barunečičika

XXX.XXX.210.36
Dobrý den, budu připouštět již poprvé a potřebuji radu , mám 105cm kobylu ale chtěla bych po ní malinko vetší hříbě takže má otázka zní mohu ji připustit a hřebcem třeba 135cm? budu ráda za odpovědi.
Horsea

XXX.XXX.96.113
barunečičika
napsal(a):
Dobrý den, budu připouštět již poprvé a potřebuji radu , mám 105cm kobylu ale chtěla bych po ní malinko vetší hříbě takže má otázka zní mohu ji připustit a hřebcem třeba 135cm? budu ráda za odpovědi.
Dobrý den, dotaz je velice široký. Nepíšete, jakou má klisna stavbu těla a další specifika.
Lepší vložit foto, něco o klisně napsat a třeba nahodit hřebce, mezi kterými se rozhodujete - pak Vám třeba někdo může konstruktivně poradit...
Uživatel s deaktivovaným účtem

barunečičika
napsal(a):
Větší hříbě... Pro vás? Až vyrostete, i to větší hříbě (a pak dospělý pony) může být malé.
barunečičika

XXX.XXX.210.36
Kobylka je mohutná vložím nějake foto je jí 6 let v khv má 105 cm a hřebce ještě vybraneho nemám ale dejme tomu že bych chtěla (pouze kdyby to šlo!!!!) cca 120-135khv velkeho.
Horsea

XXX.XXX.96.113
barunečičika
napsal(a):
Kobylka je mohutná vložím nějake foto je jí 6 let v khv má 105 cm a hřebce ještě vybraneho nemám ale dejme tomu že bych chtěla (pouze kdyby to šlo!!!!) cca 120-135khv velkeho.
Nechci být rýpavá, zjevně jsme se nepochopily.
O jaké plemeno se jedná, jaké má využití - předpokládám, že o hříbě stojíte z důvodu skvělých výkonů ve sportu nebo přinejmenším "dobré" povahy a pohybových vlastností, prostornosti chodů jak v kroku, tak i klusu a cvalu - aby to hříbě zdědilo. Bylo by tedy vhodné vložit i fotografii nebo video v pohybu v těchto.
Podle toho přece budete vybírat hřebce. Aby dodal to, co klisně chybí k dokonalosti. V nabídce jich je spousty, nevíme, jakou máte cenovou představu a co od hříběte očekáváte.
Pokud je klisna bezpůvodová, bez výkonnosti, zkrátka obyč pony, není potřeba na ní odchovávat hříbě. Vyjde Vás levněji poníka koupit - je jich plná inzerce...

Co já vím, tak nikdy nemáte jistotu, že bude "vyrobena" ta velikost, jakou si kombinací velikostí rodičů vysníte. Musela byste znát dobře původy obou rodičů, pokud je klisna výsledkem křížení menších koní, například nepovedeného pokusu o produkci mini typu, může tahle původová zátěž způsobit, že hříbě bude mini (vlastnost přeskočí generaci). Stejně tak u hřebce, pokud nebudete mít jistotu, že je z chovu s typickou kohoutkovou výškou, případně v minulosti produkoval s menšími klisnami ověřeně vyšší hříbata, potom se lehce může stát, že hříbě bude nevyhovující. Myslím (nejsem zkušený chovatel), že kombinací dvou výšek nezaručíte výšku prostřední, vlastně ani nemusí být výsledná výška v daném rozmezí. Nadto pokud byste chtěla mohutnějšího koně vyššího než kobyla (a hřebec dodal takový materiál, že by se to prosadilo), mohlo by se stát, že bude hříbě na kobylu velké, a budete riskovat problémy při porodu, jakkoli se vypráví, že tělo kobyly si velikost hříběte "přizpůsobí". A ve finále do toho má ještě co mluvit odchov, který může růst koně významně ovlivnit, třeba pokud je kobyla se sklony k tloustnutí a je omezována nevhodným způsobem na příjmu potravy, i dalšími faktory.
Sázka na jistotu je nákup hotového hříběte po rodičích se standardizovanou výškou. A nákup koně je u nás u nemódních plemen skutečně levnější, než jeho odchov.
Výšku potomků ovlivňují tzv. matroklinní vlivy (velikost matky, její výživa, její genetické předpoklady). Jde i o to, že u poníků bez doložitelných původů z obou stran nikdy nevíte co je tam za předpoklady (proto se vedou plemenné knihy).
Poníci se mi moc líbí. Pokud je zdravá a chcete chovat, doporučuji účastnit se svodu kde ho odborníci ohodnotí (fakt nejde jen o krásu, ale funkčnost). Třeba by se dala zařadit do pomocné plemenné knihy. Takže se poinformovat u svazu chovatelů shetlandů, welšů i CSP...
ALE moc doporučuji předem si udělat "průzkum trhu". Poníků téhle velikosti je v inzerci dost (ale zdraví často pokulhává). Je to i o dlouhodobých výhledech hříběte - jeden nikdy neví co bude za pár let a když jde z domu původově dobré zvíře se super vychováním, zdravím a povahou má šanci...
Taky není dobrý nápad dávat na poprvé na ponici většího hřebce - může z toho být velké hříbě - tedy se nezadaří porod a přijdete o kobylu i hříbě. (navíc peníze fuč - ono to připouštění a věci kolem vyjdou na začátek na cca 10000,-)

