Jedovatost orchideje pro kone

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nwm

30.6.2021 12:14
Nwm

XXX.XXX.51.196

Dobrý den,
Je možné past koně na louce, kde se vyskytuje divoce rostoucí orchidej? Prostor je dost velký, nehrozí nedostatek trávy. Může se stát, že kůň nerozpozna, že orchidej žrát nemá?
Dekuji.

30.6.2021 16:17
Nezzie

XXX.XXX.237.177

Hlavně si myslím, že by se tam nemělo vůbec past...orchideje jsou u nás chráněné.

30.6.2021 16:21
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Nevím, jak v případě pastviny, ale většina vstavačovitých je u nás chráněna, počítají se k ohroženým druhům. Pokud byla dříve louka s orchidejemi a vy jste si tam vytvořili pastvinu, tak bych se raději někde informovala, zda to lze.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.6.2021 16:21

Paste :-) je to dokonce jeden z doporučených způsobů obhospodařování orchidejových luk. Pastva by měla být extenzivní, aby nedošlo k utužení půdy přílišným namáháním, a pochopitelně k tomu, aby koně z hladu přepásli i orchideje :-)

Nevím, zda kůň může orchidej sežrat ani zda není pro koně jedovatá, ale vím, že v naší krajině se běžně páslo a pase různými zvířaty a o otravách jsem neslyšela. Předpokládám, že to nebude preferovaná kytka ke žraní

30.6.2021 17:38

Přesně tak, v Krkonoších jsou orchidejové louky spásány ovcemi - v dubnu až květnu vykvetou a pak poněkud utlumí aktivitu.. rostou i v rozježděných okrajích cest.

30.6.2021 18:16

Dotaz napsal(a):
Nevím, jak v případě pastviny, ale většina vstavačovitých je u nás chráněna, počítají se k ohroženým druhům. Pokud byla dříve louka s orchidejemi a vy jste si tam vytvořili pastvinu, tak bych se raději někde informovala, zda to lze.

Jak píše Buggyra a skeeve, ochranáři byli naopak rádi, když kamarádka pořádala letní koňský tábor v okolí Kletě. A koně se pásli na tamějších loukách.

30.6.2021 18:20

Z hlediska ochrany těch orchidejí není pastva koňmi vhodná. Orchideje nejsou jedovaté a koně je mohou sežrat. Hlízy orchidejí vyhrabávají prasata a prý si je opékali pasáčci. Hrozí i rozšlapání, tím spíš že orchideje často rostou na vlhkých loukách. Když už pastva, tak kvůli sešlapu lépe menší zvíře (ta ovce).

Z hlediska ochrany orchidejí je nejlepší pozemek kosit, (ideálně mozaikovitě, po odkvětu orchidejí). Později, v době otav, můžete zkusit přepást těmi koňmi. Jinak je velmi pravděpodobné že to pro ty orchideje dopadne špatně.

Obecně "louka" = to co se seče. Když to přestanete sekat a začnete pást bude to pastvina. To není totéž a vegetace na to bude reagovat. Jestli jsou tam orchideje může jít celkově o druhově zajímavější louku a byla by škoda ji ztratit. Důležité pro rostliny je i kdo (které zvíře), kdy (termín) a jak (intenzita - počet zvířat, délka pastvy, vynechávky...) se pase.

Co jsem viděla orchideje většinou nerostou na velké ploše. Co tu část vyhradit, dovolit si ten luxus péče "ve jménu orchidejí květnaté louky" a pustit tam koníky až s otavou, když jak říkáte pozemek je veliký?

O jakou orchidej konkrétně jde? Máte fotky? Podle druhu můžu poradit konkrétněji.

30.6.2021 18:23
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak píše Buggyra a skeeve, ochranáři byli naopak rádi, když kamarádka pořádala letní koňský tábor v okolí Kletě. A koně se pásli na tamějších loukách.

Já vám to věřím. Tak snad je to velká plocha a ne plácek, kde koně vše zničí.

Já za sebe bych se asi snažila orchidej určit, abych věděla, že třeba zvířata nezlikvidují svým pobytem něco vyloženě chráněného. Byla by to škoda.

30.6.2021 18:39

Jak píšu výše, není jedno co kdy, kde jak a čím se pase. Co jedné lokalitě svědčí může jinou zničit. Pokud vyženete stádo koní v květnu nebo červnu do rašelinné louky s prstnatcem, ochranáři fakt rádi nebudou

Pošlete fotku, zkusíme to vymyslet.

