Poprsník pro fixaci sedla

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.7.2021 08:31
uuu

XXX.XXX.35.122

Ahoj,

prosím o radu ohledně výběru poprsáku. Mám 4 letého WPBR který nemá žádný kohoutek. I když sedlo jsme vybrali dobře a sedí mu, při ježdění nesjíždí dopředu ani dozadu - ale protože víme jak je to s kulatými koňmi, přecijen pohyb do strany tam je při nasedání a nějakém nečekaném úskoku pod sedlem. Nasedání jsme vyřešili logicky stupínkem, ale posledně náš vylekali bažanti ve křoví a teda při nečekané otočce o 180° v klusu jsem sedlu moc nevěřila že to ustojí ( i když se naštěstí podařilo ) takže potřebujeme něco co tohle zafixuje...

Mám předvybraný 5ti bodový Kentaur Palermo, ale objevila jsem i ekonomičtější a pro mě hezčí variantu ( viz foto ) nicméně nedokážu posoudit, jestli fixuje sedlo i při pohybu do boku ?? Nebo vsadit raději na ten 5ti bodový který určitě takové úskoky zajistí, abych neskončila i se sedlem pod břichem koně...

Děkuji předem za zkušenosti.

8.7.2021 08:43
kallisto

XXX.XXX.217.242

Tohle podle mne nepomůže. Jak máte dotažený podbřišník? A teď nemyslím ani tak na nasednutí, ale třeba po deseti minutách kroku?

8.7.2021 08:48
uuu

XXX.XXX.35.122

kallisto napsal(a):
Tohle podle mne nepomůže. Jak máte dotažený podbřišník? A teď nemyslím ani tak na nasednutí, ale třeba po deseti minutách kroku?

Dotahuji postupně ale přesně nevím na co se ptáte? Dotažený mám dostatečně, víc už bych jej přetáhla.. a ze sedla po dosednutí ještě po pár krocích o dírku dotahuji aby to bylo akorát..

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.7.2021 08:54

Správně zapnutý poprsák proti posunutí sedla do strany pomůže jen až skutečně bude už sedlo na boku koně. Vyřeší to opravdu jen to, aby sedlo nesjelo koni přímo pod břicho (a nesvléklo se mu na slabiny, což může být v důsledku fatální problém). Ale vás to vysadí spolehlivě i s poprsákem. Pokud ho tedy nezapnete tak, že bude celou dobu v tahu. A to doufám nezapnete.

Pomoci by mohl podocasník - pokud se vám do strany točí jako první zadní rozsocha. Ale to by také znamenalo, že sedlo je z nějakého důvodu v místě pod zadní částí posedlí v špatném kontaktu se hřbetem.

Obecně pokud se sedlo na koni při správném dotažení posouvá, znamená to, že nesedí. Na některé buřtíky se těžko shánějí i sedla na míru - naši sedláři to neumějí dopasovat

Pokud nepřipadá změna sedla z jakéhokoli důvodu v úvahu, zvážila bych být vámi protiskluzovou podložku, příp. protiskluzovou úpravu podsedlové dečky. Mimochodem některá sedla ujíždějí právě na podsedlovce, a když jsou vychýlená z osy, vezmou teprve podsedlovku s sebou - může pak za to materiál, tloušťka, střih nebo jiné vlastnosti podsedlovky, a s jinou se sedlo nehýbe. Můžete též zvážit. Také lze s padnoucím sedlem jezdit zcela bez podsedlovky - a věnovat zvýšenou péči kontaktní ploše sedla.

8.7.2021 09:13
Arbora

XXX.XXX.233.1

Nemyslím si, že pomôže podchvostník, ten sedlu nedovolí ísť dopredu, ale do bou sa pokojne skĺzne. pokiaľ teda nebude dotiahnutý na krv tak, aby nepovolil.

Radšej by som skúsila nejakú protišmykovú podsedlovku. Myslím, že manmat niečo mal, za celkom prijateľné ceny.

8.7.2021 09:16
uuu

XXX.XXX.35.122

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Správně zapnutý poprsák proti posunutí sedla do strany pomůže jen až skutečně bude už sedlo na boku koně. Vyřeší to opravdu jen to, aby sedlo nesjelo koni přímo pod břicho (a nesvléklo se mu na slabiny, což může být v důsledku fatální problém). Ale vás to vysadí spolehlivě i s poprsákem. Pokud ho tedy nezapnete tak, že bude celou dobu v tahu. A to doufám nezapnete.

Pomoci by mohl podocasník - pokud se vám do strany točí jako první zadní rozsocha. Ale to by také znamenalo, že sedlo je z nějakého důvodu v místě pod zadní částí posedlí v špatném kontaktu se hřbetem.

Obecně pokud se sedlo na koni při správném dotažení posouvá, znamená to, že nesedí. Na některé buřtíky se těžko shánějí i sedla na míru - naši sedláři to neumějí dopasovat

Pokud nepřipadá změna sedla z jakéhokoli důvodu v úvahu, zvážila bych být vámi protiskluzovou podložku, příp. protiskluzovou úpravu podsedlové dečky. Mimochodem některá sedla ujíždějí právě na podsedlovce, a když jsou vychýlená z osy, vezmou teprve podsedlovku s sebou - může pak za to materiál, tloušťka, střih nebo jiné vlastnosti podsedlovky, a s jinou se sedlo nehýbe. Můžete též zvážit. Také lze s padnoucím sedlem jezdit zcela bez podsedlovky - a věnovat zvýšenou péči kontaktní ploše sedla.

O to mi právě jde, aby v krizové situaci sedlo nesjelo pod břicho. Při běžném ježdění se neposouvá, ale při úleku se hnulo... naštěstí né tolik aby sjelo na bok, popř. pod břicho.. ale koník je mladý a občas takové úskoky prostě má když ho něco vyleká takže mi jde o "nouzovou záchranu" když by šlo do tuhého ...

Sedlo si myslím že je v pohodě, vybírali jsme dlouho, máme model od Prestige sice z druhé ruky, ale po prvním majiteli pasované na stejně stavěného koně. Sedláře jsme tu sice neměli ale komora odpovídá, polštáře sedí přesně na zádech, délka správná, lopatka volná.. i pocitově vše ok ( při ježdění se nezvedá, nelehá na kohoutek ... ) jen jak říkám, on ten valach fakt nemá žádný kohoutek a záda jak podle pravítka. Při obsedání jsem na něj měla wintec s měnitelnými komorami a při nasedání se kroutilo i pri modré, černé i červené komoře ( a to podle měrky od Wintecu měl mít modrou )

Jestli se kroutí prvně zadní rozsochou - bych neřekla, řekla bych že "jede" celé rovnoměrně ale nezaměřovala jsem se na to ( teda, ono ani při nasedání přes třmen nesjelo nikdy úplně na bok, ale prostě posunulo se .. )

8.7.2021 09:26
uuu

XXX.XXX.35.122

Arbora napsal(a):
Nemyslím si, že pomôže podchvostník, ten sedlu nedovolí ísť dopredu, ale do bou sa pokojne skĺzne. pokiaľ teda nebude dotiahnutý na krv tak, aby nepovolil.

Radšej by som skúsila nejakú protišmykovú podsedlovku. Myslím, že manmat niečo mal, za celkom prijateľné ceny.

Děkuji za tim mrknu na manmat .. mám od nich postroje na psy

8.7.2021 09:28

Tak pak můžete použít jaký jen poprsák vám bude libo :-) To je uplně lhostejno :-)

8.7.2021 09:30
uuu

XXX.XXX.35.122

Tak pak můžete použít jaký jen poprsák vám bude libo :-) To je uplně lhostejno :-)

Takže ten viz první foto by taky zafungoval proti otočení na bok ? nějak si to nedokážu vizualizovat...

8.7.2021 09:31

No jo, uni sedlo i kdyby mělo komory ve všech velikostech světa prostě na atyp hřbet sedět nebude, to je jasná.

8.7.2021 09:34
uuu

XXX.XXX.35.122

No jo, uni sedlo i kdyby mělo komory ve všech velikostech světa prostě na atyp hřbet sedět nebude, to je jasná.

jo no ... ale na obsedání bylo dobrý

8.7.2021 09:36
kallisto

XXX.XXX.217.242

To stejně nepomůže. Jestli hrozí až přetočení pod břicho, je blbě buď sedlo, nebo není dotažené. Max fakt zkusit neklouzavou podsedlovku. Proto se ptám, jak máte po vykrokování dotaženo? Strčíte za podbřišník dlaň? Dva prsty? Nic?

8.7.2021 09:38

uuu napsal(a):
Takže ten viz první foto by taky zafungoval proti otočení na bok ? nějak si to nedokážu vizualizovat...

Ne na bok (záleží také na tom, co míníte "na bok"), ale pod břicho. Zabrání prostě té nejhorší fatální krizovce. Na místě vám sedlo nepodrží žádný poprsák, jak bylo řečeno.

Tento logicky nepustí místo, kde je přichycený k podbřišníku, aby překonalo loket koně. Takže se prostě neposune sedlo pod břicho koně, bude vlát na boku koně. Poprsák stejně jako podocasník NENÍ URČENÝ k tomu, aby bránil posunutí sedla do boku. Tak to je.

Pětibodový poprsník vám pomůže pouze v tom, že je nejspíš uchycený níže na podbřišníku, než ten jednoduchý, takže sedlo zůstane na boku koně viset výše.

Ještě jednou: správně zapnutý poprsák posunutí sedla z osy hřbetu nezabrání. Pokud poprsák dotáhnete na krev, tak samozřejmě bude sedlo nacpané koni na lopatky, o ty se zarazí, a šance, že se posune ze hřbetu, bude nižší. Takto ale jezdit nechcete, vycházím-li z popisu, jak jste vybírala sedlo.

Prostě vyzkoušejte jinou podsedlovku nebo protiskluz. Ani to u nepadnoucího sedla nezaručí, že se neposune.

8.7.2021 09:42
uuu

XXX.XXX.35.122

kallisto napsal(a):
To stejně nepomůže. Jestli hrozí až přetočení pod břicho, je blbě buď sedlo, nebo není dotažené. Max fakt zkusit neklouzavou podsedlovku. Proto se ptám, jak máte po vykrokování dotaženo? Strčíte za podbřišník dlaň? Dva prsty? Nic?

Dlaň na těsno asi ano ( podbřišník s gumami na obou stranách ) ještě se to nestalo že by sjelo pod břicho, ani na žebra.... ale max cca odhadem 10-15cm posun při krizové situaci ...

8.7.2021 09:46
uuu

XXX.XXX.35.122

Ne na bok (záleží také na tom, co míníte "na bok"), ale pod břicho. Zabrání prostě té nejhorší fatální krizovce. Na místě vám sedlo nepodrží žádný poprsák, jak bylo řečeno.

Tento logicky nepustí místo, kde je přichycený k podbřišníku, aby překonalo loket koně. Takže se prostě neposune sedlo pod břicho koně, bude vlát na boku koně. Poprsák stejně jako podocasník NENÍ URČENÝ k tomu, aby bránil posunutí sedla do boku. Tak to je.

Pětibodový poprsník vám pomůže pouze v tom, že je nejspíš uchycený níže na podbřišníku, než ten jednoduchý, takže sedlo zůstane na boku koně viset výše.

Ještě jednou: správně zapnutý poprsák posunutí sedla z osy hřbetu nezabrání. Pokud poprsák dotáhnete na krev, tak samozřejmě bude sedlo nacpané koni na lopatky, o ty se zarazí, a šance, že se posune ze hřbetu, bude nižší. Takto ale jezdit nechcete, vycházím-li z popisu, jak jste vybírala sedlo.

Prostě vyzkoušejte jinou podsedlovku nebo protiskluz. Ani to u nepadnoucího sedla nezaručí, že se neposune.

Děkuji takhle je to super napsané... já se omlouvám asi se špatně vyjadřuji, samozřejmě mi nejde o to aby se při ježdění neposunulo sedlo... jde mi o to, že když se kůň splaší a náhodou by to sedlo sjelo, tak aby ho poprsák " zachytil " na žebrech aby mu nesjelo pod břicho a nenastal kriticky nebezpečný moment pro koně i jezdce...

8.7.2021 09:50
kallisto

XXX.XXX.217.242

uuu napsal(a):
Děkuji takhle je to super napsané... já se omlouvám asi se špatně vyjadřuji, samozřejmě mi nejde o to aby se při ježdění neposunulo sedlo... jde mi o to, že když se kůň splaší a náhodou by to sedlo sjelo, tak aby ho poprsák " zachytil " na žebrech aby mu nesjelo pod břicho a nenastal kriticky nebezpečný moment pro koně i jezdce...

Ten nastane i s tím sedlem na boku. Jestli si myslíte, že se sedlem jen na boku se na koni udržíte v krizovce, tak ani náhodou. Stav sedlo na boku prostě nesmí nastat.

8.7.2021 09:55
uuu

XXX.XXX.35.122

kallisto napsal(a):
Ten nastane i s tím sedlem na boku. Jestli si myslíte, že se sedlem jen na boku se na koni udržíte v krizovce, tak ani náhodou. Stav sedlo na boku prostě nesmí nastat.

Ne, neudržím, spadnu. Ale vedle koně a ne tak, že bych se ocitla pod břichem koně mezi kopyty.. což se mi stalo kdysi dávno při zkoušení bezkostrového sedla. A sedlo na boku pro koně určitě není tak plašivá situace jako sedlo na břichu, které třeba sjede k zadním nohám ..

Stav sedlo na boku prostě nesmí nastat je fajn teorie, a pravděpodobně nenastane ale když máte koně rovného jako stůl, v mladém telecím věku kdy se ještě čas od času vyleká.. chcete si to prostě alespoň poprsákem posychrovat že se nedobijete pod kopyty ale kdyžtak prostě normálně slítnete vedle koně

8.7.2021 10:06

A uplně nejlépe padnoucí sedlo. Ještě jsem tedy upřímně neviděla ani nepadnoucí sedlo sjet koni takto zásadně na bok, pokud bylo správně (nebo více) dotažené. A že některé děti se držely urputně (nebo visely za oblečení na hrušce )

Jestli se vám sedlo celé posouvá z pozice při běžném nasedání přes třmen ze země, tak je to prostě špatně. Sice tuhle konkrétní situaci vyřešíte tím, že budete nasedat z vyvýšeného místa, ale nestabilitu sedla (která pochopitelně vadí i koni) tím nepořešíte.

8.7.2021 10:18
uuu

XXX.XXX.35.122

tak jsem pohledala na doporučení a našla jsem antislip dečku, dle popisu by to mohlo být vyhovující a mohlo by to eliminovat pohyby sedla při úskocích ..

https://www.equiservis.cz/podsedlova-decka-tlumici-antislip-vs-s-pdr-d-5522cz435/

Dneska objednávám, tak uvidíme snad to nebudou vyhozené prachy

Děkuji všem za rady

8.7.2021 15:10
deauville

XXX.XXX.46.69

Tak já bych to asi viděla trochu jinak než příspěvky nade mnou... Máme dva kulaté bezkohoutkové koně (appaloosa, lipicánka), oba mají sedlo z equiservisu tvarované na míru od p. Hakra - Prestige.

Už tehdy, když je pasoval (cca pět let zpátky) mě pan Hakr upozorňoval, že u kulatých koní je opravdu těžké najít sedlo, které nebude klouzat. Za základ, kromě padnoucího sedla, považoval antislip podsedlovku (máme), anatomický podbřišník (např. pro představu Prestige ANATOMIC, taky máme) a podocasník - nemáme, koně ho nesnesou.

U lipicánky stačí antislip dečka a anatomický podbřišník, u appaloosy bohužel ne - že by se sedlo někdy protočilo úplně, to se nestalo nikdy, ale občas trochu sklouzne do strany a musím ho "přišlápnout" na druhou stranu - samozřejmě je mi to nepříjemné.

Onehdá jsem vyzkoušela pětibodový poprsák a světe div se, pomáhá to. Samozřejmě ne na 100%, ale je to prostě lepší zase o kousek lepší. Každopádně pokud chcete vyzkoušet poprsák, tak má fakt smysl jen ten pětibodový.

8.7.2021 15:50

Na tlouštíky se doporučují takové ty "moon" podbřišníky :-) Mám za to, že hlavně proto, aby se neštíply koni za přední nohy a neposouvaly sedlo do nesprávné předozadní pozice, ale určitě mají více pozitivních efektů.

8.7.2021 15:53
Arbora

XXX.XXX.233.1

Jazdila som s podchvostníkom dosť dlhú dobu, ale neviem si predstaviť ako veľmi by musel byť pritiahnutý, aby nepustil sedlo nikam uhnúť - predpokladám, že by to bolo nepríjmené aj pri bežnej stranovej práci, či cvale. A hlavne, nie každé sedlo má krúžky na jeho upevnenie. Spoľahlivo ale zabráni tomu, aby sedlo liezlo na kohútik, čo býva tiež častý problém bezkohútikových koní.

8.7.2021 16:12
deauville

XXX.XXX.46.69

Arbora napsal(a):
Jazdila som s podchvostníkom dosť dlhú dobu, ale neviem si predstaviť ako veľmi by musel byť pritiahnutý, aby nepustil sedlo nikam uhnúť - predpokladám, že by to bolo nepríjmené aj pri bežnej stranovej práci, či cvale. A hlavne, nie každé sedlo má krúžky na jeho upevnenie. Spoľahlivo ale zabráni tomu, aby sedlo liezlo na kohútik, čo býva tiež častý problém bezkohútikových koní.

Paradoxně, s tím, aby sedlo lezlo na kohoutek, jsme u kulatých koní problém nikdy neměli. Sedlo vždycky šlo jen do stran. I proto si myslím, že podocasník, doporučovaný pro kulaté koně, je potřeba opravdu jen ve specifických případech. Ale vycházím jen ze zkušeností, statisticky ověřené to nemám:-)

8.7.2021 22:15
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Máme vyzkoušené antislip podsedlovky Barnsby-Equest a Premier Equine. V kombinaci s koženým bodbřišníkem fungují 100pro. I na shetlandovi bez kohoutku.

8.7.2021 22:35
koně

XXX.XXX.174.63

uuu napsal(a):
tak jsem pohledala na doporučení a našla jsem antislip dečku, dle popisu by to mohlo být vyhovující a mohlo by to eliminovat pohyby sedla při úskocích ..

https://www.equiservis.cz/podsedlova-decka-tlumici-antislip-vs-s-pdr-d-5522cz435/

Dneska objednávám, tak uvidíme snad to nebudou vyhozené prachy

Děkuji všem za rady

Ještě bych pro jistotu pridala ten poprsák ,hlavně aby měl uchyceni mezi prednimi,k podbrišniku
Ten sedlu nedovoli, se pretočit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík