Kůň nerespektuje nízké skoky

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Luciaa0102

16.8.2021 11:31
Luciaa0102

XXX.XXX.86.192

Zdravím,
přicházím s jedním dotazem ohledně skákání na mé kobylce. Vlastně nejde ani tak o skoky obecně, jako o skoky přes nízké překážky.
Abych tedy byla konkrétní. Mám 11letou plnokrevnou kobylku, úžasnou skokanku. Pro skoky jako by se narodila, baví ji a je do nich vyloženě nadšená. Když jsme na naší společné cestě se skákáním začínaly, bylo to tu a tam poměrně krušné, ale časem jsme vystřídaly pár trenérů a troufám si říct, že postupně se z nás stala celkem hezky sehraná dvojka. Už si mohu dovolit ji vzít na závody a myslím si, že se za nás vůbec nemusím stydět. To se však bavíme o skocích třebas nad 50cm (skáčeme do metru maximálně, výš se neženeme - nemáme to zapotřebí).
Problém ovšem nastává, když chci skákat níž. Pokud ji navedu na dejme tomu 70cm vysokou překážku, kobyla si jde krásně podsazená, skok si prohlédne, nechá se vést a korigovat si tempo a pak skočí pěkně hřbetem, no zkrátka radost pohledět. U nižších skoků (křížků, zvýšených kavalet) se ale chová jako neřízená střela. Už mnohokrát se mi přihodilo, že jsem s ní cválala po jízdárně, v krásném podsazeném cvalu, ale jakmile si povšimla, že míříme na takto nízký skůček, vše šlo do kytek. Hlavu zvedla do oblak (tak, že pochybuji, že kavaletu nebo malý skok vůbec byla schopná vidět), rozeběhla se, veškeré moje pobídky, které zná a obvykle na ně reaguje zcela bez potíží, začala ignorovat a zkrátka bezhlavě letěla. Skok či kavaletu následně proběhla, ani se neobtěžovala přes něj zvednout nohy.
Připadá mi, že z těchto překážek nemá žádný respekt a takto se na ně rozebíhá, jen aby je měla co nejrychleji za sebou, neboť ji jednoduše nebaví. A já pochopitelně nechci tlačit svého koně do něčeho, co nechce dělat, jenomže zvládnutí kavalet a nízkých skoků mi přijde jako absolutní základ ke zvládnutí těch výších, a tak mě to trápí. Nemluvě o tom, že jejich trénování se pro nás stává nebezpečným. Kobyla si totiž nenechá říct a ačkoliv se při jednom pokusu praští do nohou a natluče si, při druhém pokusu si opět nedá pozor a "překoná" překážku úplně stejně.
Jdu si proto pro vaše rady a názory, jak ji přimět, aby přemýšlela i nad nižšími překážkami a nešulila je takovýmto nepříjemným a hlavně nebezpečným způsobem? Nebo se na ně mám prostě vykašlat?
Předem upozorňuji, že kobyla nemá žádné zdravotní problémy. Je pravidelně kontrolována fyzio, zubaři a veterinářem. Nemyslím si proto, že by jí něco bolelo. I vzhledem k tomu, jak hravě a s radostí zvládá skoky vyšší.

16.8.2021 12:14
koně

XXX.XXX.174.63

Jestli nemíříte do L a výš ,tak asi nejsou až tak nutné kavaletové řady a podobně.
Když vám umí přejít v pohodě 50cm ,a to jsou stále kavalety ,a její kariéra nebude hnaná k Olympiádě ,myslím,že si vystačíte s takovou základní přiježděností.
Nechala bych jí na čem má radost a chodí to čistě

Luciaa0102

16.8.2021 12:38
Luciaa0102

XXX.XXX.86.192

Takto vysoko určitě nemíříme, hopkáme si spíše tak pro radost a na hobby úrovni :-)
Děkuji za názor.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2021 12:38

Pokud je řádně přiježděná a nechodí na vyšších skocích dobře "sama od sebe", tak byste si ji před kavaletou měla mít možnost zpracovat tak, aby se nerozletěla. Pokud píšete, že cválá shromážděně a pozorně a pak vyletí při pohledu na kavaletku, tak v té chvíli, kdy vidíte, že jde do napětí, přeci musíte zapracovat. V nejhorším na kavaletu prostě v takovém sestavení nejet.

Starý trenér mi poradil, ale jde to jen u koní, u kterých VÍTE, že je nevyštycáte: dojet pod kontrolou před skok a zastavit. Čím magorovitější nájezd, tím dříve pobídka do zastavení. A takto střídat. Aby kůň zjistil, že ne vždy se chce letět a ne vždy se chce přeskočit.

Chodíte taky kavalety z klusu? Naklusat na jednotlivou kavaletu na každé stěně, skočit, vzít zpátky do klusu? Popáté nebo podesáté už kůň nebude ani zaskakovat do cvalu, radši to překluše.

Další šikovná věc je nájezd v oblouku. V oblouku totiž koně daleko lépe zpracujete a ovlivníte jeho rychlost. A čím menší oblouk, tím hůř se v něm rozebíhá. Šoupněte si na velký kruh 4 kavalety a po 5-10 kolečkách už bude kobyla vyprávět, že by to vlastně šlo i klusem.

A chválit za správné provedení. Pokud chci, aby přes to kůň šel konsolidovaný, tak pochválím při každém náznaku vnímání a zpomalení. Slovní pochvala je vtipná v tom, že nepotřebujete manipulovat rukama a nohama, abyste ji koni dopřála. Můžete ocenit i tak malé zlepšení, že ještě nemůžete povolit ruce a sed. :-)

Samozřejmě rada "nechat ji na čem má radost a chodí to čistě" není marná. Já jsem s plnokrevníkem až do instruktorského kurzu kavaletu neviděla z dálky (ehm, ani trenéři nám žádnou nedali .

Jo, mimochodem - ještě pokud tedy s těmi kavaletami budete zkoušet dál, dbejte přísně na to, aby jí v nich vycházely kroky. To může být klidně problém. Klidně postavte kavalety podle jejího kroku a nikoli podle obecných vzdáleností. Jestli má získat důvěru a sebedůvěru, je to potřeba. Se vzdáleností pak můžete manipulovat, až si bude jistá a bude chodit v rovnováze na té ideální :-)

16.8.2021 12:39

zkuste křížek s odskokovkou z klusu....a za křížek opět odskokovku, jezdit z obou stran na obě ruce...
Křížky do volnosti dávám 4 na 3 metry od sebe...kobyla si krásně "sedne na zadek" a zadní má jako pružiny...krčí je až k pupku.

Občas v parkuru je vodní příkop, plůtek před ním je nízký, ..nemůže mít obavu z takového skoku? nízký ale dlouhý, proto se rozbíhá?

16.8.2021 12:45
koně

XXX.XXX.174.63

Luciaa0102 napsal(a):
Takto vysoko určitě nemíříme, hopkáme si spíše tak pro radost a na hobby úrovni :-)
Děkuji za názor.

Kamarádka měla volbluta ,byl li striktně jezdcem veden a korigován,dal, na psycho a v nervech čistě maximálně Z parkur.
Jakmile nebyl striktně veden a korigován,skočil cokoli,na co mu ukázala a na co se sama cítila.Tak si spokojeně vyhrávali na srandičkách a Hubertech a oba byli leta spokojeni
Takže nemíříte li nikam a chcete li být obě spokojené, dejte na kobylu.Jestli jí uvedete na nekomplikovaném parkuru do metru ,abyste se nezabily a nebyly ve stresu ,nechala bych to tak a nedrilovala nic

Luciaa0102

16.8.2021 12:56
Luciaa0102

XXX.XXX.86.192

Moc díky za tipy! Určitě vyzkouším, co půjde. :-) Já nechci sobě ani jí znepříjemňovat práci tím, že nás schválně poženu do věcí, které nám nejdou a nebaví mě nebo ji. Přeci jen stále jezdíme pro radost :-) Toto mi však dává smysl, takže ještě jednou díky! :-)

Luciaa0102

16.8.2021 15:09
Luciaa0102

XXX.XXX.86.192

Vidíte, to mě nenapadlo :) Myslím si, že takovou překážku nejspíše nezná, ale těžko říct. Díky za názor :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík