Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Leony

9.8.2021 12:18
Leony

XXX.XXX.246.148

Ahoj, Prozradil by mi někdo prosím jak to funguje když se koni sundají podkovy ? Myslím když byl kun skoro cely život zvyklý na všechny nohy okované. Je třeba nějaký způsob jak na sundání podkov koně - (kopyta) připravit, je možné že by to koni nevyhovovalo a způsobilo to nějaké větší zdravotní potíže ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.8.2021 13:19

Leony napsal(a):
Ahoj, Prozradil by mi někdo prosím jak to funguje když se koni sundají podkovy ? Myslím když byl kun skoro cely život zvyklý na všechny nohy okované. Je třeba nějaký způsob jak na sundání podkov koně - (kopyta) připravit, je možné že by to koni nevyhovovalo a způsobilo to nějaké větší zdravotní potíže ?

Připravit se nedá. Může se stát, že to koni nebude vyhovovat. Z větších zdravotních obtíží mě napadá hlavně absces.

9.8.2021 13:22
kallisto

XXX.XXX.217.242

Můžete dopředu podávat přípravky na zlepšení kvality rohoviny, jinak asi nic.

Sundávala jsem na jaře klisně zadní, kovaná celý život na všechny 4. V běžném denním režimu ji to nijak neomezovalo, výběh mají travnatý. Chodila normálně pod sedlo, jízdárna i terén, máme všude hodně tvrdo i kamenito, takže jsem klisně vybírala cestičky po měkkém, chodila jsem opatrně, vyšší chody jen na loukách nebo v měkkém lese. Hlídala jsem, jak se jí oštípávají kraje, aby si někde neutrhla stěhu kopyta a taky jestli není otlačená. Po dvou měsících ok, po dalších dvou jsme zadní nakovali zpět, protože rohovina se ošoupávala rychleji, než stihla dorůstat, jinak otlačená nebyla.
Původní důvod sundání podkov byla regenerace jedné zadní nohy, kde měla špatnou rohovinu, tak jsme nechali kopyto odrůstat přirozeně, bez podkovy.
Po celou dobu klisna dostává biotin nebo kerabol.

Bude to jistě velmi individuální u každého koně.

9.8.2021 13:46

Ještě bych podotkla, že je vhodné sundání podkov naplánovat na dobu, kdy nebude problém, aby kůň třeba měsíc nějak intenzivně nepracoval, zároveň je šikovné, když je měkko - zpravidla se s tím začíná na zimu, někdo sundavá podkovy do sněhu a bláta, což považuji za šikovné (samozřejmě je zpravidla sundávají kvůli nášlapkům a ztrátám, ale jinak je to i z hlediska opotřebení rohoviny a rehabilitace dobrý přístup). To hlídání olamování stěny doporučuji, nechte si od kováře ukázat, jak můžete sama rašplí (pilníkem) kopyta průběžně udržovat, aby při dorůstání stěny k vylamování nedocházelo.

9.8.2021 14:15
kallisto

XXX.XXX.217.242

Přesně tak, rašplí jsem upravovala menší odlomky, aby bylo kopyto stále fit a klisna se o trčící odštěpky třeba nezranila.

9.8.2021 16:51
koně

XXX.XXX.174.63

Leony napsal(a):

Začala bych zadními ,Tam obecně nebývá takový problém.Většina koní je schopna fungovat v nějakém rekre režimu a na normálním povrchu ,bez nich
Když se stáhne bílá čára na zadních a kopyta budou schopna fungovat bez evidentního diskomfortu koně ,můžete zkusit přední.
Samozřejmě průběžné začištění vylomených stěn rašplí a větší pozornost na zasekané kamínky v bílé čáře .Plus doplňky ,jako je Kerabol .Ale to už vám radí ženy nade mnou.
Kůň zpočátku může, díky menší opoře,než na kterou byl zvyklý od podkov ,být méně stabilní v chodu .Bude ho povrch tlačit ,více klouzat ,nebude mít takový odraz ,prostě jiné ježdění

9.8.2021 20:51
bongani

XXX.XXX.45.91

My sundávali před třemi lety, koni bylo 17 a měl podkovy celý život na všechny čtyři. Zadní šly docela rychle, ale přední byl boj a dodnes nerad chodí po tvrdým a po kamínkách. První měsíc po sundání předních to bylo utrpení, kůň odmítal skoro chodit, 100 metrů do stáje jsme šli třeba půl hodiny. Pak se to začalo zlepšovat, díky dobrému kopytáři a vitamínům, do sedla jsem se vrátila asi po dvou měsících. Ale jezdíme jenom na couračky po louce, žádnou náročnou práci.

9.8.2021 23:09
Artemisia

XXX.XXX.97.137

Jen jako doplnění k výše uvedenému. Pro přechodné období po sundání kovových podkov, pokud to kůň hůře snáší, je možné použít plastové podkovy nebo botičky.
A jako povzbuzení pro sportovce, že i s bosým koněm se dá skákat na té nejvyšší úrovni. Dva ze 3 koní vítězného týmu Švédska v soutěži družstev byli bosí.
https://www.theplaidhorse.com/2021/07/29/two-thirds-of-swedish-show-jumping-team-will-be-shoeless-at-tokyo-olympic-games/
https://www.horseandhound.co.uk/features/horse-of-the-day-all-in-alan-barefoot-double-olympic-silver-medallist-756904

10.8.2021 07:53

Jo, na přechodné období jsem použila botičky. Při sundání podkov na první zimu jsme po měsíci horko těžko hledali místečka, kam naťuknout hřebíky, protože se kůň odrážel ušima. Další sundavání jsem si posunula o půl roku, a přesně jak tu píší, první sezonu jsem sundala zadní (bylo mi zatěžko investovat do čtyř botiček a měla jsem moře času) a chodil pod sedlo s botičkama, druhou sezonu šly předky. Já osobně jsem žádné doplňky na kopyta nedávala, ale každopádně to neuškodí (pokud nemáte coba se sklony k rohovatění).

Přidejte reakci

Přidat smajlík