30.6.2021 19:46

Paste :-) je to dokonce jeden z doporučených způsobů obhospodařování orchidejových luk. Pastva by měla být extenzivní, aby nedošlo k utužení půdy přílišným namáháním, a pochopitelně k tomu, aby koně z hladu přepásli i orchideje :-)

Nevím, zda kůň může orchidej sežrat ani zda není pro koně jedovatá, ale vím, že v naší krajině se běžně páslo a pase různými zvířaty a o otravách jsem neslyšela. Předpokládám, že to nebude preferovaná kytka ke žraní

Máme u nás louku se vstavači- vojenský prostor, ale přestala se sekat a orchidee asi zašly, právě to sekání jim dělalo dobře....
Vstavač májový

30.6.2021 20:58

Jak píšu výše, není jedno co kdy, kde jak a čím se pase. Co jedné lokalitě svědčí může jinou zničit. Pokud vyženete stádo koní v květnu nebo červnu do rašelinné louky s prstnatcem, ochranáři fakt rádi nebudou

Pošlete fotku, zkusíme to vymyslet.

Psala jsem letní tábor, myšleno prázdniny = červenec a srpen. A jednalo se o 3 koně.

30.6.2021 21:31

To nebylo myšleno proti Vám nebo tomu táboru. Jen mám trochu strach aby se nezobecnilo že pastva koní je pro "chráněný kytky" automaticky dobrá. Může a nemusí. Jestli to má kamarádka domluvené s někým znalým, je to nejlepší řešení pro všechny.

1.7.2021 07:50

Přidávám se k alano, ta má podrobnější informace :-) Taky není kosení jako kosení. Chráněné lokality se vzácnými druhy prostě potřebují specifickou péči.

Pokud se nicméně o chráněnou lokalitu nejedná, je na majiteli či uživateli, zda bude ochranu kvítí nějak řešit - pak je vhodné se skutečně obrátit na odborníka, který určí společenstvo, vlajkový druh, a navrhne plán péče.

Ze zkušenosti vím, že plány péče o některé lokality zahrnují přepásání jak ovcemi tak hovězím, na těch lokalitách jsme byli na exkurzi, odborník nás provázel (bohužel už si nevzpomenu, kde jsme to byli, mám za to, že to byly skutečně nějaké Krkonoše). Uznávám, že kůň je na pastvu specifický. Nicméně jako element působící kladně na populace orchidejí se zmiňují nově zbudované pastviny "divokých" koní celkem opakovaně :-) Na některé louky se právě ti koně pouštějí pouze v určitá období. To je pak právě na posouzení odborníka.

Zajímala by mě omezení, která v rámci ochrany přírody může místní správa požadovat. Aby nakonec majitel ještě nesplakal nad tím, že orchideje "prokecnul".

1.7.2021 13:50

To nebylo myšleno proti Vám nebo tomu táboru. Jen mám trochu strach aby se nezobecnilo že pastva koní je pro "chráněný kytky" automaticky dobrá. Může a nemusí. Jestli to má kamarádka domluvené s někým znalým, je to nejlepší řešení pro všechny.

Však to bylo jenom upřesnění.

Nwm

2.7.2021 14:01
Nwm

XXX.XXX.43.233

Děkuji, fotku nemám, sama jsem tam nic nenašla. Na úřadu mi řekli, že neví jestli mi tam pastvu povolí, že se na podzim bude projednávat, zda bude pozemek spadat do chráněného území. Je možné se nějak bránit, že potřebuji pozemek využívat, nemám kam jinam dát koně? Respektuji, že tam nemůžu jezdit traktorem, ohradit velky prostor, aby to koně nerozdupali, nesekat atd, ale nelíbí se mi, že mi zakazují pastvu, to mám koně prodat protože na mém pozemku je možný výskyt orchidejí? Celkem na to spěchám, mám šest koni a ustájení v komerční stáji si nemůžu dovolit. Úřady si dávají na čas a už jsem z toho celkem nešťastná. Stálo by se něco, kdybych tam udělala ohradu bez povolení, kdyz nehrozí otrava koní?

2.7.2021 14:29

Zatím tam chráněné území není, takže pást můžete (pozor na větší investice do ohrazení).
Nejspíš vás v případě, že pastva bude v budoucnu vadit, vyzvou k vyklizení pastviny.
Následně by vám mohli uložit pokutu.

Poraďte se s právníkem, který má přehled v ochraně živ. prostředí a úředním postupu, hodina konzultace vyjde na tisícovku a budete mít jasno - i ohledně případného odvolání, lhůt...

Mimochodem jako majitel pozemku byste měla být účastníkem řízení, pokud nejste, opět se poraďte a požádejte zavčasu o zahrnutí. Jak se jednou ta mašinérie dobéře k razítku, budete mít v podstatě smůlu. Řízení se dá v případě nutnosti i velmi efektivně zdržovat (aniž bych chtěla nějak ponoukat).

2.7.2021 14:31

A pokud vás osud orchidejí zajímá, tak si tam vemte nějakého botanika, který vám je ukáže, a řekne vám, zda je to vůbec druh, kterým by bylo třeba se nějak zabývat. Některé druhy orchidejí jsou v podstatě nudné zelené kytky, i v době kvetení, normální člověk (jako já) je prostě nepozná.

2.7.2021 23:15
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Stačí si nainstalovat Plant net, dle fotky určuje velmi dobře. A nebo využít nabídku zde a postnout to sem, nebo na FB do Určování rostlin.

3.7.2021 09:39

Dotaz napsal(a):
Stačí si nainstalovat Plant net, dle fotky určuje velmi dobře. A nebo využít nabídku zde a postnout to sem, nebo na FB do Určování rostlin.

OT: dcera má něco podobného na houby , důrazně jsem jí vysvětlila, že když jí mobil řekne, že houba je jedlá, může to být taky jen jednou a že otrava se může projevit až za několik hodin, den, a pak už není pomoci..... postrašila jsem jí pořádně. No nejsem z aplikací , které mohou být "nebezpečné" moc nadšená, právě že aplikace na kytky není taky moc přesná, mám jí vyzkoušenou, nepoznala pryšec chvojku...

3.7.2021 16:33
Dotaz

XXX.XXX.235.225

OT: dcera má něco podobného na houby , důrazně jsem jí vysvětlila, že když jí mobil řekne, že houba je jedlá, může to být taky jen jednou a že otrava se může projevit až za několik hodin, den, a pak už není pomoci..... postrašila jsem jí pořádně. No nejsem z aplikací , které mohou být "nebezpečné" moc nadšená, právě že aplikace na kytky není taky moc přesná, mám jí vyzkoušenou, nepoznala pryšec chvojku...

Taky záleží, jak to vyfotíte, můžete i vyfotit víc těch snímků. A nebo to nechat určit lidské uživatele té appky.

Jinak shodou okolností, mně to konkrétně pryšec chvojku určilo dobře (byl i odkvetlý), od té doby ho poznám.

Neříkám, že to určí vše, třeba komerční křížence orchidejí to moc neumí, ale to se dá pochopit.
Moje zkušenost s appkou je dobrá, mně funguje bez problémů, stačí mi rámcové zařazení, ne přesný kultivar.

EDIT: Jinak tedy houby bych podle jakékoliv aplikace já také nesbírala, pokud je chci konzumovat.

3.7.2021 20:52

Ono těch aplikací může být víc...

11.7.2021 15:20

Trochu se zpožděním (po dovolené...). Orchideje už budou asi odkvetlé a fotky už nejspíš letos neseženete.

Není mi úplně jasné jestli o těch orchidejích víte od toho úřadu (předpokládám že jde o Krajský úřad, když má vyhlašovat chráněné území?). Pokud ano, tak právě tam by vám měli říct o jaký druh jde. Území ČR je poměrně dobře botanicky zmapované. Pokud uvažují o vyhlášení chr. území tak k tomu mají pádný důvod. V první řadě tedy doporučuju obrátit se na ten úřad a probrat to s nimi. Nenechte se odbýt. Zeptejte se na druh a správnou péči o něj (nebo si ji pak, až budete znát druh, aspoň vygoolit). Možná budou znát i přesné místo výskytu na Vašich pozemích, ptejte se na to a pokud mají, chtějte zákresy. Přeptala bych se na důvod vyhlášení toho území a na všechny zvláště chráněné druhy rostlin které na tom pozemku jsou evidované. Měli by být schopni Vám i předběžně poradit zda, kam a kdy můžete koně pustit letos pást, nebo zprostředkovat kontakt na někoho kdo poradí. Informovat Vás a zodpovědět vaše dotazy úřad ze zákona musí.

Pokud údaje úřad nemá (může mít např. údaje zastaralé - když mluvíte o podezření) je to možná důvod odkladu rozhodnutí o chráněném území do podzimu - v průběhu jara či léta se doplňují aktuální odborné průzkumy. Přeptala bych se i na to - zda se něco takového plánuje, zda už tam nějaké průzkumy proběhly, a pokud ano, zda můžu vidět přeběžné výsledky, příp. kontakt na toho botanika co je dělal.

Určitě je dobrý nápad projít pozemek přímo s botanikem. Šikovný botanik s Vámi na místě probere co kde je a není vhodné abyste se nedostala do konfliktu, přímo ukáže nejcennější místa, a doporučí správný postup. Třeba zjistíte že nebude problém se na té pastvě nějak domluvit. Kontakt s odborníkem - botanikem by vám mohl zajistit přímo ten úřad. Pokud nebudou ochotni, můžete zkusit kontaktovat např. ČSOP, pokud chcete spíš někoho z neziskových organizací, nebo příslušné pracoviště AOPK (taky úřad, ale odborný - tzn. pracují tam přímo botanici).

http://www.csop.cz/index.php?cis_menu=2&m1_id=1040&m_id_old=1000
https://www.ochranaprirody.cz/regionalni-pracoviste/

Anebo napište region a zkusím někoho doporučit (třeba soukromě emailem). Doporučuji jednat rychle, ideální botanická sezona už je za námi.

Zvláště chráněné druhy jsou ze zákona chráněné před poškozováním i mimo vyhlášená chráněná území. Pokud už Vás úřad oslovil že se na té louce připravuje vyhlášení chr. území, a ještě Vás informoval že tam jsou chráněné druhy, tak bych opravdu raději postupovala po dohodě s nimi, jinak si můžete zadělat na problémy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík