Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

LucyLou

1.7.2021 10:12
LucyLou

XXX.XXX.236.105

Dobrý den, jsem v situaci kdy si nejsem jistá kvalitou sena.
Mám svoje staré seno na několik týdnů, ale nevystačí to na krmení než se nové seno uleží. Přivezla jsem si balík, který byl skladovaný venku pod plachtou, bohužel jsem nesehnala nikoho kdo by měl v hale, nyní mají všichni už jen nové seno uvnitř. Obrala jsem několik vrstev na vrchu - dolejšek byl nahnilý, ne ale plesnivý. Jestli je to rozdíl...
Seno uvnitř plísní nesmrdí, ale má takovou sladkou vůni? Seno však nějak nadměrně nepráší, jen lehce a prach je jako z našeho sena a padá dolů. Ale voní prostě trochu jinak než naše loňské volné.
Moje otázka je teď, zda mohu takové seno krmit míchané s naším starým. Nemám s balíkovaným senem zkušenosti a mám obavy, zda by koním neublížilo za těch pár týdnů. Jak se pozná případně seno zapařené v balíku?
Mám balík vyhodit (k tomu se přikláním já nejvíce) nebo třeba přimíchávat a zkusit přidávat k senu pivovarské kvasnice nebo vyvazovač mykotoxinů?
Nebo se nemám obávat?
V okolí říkali koňáci, že takové seno krmí, ale mně se to nezdá.
Děkuji za všechny rady a tipy

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.7.2021 10:37

Seno zapařené v balíku? to mě nikdy nenapadlo, jen se může stát, že vlhčí seno slisované hodně na těsno je pak jako by "navinulé" . Udělá se skoro jako senáž, koně to milují...krásně to voní, tak sladce po senáži.
Dejte koním ochutnat ,uvidíte, jestli se do toho pustí s chutí nebo budou ofrňovat...kterému dají přednost.

1.7.2021 10:37

Když to nevidíme, necítíme, tak vám neřekneme, zda je balík v pořádku (no a kdo ví, zda bych to uměla posoudit i kdybych u toho byla).
Pokud chcete mít jistotu, vyhoďte ho.
Míchat se starým senem můžete v nouzi to nové, které ještě není uleželé. Odebírejte vždy tu vrchní vrstvu, která je "vyvětraná". Klidně můžete vždy den předem odmotat a rozhodit to někde do plochy, pro klid duše.
Nebo sekejte koním trávu.
Nebo sežeňte loňské seno z haly, u nás se ještě hojně prodává, za hubičku.

P.S. v balíku se teď od loňska nemá už co zapařit. Pokud by se zapařilo seno v balíku loni po sklizni (protože bylo sklízené s přílišnou vlhkostí), bylo by uvnitř shnilé, plesnivé (to může být - neviditelně) a nebo může vzniknout v podstatě i senáž, pokud vnější vrstvy dostatečně utěsní seno uvnitř (zažila jsem u stohu) - z toho by pak mohla být i ta nasládlá vůně. No ale jak říkám, nevidím, necítím, nemohu posoudit.

V případě jakýchkoli pochybností seno vyhazuju.

LucyLou

1.7.2021 11:13
LucyLou

XXX.XXX.236.105

Děkuji za všechny zkušenosti. Seno půjde, opravdu si nejsem jistá a nechci riskovat.
Blbý dotaz, ale koně mohou takové seno, které by bylo skoro senáž? Není to na závadu? Žiju v přesvědčení že senáž koním nepatří...ale vím že někdo krmí stejně jako šrot a podobné dobroty.

1.7.2021 11:32
Arbora

XXX.XXX.233.1

Senáž pre kone je v poriadku, len je dosť energetické krmivo a podlieha rýchlej skaze, preto sa veľmi nevyužíva. Jeden rok sme mail podobné seno v pár balíkoch, voňalo sladko, tiež to asi bolo skôr niečo ako senáž, než seno. Kone ho absolútne milovali.

LucyLou

1.7.2021 11:51
LucyLou

XXX.XXX.236.105

Arbora napsal(a):
Senáž pre kone je v poriadku, len je dosť energetické krmivo a podlieha rýchlej skaze, preto sa veľmi nevyužíva. Jeden rok sme mail podobné seno v pár balíkoch, voňalo sladko, tiež to asi bolo skôr niečo ako senáž, než seno. Kone ho absolútne milovali.

Aha, děkuji za zkušenost. Jsem zase chytřejší :) Ještě jsem jim nedala ani ochutnat, právě kvůli té vůni.

LucyLou

1.7.2021 13:27
LucyLou

XXX.XXX.236.105

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když to nevidíme, necítíme, tak vám neřekneme, zda je balík v pořádku (no a kdo ví, zda bych to uměla posoudit i kdybych u toho byla).
Pokud chcete mít jistotu, vyhoďte ho.
Míchat se starým senem můžete v nouzi to nové, které ještě není uleželé. Odebírejte vždy tu vrchní vrstvu, která je "vyvětraná". Klidně můžete vždy den předem odmotat a rozhodit to někde do plochy, pro klid duše.
Nebo sekejte koním trávu.
Nebo sežeňte loňské seno z haly, u nás se ještě hojně prodává, za hubičku.

P.S. v balíku se teď od loňska nemá už co zapařit. Pokud by se zapařilo seno v balíku loni po sklizni (protože bylo sklízené s přílišnou vlhkostí), bylo by uvnitř shnilé, plesnivé (to může být - neviditelně) a nebo může vzniknout v podstatě i senáž, pokud vnější vrstvy dostatečně utěsní seno uvnitř (zažila jsem u stohu) - z toho by pak mohla být i ta nasládlá vůně. No ale jak říkám, nevidím, necítím, nemohu posoudit.

V případě jakýchkoli pochybností seno vyhazuju.

Odkud prosím jste? U nás mají všichni jen venku anebo nabízejí nové...

1.7.2021 13:42

LucyLou napsal(a):
Děkuji za všechny zkušenosti. Seno půjde, opravdu si nejsem jistá a nechci riskovat.
Blbý dotaz, ale koně mohou takové seno, které by bylo skoro senáž? Není to na závadu? Žiju v přesvědčení že senáž koním nepatří...ale vím že někdo krmí stejně jako šrot a podobné dobroty.

Senáž koním patří, dokonce se doporučuje dušným koním (protože nepráší), ale jak píše Arbora - je energetické, tudíž ne pro koně, co bojují s nadváhou. Ale hlavně se po otevření balíku rychle kazí, takže pro pár koní se vám to nevyplatí. My ho koním přidávali, měli jsme známého traktoristu z kravína, který vždycky přivezl hromádku z kravína - z nově načatého balíku.

1.7.2021 14:08

LucyLou

1.7.2021 15:41
LucyLou

XXX.XXX.236.105

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
liberecko

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/138179266/lonske-uskladnene-seno-vetsi-mnozstvi-levne.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/138165477/prodam-lonske-seno.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/138108596/prodam-seno.php

Děkuji, jsem ale PJ případně JČ. Takže toto je trochu z ruky. Musím se více ptát po okolí osobně.

1.7.2021 15:55

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/138466917/uskladnene-seno.php ? To vypadá, že loňské má ještě "doma" a letošní ještě nesvezl.

LucyLou

1.7.2021 16:07
LucyLou

XXX.XXX.236.105

Děkuji za odkazy, ale všechno přes 60 km od nás 120 km se senem? Snad musí být něco blíž? Říkám, že budu muset obcházet a ústně zjišťovat. Dodavatele mám, ale letos už má taky jen venku. Ten prostřední odkaz nevypadá moc dobře, přijde mi, že jsou na spodku balíků mokré fleky? Možná klame fotka?
Mám seno ještě tak na tři týdny, tak snad se něco objeví.

Jana48

1.7.2021 20:25
Jana48

XXX.XXX.26.164

Pokud sháníte seno, u nás v JČ bych věděla a za hubičku - okres Český Krumlov.

2.7.2021 07:56
Arbora

XXX.XXX.233.1

LucyLou napsal(a):
Děkuji, jsem ale PJ případně JČ. Takže toto je trochu z ruky. Musím se více ptát po okolí osobně.

Pravidelne berieme kamióny sena z opačného konca republiky, cca 300km jedna cesta, pretože to aj s dopravou vyjde lacnejšie, než kupovať tu pri nás. Čast od toho istého dodávateľa idú kamióny do Rakúska, Nemecka. Keby sme brali "tu v okolí", tak jeden balík vyjde aj na dvojnásobok.

2.7.2021 08:59

Když byla nouze, tak jsme brali seno taky 300 km daleko, kamion.

Půjčte si od nějakého souseda vozík za auto a pro ten balík nebo dva se otočte. Nemohu tušit, jak daleko od vás ty odkazy jsou, protože jste udala velmi širokou oblast, v které jsem se pokoušela hledat tak nějak ve středu.

Obvolejte ty, kteří nabízejí seno nedaleko od vás, i letošní, a prostě se sprostě zeptejte, zda nemají někde v koutě zbylé loňské ve stodole. Třeba jim zbyly 4 koule, a nemá pro ně cenu to inzerovat

LucyLou

2.7.2021 17:33
LucyLou

XXX.XXX.54.7

Nouze o seno není, jen prostě znám lidi co to mají pouze pod plachtou. Dopravu máme vlastní, v tom není problém, spíš mi jde o to najít si dalšího rezervního dodavatele co nejblíže abych měla jistotu i do dalších let. Přece je pěkného sena dost v okolí. A taky, že ano - už jsem sehnala.

Kamion je mi k ničemu, jde mi teď pouze o ten jeden balík nebo dva. Mám plno vlastního nového sena, které se musí jen uležet.

Přesto všem děkuji za pomoc a užitečné informace. Na Bazoši hledám jako první, ale prostě tam je všechno tak nějak daleko aktuálně, tak bylo třeba jít starou cestou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík