Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.8.2021 10:39
KrálíkREX

XXX.XXX.83.22

Dobrý den,
mám koně 11 let starého haflinga s ataxii - v klusu si odlehčuje levou přední nohu a zadní levou nohou zabočuje pod pravou zadní nohu.
Muže se mu to zhoršit? Dá se na něm ještě jezdit?
Děkuji za každou odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2021 10:44

A co řekl veterinář?

16.8.2021 10:46
Varaxi

XXX.XXX.150.244

To chce vědět příčinu. Bez diagnózy prostě nevíme, proč ten kůň má ataxii a tudíž ani jestli se to může zhoršovat.
Na koních, kteří mají z neznámých příčin nejistý či nečistý chod, se nejezdí, právě proto, že jízda může stav koně zhoršovat a způsobovat mu bolest.

16.8.2021 10:54
KrálíkREX

XXX.XXX.83.22

Koně jsme kupovali před týdnem prodávající jsme znali a proto jsme nevolaly veterináře, řekla nám že kůň má ataxii vrozenou a že má ten nejnižší stupeň - že se jenom špatně rozchází ale včera jsme si všimly že špatně kluše i na zadní nohu v kroku to nejde poznat koně jsme koupily za 25 tisíc

16.8.2021 10:57
KrálíkREX

XXX.XXX.83.22

A ještě ta paní co nám ho prodala tak na něm normálně jezdila v kroku i v klusu i já jsem na něm jezdil ještě před prodejem

16.8.2021 10:59
Varaxi

XXX.XXX.150.244

No a ta diagnóza? Ukázali Vám nějaké výsledky z vyšetření, nebo to bylo jen na dobré slovo? Víte, který veterinář koně ošetřoval, dokážete se s ním spojit? Třeba Vám řekne aspoň, jestli se to zhoršuje, jestli je jezditelný (jakože asi ne), jak by se to mohlo vyvíjet dál a další informace.

Za mě - koně bych vrátila pro zatajení vady. Ale chápu, že v reálu to není tak jednoduché. :/

16.8.2021 11:00

"odlehčuje levou přední nohu" = kulhá? Na kulhavém koni se nejezdí.

Odborný názor na pohybové potíže vašeho koně a prognozu by vám na základě důkladného vyšetření měl sdělit odborník na pohybový aparát koní.

Když nevíme, co je příčinou těch potíží, jak dlouho přetrvávají, nemáme snímky vnitřních tkání, nevidíme koně v předvedení, nemáme další informace k tomu, jak to funguje na měkku, tvrdu, v obratech, co se udělalo pro zlepšení toho stavu, zda sedí cajky, v jakém stavu jsou kopyta, kondice, zdravotní historie....

16.8.2021 11:04
Varaxi

XXX.XXX.150.244

KrálíkREX napsal(a):
A ještě ta paní co nám ho prodala tak na něm normálně jezdila v kroku i v klusu i já jsem na něm jezdil ještě před prodejem

On se ten kůň dá na prodej podpořit léky - a najednou kůň chodí čistě. :/

Prostě potřebujete diagnózu, ne dobré slovo prodávajícího, že kůň má ataxii. Dle popisu to ani ataxie být nemusí.
Jak byl ten kůň dosud léčen? Co se s ním dělalo, jaký má režim?

16.8.2021 11:14
Arbora

XXX.XXX.149.42

KrálíkREX napsal(a):
Koně jsme kupovali před týdnem prodávající jsme znali a proto jsme nevolaly veterináře, řekla nám že kůň má ataxii vrozenou a že má ten nejnižší stupeň - že se jenom špatně rozchází ale včera jsme si všimly že špatně kluše i na zadní nohu v kroku to nejde poznat koně jsme koupily za 25 tisíc

Tak si teraz veterinára zavolajte, koňa si dajte vyšetriť a uvidíte, či ho nakoniec nebudete vracať. Kone nie sú lacná zábava a asi nemáte záujem živiť 20 rokov zviera, na ktoré sa dá akurát pozerať vo výbehu.

16.8.2021 15:52

Pokud kůň kulhá, může to být milion a jedna diagnóza. To, že si bývalý majitel myslel, že je to ataxie, nic neznamená. Pokud ovšem nemá v ruce diagnózu potvrzenou od veta.

16.8.2021 20:19
šimlík

XXX.XXX.215.18

Jaký zdravotní stav máte uvedený ve smlouvě, další využití koně je uvedeno ve smlouvě?
Jinak vyšetření koňským vetem, jak bylo doporučeno, to neodkládejte. Docela obdivuju, že koupíte koně s vážným zdravotním postižením bez vet. prohlídky. Držím palečky, ať to dobře dopadne.

18.8.2021 13:01
šimlík

XXX.XXX.215.18

Tak co radí vet ?

18.8.2021 13:24

šimlík napsal(a):
Tak co radí vet ?

To je odvážné

20.8.2021 19:40

KrálíkREX napsal(a):

No, že na něm jezdila paní, není fakt směroplatné. Nejspíš jste nalítli. Viz příspěvky nade mnou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík