Přilnutí chladase

Českomoravský belgický kůň
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.7.2021 14:00
Piskot123

XXX.XXX.115.190

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli může ČMB chodit na přilnutí popřípadě s poloprůvlečkama. Mám problém že po všem čumí a myslím že by to bylo lepší kdyby měl zabalenou hlavu.
Dosud se mi pod ruce dostali pouze plnokrevníci a to je rozdíl a nevím jestli bych mu tím nějak neublížila.

15.7.2021 17:11
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Neuvažovala bych o žádné pomocné otěži než o martingalu.
Tažný kůň má hubu jako každý jiný kůň - pokud mu ji ve voze někdo neotupil hrubým zacházením (u nás norici chodí se stihlem). Čumivost po okolí se udělátkem neodbourá, naopak může vést k lekavosti. Je to spíš o poctivé práci ve smyslu zaujmout koně. Když ho to baví, nekouká co kde líta a čeho se "leknout". Oni jsou tažáci hodně chytří a ochotně dělají jen práci která jim dává smysl... a taky rádi chodí ve skupině, to potom nekoukají tolik po nebezpečích...

15.7.2021 23:18
Nezzie

XXX.XXX.69.188

Mě kobyla první vyjížďky taky čumí, trvá ji to asi měsíc ( měli jsme extra dlouhou pauzu z mých zdr.duvodu ) kdy hledá co se kde custne. Když vidím, že nastává potencionální problém začnu si s ni normálně povídat. Ano vypadám pro někoho možná jako deb..il, ale pro mě je lepší řešení než kůň stakajici na jednu stranu a já letící na druhou.
Práci po ní chci na jízdárně, venku si to prostě užíváme.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.7.2021 08:35

Teď nevím, zda myslíte na jízdárně (platí rada Pipiloty - práce musí zaujmout, nebo aspoň nenudit a neotravovat) nebo vyjížďku (tam platí rada Nezzie) - a já bych ještě přidala, že na vyjížďce chodíme především na zahozené otěži, právě proto, aby kůň mohl očumovat, co mu jen na srdéčku leží, aby se okoukal, nezasahujeme ani když se lekne, pokud toho nevyužije k nějaké lumpárně nebo nezačne prchat. Všechno si může prozkoumat, na všechno je dost času :-) Mimochodem jezdím na plnokrevníkovi.

16.7.2021 10:53

...přilnutí chlaďase....poloprůvlečky - jako cesta k zabalení....fungovalo to na plňase....

Vy jste vedle jak ta jedle. Pokud to řeknu velmi zjednodušeně - kůň jde na přilnutí ve chvíli, kdy vyklene hřbet a začne s ním pracovat. Koni můžete "sbalit hlavu" rvaním za hubu, nikdy tak ale ničeho kloudného nedosáhnete a ještě mu vytvoříte blokády a trvalou bolest.

Na přilnutí se dá jezdit jakýkoli kůň, i chlaďas. Dokonce s ním můžete jezdit i drezury do určitého stupně - na GP se samozřejmě asi nedostanete, ale to je jako kdybyste chtěla mít baletku z holky, která není tlustá, ale prostě je kobyloidní. Dále má chlaďase kde kdo za trouby, jenom proto, že často odvezou i začátečníka - ale opak je pravdou. Jsou to koně, kteří moc dobře vědí, co je pro ně dobré, dost odpustí, ale když nefér jednání překlene určitou mez, tak vám to prostě vrátí. Je to jako povaha člověka, kdy je kliďas, na kterém se dá dříví štípat, ale když to přeženete, tak vás zpraží tak, že nestíháte zírat. Prostě jsou hodně, ale ne blbí (upozorňuju, že mluvím o nezkažených koních).

To, že kůń na vyjížďce čumí - buď není na terén zvyklý a zároveň vám nedůvěřuje - s mladým koněm je nejlepší chodit na špacíry na ruce a pak na něm teprve jezdit, eliminuje se tím dost zbytečných problémů. Nebo to může mít v povaze, s tím nic neuděláte. Ale jak už tu někdo napsal - pokud ho sešněrujete - nemůže si věc dobře prohlédnout - může se začít lekat.

Dost také pomáhá mét koně naježděného na jemné pomůcky a vždy když se přestane věnovat cestě a jezdci, tak pobídnout, to zabírá velice dobře. Pokud ale máte okopaného koně nebo koně, který na vás prdí, tak to rozhodně tento problém pomocnou otěží nevyřešíte, to jde hloub, to je chyba v respektu.

Jinak více zde https://www.equichannel.cz/prilnuti ...a doporučuji kvalitního trenéra, alespoň jednou za čas.

Přidejte reakci

Přidat smajlík