Jana48

XXX.XXX.44.94
Dobrý den, obracím se vás s prosbou a dotazem.
V našem kraji máme stáj, kterou provozuje absolutně nekompetentní osoba, divím se, že vůbec svéprávná, která má neustále problémy se zákonem (obtěžování nezletilých, vyhrožování, urážky na cti, fyzické napadení, krádeže, řízení bez ŘP pod vlivem aj.)
Před lety jsem z této stáje koupila koně, nevědouce, co se ve stáji děje. Kůň byl ve velmi špatném výživovém stavu, po úraze který nebyl správně léčen a zaléčen, prostě se nám ho zželelo. Majitel stáje samozřejmě vyprávěl, jak není nic jeho vina, kůň v takovém stavu již přijel, majitel ho nechce a dal mu za úkol ho prodat. Koně jsme nechali v ustájení chvíli ustájeného, s úrazem jej nebylo ani možno přepravit. Postupem času jsme ale procitali, koně hubli před očima, v zimě ve výběhu sláma, na boxe malá kopička sena, pokud jsem seno chtěla přidat, nebylo možno si za něj ani připlatit. Cena ustájení byla našemu kraji úměrná, žádné levné za pár babek. Boxy místované spíš vůbec než někdy, majitel pod svými koňmi kydat třeba úplně odmítal.
Koně jsme odvezli jako většina dalších nájemníků hned co to šlo, v normálním režimu se dali rychle do pořádku.
Bohužel se podmínky ve stáji ještě zhoršily a kontaktovala mne známá, že se ve stáji nachází kůň, kterého osobně zná, byl současné majitelce darován a je v této stáji ustájen. Byl ve špatném výživovém stavu, využíván absolutně nevhodně vzhledem ke stáří, stavu a rtg, které majitelka dostala ke koni a věděl o nich i majitel stáje. Využíván byl převážně návštěvníky stáje, chodil pod sedlo několikrát denně, náročné několika kilometrové vyjížďky, pracoval na jízdárně a na lonži. Trvalo od dubna do srpna, než jsme koně dostali pryč, koně jsme vzali k nám, kde se ho snažíme dát dohromady. Bohužel přijel v ještě horším stavu, než jsme se obávali. Rok propadlé očkování, rok nakován bez překování, výživový stav nemá smysl komentovat, nic horšího jsme nezažili.
Majitelka byla se vším obeznámena, ustájení platila a za koněm nejezdila. Věděla ovšem v jakém je stavu, nemínila nic měnit, věděla i o využívání koně k účelům majitele. Kůň byl poslední měsíce schovaný, pokud šel ven, měl na sobě deku aby nikdo neviděl jak kůň vypadá. V bývalé stáji kde kůň byl měli také problém s majitelkou, odmítala koně naočkovat, zaplatit veterináře a služby, ale odcházel nakrmený a v dobré kondici. Bohužel, těch koní, kteří jsou v úplně stejném stavu je zde mnohem více a to jen, co nám je známo. Konkrétně jde třeba o mladého koně, vytaženého z nejmenované kauzy, kdy byl koník zabaven státem, majitelka koně dala dohromady a poté jej darovala jako společníka majiteli stáje. Kůň je nejezditelný, má vývojové vady, vše podložené rtg, chodí pod sedlo několikrát denně, momentálně je připravován na hobby závody. Všichni koně jsou ve velmi špatném výživovém stavu, nemají základní očkování, nemají přístup k senu, neznají kováře… Jedná se jak o koně majitele stáje, tak koně ustájené, kdy majitelky jsou malé holčičky okolo patnácti let, rodiče platí ustájení, na koně se podívat nepřijedou a nemají s chovem koní žádné zkušenosti. Zima by pro koně mohla být už opravdu fatální. Kvs jsem kontaktovala, zatím bez vyjádření ale ve stáji několikrát byla. Dokázal jste někdo s podobnou situací jakkoli hnout? S majitelem není řeč, je schopen při pokusu o domluvu člověka napadnout (nezáleží jestli jde o může, či ženu). Veškeré služby provozuje na černo, pozemek patří jeho otci, který s tím nechce nic mít.
Dobrý den. Pokud Vám není osud koní lhostejný, nezbývá, než zaslat podnět na Státní veterinární správu, zřejmě by nebylo od věci i na Českou plemenářskou inspekci. Kontakty najdete na uvedených webech těchto úřadů: www.svscr.cz www.cpinsp.cz
Stačí e-mailem poslat jméno chovatele, adresu hospodářství a popsat stručně neutěšený stav.
M.Nb.

XXX.XXX.164.161
Trochu se v tom celém ztrácím, řešíte problémy s ustajovatelem, ale majitelům to podle všeho takto vyhovuje a řada věcí, které uvádíte jsou povětšinou, není-li s ustajovatelem domluveno jinak starostí majitele - např. to očkování, kování.....Nevidím tedy chybu pouze na jedné straně......rok nakován bez překování, bych docela chtěla ze zvědavosti vidět - nemáte foto kopyt?
KVS by měla podnět do 30dní prověřit. Pak uvidíte co dál.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Další možnost je celou záležitost medializovat. V takových kauzách se ochotně rýpá Prima, Blesk a podobné informační kanály. Bude to jistě šťavnatý materiál i pro další. Ideálně natočte videa (z veřejně přístupného prostranství), která jim pošlete.
Totéž můžete udělat pro SVS.
Vím, že medializace v minulosti pomohla vyřešit pár záležitostí.
No a nejvtipnější varianta je, pozemek od jeho otce koupit A milého onoho johoho vykázat. Ať si provozuje záležitosti jinde. Ono to tak rychle nepůjde, části zvířat se dost možná bude muset zbavit a nebo budete moci přistoupit po soudu k žádosti o exekuční vyklizení, kdy o zvířata se (na náklady majitele - haha) má postarat obec. A nebo bude mít páneček páky a bude zdržovat, obec nebude mít chuť (peníze - častý argument) se tím zabývat, najdou se jiné okolnosti, a vy se tím budete moci ve volném čase zabývat ještě mnoho dalších let a platit půjčku na pozemek vč. daní a úroků, a nic nemít, neb provoz bude dál vesele probíhat. Juch.
Mimochodem - nahlásit podezření na týrání též na obec, obec s rozšířenou působností, je rozhodně také žádoucí. Ona ta obec musí s SVS spolupracovat a tak nějak to bude mít snad větší dopad, když navzájem zjistí, že oznamovatel je kontaktoval všechny.
Dobrý den,
Z vlastní zkušenosti poradím první podat písemně podnět na KVS,dále písemný podnět na obec. Určitě,pokud je situace opravdu zoufalá,podat trestní oznámení na podezření z týraní na policii.A určitě zmedializovat...nemusí to úplně být noviny nebo televize...ale stačí sociální sítě a internet celkově...čím víc lidí o tom bude vědět,tím lépe...tlak okolí znamená hodně ..chce to ale určitě ,,důkazy,,.Respektive musíte nafotit co možná nejvíce důkazů nevhodných podmínek a výživových stavů koní a určitě zveřejnit!!!!
PS: Když jsem podávala podnět na obec,tak se mi ozval starosta s tím,že nechápe,co je vlastně špatně Hubení koně žijící v bahně a bez jídla mu přišli v pořádku Dokud se nepřijel osobně přesvědčit,jak vlastně vypadá správně nakrmený kůň s vhodným ustájením....
Pred casem jsme resili jinou kauzu se zviraty. Bylo to docela medialne vdecne tema, meli jsme hodne fotek, ktere slo zverejnit a tak jsme krom podnetu příslušnym organun a facebook napsali mistni televizi a mistnim novinam. Oboji se zajimali a odpovedne osoby mely z ostudy kabat. Realny dopad ale myslim nakonec mel jen ten podnet a nasledne vymerena pokuta (vinikem ovsem byla obec, takze pokuta sla zrejme z verejnych penez, ale to je zase jiny pribeh...).
Takže k tomuto vyjádření mám vše ofiko vše legálně vše podložené veterinární a plemenářskou inspekcí atd co se tu píše není pravda přijeďte se klidně přesvědčit mnel sem tu opět kontrolu a vše v pořádku jako každej den a že s mojí dobrou vůly ustajim špatně koně že mne majitelky přemlouvají není nic špatného pak je stohodle tohle co se tu píše máte problém rešte to osobně Renata veselá Michaela Kociánová natala feltlova atd atd kontrola odjela koně všechno v pořádku a vše také papíry vše se doloží u soudu Aš proběhne tohle je jen pomsta kdo tomu věří je ubožák

Žumpa16
napsal(a):
Takže k tomuto vyjádření mám vše ofiko vše legálně vše podložené veterinární a plemenářskou inspekcí atd co se tu píše není pravda přijeďte se klidně přesvědčit mnel sem tu opět kontrolu a vše v pořádku jako každej den a že s mojí dobrou vůly ustajim špatně koně že mne majitelky přemlouvají není nic špatného pak je stohodle tohle co se tu píše máte problém rešte to osobně Renata veselá Michaela Kociánová natala feltlova atd atd kontrola odjela koně všechno v pořádku a vše také papíry vše se doloží u soudu Aš proběhne tohle je jen pomsta kdo tomu věří je ubožák
A o kterou se jedná stáj, kde se nacházíte?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.183
Žumpa16
napsal(a):
Tak sem dejte aktualni foto koni od vas ve vybehu, boxu.
Dávám fotky US toho mám dost omlouvám se že tak dlouho byl sem v polích
Podkolenky123

XXX.XXX.173.49
Ve staji Heřmaň nevídim žádný problém s koniky, myslím si že koně jsou v naprostém pořádku…..mají každo denní péči, 24/7 vodu,seno, a krásně podestlané boxy…..
Krásné pastviny, krásný prostory…..
Jízdárna/Kruhovka naprosto v pořádku….,jsem spokejná jak s ustajením tak s pastvinama…..
Jednoduše jsem spokojená ze stájí Heřmaň
Stáj vyhovuje jak mě, tak mému koni. Jsem tu delší dobu a můj kůň neměl žádné zdravotní problémy kvůli senu či něčemu podobnému. Je zde spoleh na majitele, přístup k senu a vodě 24/7, super kolektiv, když jsem měla nějaký problém začal se řešit hned a hned byl vyřešen, vykydáno vždy. Krásné vyjížďky do přírody, terén atd.. Na stáj si nemůžu stěžovat.
Baba28

XXX.XXX.105.174
Dobrý den , podle popisu se jedná hlavně o koně který tam byl ustájený a za stav koně zodpovídá vždy a pouze majitel , pokud stav koně majitelka neřešila to není vína provozovatele.
Kvalita sena ? Do balíku nevidíte někdy jsou dobré někdy prašné někdy celé na vyhození prostě to tak je .
V každém ustájení najdete něco co se vám nelíbí.
Podle dodaných fotek netrpí nikdo hlady.
Ne všem konim třeba tento typ ustájení vyhovuje.
Ještě kolik je koni o kterém mluvíte let ?
A foto ?
Provozovatel stáje se nebál a vložil fotky koni .
Ta prosím tedy i zadavatele ať ukáže fotky věk koně onemocnění?
Myslím jsi ze by jsi každý měl zamést před svým prahem a pokud to řeší už příslušné orgány tat toto jen výkřik do tmy.
Co jsem zjišťovala toto místo funguje již x let a chovají i dobytek .

Žumpa16
napsal(a):
Dávám fotky US toho mám dost omlouvám se že tak dlouho byl sem v polích
Vidím koně buď hodně tlusté nebo hubené nebo blbě vyfocené (jedině ten šiml vypadá tak nějak normálně). Jo a ten ryzák má zafačovanou nohu a chodí pod sedlo? (což není problém ustajovatele, uznávám). Nicméně my to tady stejně nevyřešíme, protože tady může psát kdokoliv cokoliv.

Žumpa16
napsal(a):
Úraz z vijizky čeká na veterináře
V pohodě. Viz výše - neznám stáj osobně a vím, jak snadno vznikají pomluvy.

je vtipné,ze zadavatelka vubec neuvedla jmeno staje ani lokalitu,takže doted nemel nikdo tušení,o kterou staj se jedná.Hned nato se ozve spousta nových nicku,kteří jmeno stáje zveřejní a hned se dušují,ze je tu vse ok.Jak víte,ze zadavatelka myslela právě tuto stáj? Podivné
Dle FB dané stáje (pokud tedy jde o tu Farmu M.), kde jsou nafoceny nastlané boxy a kupky sena před boxy, zřejmě tedy pro inzerátové foto to nej, tak já za sebe bych si na některých těch betonových podlahách představovala slámy o dost více - na beton steleme po obloučky vidlí. Sena bych pro naše potřeby také přidala, ale samozřejmě nevím, pro jak velké koně to je připraveno. Tady chápu, že se lidi rozcházejí v názorech běžně.
Jinak areál vypadá hezky, udržovaně, čistě, výběhy a kolbiště také. Alespoň z veřejné prezentace.
Docela by mě zajímalo, jakými fotkami svoje narčení podpoří druhá strana.
Baba28

XXX.XXX.105.174
Jelikož se tota kouza resi na sociální síti tak samozřejmě lidi nejsou blbý a vše jsi dohledání.
Když přesně tento podobný příspěvek koluje na facebooku kde samozřejmě jméno stáje je uvedeno.
A celá kauza je a i psáno že majitel objektu toto resi soudní cestou .
Přesně jak píšete každý jsi představuje pro svého koně něco jiného a jiný servis .
Pokud jse mi už z fotek nelíbí fungování a nabídka servisu neboť než jsi koně ustájím jedu se přeci podívat a kouknout na kvalitu , zeptat se ustájených jak to tam funguje a poté se rozhodují zda jsi koně zde ustajím nebo dokonce koupím.

Varaxi
napsal(a):
Mně se strašně, strašně nelíbí kopyta z fota č. 6 - ten hnědák s hvězdičkou. Nicméně opět to je spíš záležitost majitele, nikoli ustajovatele.
Jej, tak z takové fotky já skutečně nic nevykoukám. Divně stojí, zabahněné, v polostínu, tady jsem názoru daleka...
Hanka111

XXX.XXX.168.116
Foto koně o kterém je řeč. Je mu cca 20 let. Takto odjížděl ze stáje. Majitel stáje stále opakuje, že za stav koně může bývalá stáj, odkud odcházel v březnu 2021. Zajímavé je, že koně nebyl schopný za 4 měsíce dostat do formy. Kůň ze staré stáje odjel s odřeninama, viz foto viz foto v příspěvku. Asi každý chovatel koně ví, že pokud kůň je ve stádě s dalším koněm může se stát nějaká odřenina nebo lehký škrábance. Podle majitele stáje kůň už k němu přijel hubený, ale odjížděl od něj vychrtlí. Jako správný ustájovatel by měl zvládnout koně dostat zpět do formy. Odkaz na přímo na příspěvek ohledně daného koně co dávala přepravní společnost a pan majitel stáje se tam vyjadřuje. zajímavé, že se stále řeší ustájení, ale nikdo neřeší majitele koně co nechal koně týrat.
https://www.facebook.com/prepravakonitravelwall/photos/pcb.4116670195081888/4116669938415247
Ano řešit majitele koně máte !!!! a neponižovat majitele stáje a jeho farmu jeho dobrá vůle že ho přijal majitelce a za další majitel stáje má v ustájení pouze seno a slámu žádnej příkrm to si zařizují majitele koni takhle kemne prijel odrenej a hubenej a bez přikrmu se fakt nenasvaly takže neponizujte stáj ale majitele koně pěkný den
Jak dopadla koprologie, čím a kdy byl odčervován, byli zároveň s ním odčervováni i ostatní koně ze stáje? Co dělá, jaký má menežment? Čím byl krmen? Nemá žaludeční vředy? Nemá nějakou diagnózu?
Zkuste ukázat foto, kde jsou vidět ta rok nekovaná kopyta.
Majitelka je kdo, pořád ta samá, nebo už někdo jiný?
Veškeré služby provozuje na černo (...)
Zavolala bych finančák. Tam se ukáže, jak to je.
Jinak to záleží na smlouvě, co má na starosti ustajovatel, a co zůstává na majiteli.
Hanka111
napsal(a):
Foto koně o kterém je řeč. Je mu cca 20 let. Takto odjížděl ze stáje. Majitel stáje stále opakuje, že za stav koně může bývalá stáj, odkud odcházel v březnu 2021. Zajímavé je, že koně nebyl schopný za 4 měsíce dostat do formy. Kůň ze staré stáje odjel s odřeninama, viz foto viz foto v příspěvku. Asi každý chovatel koně ví, že pokud kůň je ve stádě s dalším koněm může se stát nějaká odřenina nebo lehký škrábance. Podle majitele stáje kůň už k němu přijel hubený, ale odjížděl od něj vychrtlí. Jako správný ustájovatel by měl zvládnout koně dostat zpět do formy. Odkaz na přímo na příspěvek ohledně daného koně co dávala přepravní společnost a pan majitel stáje se tam vyjadřuje. zajímavé, že se stále řeší ustájení, ale nikdo neřeší majitele koně co nechal koně týrat.
https://www.facebook.com/prepravakonitravelwall/photos/pcb.4116670195081888/4116669938415247
Povinnost ustajovatele určitě není dát koně zpět do formy, ustajovatelovo povinnost je dohlížet na seno a vodu, zbytek je na majiteli koně. Ustajovatel nebude koukat na každého koně dohlížet a připomínat co kůň má a nemá.
berunda1134
napsal(a):
Povinnost ustajovatele určitě není dát koně zpět do formy, ustajovatelovo povinnost je dohlížet na seno a vodu, zbytek je na majiteli koně. Ustajovatel nebude koukat na každého koně dohlížet a připomínat co kůň má a nemá.
Může to dělat, pokud to tak mají nasmlouvané... (u většiny stájí je problém, že tohle majitelé nechtějí platit a pak prudí - zadarmo všechno a ještě s úsměvem)
Zavolejte finančák uděláte si ostudu vy vše mám legálně je vidět jak víte o stáji úplně hovno
Takže... Co vlastně řešíme?
Veškeré služby provozuje na černo (...)
Zavolejte finančák uděláte si ostudu vy vše mám legálně
Předpokládám, že ruku v ruce s tím jde účetnictví a případně odvod daní, takže...
A ostatní neposoudíme, ne bez znalosti smlouvy. Zatím to vypadá, že ustajovateli se dá vytknout akorát to, že sám nezavolal KVS na majitelku, která údajně koně rok nepřekovala a nenaočkovala.
Edit:
On kůň může zhubnout z různých příčin, nemusí to nutně být nedostatek krmení nebo zanedbání péče ze strany ustajovatele. Stačí, když má zdravotní problémy. A to už se musí postarat majitel, aby to zvíře dal zdiagnostikovat a léčit. Proto jsem se ptala na vředy a začervení.

Mám ráda, když se k věci vyjádří obě strany :-) Pak to dostává řádné grády Často se strany sporu vlastními vyjádřeními samy tahají žumpou (neříkám, že je to tak i zde, ale...). Mno ale to už běžný pozorovatel neovlivní. A my od stolu nevyřešíme :-)
Já všem hlavně přeji, ať jsou jejich koně i koně v jejich okolí zdraví, zdravě napapaní a spokojení.
M.Nb.

XXX.XXX.251.93
Šmarjá, to je zase hon na čarodějnice
Jano, nechápu toto z úvodního příspěvku:
Trvalo od dubna do srpna, než jsme koně dostali pryč.
Majitelka byla se vším obeznámena, ustájení platila a za koněm nejezdila. Věděla ovšem v jakém je stavu, nemínila nic měnit, věděla i o využívání koně k účelům majitele.
Proč jste půl roku dostávali pryč koně, přestože majitelka nechtěla nic měnit? Těžko tam mohl koně držet ustajovatel, spíš to byla akce proti vůli majitelky, tak mi to nějak připadá. Spasitelský komplex?

berunda1134
napsal(a):
Ale přesně tohle koukat na každého koně dohlížet a připomínat co kůň má a nemá by měl ustajovatel dělat. Bylo mu svěřeno zvíře do péče, a v rámci služby zákazníkovi je ustajovatel vázán pečovat o zvíře v rámci smluvních ujednání tak, aby se minimálně jeho stav nezhoršoval. A pokud majitel setrvale odmítá řešit špatný stav zvířete jako takový, potom by ustajovatel měl zvážit spolupráci s takovým majitelem, protože majitel zvířete potom vlastně ustajovateli ani nedává možnost se o zvíře řádně postarat, např. ho nakrmit dostatečně objemovým krmivem, pokud je jeho trávení v tak špatném stavu, že není schopno využít živiny. Solidní ustajovatel má rozhodně denní přehled o všech ustájených koních (případně prostřednictvím kvalifikovaných zaměstnanců, kteří jakékoli odchylky zodpovědně hlásí).
Solidní ustajovatel by neměl ve svém ustájení dlouhodobě trpět podvyživená, nediagnostikovaná či neléčená zvířata, protože to minimálně háže špatné světlo na jeho ustájení, i kdyby za to nakrásně nemohl. Nehledě na to, že takové zvíře ve špatném stavu může být rezervoárem parazitů, náchylnější k infekčním onemocněním, atd.
Obecně řečeno.
Nehledě na to, že takové zvíře ve špatném stavu může být rezervoárem parazitů, náchylnější k infekčním onemocněním, atd.
Právě.
Kdybych byla majitelem jiných koní, tak se rychle z takové stáje klidím. Teoreticky; prakticky to nemusí být až tak snadné. Ani vypovědět smlouvu ustajovateli ani majiteli koně nemusí být jednoduché, pokud není dobře napsaná.
Kdo ví, jak to je. Prostě nelze na jednoho z aktérů ukázat a říct, ty za to můžeš, je to tvoje vina.

napsal(a):
je vtipné,ze zadavatelka vubec neuvedla jmeno staje ani lokalitu,takže doted nemel nikdo tušení,o kterou staj se jedná.Hned nato se ozve spousta nových nicku,kteří jmeno stáje zveřejní a hned se dušují,ze je tu vse ok.Jak víte,ze zadavatelka myslela právě tuto stáj? Podivné
Taky jsem si všimla.

Hanka111
napsal(a):
Za stav koně odpovídá majitel. I za to, že mu vybral nevhodné ustájení.
no za stav koně zodpovídá majitel. ustajovatel dává co je ve smlouvě, asi těžko chtít at dává navíc ze svého.
pak může leda domluvit majiteli nebo jej vypověďet, aby mu to nedělalo špatné jméno
samozřejmě pokud se nejedná, že by to bylo tím, že kůň nedostával dostatečně sena apod. , což si zas má hlídat majitel, zda ustajovatel vše dodržuje a případně jít jinam
hon by měl být spíš na majitelku toho koně se mi zdá
Pokud chcete vykrmit koně, nejenom že k tomu nestačí jedna odměrka mussli, ale musí být ty odměrky minimálně dvě... a navíc ne jen jednou denně ale 2x denně ráno a večer.
Pokud máte koně pastevně bez dohody příkrmu, tak se pak nedivte, že máte koně hubeného, navíc pokud jde o koně plnokrevného, protože to sou černý díry na žrádlo.
Já si teď poslechla debatu, jak je Sára chudák, protože je opadlá.... Ale že má pod sebou 4 měsíční hříbě, to je asi nepodstatný detail.
Hanka111

XXX.XXX.168.116
etnies86
napsal(a):
no za stav koně zodpovídá majitel. ustajovatel dává co je ve smlouvě, asi těžko chtít at dává navíc ze svého.
pak může leda domluvit majiteli nebo jej vypověďet, aby mu to nedělalo špatné jméno
samozřejmě pokud se nejedná, že by to bylo tím, že kůň nedostával dostatečně sena apod. , což si zas má hlídat majitel, zda ustajovatel vše dodržuje a případně jít jinam
hon by měl být spíš na majitelku toho koně se mi zdá
To samozřejmě zodpovídá, špatné je že majitel stáje se stále ohání starým ustájením co nemá s tím nic společného. Kde je psáno, že majitelka koně neplatila i za krmení koně? Nikdo tady neví co majitelka platila a co ustájovatel poskytl. Pan majitel stáje se dušuje, že koně miluje, ale nechá v takovémhle stavu koně bez problému, to mi upřímně jako milovník koní nepřijde. Věřím tomu že když by majiteli koně řekl ať nakoupí krmení jinak dostane výpověď, protože nechce mít ve stáji týraného koně tak by majitel koně nakoupil žrádlo.
Filip7

XXX.XXX.168.116
Majitelka koně si platila krmení 2x denně. Měl dostávat nějaké zrní, žádné granule nebo cokoliv určeno pro koně.

lenacia
napsal(a):
Pokud chcete vykrmit koně, nejenom že k tomu nestačí jedna odměrka mussli, ale musí být ty odměrky minimálně dvě... a navíc ne jen jednou denně ale 2x denně ráno a večer.
Pokud máte koně pastevně bez dohody příkrmu, tak se pak nedivte, že máte koně hubeného, navíc pokud jde o koně plnokrevného, protože to sou černý díry na žrádlo.
Já si teď poslechla debatu, jak je Sára chudák, protože je opadlá.... Ale že má pod sebou 4 měsíční hříbě, to je asi nepodstatný detail.
Ale to Horsana ví.
Baba28

XXX.XXX.44.230
A jak jsi tímto můžete být jistý ? Bylo by fajn aby sama údajná majitelka se vyjádřila.
Jana48
napsal(a):
Dobrý den, obracím se vás s prosbou a dotazem.
V našem kraji máme stáj, kterou provozuje absolutně nekompetentní osoba, divím se, že vůbec svéprávná, která má neustále problémy se zákonem (obtěžování nezletilých, vyhrožování, urážky na cti, fyzické napadení, krádeže, řízení bez ŘP pod vlivem aj.)
Před lety jsem z této stáje koupila koně, nevědouce, co se ve stáji děje. Kůň byl ve velmi špatném výživovém stavu, po úraze který nebyl správně léčen a zaléčen, prostě se nám ho zželelo. Majitel stáje samozřejmě vyprávěl, jak není nic jeho vina, kůň v takovém stavu již přijel, majitel ho nechce a dal mu za úkol ho prodat. Koně jsme nechali v ustájení chvíli ustájeného, s úrazem jej nebylo ani možno přepravit. Postupem času jsme ale procitali, koně hubli před očima, v zimě ve výběhu sláma, na boxe malá kopička sena, pokud jsem seno chtěla přidat, nebylo možno si za něj ani připlatit. Cena ustájení byla našemu kraji úměrná, žádné levné za pár babek. Boxy místované spíš vůbec než někdy, majitel pod svými koňmi kydat třeba úplně odmítal.
Koně jsme odvezli jako většina dalších nájemníků hned co to šlo, v normálním režimu se dali rychle do pořádku.
Bohužel se podmínky ve stáji ještě zhoršily a kontaktovala mne známá, že se ve stáji nachází kůň, kterého osobně zná, byl současné majitelce darován a je v této stáji ustájen. Byl ve špatném výživovém stavu, využíván absolutně nevhodně vzhledem ke stáří, stavu a rtg, které majitelka dostala ke koni a věděl o nich i majitel stáje. Využíván byl převážně návštěvníky stáje, chodil pod sedlo několikrát denně, náročné několika kilometrové vyjížďky, pracoval na jízdárně a na lonži. Trvalo od dubna do srpna, než jsme koně dostali pryč, koně jsme vzali k nám, kde se ho snažíme dát dohromady. Bohužel přijel v ještě horším stavu, než jsme se obávali. Rok propadlé očkování, rok nakován bez překování, výživový stav nemá smysl komentovat, nic horšího jsme nezažili.
Majitelka byla se vším obeznámena, ustájení platila a za koněm nejezdila. Věděla ovšem v jakém je stavu, nemínila nic měnit, věděla i o využívání koně k účelům majitele. Kůň byl poslední měsíce schovaný, pokud šel ven, měl na sobě deku aby nikdo neviděl jak kůň vypadá. V bývalé stáji kde kůň byl měli také problém s majitelkou, odmítala koně naočkovat, zaplatit veterináře a služby, ale odcházel nakrmený a v dobré kondici. Bohužel, těch koní, kteří jsou v úplně stejném stavu je zde mnohem více a to jen, co nám je známo. Konkrétně jde třeba o mladého koně, vytaženého z nejmenované kauzy, kdy byl koník zabaven státem, majitelka koně dala dohromady a poté jej darovala jako společníka majiteli stáje. Kůň je nejezditelný, má vývojové vady, vše podložené rtg, chodí pod sedlo několikrát denně, momentálně je připravován na hobby závody. Všichni koně jsou ve velmi špatném výživovém stavu, nemají základní očkování, nemají přístup k senu, neznají kováře… Jedná se jak o koně majitele stáje, tak koně ustájené, kdy majitelky jsou malé holčičky okolo patnácti let, rodiče platí ustájení, na koně se podívat nepřijedou a nemají s chovem koní žádné zkušenosti. Zima by pro koně mohla být už opravdu fatální. Kvs jsem kontaktovala, zatím bez vyjádření ale ve stáji několikrát byla. Dokázal jste někdo s podobnou situací jakkoli hnout? S majitelem není řeč, je schopen při pokusu o domluvu člověka napadnout (nezáleží jestli jde o může, či ženu). Veškeré služby provozuje na černo, pozemek patří jeho otci, který s tím nechce nic mít.
Nějak jsem nepochopila zadání
Koupila jste ze soucitu koně,nechala ho, ještě dosti dlouho,na tom špatném místě.U toho špatného ustajovatele.Pak vás,najednou více, odešlo.
Nicméně stáj dále funguje a dál jsou tam ustájení koně.Navzdory tomu,že vám a ostatním odejivším ,se tam nelíbilo
A teď řešíte koně,kterého tam někdo má ustájeného a platí za něj.A dobrovolně a z vlastní vůle nechá ,aby koně využíval provozovatel ustájení.I když,podle vás ,na to kůň už nemá .Vám se to nelíbí a píšete na anonymní diskuzi
Někdo se ozval,dal fotky ,koně na nich tedy nic extra. Ale zas úplně zanedbaní a úplně vyhublí nejsou.
Každopádně ,pokud vám záleží na konkrétním koni,komunikujte s majitelkou.Kupte ho a odvezte.Nebo ho tam choďte dokrmovat a opečovávat .Jiné řešení není