Rousy - jak podpořit růst?

Irský hunter
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.8.2021 20:48
Mindy

XXX.XXX.2.58

Dobrý den,
Mám na vás dotaz.. Možná pro někoho blbý😄
Je možné podpořit nějak u koně růst rousů?
Existuje nějaký přípravek, šampon nebo nějaké vitamíny do krmení??
Stejně jako jsou šampony na podporu růstu hřívy nebo ocasu, tak jestli existuje něco takového na rousy nebo je to geneticky dané a nelze to ovlivnit jinak.
Vím, že jsou přípravky na mytí a bělení ale nejsem si jistá, že nějak podporují růst.
Předem děkuji za odpovědi☺️

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.8.2021 20:55

Mindy napsal(a):
Dobrý den,
Mám na vás dotaz.. Možná pro někoho blbý😄
Je možné podpořit nějak u koně růst rousů?
Existuje nějaký přípravek, šampon nebo nějaké vitamíny do krmení??
Stejně jako jsou šampony na podporu růstu hřívy nebo ocasu, tak jestli existuje něco takového na rousy nebo je to geneticky dané a nelze to ovlivnit jinak.
Vím, že jsou přípravky na mytí a bělení ale nejsem si jistá, že nějak podporují růst.
Předem děkuji za odpovědi☺️

Můj soukromý názor - kdyby to fungovalo, tak mají všichni lidi bohatou kštici. Nemyslím, že u koní je to jinak. Ale třeba budou mít další jinou zkušenost.

11.8.2021 06:40
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Rousy jsou geneticky dané. Vy se můžete kvalitní výživou a menežmentem postarat, aby se ta genetika naplno projevila, aby využila svůj potenciál. Ale co roste, to roste, s tím nic neuděláte.
Koně si rousy můžou olámat, okousat, odrbat a obrousit chůzí, to je třeba nějak vyřešit. O rousy je nutno pečovat, mýt, česat a sušit, aby v nich nebujely plísně a bakterie a nebyly náchylné na parazity.
Pomoci může vitamín B, zinek a síra do krmení a šampony s chininem, kofeinem a pečujícími oleji.
Vždycky je ale třeba mít na paměti, že je to podpora a ochrana rousů a vliv je menší než vliv genetiky.
Za mě - zlatý kůň bez rousů; mívali jsme ve stáji kříženku fríse a ČMB, to byl očistec. Když pršelo nebo bylo blato, myli a fénovali jsme jí nohy i dvakrát denně, protože trpěla na mykózy. Nejvíc pomáhalo jí ty nohy prostě ostříhat. Takže bohatý rous není žádné terno.

11.8.2021 17:29
Pipilota

XXX.XXX.46.93

" Za mě - zlatý kůň bez rousů; mívali jsme ve stáji kříženku fríse a ČMB, to byl očistec. Když pršelo nebo bylo blato, myli a fénovali jsme jí nohy i dvakrát denně, protože trpěla na mykózy. Nejvíc pomáhalo jí ty nohy prostě ostříhat. Takže bohatý rous není žádné terno. "

Ano, ano - rousy mají účel v lese atd., jinak je to jen opruz. Vypadá to hezky jen na fotkách po vykoupání. Pro praktický život u nás to fakt není. (se na severu vyvinulo kvůli sněhu)

14.8.2021 14:25
makki

XXX.XXX.0.41

Vyvinulo kvůli sněhu? To slyšim poprve. V zimě jsem svému tinkerovi stříhala z rousů sněhové koule velikosti mandarinek.

14.8.2021 18:16
Varaxi

XXX.XXX.129.250

makki napsal(a):
Vyvinulo kvůli sněhu? To slyšim poprve. V zimě jsem svému tinkerovi stříhala z rousů sněhové koule velikosti mandarinek.

Protože tinker je má chovem podpořené nad zdravou, výhodnou úroveň. Ty biologicky funkční rousy najdete u přírodnějších plemen. Tuším islandský kůň je má spíš naznačené, což je pro něj výhodné. Nad určitou mez v bohatosti rousů to začíná být kontraproduktivní.

16.8.2021 08:02

To mě zajímalo (původ rousů) a našla jsem zajímavou a uvěřitelnou odpověď: It's part of the action of the gene that codes for thick, dense bone. The thicker and denser the bone,the more and thicker feathers the horse will have. This gene is found in all breeds of horses, which is why all horses have hair on their fetlocks to one degree or another. Draft horses have the form of the gene that gives thick, dense bone and thick, flowing feathers (as well as thick manes and tails). Light horses have the form that gives relatively light bone and not much hair on the fetlocks.

To mohlo znamenat, že to je jeden ze znaků přizpůsobení chladnějšímu podnebí. Vzhledem k přepokládanému vývoji severských plemen spíš v lesnaté krajině bych si uměla představit, že je to i ochrana před poraněním.

18.8.2021 12:51
Terven

XXX.XXX.110.191

Pipilota napsal(a):
" Za mě - zlatý kůň bez rousů; mívali jsme ve stáji kříženku fríse a ČMB, to byl očistec. Když pršelo nebo bylo blato, myli a fénovali jsme jí nohy i dvakrát denně, protože trpěla na mykózy. Nejvíc pomáhalo jí ty nohy prostě ostříhat. Takže bohatý rous není žádné terno. "

Ano, ano - rousy mají účel v lese atd., jinak je to jen opruz. Vypadá to hezky jen na fotkách po vykoupání. Pro praktický život u nás to fakt není. (se na severu vyvinulo kvůli sněhu)

No, pokud jsou ty nohy bílé, tak je to i solidní ochrana před spálením spěnek. Mám zkušenost, že všichni koně ze stáda s bílýma nohama měli v létě na spěnkách fotodermatitidy, kromě kobyly s rousama.

19.8.2021 10:49
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jo a je to i u kratších rousů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík