Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Zmrzlina

30.7.2021 13:15
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aké následky môže mať kôň ktorý po obsadnutí v 3 rokoch nemal prestávku a od obsadnutia stále bol jazdení. Ďakujem za odpoveď

30.7.2021 13:38
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Následky budú niekde na stupnici od absolútne žiadne až po doživotného mrzáka.

Zmrzlina

30.7.2021 14:08
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

Kôň má čerstvo 5 rokov, v tom veku by mohol mať ešte pol ročnu prestávku ak by to pomohlo? Alebo je to už jedno?

M.Nb.

30.7.2021 14:13
M.Nb.

XXX.XXX.156.179

Zmrzlina napsal(a):
Kôň má čerstvo 5 rokov, v tom veku by mohol mať ešte pol ročnu prestávku ak by to pomohlo? Alebo je to už jedno?

Čemu pomohlo? Proč přestávku? Vůbec nechápu. Je běžné, že se kůň ve třech obsedne a jde do provozu, ono je spíš důležitější jak se s ním pracuje.

30.7.2021 14:26
kallisto

XXX.XXX.217.242

Přesně tak, přece záleží na tom jak jezdil, jak často, s jakým jezdcem, na jaké úrovni, na jakém povrchu. A k tomu všemu se na koni podepíše ta druhá půlka života, čili jak žije, jeho management, jak a co žere, jak chodí ven, jak je pečováno o jeho zdraví atd atd.

30.7.2021 14:31
Arbora

XXX.XXX.233.1

No, pokiaľ bol jazdený denne od tých troch rokov, bez žiadnej pauzy, tak bude akurát pekne znechutený.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.7.2021 15:12

Zmrzlina napsal(a):
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aké následky môže mať kôň ktorý po obsadnutí v 3 rokoch nemal prestávku a od obsadnutia stále bol jazdení. Ďakujem za odpoveď

Záleží, jak byl obsednutý a jak ježděný potom. To je strašně široká otázka, na kterou nemůžeme odpovědět. Viz Rif du Madon.

30.7.2021 15:29
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A co má kůň za potíže, že by to přestávka vyřešila?

Zmrzlina

30.7.2021 15:43
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

Problémy nemá žiadne. Ale zistila som nedávno že prestávku nemal tak preto sa pýtam 🙂

M.Nb.

30.7.2021 16:04
M.Nb.

XXX.XXX.156.179

Zmrzlina napsal(a):
Problémy nemá žiadne. Ale zistila som nedávno že prestávku nemal tak preto sa pýtam 🙂

A proč tu přestávku chcete? Proč by měl mít půlroční přestávku? Stále nechápu.

30.7.2021 16:29
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

U neskoro dospievajúcich koní sa obsadá neskor, alebo sa prestávka robí. Keď koň rastie tiež prestávka. Keď nemá chuť, vyzerá unavený, otrávený, prestávka.
Keď je zdravý, dorastený, spokojný, veselý, prestávka byť nemusí. Ak robí bordel, treba poznať, či preto že má moc energie a nudí sa, alebo má moc roboty a bráni sa. To sa ale z i-fauny nedá vyčítať.
U trojročiaka remonty by jazdenie malo byť o vychádzkách v teréne, nebavíme sa dúfam o každodennom drile vrátane tréningov na jazdiarni,...
Príklad: A. Malého štvorcového valacha som kúpila trojročného, už nikdy nerástol ani sa mu nemenil chrbát a prestávku bude mať až teraz po 20tke. Prestávku myslíme týždne až mesiace? Pár dní volna samozrejme mává keď je zlý terén alebo sa kúpeme.
B. Kobylu vysokú, nohatú som obsadla trojročnú a ešte tri roky mávala prestávky, lebo rástla a nič sa jej nechcelo.
Ak len špacíroval po lese pod niekym príčetným, máte akurát vychodeného koňa, s ktorým sa dá začať robiť niečo viac. Nehrotte presné tréningové plány, ale zaoberajte sa tým, či je odpočinutý medzi jazdami, nezakopává, netuhne, nestráca chuť k pohybu, dobre žere,...

Zmrzlina

30.7.2021 18:03
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

M.Nb. napsal(a):
A proč tu přestávku chcete? Proč by měl mít půlroční přestávku? Stále nechápu.

