Nácvik výstavního postoje

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.7.2021 07:43
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Zdravím,
začala jsem učit tříletka na výstavu. Vodění, zastavování a zootechnický postoj OK. Už pilujeme různá prostředí. Ale nedaří se mi ho dostat do výstavního postoje se zakročenýma zadníma nohama. Takový ten postoj ceněný např. u welšíků.
Máte někdo pár typů jak na to?

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2021 12:52

Pipilota napsal(a):
Zdravím,
začala jsem učit tříletka na výstavu. Vodění, zastavování a zootechnický postoj OK. Už pilujeme různá prostředí. Ale nedaří se mi ho dostat do výstavního postoje se zakročenýma zadníma nohama. Takový ten postoj ceněný např. u welšíků.
Máte někdo pár typů jak na to?

Taky se na to připravuju, zatím jsem se k tomu nedostala, ale někdo mi radil, dát před zadní nohy kavaletu a pak posouvat jen přední.

7.7.2021 12:53
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Kavaleta je zatím jasná výzva k překročení a zvedání nohou až k břichu ;-)
mládě no... vyzkoušíme

7.7.2021 13:39

Viděla jsem učit to welshe pomocí tusirky, kdy na polechtani na noze, danou nohu posunuli o kousek dopředu.

Nicméně tenhle postoj některým koním vyloženě škodí, opticky to zkazi rámec koně.

7.7.2021 13:53

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Viděla jsem učit to welshe pomocí tusirky, kdy na polechtani na noze, danou nohu posunuli o kousek dopředu.

Nicméně tenhle postoj některým koním vyloženě škodí, opticky to zkazi rámec koně.

to snad může "slušet" jen krátkým tlusťochům...

7.7.2021 13:57

to snad může "slušet" jen krátkým tlusťochům...

Nevím mám krátkého tlustocha a nejlépe vypadá v postoji přední nohy u sebe a jedna zadní zakrocena. V tom velsskem postoji vypada se svým měkkým hřbetem ještě hůř než normální a v klasickém zootechnickem hodně závisí na tom jak moc má haksny pod sebou.

7.7.2021 15:05
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jenže prý mezinárodní posuzovatele dávají přednost koni který si umí takhle stoupnout... Tak jsem chtěla nacvičit a narazila jsem. Není to tak lehké jako zootechnický postoj.
Ještě jsme se tak nepostavili, aby bylo možné posoudit zda sluší...:-)

7.7.2021 15:13

Zkuste se domluvit s nějakým westerňákem, co dělá showmanship. Ti učí koně na jemné pohyby ohlávkou ovládat každou jednotlivou nohu. Pak by to asi taky šlo naučit.

7.7.2021 15:33

Ale jinak to vidím strašně jednoduše, na poklepání tušírkou bych nechala koně nohou zakročit. Za jakýkoli pohyb nohou jinam bych nedělala nic, za pohyb ve správném směru (či naznačení) odměna. To je asi pozitivka, že. Jde jen o to, zda budeme chtít po koni zakračovat zadní nohy a nebo posouvat dopředu přední nohy, ale na pochopení systémem "děláš, co chci - odměna" x "neděláš, co chci - beze změny" je to obojí rovnocenné.

8.7.2021 07:56
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tak koník začal nabízet hrabání a to hodně intenzivně. Okamžitě se vracíme k zootechnickemu postoji... Tohle nechám na jindy, zavání to prusvihem.

8.7.2021 08:05

Zkuste ovlivnit zadní nohy místo předních. Teda pokud se vám do toho bude chtít.

8.7.2021 10:42

Zkuste ovlivnit zadní nohy místo předních. Teda pokud se vám do toho bude chtít.

Na výstavě není žádoucí obíhat koně zboku, zezadu a řešit zadní nohy.

8.7.2021 12:19
Pipilota

XXX.XXX.46.93

ono právě když mlaďoch moc nabízí hrabání dá se toho pokazit i do budoucna hrozně moc (navíc poník, tedy k dětem, tam žádné hrabání být prostě nesmí)... takže upevním kvalitní zootechnický ve všech prostředích

8.7.2021 12:54

Na výstavě není žádoucí obíhat koně zboku, zezadu a řešit zadní nohy.

stačí koně naučit na slovní povel nebo pokyn, na který potom požadavek převedete ;-)

8.7.2021 15:34
Pipilota

XXX.XXX.46.93

stačí koně naučit na slovní povel nebo pokyn, na který potom požadavek převedete ;-)

jenom to není tak lehké jako u psa... a taky spolehlivost na akci ;-)

8.7.2021 15:40

No, já toho o psech moc nevím. To už jsem si jistější u koní :-)
Ale i u pejsků nedávno povídali, že na výstavě s mladým psem, který je poprvé, se to prostě tak přísně nebere.

Určitě ale neuškodí, když koníka budete brát do společnosti :-) My jsme hříbata tahali na akce už od odstávčat, a pěkně soutěže na ruce, aby se okoukali, zvykli si na lidi, mávátka, reproduktory (někdy jsou fakt blízko). A velmi VELMI se nám to vyplatilo.

Zato jsme nenacvičovali žádný výstavní postoj. Na výstavě se zahraničním posuzovatelem jsme prostě poníky naštelovali "tak nějak" do zootech. postoje, posuzovatel si je stejně oběhl ze všech stran, takže žádné drámo.

8.7.2021 16:33
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jsme právě byli jen jednou v kategorii roček (tam jich bylo málo) - to se dalo, byla první heč. Loni jsme to s koronáčem radši vzdali. Letos už ale chceme jít (mám obě očkování). Právě že to máme za rohem a tak je škoda se nejít trochu otrkat. Jenom jsem chtěla zvednout její šance, když je už v kategorii početně nejsilnější - stejně když je tam vždycky i nějaký plemeník co to jezdí jako seriál, tak šance padají... No ale když už se s tím člověk koupe a zaplétá, tak alespoň hezký postoj na fotky jsem chtěla nacvičit. Ale prostě jako tříletá má asi víc energie na blbinky...(jsme ještě neobsedli) Dám přednost bezpečí, ono taky když jich bude v kolbišti prostě hustěji atd.

9.7.2021 08:51

to je rozhodně rozumné. Pokud s nácvikem něčeho nového na akci začínáte krátce před akcí, tak to nemá cenu lámat přes koleno.

9.7.2021 09:01

No, já toho o psech moc nevím. To už jsem si jistější u koní :-)
Ale i u pejsků nedávno povídali, že na výstavě s mladým psem, který je poprvé, se to prostě tak přísně nebere.

Určitě ale neuškodí, když koníka budete brát do společnosti :-) My jsme hříbata tahali na akce už od odstávčat, a pěkně soutěže na ruce, aby se okoukali, zvykli si na lidi, mávátka, reproduktory (někdy jsou fakt blízko). A velmi VELMI se nám to vyplatilo.

Zato jsme nenacvičovali žádný výstavní postoj. Na výstavě se zahraničním posuzovatelem jsme prostě poníky naštelovali "tak nějak" do zootech. postoje, posuzovatel si je stejně oběhl ze všech stran, takže žádné drámo.

Nesetkala jsem se Teda s tím, že by u psů co jsou na výstavě poprvé se to bralo méně přísně. Nám kvůli obezretnosti mladého psa neudělil posuzujíci titul, přestože jsem mu říkala že je to jeho první výstava.
Jinak souhlasím že normální zootechnicky postoj stačí k ukázáni koně 😊

9.7.2021 12:56
aluska

XXX.XXX.197.205

Nesetkala jsem se Teda s tím, že by u psů co jsou na výstavě poprvé se to bralo méně přísně. Nám kvůli obezretnosti mladého psa neudělil posuzujíci titul, přestože jsem mu říkala že je to jeho první výstava.
Jinak souhlasím že normální zootechnicky postoj stačí k ukázáni koně 😊

U psů se nebere ohled jestli jsou na výstavě poprvé, ale mírnější hodnocení je u štěňat. Ale i tak na naší klubovce ve třídě stěňat byl první z pěti můj mrňous, protože se při chůzi v kruhu nezasekával, ale plynule následoval buřta v mé ruce , takže měl nejlepší pohyb

9.7.2021 15:03
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Jestli umíte anglicky, zkuste tohle:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL_Bw_MPIh2UyfEs2PM_MjUKI2MMmDPnzJ

Je to velmi nenásilný způsob, jak postupně dostat koně do výstavního postoje. Když si odmyslíte to arabské vytažení krku, tak to lze využít pro všechny plemena.

Přidejte reakci

Přidat smajlík