barunečičika
napsal(a):
Kobylka není ani tak mohutná, jako tlustá. Může mít problém se zabřeznutím.

napsal(a):
Snad se, nedejbože, nepase na takové trávě, na které stojí...
barunečičika
napsal(a):
Koukněte se po welšských hřebcích
Mají sekce 125cm welsh mountain pony .Pak welsh cob ,a ti jsou 135 ,sekce C.
Jsou to krásní koníci a spolehlivě dávají velmi pěkná hříbata, i s nepříliš pěknými matkami
Výsledné hříbě je potom part bred,podílový welš .
Čímž nechci nijak urazit tu vaši matku,jen dávám typ na hřebce

napsal(a):
Jo a taky s porodem.

napsal(a):
Jo a taky s porodem.
S porodem kvůli zatučnění? Mohla bych poprosit o detaily? Nemám představu, jak může mít špekatost vliv na porod - leda snad zúžení porodních cest kvůli tukovým depozitům? Děkuji

koně
napsal(a):
Koukněte se po welšských hřebcích
Mají sekce 125cm welsh mountain pony .Pak welsh cob ,a ti jsou 135 ,sekce C.
Jsou to krásní koníci a spolehlivě dávají velmi pěkná hříbata, i s nepříliš pěknými matkami
Výsledné hříbě je potom part bred,podílový welš .
Čímž nechci nijak urazit tu vaši matku,jen dávám typ na hřebce
Jen trochu poupravim.
Sekce C je skutečně do 135 cm, ale je to welsh pony of cob type.
Welsh cob je 135 cm +, bez horního omezení výšky, a je to sekce D.
Jen aby zadavatelka nebyla překvapená že cobove jsou běžně kolem 150-160 cm.
napsal(a):
S porodem kvůli zatučnění? Mohla bych poprosit o detaily? Nemám představu, jak může mít špekatost vliv na porod - leda snad zúžení porodních cest kvůli tukovým depozitům? Děkuji
Tipla bych obecne snizenou fyzicku (hlavne dychani, srdecni cinnost a pripadna absence svalu, ale organy obecne pojedou vic na doraz). U lidi by bylo treba i vyssi riziko tromboz, u koni nevim...
K tomu zatučneni...
Je u zvirat nejvetsi problem u porodu ono zúžení porodnich cest.
Vnitrni sadlo je i problem u zabrezavani. To nakonec plati i u lidi, cim vetsi nadváha tim mensi moznost početí.
No a pak je dalsi ( kvuli nadvaze kobyly ) problem jestli by nebylo prerostle hříbě a tim jeste vice zkomplikovany porod.
Nezzie
napsal(a):
K tomu zatučneni...
Je u zvirat nejvetsi problem u porodu ono zúžení porodnich cest.
Vnitrni sadlo je i problem u zabrezavani. To nakonec plati i u lidi, cim vetsi nadváha tim mensi moznost početí.
No a pak je dalsi ( kvuli nadvaze kobyly ) problem jestli by nebylo prerostle hříbě a tim jeste vice zkomplikovany porod.
Diky za vysvetleni!

evcusik
napsal(a):
Tuk není problém při zabřezávání jako fyzická překážka, jako spíš, že ovlivnuje nepříznivě hormonální činnost. A samozřejmě obezita už je nápor na tělo, stejně tak březost.
Může být, když jsou zatučnělé i vaječníky, pak ovulující vajíčko nemá kudy projít.

napsal(a):
Akscha a Nezzie byli (y) rychlejší. Mají pravdu.
barunečičika

XXX.XXX.210.36
Děkuji všem za jakekoli rady ale jak tak vidim je to docela ryskantni a opravdu nechci ryskovat kobylky život na to ji mám až moc ráda , Děkuji moc všem!
barunečičika
napsal(a):
Děkuji všem za jakekoli rady ale jak tak vidim je to docela ryskantni a opravdu nechci ryskovat kobylky život na to ji mám až moc ráda , Děkuji moc všem!
Ja bych to videla trosku jinak. Co takhle nejdriv resit kondici kobyly (obezita neni zadna slava ani bez březosti) a pak pripadne to hribatko?

barunečičika
napsal(a):
Riskovat. Jinak souhlas.

