Ovládání koně ve cvalu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Endyy

10.8.2021 01:19
Endyy

XXX.XXX.242.118

Zdravím, zase píší o radu, děkuji za minulé rady a dnes bych vás chtěl požádat o radu ohledně ovládání koně ve cvalu (držení koně na stěně)Byla jsem si zkoušet koně do pronajmu a kobyla byla celou dobu v pohodě až když jsme nacvalali, sama cvalala od stěny, snažila jsem se nohama ji dostat na stěnu, moc mi to nešlo a jelikož na mě koukala majitelka, tak mi bylo blbý tahat za otěž, abych nevypadala jak tyran, nevíte jak dostat a držet koně ve cvalu na stene, když nechce ? Asi mi nejdou ve cvalu dávat výrazný pobidky nebo nevím, děkuji do predu za rady

10.8.2021 07:11
lenacia

XXX.XXX.173.31

taky mi kobyla chodí ve cvalu hned na kruh. Z mojí zkušenosti a tréninku... na rovné stěněv se vnější otěž drží napnutá a může být i trochu kratší, zatímco vnitřní je volnější, tím by měl kůň instinktivně na té stěně zůstat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.8.2021 07:47

V první řadě musí kůň pomůcky k příslušnému cviku umět, a správně na ně reagovat. Což ne vždy platí. Někdo místo aby měl váhu na vnitřní straně, má váhu vně, a kůň je na to zvyklý, a když pak jede člověk, který to dělá dle všeobecných zásad, kůň mu "nefunguje". Takže to je první předpoklad.

Druhý předpoklad je, že tu pomůcku dotyčný správně použije, ona ta pomůcka totiž nemusí být výrazná, stačí, aby byla pro koně dobře čitelná (a na to stačí jen letmý dotyk na správném místě). Takže když se soustředíte na nohy, nesmějí vám ruce začít dělat něco jiného, nesmíte při soustředění ztuhnout, začít se tělem "dívat" jinam, než kam chcete, aby šel kůň. A tohle uhlídat u sebe třeba úplně neumím, a dobře to vím.

No a třetí předpoklad je, že znáte pomůcky, kterými máte působit. Na stěně jízdárny by teoreticky nemuselo působit nic, kůň má být narovnaný a vy působit stranově souměrně, tedy to je cíl výcviku. Pokud kůň někam uhýbá, ujíždí, padá, je třeba použít stejných pomůcek, které byste použila kdekoli jinde na rovné linii, tj. podržet u stěny vnitřním stehnem, otěží přiloženou k vnitřnímu krku a případně uvolněním vnější strany, aby do vnější strany kůň mohl vyšlápnout (v podstatě ustoupení na holeň, pokud by se použila ta holeň - ale vhodné je vychytat ještě okamžik, kdy se kůň začíná převažovat, a vyrovnat ho, je to o moc lepší, než koně vracet už z vnitřní stopy.). To je korekce. Teoreticky pokud kůň udrží cval na správnou nohu by jako prevence mohlo fungovat to, co píše lenacia, ale třeba můj kůň by na takové působení možná změnil cval. V každém případě se ten rozdíl vnitřní x vnější otěž musí odehrávat na vzdálenostech milimetrů, spíš pocitově.

Vše ale nakonec záleží na tom, na co je zvyklý ten kůň. Jestli je evidentně zvyklý se pokoušet krátit si jízdárnu, tak za jednu hodinu toho moc nesvedete, takže není proč se trápit. Spíš bych být vámi vznesla dotaz na majitelku, že vám tohle dělal, a zda je to u něj obvyklé a co by vám ona poradila na zlepšení, protože opravdu mohou mít vlastní "způsoby". Pokud je to majitelka rozumná, potěší ji, že máte zájem pracovat na zlepšení vzájemné spolupráce s koněm a že to nepřejdete mávnutím rukou. A pokud ne, maximálně řekne, že jste něco dělala špatně. No, to nakonec může být i pravda :-) A skýtá to příležitost k poučení.

10.8.2021 08:00

Endyy napsal(a):
Zdravím, zase píší o radu, děkuji za minulé rady a dnes bych vás chtěl požádat o radu ohledně ovládání koně ve cvalu (držení koně na stěně)Byla jsem si zkoušet koně do pronajmu a kobyla byla celou dobu v pohodě až když jsme nacvalali, sama cvalala od stěny, snažila jsem se nohama ji dostat na stěnu, moc mi to nešlo a jelikož na mě koukala majitelka, tak mi bylo blbý tahat za otěž, abych nevypadala jak tyran, nevíte jak dostat a držet koně ve cvalu na stene, když nechce ? Asi mi nejdou ve cvalu dávat výrazný pobidky nebo nevím, děkuji do predu za rady

Viz Buggyra. Taháním za otěže to nevyřešíte, možná mu otočíte hlavu, ale zbytek bude stejně cválat křivě. Základem je správný sed - možná sedíte našišato, aniž si to uvědomujete. Znám to sama.

Přidejte reakci

Přidat smajlík