Tak čo mi hovorili že by mal mať po obsadnutí kôň polročnú prestávku a môj kôň ju nemal tak či to jej nebude chýbať. Neviem ako to mám vysvetliť potom

Zmrzlina

30.7.2021 18:19
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

Rif Du Madon napsal(a):
U neskoro dospievajúcich koní sa obsadá neskor, alebo sa prestávka robí. Keď koň rastie tiež prestávka. Keď nemá chuť, vyzerá unavený, otrávený, prestávka.
Keď je zdravý, dorastený, spokojný, veselý, prestávka byť nemusí. Ak robí bordel, treba poznať, či preto že má moc energie a nudí sa, alebo má moc roboty a bráni sa. To sa ale z i-fauny nedá vyčítať.
U trojročiaka remonty by jazdenie malo byť o vychádzkách v teréne, nebavíme sa dúfam o každodennom drile vrátane tréningov na jazdiarni,...
Príklad: A. Malého štvorcového valacha som kúpila trojročného, už nikdy nerástol ani sa mu nemenil chrbát a prestávku bude mať až teraz po 20tke. Prestávku myslíme týždne až mesiace? Pár dní volna samozrejme mává keď je zlý terén alebo sa kúpeme.
B. Kobylu vysokú, nohatú som obsadla trojročnú a ešte tri roky mávala prestávky, lebo rástla a nič sa jej nechcelo.
Ak len špacíroval po lese pod niekym príčetným, máte akurát vychodeného koňa, s ktorým sa dá začať robiť niečo viac. Nehrotte presné tréningové plány, ale zaoberajte sa tým, či je odpočinutý medzi jazdami, nezakopává, netuhne, nestráca chuť k pohybu, dobre žere,...

Tak samozrejme mala aj voľne dní a čo ja viem tak chodilo sa aj na vychádzky nejazdila stále len na jazdiarni. So skakanim sa to nepreháňa vôbec aj keď ma teraz už 5 rokov.

30.7.2021 20:03
kallisto

XXX.XXX.132.67

Žádná přestávka pravidlem není. Vychází se z potřeb konkrétního koně.
Snad jen chovné klisny většinou složí zkoušky, pak dostanou volno na to aby mohly dospět, dorůst, nebo dají hříbě a pracuje se s nimi po této přestávce.

Jak se kobyla projevuje pod sedlem? Při manipulaci? To ji jezdili začátečníci? Jak kvalitní povrch jízdárna má, je to beton nebo pružné? Jak je na tom po zdravotní stránce?

30.7.2021 20:23

Zmrzlina napsal(a):
Tak čo mi hovorili že by mal mať po obsadnutí kôň polročnú prestávku a môj kôň ju nemal tak či to jej nebude chýbať. Neviem ako to mám vysvetliť potom

Tohle se týká hlavně koní připravovaných na výkonnostní zkoušky. Bohužel to musí stihnout do určitého věku. Takže se s nimi od jara do podzimu intenzívně pracuje a pak mají ideálně to volno (přes zimu).

Zmrzlina

30.7.2021 20:53
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tohle se týká hlavně koní připravovaných na výkonnostní zkoušky. Bohužel to musí stihnout do určitého věku. Takže se s nimi od jara do podzimu intenzívně pracuje a pak mají ideálně to volno (přes zimu).

Ďakujem za informácie

30.7.2021 20:54
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Ja mám taký pocit, že nemáte žiaden problém so svojim koňom, a to dnes nie je obvyklé 😀 Tak niečo nájsť museli, no.
Začnite čítať knihy, články o zdraví, výcviku atd koní, spravte si predstavu, čo sa kde ako robí. Nie všetko, čo sa kde píše, je pravda. Uvedomnte si, čo s koňom a prečo robíte, čo funguje. Sem tam mrknite, ako to robia iní a hlavne ako vyzerajú a tvária sa ich kone. Keď neviete, komu veriť, pozrite sa na jeho koňa a keď sa na ňho aj odváží sadnúť, tak ako jazdí. Časom budete vedieť, aj ako argumentovať slovne na otázky tohto typu.

30.7.2021 21:02

Zmrzlina napsal(a):
Tak samozrejme mala aj voľne dní a čo ja viem tak chodilo sa aj na vychádzky nejazdila stále len na jazdiarni. So skakanim sa to nepreháňa vôbec aj keď ma teraz už 5 rokov.

Jsem se ztratila. Je to váš kůň? Píšete, že ano a na druhou stranu - pokud vím, tak chodila i na procházky. Tomu nerozumím. Já si u svých koní vedla deník. Nebo jenom nešťastná formulace?

Zmrzlina

30.7.2021 21:14
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

Rif Du Madon napsal(a):
Ja mám taký pocit, že nemáte žiaden problém so svojim koňom, a to dnes nie je obvyklé 😀 Tak niečo nájsť museli, no.
Začnite čítať knihy, články o zdraví, výcviku atd koní, spravte si predstavu, čo sa kde ako robí. Nie všetko, čo sa kde píše, je pravda. Uvedomnte si, čo s koňom a prečo robíte, čo funguje. Sem tam mrknite, ako to robia iní a hlavne ako vyzerajú a tvária sa ich kone. Keď neviete, komu veriť, pozrite sa na jeho koňa a keď sa na ňho aj odváží sadnúť, tak ako jazdí. Časom budete vedieť, aj ako argumentovať slovne na otázky tohto typu.

Tak všetko to vzniklo tak že mi veľa prekážky aj keď je na ne dobre nevedena, pritom má potenciál do vysokých súťaži a keď sme o tom rozprávali s druhým jazdcom tak povedal že môže to byť aj z toho že nemala pauzu a tak môže mať aj boľavý chrbát. Preto som chcela vedieť ake môže mať následky ak nie je pauza., Či to nie je kvôli tomu. Alebo skôr že je ešte mladá a nemá toho veľa odskakane. Chcela som vedieť názor viacerých ľudí. Poprípade či netreba spraviť nejaké RTG pre lepšie upresnenie. Nohy má čisté. A inak okrem skokov je úplne v poriadku. Nemá žiadne zmeny správania. Vyzerá všetko v pohode. Úplne kľudná kobyla . Môže na ňu sadnúť aj začiatočník.

30.7.2021 21:24

Zmrzlina napsal(a):
Tak všetko to vzniklo tak že mi veľa prekážky aj keď je na ne dobre nevedena, pritom má potenciál do vysokých súťaži a keď sme o tom rozprávali s druhým jazdcom tak povedal že môže to byť aj z toho že nemala pauzu a tak môže mať aj boľavý chrbát. Preto som chcela vedieť ake môže mať následky ak nie je pauza., Či to nie je kvôli tomu. Alebo skôr že je ešte mladá a nemá toho veľa odskakane. Chcela som vedieť názor viacerých ľudí. Poprípade či netreba spraviť nejaké RTG pre lepšie upresnenie. Nohy má čisté. A inak okrem skokov je úplne v poriadku. Nemá žiadne zmeny správania. Vyzerá všetko v pohode. Úplne kľudná kobyla . Môže na ňu sadnúť aj začiatočník.

Že mi "vela prekážky" znamená štycuje? Kvůli zádům můžete pozvat fyzioterapeuta. Má potenciál do vyšších soutěží - znamená co? Ale stejně na dálku těžko poradíme - nevidíme koně, vás ani způsob tréninku.

Zmrzlina

30.7.2021 22:02
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

Nezastavuje nikdy len zhodí vrchnú bariéru. Pritom na fotkách keď pozeráme veľa krát má veľké rezervu. Celkovo vysoký potenciál do skoku. Preto sa čudujeme keď zvali meter.

Zmrzlina

30.7.2021 22:19
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

Viem že takéto zložité veci už na diaľku sa nedajú vyriešiť preto to musíme riešiť sami. Len ma zaujímalo ako som počula či môže vynechanie pauzy urobiť nejaké komplikácie

30.7.2021 22:24
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak se natočte na video, ať je vidět, jak jde na skok, jestli to není chyba jezdce atd. To se pak dá konkrétně posoudit, jinak se tu vaří z vody.

31.7.2021 09:09

Zmrzlina napsal(a):
Viem že takéto zložité veci už na diaľku sa nedajú vyriešiť preto to musíme riešiť sami. Len ma zaujímalo ako som počula či môže vynechanie pauzy urobiť nejaké komplikácie

Může a nemusí, jak už jsme tady psali. Záleží na celkovém managmentu koně. A viz Dotaz, video by bylo fajn.

31.7.2021 10:12
Rif Du Madon

XXX.XXX.8.71

Aha, tak problèm teda má. Natočte si spomalené video, ako skáče a púšťajte si to svoje nejaké iné koňa, čo skáče pekne. Kobylu si predveďte aj v kroku kluse bez jazdca a sedla po asfalte, či chodí pravidelne. Keď nevidíte, počúvajte údery kopýt, silu aj pravidelnosť. Fyzio a kontrola sedla určite prospeje. Nohy aj keď má čisté, nemudia byť v poriadku.
Zhadzuje len vám? Skúšal niekto iný?
A keby je aj úplně zdravá, sedlo jazdec ok, jednoducho tej konkrétnej prekážky už mohlo byť dosť. Zhodí len kolmák alebo ste skúšali aj iné skoky?
Či je závada spôsobená absencio pauzy, už asi nezistíte. Keby da zistilo vyšetrením, že má problém, ktorý pauzu potrebuje, spravíte. To je jednoduché. Ťažšie bude asi nájsť poruchu.

Zmrzlina

31.7.2021 12:04
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

Rif Du Madon napsal(a):
Aha, tak problèm teda má. Natočte si spomalené video, ako skáče a púšťajte si to svoje nejaké iné koňa, čo skáče pekne. Kobylu si predveďte aj v kroku kluse bez jazdca a sedla po asfalte, či chodí pravidelne. Keď nevidíte, počúvajte údery kopýt, silu aj pravidelnosť. Fyzio a kontrola sedla určite prospeje. Nohy aj keď má čisté, nemudia byť v poriadku.
Zhadzuje len vám? Skúšal niekto iný?
A keby je aj úplně zdravá, sedlo jazdec ok, jednoducho tej konkrétnej prekážky už mohlo byť dosť. Zhodí len kolmák alebo ste skúšali aj iné skoky?
Či je závada spôsobená absencio pauzy, už asi nezistíte. Keby da zistilo vyšetrením, že má problém, ktorý pauzu potrebuje, spravíte. To je jednoduché. Ťažšie bude asi nájsť poruchu.

Ďakujem za radu. Áno zvalila teraz aj pri skusenom jazdcovi. Samozrejme nevaľa každý jeden skok ale keď pri tréningu pozorujem aj iné staršie kone ktoré skocia len 100cm Max a moja kobyla zvali viacej prekážok metorvych tak už pozerám že asi by to tak nemalo byť.

Zmrzlina

31.7.2021 12:20
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

Tak skúsime pozrieť aj sedlo a hľadať ďalej príčiny.

31.7.2021 18:24
akscha

XXX.XXX.26.89

Zmrzlina napsal(a):
Ďakujem za radu. Áno zvalila teraz aj pri skusenom jazdcovi. Samozrejme nevaľa každý jeden skok ale keď pri tréningu pozorujem aj iné staršie kone ktoré skocia len 100cm Max a moja kobyla zvali viacej prekážok metorvych tak už pozerám že asi by to tak nemalo byť.

Nevim, jestli jedno jezdeni jinym jezdcem poskytne dobry obrazek, pokud uz kun ma shazovani jako zlozvyk. Kun, ktereho jezdim, shazoval bidla jezdkyni s tvrdsi rukou. Je to velmi hodny kun a tohle (plus pripadne skripani zuby a kyvani hlavou) byl jeho jediny protest. Pod jinymi jezdci (o dost horsimi, ale jemnejsimi), to nedelal.

31.7.2021 20:16
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Môžete skúsiť skákať vo volnosti, vo volnosti len so sedlom a potom s jazdcom ale bez oťaží. A podla toho, kedy začne zhadzovať, hladať príčinu.

31.7.2021 23:13
Arbora

XXX.XXX.46.51

Zmrzlina napsal(a):

Keď to nejde vyššie, treba sa vrátiť späť. Ako skáče malé skoky?

1.8.2021 08:23

Zmrzlina napsal(a):

Nemělo. Nejdřív je třeba vyloučit zdravotní příčinu. Pak se zamyslet nad tréninkem. Jezdíte jenom vy? Máte trenéra? Chodí kůň do výběhu? Není přetrénovaný? Vaše vlastní zkušenosti (myšleno, jak dlouho jezdíte a kde). Jenom tak, co mě napadá. + to video, jinak pořád jenom teoretizujeme.

Zmrzlina

1.8.2021 22:09
Zmrzlina

XXX.XXX.42.202

Rif Du Madon napsal(a):
Môžete skúsiť skákať vo volnosti, vo volnosti len so sedlom a potom s jazdcom ale bez oťaží. A podla toho, kedy začne zhadzovať, hladať príčinu.

Zatiaľ skákala vo voľnosti sama bez sedla do 140 a to bez problémov.

Přidejte reakci

Přidat smajlík