endyy

XXX.XXX.17.69
Zdravím,
dneska jsem měla trénink na školním konikovi v jezdeckem klubu ve kterém jezdím, když jsme cvalali na jeho horší nohu měli jsme problém zatocit na kruh, samozřejmě to nesvadim na koně,byla to moje chyba, když jsem ho chtěla otočit na kruh, vytocil jen hlavu a tělem šel furt dopředu, trenerka mi řekla, ze to je tím, ze taham vnitřní otěží a dávám málo ty vnější, i když jsem se pokoušela stejně mi to neslo nevíte, jak teda správně točit koně na kruh a jak s těmi otezemi ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

endyy
napsal(a):
Zdravím,
dneska jsem měla trénink na školním konikovi v jezdeckem klubu ve kterém jezdím, když jsme cvalali na jeho horší nohu měli jsme problém zatocit na kruh, samozřejmě to nesvadim na koně,byla to moje chyba, když jsem ho chtěla otočit na kruh, vytocil jen hlavu a tělem šel furt dopředu, trenerka mi řekla, ze to je tím, ze taham vnitřní otěží a dávám málo ty vnější, i když jsem se pokoušela stejně mi to neslo nevíte, jak teda správně točit koně na kruh a jak s těmi otezemi ?
Pokud to koník neumí, nenaučíte ho to za jednu jízdu, natoš, pokud není váš. Pomůcky: sed, holeň, ruka..
váha na vnitřní sedací kosti, vnitřní hoha na podbřišníku, vnější za podbřišníkem! na tu se často zapomíná, míra přiložení závisí na koni a.t.d. , koník musí znát pomůcky holení(na a za podbřišníkem)pokud je nezná- neumí dělat s nohama, to, co po něm chcete , nikdy korektně ve cvalu nazatočíte.... naposledy můžete jemně oddálit vnitřní otěž od krku, vnější může jít trochu i dopředu, opřít o krk- myslím z boku, neodalovat, držet u kohoutku, třeba se chyťte nákrčáku, nikdy přes krk.
Tak to je teorie, prakticky s tím taky bojuju...člověk to dělá jak má, ale ono to nejde a nejde, jsem už asi tak málo ohebná a prakticky mám už chybné pohybové stereotypy ....ale ono se to jednou poddá...snažim se na tom pracovat.

Hele já nikdy jezdit bez držení na kole neuměla, to asi jak jsem "křivá" ...někdo jezdí tak samozřejmě a mě to nikdy nešlo.

endyy
napsal(a):
Zdravím,
S otěžemi má trenérka pravdu. Hodně začátečníků tahá za vnitřní otěž a povoluje vnější, čímž se stane přesně to, co popisujete. + pomůcky sedem a holeněmi, jak píšou ostatní. To by vám měla trenérka taky vysvětlit. + záleží i na tom, jak dobře je ten školní kůň přiježděný (pod tím si každý představí něco jiného) a jestli ho aspoň jednou týdně někdo (myšleno dobrý jezdec) "opraví".
Teóriu vám tu síce ochotne ľudia popíšu, ale prečo vám to nejde by vám mal povedať človek zo zeme, ktorý vidí, čo robíte zle.
Ak má kôň nejakú nohu horšiu, treba si ho viac pripraviť v nižších chodoch a začať na kruhu veľkom, zmenšovať postupne. A používať výraznejšie pomôcky, z ktorých budete postupne uberať. Myslite na to, že, ruky ohýbajú krk, zvyšok tela ohýba sed a holene. Ostatné pekne popísala verun, ja by som len dodala, že vnútornú oťaž pridvihnem, u mladého koňa pokojne výraznejšie.