Pipilota
napsal(a):
Hm.. co takhle koupit si třeba dvouletka co by splňoval představy
A v ohradě rozpohyboval tlustou kobylu... Finančně určitě lepší než vlastní chov. A štíhlá kobyla k tomu... To je na zvážení.
hlavně kastrovaného 🙏 (teda pokud to bude "on")
napsal(a):
Jen trochu poupravim.
Sekce C je skutečně do 135 cm, ale je to welsh pony of cob type.
Welsh cob je 135 cm +, bez horního omezení výšky, a je to sekce D.
Jen aby zadavatelka nebyla překvapená že cobove jsou běžně kolem 150-160 cm.
Proto nepíšu o sekci D

koně
napsal(a):
Proto nepíšu o sekci D
Psala jste welsh cob, sekce C, tam je ta chybka. Sekce C je "welsh pony of cob type", welsh cob je sekce D.
napsal(a):
Psala jste welsh cob, sekce C, tam je ta chybka. Sekce C je "welsh pony of cob type", welsh cob je sekce D.
Vím že je welsh pony of cob type.Měla jsem welsh pony of cob type .
Ovšem nepřišlo mi nutné zadavatelku zaučovat do všech welšškých detailů
Když jí šlo výhradně o výšku u hřebce. A tu si v si ,v případě zájmu přečte,mezi běžně uváděnými parametry jakéhokoli plemeníka
Takže jsem upozornila,že v jejím hledáčku by se mohli ocitnout i welšové .Kdyby třeba nevěděla,že existují
Jestli vy máte potřebu upřesňovat detaily,tak klidně zadavatelce písněte.
I když mám pocit,že ona tohle téma dávno ukončila

koně
napsal(a):
Vím že je welsh pony of cob type.Měla jsem welsh pony of cob type .
Ovšem nepřišlo mi nutné zadavatelku zaučovat do všech welšškých detailů
Když jí šlo výhradně o výšku u hřebce. A tu si v si ,v případě zájmu přečte,mezi běžně uváděnými parametry jakéhokoli plemeníka
Takže jsem upozornila,že v jejím hledáčku by se mohli ocitnout i welšové .Kdyby třeba nevěděla,že existují
Jestli vy máte potřebu upřesňovat detaily,tak klidně zadavatelce písněte.
I když mám pocit,že ona tohle téma dávno ukončila
Achjo. Kdybyste četla pořádně, psala jsem cíleně že to opravují proto, aby zadavatelka nebo kdokoliv jiný kdo si to třeba čte a zajímá se nebyl překvapen, že nenajde welsh coba pod 135 cm, spíš naopak se pohybují kolem 150. To je celé. Když už někomu dávám info, dávám aspoň přesné...
napsal(a):
Achjo. Kdybyste četla pořádně, psala jsem cíleně že to opravují proto, aby zadavatelka nebo kdokoliv jiný kdo si to třeba čte a zajímá se nebyl překvapen, že nenajde welsh coba pod 135 cm, spíš naopak se pohybují kolem 150. To je celé. Když už někomu dávám info, dávám aspoň přesné...
ještě jste tedy v detailní nabídce opomněla welsh pony sekce B,aby někdo nebyl překvapen
Když už trváte na zcela přesných informacích

koně
napsal(a):
ještě jste tedy v detailní nabídce opomněla welsh pony sekce B,aby někdo nebyl překvapen
Když už trváte na zcela přesných informacích
A taky sekci A
Případně na to rovnou může hodit wpbr, do 25% velšske krve to pořád jako wpbr zapíše
napsal(a):
A taky sekci A
Případně na to rovnou může hodit wpbr, do 25% velšske krve to pořád jako wpbr zapíše
Áčkové jsem dávala já ,hned v mém prvním příspěvku .Přišli mi na tu kobylku,jako ideální. A o partbredech jsem se zmínila,ale nepřesně ,bez procent .
Part
breda bych na jakoukoli záhadnou kobylu nepouštěla,bůhví,co by vylezlo
Už to máme komplet ?