Uživatel s deaktivovaným účtem

AndyPandy
napsal(a):
Hezký večer,
koupila jsem pony klisnu. V kohoutku má 115 cm, uštechtilá po jednom hříběti, ale bez původu. Jde takový pony zapsat do nějaké plemenné knihy? Případně alespoň potomstvo?
Co je to "ušlechtilá po jednom hříběti?"

AndyPandy
napsal(a):
A když nebude kobyla zapsaná a já ji připustím, není to černá plemenitba?
Není, pokud použijete licentovaného hřebce. Hříbě bude mít poloviční původ.
cernaplemenitba

XXX.XXX.109.250
černá plemenitba to rozhodně není. Připustit je možné jakoukoli klisnu, nemusí být v žádné PK. Připouštět lze ale pouze licencovanými hřebci. Hříbě bude mít v průkazu zapsané oba rodiče, maminku, tatínka, a pokud má tatínek známé rodiče, tak prostě jeho část rodokmenu. Pokud bude hřebec z takové PK, že umožňuje zápis hříběte jen na základě PK hřebce, tak bude mít hříbě i plemennou příslušnost (např. hřebci welsh a welsh partbret), v opačném případě bude mít napsáno typ pony, typ shetland atd. Ale tak jako tak, hříbátko i kobylka neztrácí na "hodnotě" (na peněžní možná, ale ne na té své, "lidské", zvířecí), jen kvůli tomu, že nemají plný původ nebo zápis v PK.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.183
AndyPandy
napsal(a):
A když nebude kobyla zapsaná a já ji připustím, není to černá plemenitba?
A proc je nutny z ni tahat hribe? To ze ona je hezka a vyberete slusnyho hrebce neznamena ze vam nevyleze nepouzitelnej paskvil. Proc je nutny z kazdy kobyly co ma delohu delat dalsi hribata?

cernaplemenitba
napsal(a):
černá plemenitba to rozhodně není. Připustit je možné jakoukoli klisnu, nemusí být v žádné PK. Připouštět lze ale pouze licencovanými hřebci. Hříbě bude mít v průkazu zapsané oba rodiče, maminku, tatínka, a pokud má tatínek známé rodiče, tak prostě jeho část rodokmenu. Pokud bude hřebec z takové PK, že umožňuje zápis hříběte jen na základě PK hřebce, tak bude mít hříbě i plemennou příslušnost (např. hřebci welsh a welsh partbret), v opačném případě bude mít napsáno typ pony, typ shetland atd. Ale tak jako tak, hříbátko i kobylka neztrácí na "hodnotě" (na peněžní možná, ale ne na té své, "lidské", zvířecí), jen kvůli tomu, že nemají plný původ nebo zápis v PK.
Máte pravdu, ale používání výrazů tatínek, maminka, kobylka je poněkud ... neobvyklé?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A proc je nutny z ni tahat hribe? To ze ona je hezka a vyberete slusnyho hrebce neznamena ze vam nevyleze nepouzitelnej paskvil. Proc je nutny z kazdy kobyly co ma delohu delat dalsi hribata?
Hříbata z ní tahat opravdu nechci, jen mě to zajímá. Koupila jsem jí pro děti a předchozí majitelka si jí měla do chovu, proto mě zajímá jak to funguje a jestli je vůbec legální připouštět koně bez původu a plemenné příslušnosti.

AndyPandy
napsal(a):
Hříbata z ní tahat opravdu nechci, jen mě to zajímá. Koupila jsem jí pro děti a předchozí majitelka si jí měla do chovu, proto mě zajímá jak to funguje a jestli je vůbec legální připouštět koně bez původu a plemenné příslušnosti.
Neodpověděla jste mi. Co znamená - ušlechtilá po jednom hříběti?

AndyPandy
napsal(a):
Myslela jsem tím, že je ušlechtilá vzhledově, sportovní typ ponyho na lehké noze a chybí mi tam čárka 😅. Už měla jedno hříbě.
Áha. Už chápu. Aspoň mám konkrétní důkaz, že moje bazírování na interpunkci má smysl.