, žádní žebřiňáci.
No a teď k věci. Mám kobylu z pastvin, hodně jsme zvažovala, jestli ji dát na klasický box. Nicméně jsem toužila sehnat jí opět opravdu pěkné pastevní ustájení, ale v dosahu jsem našla pouze tento kompromis. Je to tedy tak, že od rána cca do tří čtyř jsou koně na pastvině a pak jsou zavřeni na zpevněném padocku s velkým přístřeškem cca 600 m2 v počtu cca sedmi koní (což není moc). Tam tedy tráví většinu času plus v sezoně někdy i celý víkend když je ustajovatel pryč a bojí se, že by mohli zdrhnout plus ještě třeba i pár měsíců v zimě, kdy jsou výběhy pod vodou.
Vím, že ustajovatelé pracují opravdu poctivě, ale mně pořád visí v hlavě ten znuděný kůň x dnů až týdnů na tak malém prostoru...nějak se s tím nedovedu smířit. Nebo nevím, jestli nezkusit přesvědčit majitele, aby jednu z x dílů pastvin nezkusil přeměnit na zimní výběh...u svých koní to tak má.
Jak to mají vaše koně?

Mám koně v rodinné stáji. V zimě chodí přes den do zpevněných padoků (každý kůň má svůj) s vodou a senem, na noc box. Od jara do podzimu chodí do travnatých výběhů, po dvou. Když je hezky, jsou tam i přes noc. Když prší, jdou na noc do boxu.

29.6.2021 12:47
deauville

XXX.XXX.46.69

Připojuji se k názorům výše - pokud je jinak majitel rozumný, koně tam mají přístřešek, seno, neperou se atd., neřešila bych. U nás je to podobné, ale koně se zavírají na zpevněné ploše jen po dešti, aby si nerozšlapali pastvinu (jsme u Prahy takže pozemky malé a drahé). A i když mají výběh na louku otevřený (naprostou většinu času), stejně část z nich tráví svůj čas raději na zpevněném povrchu...

Myslím, že v případě koní u vás ve stáji to bude podobné, jen mi do toho času prostě člověk víc kecá... ale nebyl by to pro mě důvod ke změně ustájení.

Berte to tak, že i na menším prostoru si mohou hrát aspoň mezi sebou...

1.7.2021 07:19
jesie

XXX.XXX.224.171

fuzzguihbihkh napsal(a):

Jak to mají vaše koně?

Také se přidám,že buďte ráda....Já jsem v ustájení (a bohužel v okolí není dojezdně nic lepšího),kdy jdou koně ven na 4 hodiny dopoledne a pak už jen box. A bohužel vedoucí stáje si trvá na tom,že kůň ven nepotřebuje vůbec a stačí mu hodina denně s jezdcem ....
I když jsme to řešili opakovaně s majitelem,nic s tím nikdo nedělá a dělat nebude,ač by to organizačně šlo... Argumentem je,že ošetřovatelé mají moc práce ....
Předesílám,že na 40 koní je ve stáji na dopoledne 4 lidi na kydání a vypouštění do výběhu a já je tam většinou nachytám,jak sedí a kouří u stolku s kávou :(

Takže to ,co popisujete,to bych byla naprosto šťastná!!!

fuzzguihbihkh

1.7.2021 11:29
fuzzguihbihkh

XXX.XXX.186.2

Ahoj, tak děkuji za sdílení zkušeností. Ještě se s tím svým pocitem musím ale nějak poprat. Ale možná je to jen tím, že jsem náročný majitel a možná asi až moc nespokojený....
Kobyla vidiitelně nijak nestrádá, jen mi přijde, že se nudí. Opravdu bych si pro ní přála kvalitní vekovní ustájení - vlastně takové, jako mám teď, ale s daleko větším prostorem. Nebo s podstatně větším padockem. To si myslím, že by bylo úplně top. Ale to bych si asi musela dát koně domů nebo nevím :D

1.7.2021 11:52
deauville

XXX.XXX.30.49

Přesně... Pokud by ustájení mělo splňovat všechny Vaše požadavky, pak jedině postavit si vlastní.

Každé ustájení je určitým kompromisem mezi požadavky majitele koně a tím, co je ustajovatel ochoten/schopen nabídnout.

1.7.2021 13:46

deauville napsal(a):
Přesně... Pokud by ustájení mělo splňovat všechny Vaše požadavky, pak jedině postavit si vlastní.

Každé ustájení je určitým kompromisem mezi požadavky majitele koně a tím, co je ustajovatel ochoten/schopen nabídnout.

Jenže i pak narazíte na prostorové a finanční možnosti.

1.7.2021 13:55
Pipilota

XXX.XXX.46.93

fuzzguihbihkh napsal(a):
Ahoj, tak děkuji za sdílení zkušeností. Ještě se s tím svým pocitem musím ale nějak poprat. Ale možná je to jen tím, že jsem náročný majitel a možná asi až moc nespokojený....
Kobyla vidiitelně nijak nestrádá, jen mi přijde, že se nudí. Opravdu bych si pro ní přála kvalitní vekovní ustájení - vlastně takové, jako mám teď, ale s daleko větším prostorem. Nebo s podstatně větším padockem. To si myslím, že by bylo úplně top. Ale to bych si asi musela dát koně domů nebo nevím :D

Jen to vypadá, že se kobyla nudí... To vypadá jak? Ona totiž většina koní vlastně hrozně ráda postává a klimbá - šetří energií. Pořád v pohybu, to mají rádi tak mlaďoši. Takže ty koně zase nepolidšťovat. Nudu dávají najevo likvidací něčeho - sundávání ohlávek a masek kolegům, trhání dek, okusování dřevěného vybavení ... až hodinaření či klkání.

1.7.2021 14:04

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jenže i pak narazíte na prostorové a finanční možnosti.

a sousedy

1.7.2021 14:10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
a sousedy

No jo, na ty jsem zapomněla.

fuzzguihbihkh

1.7.2021 14:20
fuzzguihbihkh

XXX.XXX.186.2

No...nudí se. Jakmile slyší štěkat mého psa nebo zahvízdám, tak chodí k východu, od balíku kolikrát také. A nejvíce to právě bylo v době, když byly zavření 2 měsíce v tom malé padocku.

Faktem ale je, že kobyla pokopaná není, jen sem tam, jiní občas také, ale přijde mi to v pohodě, jen majitelé z toho dělají div že ne tržné rány...není to jiné než u mého koně. Ale napapaní jsou všichnia když je tam náhodou nějaký otloukánek, tak má každý den balík na několik hodin sám pro sebe anebo se udělají kupičky ještě jinde.

1.7.2021 15:19

Chození k východu není známkou nudy :-) Samozřejmě kobyla jistě vítá zpestření, ale jak řečeno, nuda se projevuje skutečně jinak. Věřím, že na malém prostoru s tolika kámoši má spoustu interakcí k řešení :-) To, že se těší ven nebo na změnu, může být také známka toho, že si od nich ráda odpočine

2.7.2021 08:01
Arbora

XXX.XXX.233.1

fuzzguihbihkh napsal(a):
No...nudí se. Jakmile slyší štěkat mého psa nebo zahvízdám, tak chodí k východu, od balíku kolikrát také. A nejvíce to právě bylo v době, když byly zavření 2 měsíce v tom malé padocku.

Faktem ale je, že kobyla pokopaná není, jen sem tam, jiní občas také, ale přijde mi to v pohodě, jen majitelé z toho dělají div že ne tržné rány...není to jiné než u mého koně. Ale napapaní jsou všichnia když je tam náhodou nějaký otloukánek, tak má každý den balík na několik hodin sám pro sebe anebo se udělají kupičky ještě jinde.

To by som skôr brala ako známku toho, že ju to s vami baví, než že sa nejako extrémne nudí. Samozrejme, že celodenná pastva je pre koňa príjemnejšia, ale tiež by som ju oželela za ten servis okolo. Asi to tak aj mám, časť roka strávi môj valach v menšom výbehu, pretože na pastve sa kone striedajú. Kosí sa mu zelené, má dostatok sena, super kamaráta k sebe. Či sa nudí, čo ja viem, nejazdí sa na ňom. Ale viem, že môžem pokojne odísť na pol roka a postarajú sa mi o neho ako o vlastného.

2.7.2021 13:49

Arbora napsal(a):
To by som skôr brala ako známku toho, že ju to s vami baví, než že sa nejako extrémne nudí. Samozrejme, že celodenná pastva je pre koňa príjemnejšia, ale tiež by som ju oželela za ten servis okolo. Asi to tak aj mám, časť roka strávi môj valach v menšom výbehu, pretože na pastve sa kone striedajú. Kosí sa mu zelené, má dostatok sena, super kamaráta k sebe. Či sa nudí, čo ja viem, nejazdí sa na ňom. Ale viem, že môžem pokojne odísť na pol roka a postarajú sa mi o neho ako o vlastného.

Přesně tak to mám i já - že můžu klidně odjet na dovolenou, do nemocnice a tak. A vím, že o koně je postaráno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík