Jaká je šance připuštění mladým hřebcem?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

sdfsd

19.7.2021 11:52
sdfsd

XXX.XXX.186.2

Ahoj, máte s tím někdo zkušenost?
Ustajovatel mi dal ke kobyle do výběhu hřebce 2 roky s tím, že veterinář ještě nechce kastrovat, jelikož varlata nejsou sestouplá a že zatím vůbec nehrozí, že by připouštěl, že je dost nevyzrálý. Na kobyle chovat nechci.
Mám mu věřit nebo je risk, že k incidentu může dojít?

19.7.2021 12:19
Jejda

XXX.XXX.91.129

Je to risk!!! Literatura uvádí pohlavní dospělost většinou 9 měsíců. Dříve či později Vás přesvědčí o své vyzrálosti. Navíc to plemenářská inspekce posuzuje jako "černou plemenitbu", bez ohledu na to, že jste nechtěla.

19.7.2021 12:30
Arbora

XXX.XXX.149.42

Aká je šanca? Dosť vysoká.

Pokiaľ nevyzrel doteraz, tak kobyla v ruji ho spoľahlivo "vyzrie".

19.7.2021 12:51
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Okamžitě oddělit a zavolat veta na sono aby cca za 14 dnů po té vyšetřil. Oni si to mohou skočit tak rychle, že si ani nikdo nevšimne (nebo to bude považovat za hru). Vet dokáže v začátku březost ukončit - pořád je to levnější než nechtěné hříbě (případně je možné chtít peníze po ustajovateli). Ona i ta pokuta za černou plemenitbu je dost reálná (v minulosti se to tolik nehrotilo).

Nezaškodí i rozhlédnout se po stáji kde vědí co dělají...

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.7.2021 16:48

sdfsd napsal(a):
Ahoj, máte s tím někdo zkušenost?
Ustajovatel mi dal ke kobyle do výběhu hřebce 2 roky s tím, že veterinář ještě nechce kastrovat, jelikož varlata nejsou sestouplá a že zatím vůbec nehrozí, že by připouštěl, že je dost nevyzrálý. Na kobyle chovat nechci.
Mám mu věřit nebo je risk, že k incidentu může dojít?

To je teda "prima" ustajovatel! Já bych to rozhodně nechtěla.

21.7.2021 10:54
LucyLou

XXX.XXX.59.63

Nechci strašit, ale opravdu bych se bála. Znovu společně probrat nebo změnit ustájení.

21.7.2021 11:41
anobbona

XXX.XXX.84.98

Dvouleták už je pohlavně vyzraly určitě a i když se netváří, tak si skočí velmi rád.
Malička šance neplodnosti je, když má kulky v břiše, ale na to bych se nespolehala, ba naopak bych měla obavu o druhého koně - pár jircaku jsem tu měla, a rubne jim v hlavě během vteřiny a jsou schopni skákat a útočit na cokoliv a kohokoliv.
Pokud nechcete hříbě (bude to bezpuvodovy kůň a můžete mít při registraci potíže) , tak okamžitě oddělit a kobylu zkontrolovat sonem

sdfsd

21.7.2021 12:00
sdfsd

XXX.XXX.186.2

máte představu, na kolik to sono vyjde?:(

byli tam spolu cca 4 dnů, myslím, že se kobyla neříjila, ale jistotu nemám, byla jsem týden pryča už tam byl a další týden jsme se dohadovali...z hřebce už je teď valach...

ustájení je jinak skvělé, ale tohle událost je pro mne nepochopitelná, majitel stáje je jinak velice duchapřítomný a zkušený...

21.7.2021 12:17
Arbora

XXX.XXX.149.42

Skúsila by som sa dohodnúť s majiteľom, aspoň na 50 % spoluúčasti, predsalen, je to najmä jeho vina. Sono tak okolo 1000-1500 kč, plus doprava.

sdfsd

21.7.2021 12:26
sdfsd

XXX.XXX.186.2

Veterinář ho totiž vyhodnotil jako pohlavně nedospělého, už ho měl kastrovat jednou, ale nebylo co...

nzzzzzzzz

21.7.2021 12:33
nzzzzzzzz

XXX.XXX.250.19

sdfsd napsal(a):
Veterinář ho totiž vyhodnotil jako pohlavně nedospělého, už ho měl kastrovat jednou, ale nebylo co...

Pak je to kryptorchid a pokud oboustranný, tak se nejspíš spoléhá na neplodnost. Ale kdoví, stačí když jedna zaplave bez souhlasu majitele by je ustajovatel k sobě dávat neměl.

21.7.2021 12:40

nzzzzzzzz napsal(a):
Pak je to kryptorchid a pokud oboustranný, tak se nejspíš spoléhá na neplodnost. Ale kdoví, stačí když jedna zaplave bez souhlasu majitele by je ustajovatel k sobě dávat neměl.

Jo jo, kamarádky expřítel měl stádečko ovcí a jednoho oboustranně kryptorchidního berana. A přesto měl (neplánovaná) jehňata. Život si najde cestičku...(citace z Jurského parku).

Přidejte reakci

Přidat smajlík