Živočišná bílkovina na pastvě.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Žárovka

29.7.2021 13:44
Žárovka

XXX.XXX.79.13

Všiml si někdo, kolik koně při žraní trávy na pastvině zkonzumují živočichů? Viděla jsem např. housenky, kobylky, různé brouky, kteří zmizeli v koňské hubě spolu s trsem trávy. Není někde nějaký výzkum? Jak moc to může být prospěšné nebo naopak škodlivé? Rozhodně nemíním jim broučky přebírat, ale už o tom dlouho přemýšlím.

29.7.2021 14:38
Dotaz

XXX.XXX.110.178

O výzkumu nevím, ale achaltekinci jsou snad tradičně krmeni mj. i vejci.

EDIT: Tady píší ještě o rybí moučce, tvarohu a historicky dokonce o mase.

https://www.horsevital.cz/clanky/detail/11/rozhoduje-kvalita-bilkovin

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.7.2021 15:44

Dotaz napsal(a):
O výzkumu nevím, ale achaltekinci jsou snad tradičně krmeni mj. i vejci.

EDIT: Tady píší ještě o rybí moučce, tvarohu a historicky dokonce o mase.

https://www.horsevital.cz/clanky/detail/11/rozhoduje-kvalita-bilkovin

A islandští ponyové v zimě rybami.

29.7.2021 16:02
lenacia

XXX.XXX.173.31

heleďte... z tohohle mám doteď těžký depky :D
https://www.youtube.com/watch?v=jP6dvgo25Z8

29.7.2021 16:55

jj, taky jsem to tam chtěla poslat...

29.7.2021 17:56

lenacia napsal(a):
heleďte... z tohohle mám doteď těžký depky :D
https://www.youtube.com/watch?v=jP6dvgo25Z8

No, pro vegetariány to zrovna není. Ale kvočna je statečná.

29.7.2021 18:01
lenacia

XXX.XXX.173.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, pro vegetariány to zrovna není. Ale kvočna je statečná.

co vegetariáni... ale takový vegani... specificky 'that vegan teacher'

29.7.2021 20:51

Ještě je někde to video, jak koník žere toho sledě...rybu.

30.7.2021 07:10
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Pan profesor Zeman nám s nadsázkou říkával, že kráva je maskovaný masožravec - "žere trávu, aby si na ní v předžaludcích napěstovala kila mikroorganismů které pak tráví a ze kterých je živá". A kůň má dlouhé slepé střevo "na pěstování"...

Opravdu bych si nelámala hlavu sežranými brouky na pastvě. Je to v přírodě, je to přiměřené, je to v pořádku. (pokud se nejedná o koberec kobylek a následně "přežrání" živ. bílkovinou - kolika jako po odčervení).
Spíš bych se zarazila, kdyby mi kůň napadl kuře a sežral ho. To bych vážně uvažovala o tom, že mu v potravě chybí něco - bílkovina, ale spíš nějaký mikroprvek... Ono si totiž tělo umí jaksi říci. Video s rybou - no tam jsou tak tvrdé přírodní podmínky, že místní koník nepohrdne ničím co člověk nabídne (kdosi mi popisoval zanedbaného koně ve fuj podmínkách co užíral maso z kýble zbytků ze školní jídelny...) Stejně tak to napadení kuřete může být i porucha chování ze stresu, z nevhodných podmínek chovu... Jo život je pestrý.

30.7.2021 07:18
lenacia

XXX.XXX.173.31

viděla sem i videa jiných koní, kteří žrali takhle živá kuřata... viděl to i pan Jaroslav Mašek a hned o tom měl taky video, jak krmil svoje koně kuřecím masem. Štěstí, že moje kobyla ujížděla jen na vápenné omítce, vždycky sem přišla a kobyla na mě koukala s lysinou nebo rovnou s lucernou na palici

30.7.2021 08:40

Pipilota napsal(a):
Pan profesor Zeman nám s nadsázkou říkával, že kráva je maskovaný masožravec - "žere trávu, aby si na ní v předžaludcích napěstovala kila mikroorganismů které pak tráví a ze kterých je živá". A kůň má dlouhé slepé střevo "na pěstování"...

Opravdu bych si nelámala hlavu sežranými brouky na pastvě. Je to v přírodě, je to přiměřené, je to v pořádku. (pokud se nejedná o koberec kobylek a následně "přežrání" živ. bílkovinou - kolika jako po odčervení).
Spíš bych se zarazila, kdyby mi kůň napadl kuře a sežral ho. To bych vážně uvažovala o tom, že mu v potravě chybí něco - bílkovina, ale spíš nějaký mikroprvek... Ono si totiž tělo umí jaksi říci. Video s rybou - no tam jsou tak tvrdé přírodní podmínky, že místní koník nepohrdne ničím co člověk nabídne (kdosi mi popisoval zanedbaného koně ve fuj podmínkách co užíral maso z kýble zbytků ze školní jídelny...) Stejně tak to napadení kuřete může být i porucha chování ze stresu, z nevhodných podmínek chovu... Jo život je pestrý.

To není úplně přesné - kráva a další přežvýkavci mají předžaludky, jejichž obsah jde do žaludku, tam tu živočišnou bílkovinu dokážou zpracovat. Slepé střevo a velký tračník u koně je až za žaludkem, tam probíhá jenom trávení vlákniny. (proto ta kuřata, vejce a ryby).

30.7.2021 10:20
Armell

XXX.XXX.35.147

Ono, v přírodě je živočišná bílkovina nejsnazší příjem živin. Zajímavostí je, že např. antilopa sitatunga, která žije v Africe poblíž vody, loví i ryby a hlodavce, v zoo Praha užírají kuřata čápům marabu. Nebo třeba "striktně" bíložravé želvy taky nepohrdnou mršinou, to že kůň žere kuřata může znamenat nějaký akutní nedostatek živin, další zajímavostí je, že se krávy krmily masokostní moučkou, aby měli vyšší dojivost, jenže ta moučka byla z cibetek a tak vznikla nákaza nemoci šílených krav.

30.7.2021 12:50
Arbora

XXX.XXX.233.1

Cibetková múčka? Počujem prvýkrát.

30.7.2021 13:37

taky... tehdejší normy na naší českou masokostní moučku byly víc přísnější (teplota a tlak) krmení moučkou dovozovou z EU "odstartovalo" nemoc šílených krav, tak si to do teď aspoň myslím já.

30.7.2021 15:15

Armell napsal(a):
Ono, v přírodě je živočišná bílkovina nejsnazší příjem živin. Zajímavostí je, že např. antilopa sitatunga, která žije v Africe poblíž vody, loví i ryby a hlodavce, v zoo Praha užírají kuřata čápům marabu. Nebo třeba "striktně" bíložravé želvy taky nepohrdnou mršinou, to že kůň žere kuřata může znamenat nějaký akutní nedostatek živin, další zajímavostí je, že se krávy krmily masokostní moučkou, aby měli vyšší dojivost, jenže ta moučka byla z cibetek a tak vznikla nákaza nemoci šílených krav.

Masokostní moučka z cibetek? Co je to za nesmysl? To jste vzal(a) kde? Víte vůbec, co je to cibetka? A kolik by taková moučka musela stát?

31.7.2021 00:17
Armell

XXX.XXX.35.147

taky... tehdejší normy na naší českou masokostní moučku byly víc přísnější (teplota a tlak) krmení moučkou dovozovou z EU "odstartovalo" nemoc šílených krav, tak si to do teď aspoň myslím já.

Bylo to právěže naopak, tehdejší normy např. z Británie udělovaly normy pouze na zpracování vedlejších masných produktů, pro ne-lidskou spotřebu, zpracování pouze za 70°C (tehdy), což nestačí na zničení žádných choroboplodných zárodků.

31.7.2021 00:37
Armell

XXX.XXX.35.147

Masokostní moučka z cibetek? Co je to za nesmysl? To jste vzal(a) kde? Víte vůbec, co je to cibetka? A kolik by taková moučka musela stát?

Abych to uvedl na pravou míru, tak se nejednalo pouze o "cibetkouvou" moučku, ale o směs masné moučky z kafilerijího průmyslu z Číny, která tehdy nepodléhala přísnějším kontrolám a obsahovala priony BSE. Tehdy se dobytek krmil nejen masokostními moučkami, ale třeba i močovinou, což v dnešní době je zcela zakázané, všechny krmiva podléhají poměrně přísným veterinárně hygienickým pravidlům. A ano vím co je to cibetka, jedná se o drobné kočkotvárné cibetkovité šelmy. Důvod proč z cibetek, je ten, že priony, které se našly v infikovaném krmivu, odpovídaly prionům nalezeným v mozkové tkáni cibetek žijících v J.Asii. A kde jsem se tyto informace získal ze studií a od profesora na katedře biologie.

31.7.2021 08:13

Armell napsal(a):
Bylo to právěže naopak, tehdejší normy např. z Británie udělovaly normy pouze na zpracování vedlejších masných produktů, pro ne-lidskou spotřebu, zpracování pouze za 70°C (tehdy), což nestačí na zničení žádných choroboplodných zárodků.

ať přemýšlím, jak přmýšlím.... možná Británie nebyla tehdy sučástí Eu nebo Evropy jsem asi měla spíš napsat...
Píšu, přece, že naše normy o.k. cizí fuj...

31.7.2021 08:30
lenacia

XXX.XXX.173.31

ať přemýšlím, jak přmýšlím.... možná Británie nebyla tehdy sučástí Eu nebo Evropy jsem asi měla spíš napsat...
Píšu, přece, že naše normy o.k. cizí fuj...

Výskyt nemoci je v roce 1986, Británie byla členem EU od 1973...

o kvalitách a podmínkáh toho či onoho se hádat nebudu... jen sem si řekla že zjistím tu historickou vložku

31.7.2021 09:02

Armell napsal(a):
Abych to uvedl na pravou míru, tak se nejednalo pouze o "cibetkouvou" moučku, ale o směs masné moučky z kafilerijího průmyslu z Číny, která tehdy nepodléhala přísnějším kontrolám a obsahovala priony BSE. Tehdy se dobytek krmil nejen masokostními moučkami, ale třeba i močovinou, což v dnešní době je zcela zakázané, všechny krmiva podléhají poměrně přísným veterinárně hygienickým pravidlům. A ano vím co je to cibetka, jedná se o drobné kočkotvárné cibetkovité šelmy. Důvod proč z cibetek, je ten, že priony, které se našly v infikovaném krmivu, odpovídaly prionům nalezeným v mozkové tkáni cibetek žijících v J.Asii. A kde jsem se tyto informace získal ze studií a od profesora na katedře biologie.

Tak takhle to dává smysl. Ale močovina zakázaná není - nebo jsem nepochopila text?

31.7.2021 09:04

Armell napsal(a):

Ale oba píšete v zásadě totéž, nebo ne? Že my jsme měli přísnější normy a průšvih nastal až se zahraniční moučkou.

1.8.2021 08:25

Armell napsal(a):

Nás zase učili, že problémy s BSE se objevily, když jsme z dojnic udělali kanibaly. A začali je krmit moučkou z uhynulých "soudružek".

1.8.2021 10:43

Nás zase učili, že problémy s BSE se objevily, když jsme z dojnic udělali kanibaly. A začali je krmit moučkou z uhynulých "soudružek".

Uhynulé soudružky-jako celá těla se nepoužívali-to jde na jiný produkt, odpad z masného průmyslu - masokombinátu, když se opracuje jatečné tělo a rozporcuje- něco zbyde)
...škoda, že nás na středná do kafiny nepustily...sice bych ze smradu asi omdlela, ale bylo by to zajímavé...

1.8.2021 12:33
Horsana

XXX.XXX.40.140

V kafilérke som bola, boli to absurdné výjavy.

V buse pedagóg hovoril, že asi nič neuvidíme, autá asi ešte nič nedoviezli, bol pondelok, skoré ráno.

Po vystúpení z busu sme dostali normálne ranu do hlavy, ten smrad, to bolo čosi tak strašné, že ešte aj ja, jedinec otrlý a takmer bez čuchu som cítila, ako sa mi žalúdok nebezpečne blíži k hrdlu. Ľudia zvracali, dvaja omdleli.
V kafine sa pokazil akýsi stroj, takže kadávery tam boli od minulého štvrtka, týčili sa do výšky dobrých 10 metrov a len chladné jesenné počasie asi zabránilo tým kravám v explózii, mršiny boli v plechovom hangári, vonku, znetvorené rozkladnými procesmi a produkciou plynu na nepoznanie.

Vošli sme potom do prevádzky, čuch sa nejako adaptoval.
Vtedy už hlavy a mozgy u staršieho dobytka nešli na spracovanie, takže v nejakej príšernej hale tieto boli nahádzané dole v akejsi jame.
Opodiaľ stál týpek, ktorý lovil mršiny takým tým klepetom a dával ich do mlecieho stroja.
Zarážajúce bolo, že u toho holými rukami jedol desiatu, pekne decentne zabalený rožok v servítke...

Vlastne celý čas nám vysvetľovali, ako vyrábajú tú múčku, prechádzali sme postupne všetkými stupňami výroby.
V jednej sekcii šiel taký ten presušený prášok do stroja, kde sa pod tlakom a tepelne spracoval a robili sa z neho psie granule, prášok šiel na takých malých odkrytých pásoch a bolo v ňom všetko, čo kedy kravy, ovce a kozy počas života požrali a predošlé stupne spracovania si s tým neporadili.

NIKDY nezabudnem na červené vrchnáky od Coca-coly, ktoré tam putovali v hojnom počte, ďalej igelit, mohli ste vyskladať Tesco-tašky z útržkov, drôty, drevo...

Takže takáto super je kafilerická múčka a produkty z nej.
Mimochodom sa pridáva aj do granúl, ktorými sú kŕmené pstruhy na farmách.

Potom nás ešte zaviedli do soliarne koží a nasledovali historky, ako spoluobčania kradnú mršiny, zakopávajú ich do zeme a následne bez problémov konzumujú...

Ak by som brala drogy, alebo pila alkohol, po návrate z toho miesta by som sa asi spila ako čík, alebo sjela...
Bolo to tak neuveriteľne absurdné....časom to blahé miesto zavreli a tak máme v republike až jednu kafilérku.

1.8.2021 13:51

Uhynulé soudružky-jako celá těla se nepoužívali-to jde na jiný produkt, odpad z masného průmyslu - masokombinátu, když se opracuje jatečné tělo a rozporcuje- něco zbyde)
...škoda, že nás na středná do kafiny nepustily...sice bych ze smradu asi omdlela, ale bylo by to zajímavé...

No nevím, nebyla jste tam, já taky ne, takže věřím spíš Horsaně.

1.8.2021 14:42
Horsana

XXX.XXX.40.140

No nevím, nebyla jste tam, já taky ne, takže věřím spíš Horsaně.

verun píše skôr o mäsokostnej múčke - robenej z odpadu v mäsopriemysle, ja o kafilerickej múčke.

Tá mäsokostná ale predtým obsahovala to, čo je teraz ŠRM - teda aj lebky s mozgami a predĺženú miechu.

No a kafilerická všetok možný aj nemožný bordel, ale prehnaný tlakom a teplotou.
Ale kto kde komu a čo skrmoval, to sa už nikdy presne nedozvieme.

Z kafilerickej múčky ktorej skvostnú výrobu popisujem sa vyrábali granule pre psy, volali sa tuším Propesko.

Na (aj) konskom bitúnku v Poľsku si môžete kúpiť na váhu čo chcete, ale vždy sú zvlášť hlavy, zvlášť končatiny, zvlášť orgány, ale tie sú kdesi vo vnútri, ja som tam dnu odmietala chodiť, keď sme chodili po materiál pre študentov (hlavne maternice a nejaký ten penis).
Hlavy ale boli už v podstate vonku, v otvorenom kontajneri, to v tom závode isto na spracovanie nešlo, takže možno sa mäsokostná múčka už nerobí všade, neviem, tu u nás v meste je malý bitúnok, tiež nerobia múčku, ale do výrobkov sa toho vojde :D Výrobky majú ale veľmi dobré.

Kosti a orezy si berú psíčkári, z bitúnka-nášho, v Poľsku za všetko platíte, pani vám normálne vystaví faktúru aj za maternice a tak, ale všetko v poľštine, takže som z toho rozumela prd, že ako čo to predávajú.

1.8.2021 16:27

Jj, pro materiál na veterinární praktika jezdily studenti, co zrovna měli autoškolu- na jatka, kdysi tu byla porážecí linka na prasnice(taký malý bitúnok ) -pro prasnice je vyšší než jiné...délka těla prasnice ..
Lebku koně mi dal spolužák , i s čumákem - nozdrama, no jo no, co po škole pracoval v nuceném výseku, o několi let později jsem jí prodala filmařům....

1.8.2021 19:53

Horsana napsal(a):
verun píše skôr o mäsokostnej múčke - robenej z odpadu v mäsopriemysle, ja o kafilerickej múčke.

Tá mäsokostná ale predtým obsahovala to, čo je teraz ŠRM - teda aj lebky s mozgami a predĺženú miechu.

No a kafilerická všetok možný aj nemožný bordel, ale prehnaný tlakom a teplotou.
Ale kto kde komu a čo skrmoval, to sa už nikdy presne nedozvieme.

Z kafilerickej múčky ktorej skvostnú výrobu popisujem sa vyrábali granule pre psy, volali sa tuším Propesko.

Na (aj) konskom bitúnku v Poľsku si môžete kúpiť na váhu čo chcete, ale vždy sú zvlášť hlavy, zvlášť končatiny, zvlášť orgány, ale tie sú kdesi vo vnútri, ja som tam dnu odmietala chodiť, keď sme chodili po materiál pre študentov (hlavne maternice a nejaký ten penis).
Hlavy ale boli už v podstate vonku, v otvorenom kontajneri, to v tom závode isto na spracovanie nešlo, takže možno sa mäsokostná múčka už nerobí všade, neviem, tu u nás v meste je malý bitúnok, tiež nerobia múčku, ale do výrobkov sa toho vojde :D Výrobky majú ale veľmi dobré.

Kosti a orezy si berú psíčkári, z bitúnka-nášho, v Poľsku za všetko platíte, pani vám normálne vystaví faktúru aj za maternice a tak, ale všetko v poľštine, takže som z toho rozumela prd, že ako čo to predávajú.

Díky za upřesnění, to mi ušlo.

2.8.2021 09:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Zlatí brouci sežráni na louce...

2.8.2021 10:44
Horsana

XXX.XXX.51.17

Ale taká májka je pre kone jedovatá ;)

2.8.2021 16:18

Jako že to s ním sekne a konec? mě májka "počurala" ruku tím žlutým sekretem a neudělal se mi ani puchýř...už je do ruk neberu .

2.8.2021 17:51
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jako že to s ním sekne a konec? mě májka "počurala" ruku tím žlutým sekretem a neudělal se mi ani puchýř...už je do ruk neberu .

Já doufám, že ta dávka by koně nepoložila. (nevím jaká náhoda by způsobila sežrání více kusů - přeci jen kůň umí nevhodné vyplivnout)

2.8.2021 19:08
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ojoj, májky sú často problém v USA, kde sa hojne vyskytujú hlavne na lucerne, viď "blister beetle poisoning" a "cantharidin poisoning".

https://www.msdvetmanual.com/toxicology/cantharidin-poisoning/overview-of-cantharidin-poisoning

4-6 g sušných chrobákov (teda aj v sene) môže byť fatálnych pre koňa!

2.8.2021 19:18
lenacia

XXX.XXX.168.148

aha... májka je brouk

2.8.2021 20:52

Horsana napsal(a):
Ojoj, májky sú často problém v USA, kde sa hojne vyskytujú hlavne na lucerne, viď "blister beetle poisoning" a "cantharidin poisoning".

https://www.msdvetmanual.com/toxicology/cantharidin-poisoning/overview-of-cantharidin-poisoning

Jen zběžně jsem koukla, jde o majkovité brouky s kantaridinem, u nás teda naše klasická majka fialová a "španělská muška" puchýřník ...jiné neznám. Hm, Hm, co ještě nás čeká aby jsme ty naše oře ochránili? Houby na javorech, akáty a duby okolo pastviny- i když já to koně viděla žrát a nic, jedovaté kytky, mršiny v senáži, krmiči, krmné směsi neurčené pro koně, ale koňmi sežrané...a teď i brouci v seně.

3.8.2021 07:08

Horsana napsal(a):

3.8.2021 07:17
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Horsana napsal(a):

Ha tak tohle jsem tedy netušila.
Zase se potvrdilo, že jiný kraj - jiné problémy. (uvidíme co nám oteplování přinese, ale tohle snad ne) A taky se celý život je co učit...

Přidejte reakci

Přidat smajlík