Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nuimui

10.7.2021 13:05
Nuimui

XXX.XXX.168.142

Ahoj, předem prosím píši abyste si nechali že mám koně prodat pro sebe a nechali tak místo na vyjádření těm, kteří by se snažili pomoct i jinak.

Jsem podle mě ještě stále začínající jezdec. Jezdím cca tři roky ale bylo to ve stáji, kde jsem se toho moc nenaučila.
Před nějakou dobou jsem z klubu odešla, koupila si kobylku do které jsem se zamilovala a domluvila si trenéra pod kterým jezdím a snažím se zlepšovat.
Jenže ani pod trenérem není člověk bezchybný a občas prostě nějakou chybu udělám. Kobylka je dost citlivá, takže se snažím být opravdu jemná.

Jenže poslední dva týdny ji musím na tu jízdárnu doslova dokopat. Vůbec se jí nechce a myslím, že je to kvůli chybám v mém ježdění. Bojím se že mě nebude mít ráda, když to řeknu dětinsky. Bude utíkat, začne být zlá....
Už teď se mi ani nechce do ježdění, když vidím, že je jí to zřejmě nepříjemné.

Co můžu, kromě ježdění na jiném koni (což by přineslo další finanční výdaje) udělat pro vybudování vzájemného vztahu, ze kterého budeme mít radost obě?
Prostě, aby se těšila z toho, že za ní přijdu a nebylo to tak, že když mě uvidí spojí si mě s nepříjemnými věcmi?

10.7.2021 13:26
Dotaz

XXX.XXX.110.178

A jste si jistá, že ji nic nebolí? Kdy měla fyzio? Cajky jí sedí?

10.7.2021 13:51
Terven

XXX.XXX.110.191

Nemusí být chyba ve vašem ježdění. Nepíšete nic o minulosti kobylky - věk, jak dlouho je obsedlá, zda je to třeba bývalá sporťačka nebo kůň z pastvin po hříbatech, jestli vůbec byla zvyklá na jízdárenskou práci.
Obecně koně práci na jízdárně moc nemusejí a je umění lekci poskládat tak, aby koně neotravovala k smrti. Aby ho dokonce bavila, to už je vyšší dívčí.
Dobrých trenérů je pomálu, bývají velmi vytížení a drazí. Chyba může být klidně i v trenérovi, který nebere ohledy na signály a rozpoložení koně, nadužívá averzivní metody a podobně.
Pokud kobyla nebyla zvyklá na jízdárenskou práci, je nutné začínat pomalu - zpočátku klidně 10 minut a dost. Trenér, když už přijede, jistě vás tam drtí déle, možná i celou hodinu. Koně, pro které není jízdárna rutina, to obvykle velmi demotivuje- ať se snaží jak se snaží, práce nekončí.
Pro vybudování vzájemného vztahu občas dělejte něco, co vás obě baví. Jezděte ven, choďte na vycházky na ruce spojené s pasením, zkuste pozitivku.
Jízdárenská práce určitě má smysl, ale není to to nejdůležitější - důležitější je mít koně, který nemizí do nejvzdálenějšího cípu pastviny, když vás spatří.

10.7.2021 14:15
Nezzie

XXX.XXX.71.114

Chodíte jen tak ven? Pracuješ s ní občas jen třeba na ruce? Pokud chodíte jen na jizdarnu nemusí ji to už bavit, potřebuje změnu. Máš koně pro radost,ne? Tak se s ním i bav.

10.7.2021 14:22
lenacia

XXX.XXX.173.31

Kobyla podle mě je dost hodná na to, že nechce dělat zle a jen ví, že má nad vámi převahu v tom že se prostě zastaví.
Otázka je tedy proč.
Jako začátečník rozumím, že někam na vyjížďku to vždycky nejde, ale pravidelná jizdarenská práce může koně otrávit.
Může to být i tak že jí něco bolí, takže v první řadě určitě ten fyzio, a taky zkontrolovat nohy zda nemá nějaký neduh.
Co můžete udělat je vzájemná práce na ruce ze země, procházky do lesa nebo na louku na vodítku, to vlastně i utužuje váš vztah... Taky můžete zkusit kobylu na jízdárnu dovést a nasednout až tam... Nechodit na jízdárnu jen s trenérem ale i spolu jen tak. Obejít si jí jenom krokem a žádná práce. Nebo tam právě chodit na tom vodítku pracovat z té země.

10.7.2021 21:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nuimui napsal(a):
Ahoj, předem prosím píši abyste si nechali že mám koně prodat pro sebe a nechali tak místo na vyjádření těm, kteří by se snažili pomoct i jinak.

Jsem podle mě ještě stále začínající jezdec. Jezdím cca tři roky ale bylo to ve stáji, kde jsem se toho moc nenaučila.
Před nějakou dobou jsem z klubu odešla, koupila si kobylku do které jsem se zamilovala a domluvila si trenéra pod kterým jezdím a snažím se zlepšovat.
Jenže ani pod trenérem není člověk bezchybný a občas prostě nějakou chybu udělám. Kobylka je dost citlivá, takže se snažím být opravdu jemná.

Jenže poslední dva týdny ji musím na tu jízdárnu doslova dokopat. Vůbec se jí nechce a myslím, že je to kvůli chybám v mém ježdění. Bojím se že mě nebude mít ráda, když to řeknu dětinsky. Bude utíkat, začne být zlá....

Co můžu, kromě ježdění na jiném koni (což by přineslo další finanční výdaje) udělat pro vybudování vzájemného vztahu, ze kterého budeme mít radost obě?
Prostě, aby se těšila z toho, že za ní přijdu a nebylo to tak, že když mě uvidí spojí si mě s nepříjemnými věcmi?

Jen někteří koně mají své jezdce natolik rádi, že jim dají přednost před ostatními koňmi, aniž má majitel nějaký ten úplatek. Ideální, ale vzácné.
Pak jsou koně, co jsou naučení spolupracovat. Když je majitel slušný, dá koni jasně vědět, co po něm chce, ten vyhoví a když je k tomu i nějaká dobrůtka, tím lépe. Takových koní je většina.
A pak jsou koně, co majitele tak nějak nemusí. I když koni nic špatného nedělá. Tam jsou pak potřeba stanovit pravidla a striktně je dodržovat. Kůň bude vědět, že si své odpracuje a bude volníčko. Pravidelnost koním velmi vyhovuje.
Celkově chce práce s koňmi klid, srozumitelnost, velkou trpělivost.
A taky se nebát.
Že něco pokazím, že nejsem dosti hodná. co na to řeknou lidi. Předpokládám, že nejste žádná sadistka, co koně týrá. A většina koní menší nesrovnalosti toleruje. Zdokonalujte se v ježdění, chovejte se korektně a postupně si vztah s koněm vybudujete. A snad vám pak bude vaše kobylka i příznivě nakloněná.

10.7.2021 22:15
Arbora

XXX.XXX.233.1

Píšete, že máte trénera, čo na to hovorí? Riešite to s ním nejako?

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2021 13:26
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nuimui: ......Kobylka je dost citlivá, takže se snažím být opravdu jemná. .....

ono ocať pocať,...taky jsem si to kdysi myslela, ale pak kobyla začala, že tam nepujde, a tam se bude lekat, no tak to by mě mohla milovat... vzít koně na opravdový kontakt při ježdění je opravdu lepší, než řešit koňovi voloviny.(pok dáte pauzu ne volnější otěži, prostě si chvilku mákne a za to má odměnu) Spousta jezdců si myslí, že má kontakt, ale nemá a koník mu i proto může zlobit a odpírat jinak dřív běžnou poslušnost, prostě prozřel a dělá si co on potřebuje. jinak dál jak píše sisi,

11.7.2021 15:33
koně

XXX.XXX.174.63

Nuimui napsal(a):

Nepišete nic o minulosti kobyly.
Vy jste začátečnice,koupila jste si kobylu a pod trenérem se nějak dáváte dohromady
Co vám trenér poradil ? Kdyz jste se ho zeptala ,proč pod vámi kobyla najednou nechce chodit na jizdárně?
Kdyz pred 14ti dny ještě chodila
Jak se to projevuje?
Pojmy jako těšeni se, vzájemný vztah a má mě ráda ,se hodi mezi lidi
Zvire je prostě vaše a čeká se od něj spolupráce ,ono nemá na výběr .
Tak zkuste správně motivovat,aby se chovalo,jak potrebujete a nebylo mu u toho zcela neprijemně.

Niumi

17.7.2021 20:03
Niumi

XXX.XXX.148.101

lenacia napsal(a):
Kobyla podle mě je dost hodná na to, že nechce dělat zle a jen ví, že má nad vámi převahu v tom že se prostě zastaví.
Otázka je tedy proč.
Jako začátečník rozumím, že někam na vyjížďku to vždycky nejde, ale pravidelná jizdarenská práce může koně otrávit.
Může to být i tak že jí něco bolí, takže v první řadě určitě ten fyzio, a taky zkontrolovat nohy zda nemá nějaký neduh.
Co můžete udělat je vzájemná práce na ruce ze země, procházky do lesa nebo na louku na vodítku, to vlastně i utužuje váš vztah... Taky můžete zkusit kobylu na jízdárnu dovést a nasednout až tam... Nechodit na jízdárnu jen s trenérem ale i spolu jen tak. Obejít si jí jenom krokem a žádná práce. Nebo tam právě chodit na tom vodítku pracovat z té země.

Ano, fyzio mám na ni objednané.
No problém byl právě v chození NA jízdárnu. nasedám až tam. Jinak když na ní sedím tak jde dopředu, je to plňaska takže na krok ji moc neužije :D
Spíš jakmile jí dám sedlo a vyjdeme z boxu tak je problém.
Ven se dost bojím kvůli špatné zkušenosti, ale třeba to jednou přejde.
Na ruce se pást chodíme. Ve výběhu že mnou chodí. Vodím ji tam a taky domů na večeři, takže nikdy neví co ji ode mě zrovna čeká 😄

Ani nevím co jsem pořádně chtěla slyšet.
Možná jenom to že je to ze začátku v pohodě a že si na sebe časem zvykneme.

Ale hlavně uvidíme co řekne vet a fyzio. Byla ve sportu tak je možné že má nějaký zdravotní problém

17.7.2021 20:11
lenacia

XXX.XXX.173.31

Niumi napsal(a):
Ano, fyzio mám na ni objednané.
No problém byl právě v chození NA jízdárnu. nasedám až tam. Jinak když na ní sedím tak jde dopředu, je to plňaska takže na krok ji moc neužije :D
Spíš jakmile jí dám sedlo a vyjdeme z boxu tak je problém.
Ven se dost bojím kvůli špatné zkušenosti, ale třeba to jednou přejde.
Na ruce se pást chodíme. Ve výběhu že mnou chodí. Vodím ji tam a taky domů na večeři, takže nikdy neví co ji ode mě zrovna čeká 😄

Ani nevím co jsem pořádně chtěla slyšet.
Možná jenom to že je to ze začátku v pohodě a že si na sebe časem zvykneme.

Ale hlavně uvidíme co řekne vet a fyzio. Byla ve sportu tak je možné že má nějaký zdravotní problém

to mi spíš přijde jako že prostě ví co ji čeká, pokud nechce jít ani když ji vedete na ruce. Určitě bych počkala na fyzio a zkontrolovala jak sedí či nesedí sedlo...
Pohyb dopředu pod jezdcem sice může být čistá dopřednost, ale také může utíkat od tlaku právě z bolavých zad či špatného sedla.
Může to být samozřejmě i nějaká špatná vpomínka.
Zkusila bych ji třeba komplet nasedlat. Dovedla na jízdárnu, pochválila a šla zase domů a odsedlala, a takhle to opakovala.

Niumi

17.7.2021 20:34
Niumi

XXX.XXX.148.101

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nuimui: ......Kobylka je dost citlivá, takže se snažím být opravdu jemná. .....

ono ocať pocať,...taky jsem si to kdysi myslela, ale pak kobyla začala, že tam nepujde, a tam se bude lekat, no tak to by mě mohla milovat... vzít koně na opravdový kontakt při ježdění je opravdu lepší, než řešit koňovi voloviny.(pok dáte pauzu ne volnější otěži, prostě si chvilku mákne a za to má odměnu) Spousta jezdců si myslí, že má kontakt, ale nemá a koník mu i proto může zlobit a odpírat jinak dřív běžnou poslušnost, prostě prozřel a dělá si co on potřebuje. jinak dál jak píše sisi,

Tak v tom že se něčeho může lekat, vymýšlet to a to a projde jí to tak to ne 😀 V tom jsem důsledná, u koní se pohybuju už dýl, akorát jsem nejezdila. Bylo to většinou jenom vodění, krmení, pomáhání zapřahat...
Tím že je citlivá jsem myslela citlivá na pomůcky od jezdce. To je na jednu stranu dobře, že je jemná a reaguje na úplně malinké pobídky, ale někdy ji právě tohle dost vadí kvůli mým jezdeckým chybám začátečníka.
Nevím jestli umím dobře vysvětlovat.

17.7.2021 22:10
canka

XXX.XXX.215.5

A můžu se zeptat? Píšete,že po špatné zkušenosti se bojíte ven.. to znamená,že jako jezdíte jen na jízdárnu? No tak to by otrávilo každého koně...nezlobte se,ale tak to je...ani se jí pak nedivím,že tam nechce..vezměte jí na vyjížďku a střídejte to pravidelně s jízdárnou....jinak jí totálně znechutíte...

17.7.2021 22:47
akscha

XXX.XXX.26.89

K tomu me napada - pokud se s ni nebojite manipulovat ze zeme a chodite na prochazky ze zeme, můžete stejnou trasu projet krokem v sedle. Cestu obe znate a pokud by byl problem, můžete sesednout. Postupne muzete pridavat a prodluzovat. Jen u plnasky z drahy (je to ten pripad?) si musite dat pozor, abyste se pri naznaku prvniho problemu nepredklonila a nechytla oteze. To je signal pro rychlou praci a nekde ve vesnici na asfaltove ceste extremne nebezpecna vec... Jinak jsou ale plnasi snaziva zlaticka, z drahy bude zvykla na ruzne ruchy (nelekava) a i ty zacatecnicke chyby odpusti. Jen pro ni musíte byt srozumitelna a nedavat matouci, protichudne pomucky (jako treba baleni hlavy pres napobizeni do otezi)

Niumi

18.7.2021 14:36
Niumi

XXX.XXX.148.101

canka napsal(a):
A můžu se zeptat? Píšete,že po špatné zkušenosti se bojíte ven.. to znamená,že jako jezdíte jen na jízdárnu? No tak to by otrávilo každého koně...nezlobte se,ale tak to je...ani se jí pak nedivím,že tam nechce..vezměte jí na vyjížďku a střídejte to pravidelně s jízdárnou....jinak jí totálně znechutíte...

No je mi to jasné. Snažíme se na jízdárně dělat různé kraviny kromě práce. Máme tam postavený slalom, barely, kužely, branky, houpačku....

Do terénu se mi kvůli opravdu hodně tragické události ze sedla nechce.

Chodím s ní na ruce, občas třeba jen vyčistit nebo pomazlit do výběhu. Nevím co jsem ještě čekala za rady, ono toho asi víc nejde ani dělat.

Ale asi to už bude nějaký zdravotní problém, teď kvůli tomu právě nejezdím než jí zkontrolují. Má už přece jenom svůj věk a něco za sebou. Kdyžtak bude mít pohodový důchod na pastvině a budeme chodit jenom na procházky ze země, není to jenom o ježdění 🙂

Moc vám všem děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík