PaPbPcPd

XXX.XXX.148.101
Ahoj 🙂
Kamarádka mi pro dcerku půjčuje na ježdění poníka. Je ještě docela malá tak spíš zkoušíme takové kraviny jako slalom, ježdění okolo barelů, letadylko, trhání jablek, mlýnek... Prostě aby to bylo zábavné jak pro ni tak pro mě a poníka.
Ale už mi docela dochází nápady a kreativita, je to už dlouho co jsem se učila v klubu jezdit takže si tady ty ,,kravinky" už moc nepamatuju.
Poradíte prosím něco dalšího čím zpříjemnit čas na jízdárně? ☺️
Horsea

XXX.XXX.96.113
PaPbPcPd
napsal(a):
Ahoj 🙂
Kamarádka mi pro dcerku půjčuje na ježdění poníka. Je ještě docela malá tak spíš zkoušíme takové kraviny jako slalom, ježdění okolo barelů, letadylko, trhání jablek, mlýnek... Prostě aby to bylo zábavné jak pro ni tak pro mě a poníka.
Ale už mi docela dochází nápady a kreativita, je to už dlouho co jsem se učila v klubu jezdit takže si tady ty ,,kravinky" už moc nepamatuju.
Poradíte prosím něco dalšího čím zpříjemnit čas na jízdárně? ☺️
Poklusávání, udělat třebas poníkovi a jezdci masku na ježdění, chodit i mimo jízdárnu - různé trasy, kopečky, koupání se v potoce, rybníce, zastavit někde na pauzu, na zmrzku, poníka popást nebo ať ho chvíli zkusí vést (za vaší asistence), jízda s plyšákem. Až bude větší tak určitě super zpestření je střídat jízdu se sedýlkem a úplně bez sedla
Uživatel s deaktivovaným účtem

Choďte na procházky. To je největší zábava pro všechny.
PaPbPcPd

XXX.XXX.148.101
napsal(a):
Choďte na procházky. To je největší zábava pro všechny.
Samozřejmě ven také chodíme, ale můj dotaz byl směřován na jízdárnu 😇
Za mě je nejlepší způsob ke získání sedu a rovnováhy dítěte také vodění po terénu .Co nejvíc .Nemusíte si až tak nic vymýšlet a nezakyselíte poníka
Nicméně vás baví obdélník ,tak zkuste třeba vymezit místo,kde malá sesedne,poník postojí,ona jako vybere z kopyt,obejde poníka ,nasedne
Dítě ,v ruce kyblík ,vezme z bodu A ,převeze a položí v bodě B .
Dítě v ruce třeba bičík,nebo klacek ,shazuje předměty na něčem umístěné, kolem kterých jede.Něco jako středověký turnaj.
Když bude schopnější ,můžete i v klusu.
Koukněte se na videa Working equitation ,to je disciplína právě o takovém blbnutí v uzavřeném prostoru.Třeba vás tam něco osloví a přizpůsobíte si pro vaše potřeby

Nevím, jak staré máte dítě, ale to se může začít učit něco náročnějšího až řekněme od 8 let, kdy má fyzický fond. Do té doby je to spíš na vození, protože nemá koordinaci na uhlídání pomůcek a především klidných rukou. Největší službu uděláte oběma skutečně vozením v členitém terénu.
Jinak si na jízdárně můžete přehazovat balonek (plyšáka), ale píšete, že dítě je malé, takže to nebude nejspíš ten případ, kdy by se zvládlo zkoordinovat s poníkem a ještě chytat míček. Může zkoušet ze sedla chňapat po nějakých předmětech - na ohradě odložených nebo visících z nějakého průchodu. Může ty předměty třeba sbírat po celé ohradě a zkoušet se s nimi trefovat do kyblíku v rohu ohrady.
Voltižní cviky může provádět vesměs všechny, ve kterých nebude padat. https://www.equos.cz/index.php/jezdeni-na-koni/cviky-v-sedle
Zpestření pro poníka v tom bohužel nevidím, protože vždycky budete muset brát ohled na dítě a nebudete moci nechat poníka řešit úkoly samostatně. Jinak samozřejmě můžete použít dítě pouze jako užitečnou zátěž a s poníkem si hrát aniž byste dítě brala v potaz - a to na dlouhém vodítku, různé vysílání, přes bariéry, cirkusové kousky (ustupování kolem předku, zadku, do stran, dej pac, španělský krok, určitě bych nezatěžovala poníka s jezdcem nějakými poklonami nebo sedáním - nehledě na bezpečnost dítěte), přechody různých materiálů, procházení krepákovými proužky, couvání mezi dvě překážky, koulení gymnastického míče (podle reakce poníka s ohledem na bezpečnost dítěte).

Nějaký trailík anebo podobný kurz ve stylu Working Equitation - inspiraci najdete na netu.
PaPbPcPd

XXX.XXX.148.101
koně
napsal(a):
Za mě je nejlepší způsob ke získání sedu a rovnováhy dítěte také vodění po terénu .Co nejvíc .Nemusíte si až tak nic vymýšlet a nezakyselíte poníka
Nicméně vás baví obdélník ,tak zkuste třeba vymezit místo,kde malá sesedne,poník postojí,ona jako vybere z kopyt,obejde poníka ,nasedne
Dítě ,v ruce kyblík ,vezme z bodu A ,převeze a položí v bodě B .
Dítě v ruce třeba bičík,nebo klacek ,shazuje předměty na něčem umístěné, kolem kterých jede.Něco jako středověký turnaj.
Když bude schopnější ,můžete i v klusu.
Koukněte se na videa Working equitation ,to je disciplína právě o takovém blbnutí v uzavřeném prostoru.Třeba vás tam něco osloví a přizpůsobíte si pro vaše potřeby
Super nápad! Moc děkuju 😇 Ven chodíme hodně, máme tady různé terény a super krajinu, ale někdy je rychlejší jít na tu jízdárnu. A taky na jízdárně ho můžu pustit takže si i trochu odpočinout a nemusím ťapkat celou dobu vedle. Nemám úplně v pořádku zdraví, takže chodit ven mi prospívá, ale odsud posud... 😅